LÉTO, DOVOLENÁ: České dráhy jsou na Šumavě doma a chtějí, abyste se...

LÉTO, DOVOLENÁ: České dráhy jsou na Šumavě doma a chtějí, abyste se tam také vy cítili stejně

I v letní sezóně 2016 pro vás České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery připravily síť vlakových a autobusových spojení v oblasti Šumavy, a to nejenom na české, ale i na německé a rakouské straně.

Můžete se těšit na nové autobusové linky ČD ŠUMAVA BUS, zřízené a financované Českými dráhami jako doplněk železničních tratí, kterými se nově dostanete do turisticky atraktivních destinací. Pokračujeme ve spolupráci s Národním parkem Šumava, takže vybrané jízdenky ČD platí i v tzv. „Zelených autobusech“ a v  kooperaci s partnery v Bavorsku a Rakouskem takže jízdenky ČD vám umožní podívat se na Šumavu ze všech stran státní hranice.

 

ČD ŠUMAVA BUS

České dráhy se rozhodly navázat na úspěšnou loňskou sezónu a připravily v systému ČD ŠUMAVA BUS několik změn, ale i novinek.

K dispozici Vám budou autobusy ČD v období července a srpna, a to převážně v sobotu, v neděli a státem uznané svátky.

Těšit se můžete na tyto linky:

Strakonice – Kvilda

Nová autobusová linka zajišťující rychlé spojení mezi Strakonicemi a Kvildou a nabídne tak návštěvníkům Národního parku možnost jednodenních výletů. Autobus pojede s přívěsem na jízdní kola, což jistě potěší příznivce cykloturistiky.

Nové Údolí – Třístoličník

V loňském roce historicky první možnost dostat se veřejnou dopravou na tento 1332 m vysoký vrchol, z něhož se Vám otevírá panoráma Šumavy i Alp pokračuje i v letošním roce. České dráhy tak zpřístupňují celý hraniční hřeben od Třístoličníku až po Plechý, např. pro méně zdatné turisty či seniory. Pohodlně tak zvládnete za jediný den výlet vlakem do Nového Údolí, ČD ŠUMAVA BUSem na Třístoličník, pěší výlet k Plešnému jezeru a návrat vlakem ČD z Nové Pece!

Lipno nad Vltavou – Svatý Tomáš

Autobus ČD Vás dopraví do obtížně dostupné oblasti na pravém břehu Lipenského jezera. O víkendech zde veřejná doprava neexistuje, takže ČD ŠUMAVA BUS otevře další výletní možnosti pro návštěvníky jižních Čech.

Autobusy budou vyjíždět z turisticky atraktivní obce Lipno nad Vltavou, na nádraží Lipno nad Vltavou budou navázány na vlaky ČD z Vyššího Brodu s možností rychlého spojení i z Českých Budějovic a Lince. Linka vede přes Přední Výtoň a Frýdavu, kde můžete Váš výlet zkombinovat s použitím přívozu přes Lipno do Frymburka.

Konečná zastávka Svatý Tomáš je východištěm na zříceninu hradu Vítkův Kámen a na Schwarzenberský kanál u Ježové.

Lipno nad Vltavou – Černá v Pošumaví

Tato linka vytváří dlouhodobě požadovanou návaznost mezi dynamickým turistickým centrem v Lipně nad Vltavou a vlaky ČD v Černé v Pošumaví.

Linka obslouží i další turistickou destinaci ve Frymburku, s možností použití přívozu do Frýdavy. Lze si tak naplánovat zajímavé turistické okruhy. V Černé v Pošumaví bude zajištěna návaznost na vlaky ve směru Nová Pec a Nové Údolí, s možností přestupů na autobusy do Bavorska, či na autobusy Národního parku Šumava.

Lenora – Kvilda

Touto linkou se podařilo navázat železniční dopravu ČD na systém tzv. Zelených autobusů Národního parku Šumava. Z ČD ŠUMAVA BUSu tak můžete na Kvildě přestoupit do spojů ve směru na Horskou Kvildu, Srní, Prášily, Železnou Rudu a hlavně na Bučinu, kde je možnost dalších vazeb směrem do Bavorska.

Tato linka umožňuje použití veřejné dopravy ČD i při cestě na centrální Šumavu.

Český Krumlov – Holubov – Krásetín lanovka – Holašovice

Původní linka Holubov – Krásetín lanovka byla sice zredukována na množství spojů, avšak díky tomu mohla být prodloužena a propojila tak dvě významná místa zahrnutá mezi památky chráněné v UNESCO. Návštěvníci Českého Krumlova se tak mohou vydat na výlet na horu Kleť, ale také i do vesničky Holašovice. Kdo někdy šel pěšky od vlaku v Holubově k lanové dráze na horu Kleť, ví, že cesta je to zdlouhavá a pro mnohé, např. méně pohyblivé výletníky i omezující. ČD ŠUMAVA BUSem se od vlaků ČD ze směru jak od Českých Budějovic, tak od Českého Krumlova dostanete pohodlně až přímo k nástupní stanici lanové dráhy. A z vrcholu Kletě můžete obdivovat jeden z nejúchvatnějších výhledů v jižních Čechách. Vesnička Holašovice je proslulá svojí dochovanou architekturou, představující soubor hospodářských usedlostí, které jsou výtvarně upraveny v průběhu 19. století do specifické podoby tzv. selského baroka.

Zelenými autobusy s jízdenkami Českých drah

Díky spolupráci s Národním parkem Šumava budou uznávány jízdenky ČD i v následujících linkách tzv. “Zelených autobusů”

  • Kvilda – Prášily – Srní – Železná Ruda
  • Horská Kvilda – Kvilda – Bučina
  • Nová Pec – Jelení Vrchy (východiště na Plešné jezero a ke Schwarzenberskému kanálu)

Např. na Skupinovou víkendovou jízdenku za 259 Kč tak mohou cestovat 2 dospělí a až 3 děti do 15 let ve všech vlacích ČD v Jihočeském kraji a ve výše uvedených ČD ŠUMAVA BUSech, ale i v uvedených Zelených autobusech Národního parku Šumava.

S Českými drahami do Bavorska

Na tomto projektu spolupracují České dráhy také s bavorskou železnicí Ilztalbahn. Díky tomu platí vybrané jízdenky Českých drah i u našich německých sousedů, jak ve vlacích, tak i v autobusech, takže můžete zavítat např.do historické perly na Dunaji – do Pasova, do ZOO v Neuschönau, nebo se nechat vyvézt pod horu Roklan a Luzný.

Celý okruh lze uzavřít na Bučině s přestupem na Zelené autobusy Národního parku Šumava.

Jízdní doklady ČD platí v Bavorsku na těchto linkách:

  • Autobus Nové Údolí (přestup na vlak ČD) – Waldkirchen (přestup na vlak ITB)
  • Vlak Freyung (Bavorská Lipka) – Waldkirchen (Kostelec) – Passau (Pasov)
  • Autobus Freyung – Natilonalparkzetrum Lusen (ZOO, stezka v korunách stromů)
  • Nationalparkzentrum Lusen – Lusen (Luzný)Nationalparkzentrum Lusen – Rachel (Roklan)
  • Nationalparkzentrum Lusen – Buchwald (Bučina)

Ve všech výše uvedených spojích platí kromě již uvedené Skupinové víkendové jízdenky i další jízdenky ČD, např. Celodenní jízdenka nebo Vltava-Dunaj Tiket.

Chcete se podívat i do Rakouska?

Za pozornost stojí, že držitel jízdenky Vltava-Dunaj Tiket může celé 4 dny cestovat nejen na linkách, popsaných výše, nýbrž i na některých tratích v Rakousku:

  • Horní Dvořiště – Linz (Linec)
  • Linec-Urfahr – Aigen Schlägl
  • popřípadě dokonce i Linec – Pasov.

Českým dráhám se tak odařilo vytvořit dopravní systém, který zahrnuje vlakové i autobusové linky v celé oblasti Šumavy, bez ohledu na státní hranici. Do podpory projektu se zapojili i podnikatelé v příhraniční oblasti. Unikátní na celém projektu je ten fakt, že vše lze procestovat na jednu jízdenku, kterou si zakoupíte v jakémkoliv vlaku ČD či v naší osobní pokladně. Samozřejmě, že i cestující, kteří si zakoupí některou z jízdenek našich partnerů (např. NP Ticket Národního parku Šumava, či jízdenku v Bavorsku), mohou využívat vlaky ČD. Na jednu jízdenku tak lze doslova objet Šumavu dokola…

Pro Vaši zábavu jsou tu nostalgické a zvláštní vlaky

Zároveň chceme místní i turistické veřejnosti poděkovat za její dlouholetou přízeň a proto jsme na hlavní turistickou sezonu 2016 připravili zajímavou nabídku doplňkových akcí.

Léto s párou

Letní sezóna na Šumavě bude opět ve znamení kouře a dýmu! Avšak tentokrát k nám nezavítá Kafemlejnek, ale vlaky budou vedené lokomotiovou řady 423.0, přezdívanou Velký Bejček. Parní vlaky pojedou z nově zřízené obce Polná na Šumavě do Nového Údolí a Volar a zpátky do Polné. Vyjížďky se budou konat ve dnech: 2., 3., 5., 6., 9., 10., 16., 17., 23., 24. a 25. července. Noční vlak za měsíčního svitu pojede 25. července z Černé v Pošumaví do Českých Budějovic.

Seidelovský vlak

S proslulým Muzeem Fotoateliér Seidel pořádáme 27. srpna další z cyklu oblíbených Seidelovských vlaků, v rámci kterým se vydáváme do míst, v nichž slavný šumavský fotograf zachycoval tvář dávno zmizelé krajiny. Tentokráte se vydáme do oblasti Lipenska.

Vlakem za divadlem

Na okraji Šumavy leží zámek Kratochvíle u Netolic, v jehož zahradách se již desetiletí koná divadelní léto. I za tímto zážitkem se můžete 9. července vydat s Českými drahami. V rámci jízdy Vlakem za divadlem spolu pojedeme z Českých Budějovic do Netolic po trati, kde pravidelné vlaky již nejezdí, při speciální večerní prohlídce si projdeme zámek i jeho zahradu a pobavíme se při divadelním představení Spolku divadelních ochotníků Tyl Netolice.

Jsme přesvědčeni, že České dráhy jsou na Šumavě doma a spolu s námi se na Šumavě můžete cítit doma i Vy.
Mapka linek

Pro vaši první orientaci může posloužit mapka linek vlaků a busů na Šumavě, na kterých platí jízdenky ČD.

Mapka platnosti ČD Šumava Bus ke stažení (178 kB)

Jízdenky

Přehledná tabulka jízdenek jednotlivých dopravců a partnerů v rámci projektu ČD Šumava.

Tabulka rozsahu platnosti jízdenek na jednotlivých tratích a linkách – ke stažení (167 kB)

Linky Zelených autobusů

Mapka Zelených autobusů Národního parku Šumava.

Mapka ke stažení – linky Zelených autobusů NP Šumava (291 kB)

ČESKÉ DRÁHY

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře