PŘEDSTAVUJEME: Spolek Slunečnice pomáhá v životě lidem se zdravotním, mentálním a kombinovaným...

PŘEDSTAVUJEME: Spolek Slunečnice pomáhá v životě lidem se zdravotním, mentálním a kombinovaným postižením

Co je posláním našeho spolku? Zabránit sociálnímu vyloučení osob se zdravotním, mentálním a kombinovaným postižením a umožnit jim začlenit se do společnosti a prostřednictvím nabytých dovedností v rámci sociálně terapeutických činností získat pocit užitečnosti a plnohodnotného života. Prioritou poskytovaných služeb jsou činnosti zaměřené především na podporu vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností cílové skupiny uživatelů sociální služby.

Co jsou sociálně terapeutické dílny? Jsou to ambulantní služby poskytované osobám se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení, které nejsou z tohoto důvodu umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce. Jejich účelem je dlouhodobá a pravidelná podpora zdokonalování pracovních návyků a dovedností prostřednictvím sociálně pracovní terapie. V rámci sociálně terapeutických dílen zajišťuje Spolek Slunečnice v  souladu se zákonem o sociálních službách tyto základní činnosti:

⦁ podpora při vytváření a zdokonalování základních pracovních návyků a dovedností
⦁ nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění
⦁ pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.
Jaké činnosti nabízíme?
⦁ výroba keramického zboží (výroba a prodej zahradní, figurální a užitkové keramiky, upomínkových a dárkových předmětů)
⦁ výroba výrobků zaměřených na zdraví a krásu (prodej přírodních mýdel a koupelnových solí)
⦁ výroba malých upomínkových předmětů v textilní dílně (háčkování, pletení)
⦁ výroba kreativních výrobků
⦁ gravírování a leptání skla, fimo, korálkování, pletení z papírového pediku, drátkování, enkaustika, floristika a dekorace, malování na sklo a porcelán a malba
Věková skupina uživatelů?
⦁ dorost /15-18 let/
⦁ mladí dospělí/19-26let/
⦁ dospělí /27-64 let/

A další naše činnosti? Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, výchovně vzdělávací aktivity a pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí, organizování kulturních a společenských akcí, organizace volnočasových aktivit (taneční a hudební terapie, sportovní aktivity) a podpora a propagace aktivní realizace dobrovolnictví a provozování workschopů – tvůrčích kurzů pro cílovou skupinu.

Letos již druhým rokem pořádáme výstavy s názvem „JSME TADY A NĚCO UMÍME II.“ Tyto výstavy jsou putovní. Každý měsíc se celá výstava přesouvá, a proto ji můžete shlédnout na mnoha místech.

Chráněné dílny: Spolek Slunečnice zřídil od 1. března 2015 chráněná místa pro osoby se zdravotním postižením.

Hlavní náplní zaměstnanců pracujících na chráněných místech je ruční výroba zahradní, figurkální, užitkové a upomínkové keramiky. Vycházíme vstříc výrobou dle přání zákazníka. Naše výrobky se velmi dobře prodávají a svým originálním vzhledem se vryly do podvědomí zákazníkům v širokém okolí. Díky píli našich zaměstnanců jsme v tomto roce uspokojili mnoho zakázek. S kladným hodnocením našeho sortimentu se setkáváme na různých akcích a přehlídkách. Zákazníci se k nám opakovaně vrací nejen proto, že jsou spokojeni s jejich kvalitou. Součástí keramické dílny je i prodejní koutek, který je otevřen veřejnosti denně od 7 do 16 hodin.
Nabízíme možnosti náhradního plnění.

Spolek Slunečnice v letošním roce rozšířil místa, kde můžete zakoupit naší užitkovou zahradní, figurální a upomínkovou keramiku:
Spolek Slunečnice – 1. máje 74 (1. patro) Vimperk
Puškařství Pravda Vlachovo Březí
Květinářství Tulipán Vodňany
Květinová síň Hodinová Vimperk
Zahradnictví Emil Janda Vimperk
Knihkupectví – Hana Švellerová – Netolice
Jednota Vimperk
Jednota Vitějovice
Jednota Husinec
Jednota Lenora
Jednota Lhenice
Jednota Vlachovo Březí
Jednota Záblatí

Přijďte se za námi podívat do ulice 1. máje č. p. 74 ve Vimperku v 1. patře, od pondělí do pátku od 7:00 hodin do 16:00 hodin a zjistit, jaké aktivity pro vás nabízíme. Uvidíte naši práci s keramickou hlínou, či nás vyrábět malé upomínkové předměty pro radost z papíru, textilií.
Vše, co vám nabízíme, je poskytováno bezplatně a dle vašich požadavků.
Podívejte se na reportáž, kterou o nás natočila kabelová televize Epigon:

https://www.youtube.com/watch?t=836&v=XGzRC62biww

Kontakty: členky statutárního orgánu:
Šabršulová Jana – tel. 774 966 533
Furišová Radka – tel. 606 610 585

telefon: Mrázková Jana – tel. 736 628 158

e-mail: spolek.slunecnice@seznam.cz

Text a foto: Spolek Slunečnice Vimperk

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře