RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Připravte si občerstvení k domácím silvestrovským oslavám

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Připravte si občerstvení k domácím silvestrovským oslavám

Čočkový salát (Lazna):

30 dkg vařené čočky
1 drobně pokrájená cibule
1 nakrájené jablko
1 posekaná sardelka
sůl, bílý pepř, olej, citrónová šťáva
Vše dobře promícháme, ochutíme a necháme v chladnu odležet.

 

Drůbeží salát s hrozny:

krůtí nebo kuřecí maso (opečené nebo lze i zbylé)
3 lžíce citrónové šťávy
strouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
4 lžíce majonézy
3 lžíce kysané smetany
1 menší celer
20 dkg hroznu
sůl, pepř
vlašské ořechy, petrželka
Maso nasekáme a zakapeme citrónovou šťávou. Dáme na 1 hodinku odležet do chladna. Celer uvaříme ve vodě a nakrájíme na proužky. Smetanu smícháme s majonézou, přidáme pepř a podle chuti dosolíme. Maso, celer, hrozny a majonézu promícháme a dle chuti dosolíme. Dáme odležet a zdobíme ořechy a petrželkou.

 

Pomazánka ze syrečků:

1 balíček syrečků
6 lžic šlehačkové smetany
10 dkg másla
2 stroužky česneku
3 lžíce majonézy
sůl, pepř
Syrečky nastrouháme nebo umeleme. Přidáme smetanu, utřené máslo s česnekem a majonézu. Lehce umícháme-nešleháme. Podle chuti osolíme. Mažeme na večku a poprášíme sladkou paprikou.

 

Půlnoční chlebíček (1929):

1 chlebíčková veka
15 dkg másla
10 dkg nasekané šunky
2 lžíce hořčice
2 sladkokyselé okurky
2 natvrdo uvařená vejce
trocha konzervovaného hrášku
tvarohový sýr (třeba Lučina nebo dobrý smetanový)
sůl, pepř
Z veky odkrojíme konce a vydlabeme střídku. Část střídky odložíme. Máslo umícháme s hořčicí, sýrem, šunkou, okurkou, vejci a hráškem. Vše promícháme, ochutíme solí a pepřem. Zapracujeme část střídky tak, aby směs byla kompaktní. Tu natlačíme do veky. Pomůžeme si, když večku postavíme na výšku. Dáme do alobalu a necháme v lednici odležet. Krájíme na plátky. Do náplně můžete dát i sardelku, suché salámy, kapary….fantazii se meze nekladou. Jeden předpis dokonce uvádí i vepřový guláš.

 

Sýrové kuličky:

10 dkg másla
1 lžička hořčice
15 dkg žervé
15 dkg ementálu
15 dkg eidamu (nebo parmezánu)
5 dkg hermelínu
10 dkg černého chleba
na špičku nože sladké papriky
vlašské ořechy
Míse třeme máslo, hořčici, papriku a žervé. Přidáme strouhané sýry. Dochutíme solí. Dáme do chladničky ztuhnout. Tvoříme kuličky, do jejich středu vtiskneme ořech (není nutné) a obalujeme ve strouhaném černém chlebu.

 

Šneci (Strašínsko):

25 dkg másla
50 dkg polohrubé mouky
2 dcl mléka
1 lžička kypřícího prášku
sůl
Sýrová hmota:
25 dkg jemně postrouhaného sýra
25 dkg másla
1 lžička sladké papriky
2 lžičky bílého pepře
kmín
Na vále zpracujeme přísady na těsto a odložíme do chladu. Změklé máslo spojíme se sýrem a kořením. Podle chuti osolíme. Těsto i sýrovou hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Jedno těsto tence vyválíme, potřeme polovinou sýrové hmoty. Rozválíme druhé těsto a položíme na sýrovou hmotu a potřeme druhou částí náplní. Posypeme kmínem. Stočíme do závinu a dáme do chladné místnosti ztuhnout. Nakrájíme na kolečka, která dáme na pečící papír a pečeme do růžova.

 

Šunkové rohlíčky (1937):

Těsto:
20 dkg másla (chladné)
20 dkg měkkého tvarohu
20 dkg hladké mouky
1 lžička soli
Náplň:
20 dkg šunky
1 vejce
2 lžíce smetany
cibulka
tvrdý sýr podle chuti na posypání
vejce na potření
Vypracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na trojúhelníčky. Naplníme, stočíme, potřeme vajíčkem a pečeme při 200 st. do růžova. Před dopečením podle chuti sypeme sýrem.

 

Dalamánky:

1 kg hladké mouky
1 droždí (kvásek)
3 lžíce sádla
sůl
hrst kmínu
asi 4 dcl vody
Ve vodě uvaříme kmín. Do mouky dáme rozpuštěné sádlo, kvásek, sůl a kmín i s vlažnou vodou. Pokud se nedostává voda, můžeme použít pivo. Necháme kynout. Tvoříme malé dalamánky, které potřeme žloutkem se smetanou, sypeme hrubou solí a kmínem. Opět necháme kynout. Když dokynou, nastřihneme nůžkami povrch. Nejprve pečeme prudce, poté dopékáme zvolna.

 

Sušenky z brambor a taveného sýra (předpis z roku 1935):

25 dkg hladké mouky
20 dkg vařených brambor
5 dkg škrobu
3 tavené nebo žervé sýry
12 dkg másla
2 vejce
sůl
2 lžíce mléka
1 dkg amonia (prášek do pečiva)
Do mouky dáme škrob, jemně nastrouhané brambory, sůl, rozstrouhaný sýr, rozdrobené máslo a v mléce rozmíchané amonium. Vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme různé tvary a na plechu potíráme vejcem se solí a sypeme kmínem. Jsou křehké.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

Foto: ilustrační

 

 

 

Komentáře

komentářů