ZADOV: Lanovka se zastavila, hasiči a Horská služba trénovali evakuaci

ZADOV: Lanovka se zastavila, hasiči a Horská služba trénovali evakuaci

„Co tu děláte, nikdo o tom neví,“ zasmál se prachatický profesionální hasič Milan Roučka, když mě uviděl s velkým fotoaparátem pod zadovskou lanovkou. Možná byste si řekli, že by novináře (oprava – studenta žurnalistiky) mohli členové Horské služby a hasiči na cvičení přivítat o poznání vřeleji. Nemáte pravdu. Hasiči a horští záchranáři byli totiž v úterý ve čtyři odpoledne na zadovské lanovce z jiného důvodu než je vítání novinářů – nacvičovali evakuaci cestujících.

Milan Roučka měl pravdu, o tomto oficiálním tréninku evakuace nikdo nevěděl, tiskovou mluvčí HZS Jihočeského kraje počínaje a zástupci velkých deníků a jiných médií konče. Server Za krásnější Vimperk tedy exkluzivně přináší set fotografií z napínavého nácviku evakuace cestujících ze zadovské čtyřsedačkové lanovky.

Kromě prachatických profesionálních hasičů a pracovníků Horské služby se tohoto cvičení zúčastnilo i několik pracovníků samotného lyžařského areálu. Milan Roučka vysvětlil, proč se učí zachraňovat lidi i oni. „Patří mezi první vlnu záchranářů. My za prvé dojedeme později, za druhé dojíždíme jen v nutných a vypjatých případech, jako je třeba záchrana v noci nebo velké množství pasažérů. To je potom hodně náročné,“ řekl Milan Roučka. Dodal, že takováto cvičení probíhají pravidelně, vždy dvakrát za rok. Letos se tedy jedná o první zimní cvičení na zadovské čtyřsedačkové lanovce.

Nácvik evakuace dopadl dobře nejen podle účinkujících figurantů a záchranářů, ale také podle přihlížejících dětí, které hasiče a členy Horské služby po zdárném dokončení záchrany pasažérů odměnily potleskem.

Podle ročenky řešili prachatičtí hasiči v roce 2013 540 událostí, 365 z toho se označuje jako technické nehody. Do této kategorie by se teoreticky řadil i zásah na zadovské lanovce. Horská služba pak řeší celou paletu událostí. Při té poslední, z dnešního dne, se jednalo o pomoc chlapečkovi, který se opařil vroucím čajem ve skiareálu Lipno – Kramolín.

Text a foto pro Za krásnější Vimperk: Jakub VÁCHA

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře