PAVEL DVOŘÁK: Proč se začalo etapou krytého bazénu ve variantě „nekryté,“ to...

PAVEL DVOŘÁK: Proč se začalo etapou krytého bazénu ve variantě „nekryté,“ to nevím

Jeden den před začátkem letních prázdnin se otevírá zcela nový bazén v Sušické ulici ve Vimperku. Slavnostní otevření se chystá na 30. června 2015 v 15 hodin. Jedná se o stavbu první etapy Areálu vodních sportů ve Vimperku. K její realizaci mohlo dojít především díky přidělené dotaci z programu ROP Jihozápad, kterou město Vimperk obdrželo v roce 2013. Stavba první etapy vyšla na zhruba 35 milionů korun, dotace pokryla více než 22 milionů korun z této částky. Záměr vybudovat Areál vodních sportů ve Vimperku existuje od roku 2008, letos se podařilo dokončit první etapu jeho výstavby. V rámci otevření bude připravený kulturní program i malé pohoštění pro všechny příchozí.

Tolik oficiální tisková zpráva vimperské radnice. Redakce Za krásnější Vimperk si nemohla nepovšimnout, že lidé ve městě zatím z nového bazénu příliš nadšeni nejsou. Poukazují hlavně na malou kapacitu, na nedostatečné zastínění a nelíbí se jim, že do areálu je vidět z hlavní silnice. Výhrady má také opozice v samosprávě města. Některé shrnul v našem rozhovoru zastupitel a bývalý vimperský starosta Pavel Dvořák (Vimperk Jihočeši 2012):

Jste jakýmsi duchovním otcem myšlenky výstavby Areálu vodních sportů ve Vimperku. Vznikla za vašeho působení ve funkci starosty města. S jakými projekty a plány jste počítal? Přibližte je, prosím, našim čtenářům.

pavel dvořákJe to projekt krytého komplexu s celoročním využitím a projekt pětadvacetimetrového letního bazénu, celé asi za 120 mil. korun. Pořád nám před sebou představu postavení Vimperka jako klíčového bodu pro takovéto investice v této části Šumavy. Byl vypracován i marketink širokého oblastního využití a pochopitelně ještě místního využití pro školy, rehabilitace a sportovní akce Vimperska. Byla to jedna z posledních možností získat tehdy peníze z Regionálního operačního programu (ROP) na toto zaměření.

Na konci svého funkčního období jste ale předával novému vedení města i jinou představu.

Kdyby se nepodařilo udělat krytý komplex, tak bychom šli do otevřené venkovní pětadvacítky. Dělat uceleně jedno nebo druhé nám dávalo smysl. A nechat tam ty staré rozbité bazény možné už nebylo.

Co bylo třeba udělat, aby výstavba areálu začala a byla dokončena podle původních představ?

Dál za tím jít. My jsme měli představy realizovat to s účastí privátního sektoru, města a státu jako PPP projekt (Partnerství veřejného a soukromého). Tak jsem také jednal.

Nové vedení města však mělo jiný názor a v městském zastupitelstvu jej také prosadilo. Jak si to vysvětlujete?

Bylo to představeno jako jiná cesta k cílovému projektu. Kdo za tím byl, s kým Bohumil Petrášek a Jaroslava Martanová jednali, proč se začalo etapou krytého bazénu ve variantě „nekryté,“ to nevím. Já jsem také zvedl ruku pro podání žádosti do ROPu, ale hned a několikrát jsem na zastupitelstvu žádal o předložení celkového postupu, finanční představy, termínů a způsobů další výstavby, aby to okamžitě navazovalo. Opakovaně se ale nedělo nic.

Pochopil jsem správně, že to, co se připravuje k otevření, je ta část, která měla být podle projektu zastřešena?

Ano.

Několik málo dní zbývá do otevření první etapy. Vedení města chystá  velkou slávu s kulturním programem a občerstvením. Vimperská veřejnost zatím nešetří kritickými hlasy. Co byste v této chvíli vzkázal na oslavy se připravující radnici a nespokojeným občanům?

Jestli se to rychle nepřikryje, tak jsou to, podle mne, vyhozené peníze. Myslíte si, že třeba elektronika, čerpadla, systémy vnitřního i venkovního provozu bazénu, ale i stavební prvky „projektované pod střechu,“ vydrží naše zimy? Snad to má vedení města promyšlené. Jinak by to byl docela hazard i s jejich pozicí a jménem.

První etapa areálu bude v provozu. Jaké jsou podle vás vyhlídky, že se v co nejkratší době dočkáme zahájení dalších etap?

Po loňských volbách s námi odmítlo toto vedení města o programu a reálných cílech ve městě, včetně bazénu, hovořit. A tak musí říci, co vlastně chtějí a jak to udělají. My jsme jasně nabídli, v našem programu, jak a co dál s tímto projektem. Včetně vytvoření finančního fondu „polštáře pro začátek,“ oslovení firem, podnikatelských struktur atd. Z plánovacího období EU do roku 2020 vím, že prostor pro regiony se hodně zúží.

Tak trochu osobní otázka na závěr: Přijdete na slavnostní otevření?

Byl jsem tam několikrát. S Janem Králem, šéfem městských služeb, který bude vše pro město zajišťovat, jsme to prošli i minulý týden a tak vím, jak je to. Teplota napouštěné vody byla zrovna kolem +10 st. Asi nejen mne nezajímá slavobrána, ale výsledek. Tedy jak bude areál využit, kolik dní v roce, kolik to vše bude stát, jak budou lidé spokojeni, jaká bude návštěvnost, jak bude fungovat provoz a bezpečnost celého prostoru? Uvidíme. Tento stav je zatím polotovar.

Děkuji za rozhovor.

Zdeněk JUNGVIRT

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře