ZEPTALI JSME SE: Zastupitele Pavla Dvořáka – Město nechce dotační peníze na...

ZEPTALI JSME SE: Zastupitele Pavla Dvořáka – Město nechce dotační peníze na opravy komunikací. Co na to říkáte?

 

 

Vimperská radnice nepodá žádné projekty do nedávno narychlo vyhlášené výzvy Regionálního operačního programu (ROP) zaměřené na modernizaci místních komunikací. Odůvodňuje to tím, že s výjimkou jednoho nevhodného projektu nemá žádné další v zásobě a s ohledem na krátký termín od vyhlášení po uzávěrku soutěže nestačí další připravit. Je tedy jisté, že z rozdělovaných 115 milionů korun nepřijde do Vimperka vůbec nic. Přitom mnohé místní komunikace ve městě i spádových osadách naléhavě volají po opravě.

 


Otázka pro lídra nejsilnější opoziční strany Pavla Dvořáka (Jihočeši 2012) je nasnadě: Co na to říkáte?

To je přesně to, co jsme jako JIH 2012 kritizovali a za co jsme od „slušných lidí“ dostávali různá „neslušná“ přirovnání, nadávky. Radnice věděla, že se budou ještě vypisovat poslední granty, a to i na komunikace To se vědělo několik měsíců. Ano, ty projekty jsou ohraničeny termínem poloviny roku příštího, proto by se jednalo o rychlé opravy ulic a chodníků jednodušší technologií. Že radnice nemá v zásobě žádný připravený projekt, je špatné vysvědčení tandemu Petrášek – Martanová, to bylo jejich období. Je to opakující se selhání. Snad pořád funguje, že vedení rozhoduje a odbor investic dělá…Když jsme to diskutovali na krajském klubu, tak se přiznám, že jsem se styděl za město… Jak ostatní „makají“, dávají i několik projektů…

 

dvorak pavA o tom nebyla se zastupiteli vedena diskuze? Přitom oprava povrchu třeba Hřbitovní ulice nebo udělání chodníků snad zase tak základní technologický problém není. Něco jiného je třeba komplexní rekonstrukce ulice 1. máje v rozsahu popisovaném radnicí.

Na zastupitelstvu města se o tomto nemluvilo. Navíc jsme zasedali v posledním období po třech měsících, a to moc neuděláte. A mimo zasedání zastupitelstva vedení města jednalo asi jinde a s jinými. Ale i o tom jsme hovořili v době předvolební….

 

Ani dříve na to nepřišla řeč? Vždyť se přece dělalo na komunikacích, třeba na Homolce.

Ale ano, zaplať pánbůh. Tyto základní představy o Homolce byly už za nás. Ale mělo se snad jít dál v celém městě. Co je tady toho rozbitého. Chybělo asi to základní – představa, zadání a kontrola. A jasná odpovědnost, na jméno. Jenom pro ilustraci: Zastupitelstvo rozhodlo již 25. červa 2012 mimo jiné zadat projektovou dokumentaci na ulici Pivovarská – komunikace od pivovaru k nemocnici, na rozšíření chodníku v ulici 1. máje, na komunikace pro pěší z ulice 1. máje do parku, na stavební úpravy přechodů v ulici Mírová. Odpovědnost měli starosta, místostarostka, odbor investic a údržby. Jak to, že nebylo na konci roku 2014 alespoň toto připraveno? A to nemluvím o dalších záležitostech, jako je regenerace sídliště…

 

Dobře, ale co s tím dál? Ve volbách vaše kandidátka vyhrála. Dostali jste se však do opozice, aniž jste si vůbec se současnou radniční koalicí něco si vyříkali. Jak vidíte další vývoj? Jak to vůbec bude v takto polarizovaném městě vypadat?

Je to tak, jak je to. Víme všichni, kdo, co a jak se rozhodl a za co zodpovídá. A nás osm opozičních zastupitelů bude klást otázky, větrat deky, aby se tam něco neukrývalo.  A soudě podle posledního vystoupení koaliční devítky na při projednávání zprávy kontrolního výboru jsem přesvědčen, že i oni mají zájem na maximální otevřenosti. Sedl jsem si se starostkou a dost jsme si vyříkali, dohodli se na komunikační přímé lince. Zkusíme to, myslím, že oba si uvědomuje prospěšnost. Uvidíme.

 

Děkuji za odpovědi.

Zdeněk JUNGVIRT

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře