ODPOVÍDÁ JANA KORBELOVÁ: Dostaly neziskové organizace peníze zaslouženě? (2)

ODPOVÍDÁ JANA KORBELOVÁ: Dostaly neziskové organizace peníze zaslouženě? (2)

Bez několika drobných takřka sto tisíc korun rozdělili v minulých dnech vimperští radní čtyřem neziskovým organizacím působícím na území Vimperka. To však není jediné přilepšení k jejich rozpočtům, kterého se jim od radnice dostává. Povětšinou totiž mají sídlo v prostorách pronajatých od města za symbolickou jednu korunu.

 

Protože radní nerozdávali svoje vlastní peníze, ale veřejné prostředky svěřené jim voliči do správy, zajímali jsme se, zda rozhodovali jako pečliví hospodáři a posoudili potřeby žadatelů opravdu svědomitě. Poslali jsme na radnici čtyři žádosti o podrobné informace. Na naše otázky odpověděla a ještě odpovídá vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Vimperk Jana Korbelová (její odpovědi zveřejňujeme bez redakční úpravy). Každé ze čtyř „neziskovek“ budeme věnovat samostatný článek, zveřejníme je postupně tak, jak budou odpovědi přicházet.

Také u druhé odpovědi musíme předeslat, že je příliš obecná, že nepopisuje konkrétní výsledky kolika lidem služba pomohla, jaké problémy jim vyřešila, podle jakých měřítek se vypočítávala dotace. Jsou to spíše všeobecné fráze. Příslušný odbor městského úřadu zřejmě jiné podklady od žadatele o dotaci nezískal a radní se při rozhodování s tímto málem spokojili.

Otázky redakce Za krásnější Vimperk:

Rada města Vimperk rozhodla poskytnout individuální dotaci z rozpočtu odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve výši 20 000 korun občanskému sdružení Mesada, pobočka Vimperk, na dofinancování služby sociální rehabilitace ve Vimperku.

Zajisté má město, když takto činnost sdružení podporuje, podrobné informace, aby mohlo odpovědět na několik otázek:

1.      Co je to sociální rehabilitace a čemu nebo komu ve městě slouží?

2.      Jaké konkrétní výsledky tato služba městu a jeho občanům přinesla a přináší?

3.      Jaké jsou celkové náklady na tuto službu?

4.      Už v minulosti město do této služby vložilo nějaké peníze, pokud ano kolik?

 

Odpovědi vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Vimperk Jany Korbelové:

1. Jedná se opět o poskytování sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tato služba je v regionu poskytována od roku 2007 a je i podporována ze strany města Vimperk, neboť se jedná o poskytování služby, kterou jiná organizace ve Vimperku a okolí nezajišťuje. Tato služba je zaměřena na občany s mentálním, psychickým, fyzickým i kombinovaným postižením. Cílem služby je pomoc takto postiženým osobám v nácviku základních dovedností (udržení hygieny, hospodaření s finančními prostředky, jak se ucházet o zaměstnání, pomoc při zajištění zaměstnání a zácvik klienta přímo na pracovišti) a tím jim umožnit začlenění do společnosti. Posláním o.s. MESADA – pobočka Vimperk je respektovat a prosazovat práva lidí s handicapem a podporovat je přio integraci do společnosti.

 2. – zajištění poskytování sociální služby pro občany Vimperku a okolí

–        Umožnit občanům, kteří potřebují tuto službu, začlenit se do společnosti.

 3. Celkové náklady této služby ve Vimperku jsou dle žádosti uvedeny ve výši 563 209 Kč.

 4. o.s. Mesada – pobočka Vimperk je finančně podporována od roku 2007, kdy službu sociální rehabilitace poskytuje a to ve výši 20.000 Kč ročně.  Poskytování této sociální služby je rovněž uvedeno v Komunitním plánu sociálních služeb na území ORP Vimperk nazdobí 2011 – 2014 a bude rovněž zaneseno i v KP na období 2015 – 2018, který se nyní zpracovává. Podobně je to i u projektu Nexus.

(red)

První odpověď:

ODPOVÍDÁ JANA KORBELOVÁ: Dostaly neziskové organizace peníze zaslouženě?
0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře