RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Tři druhy skořicového cukroví pro sváteční vánoční pohoštění
I. – Hartmanice
Suroviny:
2 vejce
15 dkg krupicového cukru
1 vanilkový cukr
25 dkg hladké mouky
1 lžička skořice
25 dkg mletých mandlí
10 dkg másla
Vejce vyšleháme do spolu s cukrem, přisypeme ostatní suroviny a pomocí másla vypracujeme těsto. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 st. asi 6 minut. Můžeme potírat bílkovou polevou.
II. – Kuchyně naší vesnice 1947
Suroviny:
18 dkg másla
18 dkg hladké mouky
18 dkg práškového cukru
1 vejce
1 žloutek
1/2 lžičky skořice
1 lžička rumu
kůra z citronu
Vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočinout. Dále stejný postup jako u receptu č.I..
III. – Pošumaví
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
1 lžička skořice
10 dkg moučkového cukru
20 dkg másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici. Vykrajujeme hvězdičky, pečeme při 180 st., dokud nemají růžovou barvu.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ