RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pečená kachnička, dva druhy zelí a dvoje knedlíky

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Pečená kachnička, dva druhy zelí a dvoje knedlíky

 

Suroviny:
kachna
2 jablka
2 cibule
sůl, kmín

zelí bíle, zelí červené
knedlíky strašínské bramborové
chlebové knedlíky

Kachnu naporcujeme, prosolíme a necháme do druhého dne proležet. Druhý den dáme do pekáče, posypeme kmínem a mezi porce dáme jablka a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Podlijeme vodou a zvolna pečeme asi dvě hodiny. Měkké porce kachny vyjmeme, šťávu propasírujeme přes sítko a znova prohřejeme. Podáváme se zelím a knedlíky.

Zelí kysané bílé:
Zelí podusíme s trochou vody dokud není měkké. Osolíme, zahustíme nastrouhaným bramborem a ochutíme česnekem.

Zelí červené:
Zelí podusíme s trochou vody, medu a octa. Zahustíme světlou jíškou.

Strašínské knedlíky:
1 kg brambor vařených ve slupce
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Brambory rozstrouháme, přidáme krupičku, mouku, vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto. Utvoříme tři šišky, které vaříme ve vroucí vodě asi 20-25 minut.

Chlebové knedlíky (2 šišky):
4 krajíce chleba
5 dcl polohrubé mouky (2 hrnky)
2,5 dcl studené vody
1/2 prášku do pečiva
1 lžička soli
Krajíčky nakrájíme na malé kostičky, přidáme mouku, vodu, sůl, prášek do pečiva a vytvoříme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme dvě šišky. Vaříme 20 minut. Po vyjmutí propícháme, aby odešla pára.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

This slideshow requires JavaScript.

Komentáře

komentářů