TIP NA VÝLET: Navštivte Interaktivní sklářské muzeum v Rajsku u Annína

TIP NA VÝLET: Navštivte Interaktivní sklářské muzeum v Rajsku u Annína

 

 

 

V obci Annín na Klatovsku byla od roku 1796 sklárna. Byl to věhlasný podnik, který v 19. století dodával sklo do celého světa. Sklárna fungovala do znárodnění. V roce 1948 byla zbourána pec a od té doby se sklo v Anníně brousilo.

V 90. letech sklárnu koupil sklář Jiří Rückl z Nižboru u Berouna a vše tak nějak fungovalo. Pak ale celá továrna připadla snad bance a později nějaké uhelné společnosti, která ji před dvěma roky vydražila za necelé tři miliony korun. Od té doby má fabrika nového majitele, který obnovil alespoň prodejnu sklářských výrobků a v budoucnu by rád alespoň částečně obnovil i samotné zušlechťování skla.

Nový majitel se nedohodl se skupinou sklářů, kteří do dražby měly továrnu pronajatou. Ti se proto odstěhovali do nedalekého Rajska, kde místní podnikatel Karel Baron (někdejší majitel pizzerie v Sušici) v bývalém technickém podlaží svého domu vybudoval brusičskou dílnu a prodejnu skla.

Vedle svého domu vybudoval dům druhý, kde je nová galerie a kavárnou. Součástí galerie jsou výrobky někdejších šumavských skláren (Annín, Klášterský mlýn, Lenora…), nechybí tu ani historické dokumenty a 100 let staré stroje, na kterých se brousilo a stále brousí sklo. Projekt podpořila EU z programu Cíl3. Partnerem nového muzea je sklářské muzeum a spolek ve Frauenau.

 

http://www.vyletnik.cz/

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře