STRAKONICKÝ DENÍK: Martinskou husu po Volyňsku připravuje kuchařka Anna Provodová

STRAKONICKÝ DENÍK: Martinskou husu po Volyňsku připravuje kuchařka Anna Provodová

 

Blíží se 11. listopad – svátek sv. Martina. A s ním spojená Martinská husa. Ve volyňském bufetu Volyňka ji kuchařka Anna Provodová připravuje tak, aby měla pravou a nefalšovanou husí chuť. A k tomu ještě něco navíc. „Kromě bramborového knedlíku ještě bosáky. To jsou knedlíky ze syrových brambor,“ říká.

bufet-volynkaAby byla husa dobrá a bez jiných příchutí, než má být, nesmí se kuchař nechat strhnout ke zbytečnému experimentování. „Já dělám husu typicky. Na sádle a jen sůl a kmín. Pak chuť husího masa vynikne,“ dodává Anna Provodová.

Radí husu dobře prosolit zevnitř i zvenku, dobře pokmínovat, pekáč přiklopit a začít péct hřbetem nahoru. Na začátku jen trochu podlít vodou. Šťáva, kterou pak maso pustí, použít na polévání.

Dobře propečená husa se pozná podle křupavé a zlatavě hnědé kůrky a také podle toho, že je měkká a vidlička do ní pěkně zajede.

Pak už stačí husu naporcovat, dát na talíř, přidat bramborové knedlíky i bosáky, červené sladké zelí a nesmí chybět sklenička dobrého piva. Tak dobrou chuť!

 

(fb) STRAKONICKÝ DENÍK

(Článek jsme poprvé zveřejnili 7. listopadu 2016.)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře