ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hygienici kraje kontrolovali dodržování pravidel dětské letní rekreace na jihu...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hygienici kraje kontrolovali dodržování pravidel dětské letní rekreace na jihu Čech

Ilustrační foto: (red) . Za krásnější Vimperk

 

Stále přibývají případy pozitivity z posledních klastrů na táborech letní dětské rekreace. Na rozdíl od loňských prázdnin museli letos jihočeští hygienici řešit i epidemické, respektive hromadné výskyty většinou gastrointestinálních potíží

V Jihočeském kraji registrovali 372 nahlášených akcí, z toho bylo 308 zotavovacích akcí a 64 jiných podobných akcí, na kterých se rekreovalo celkem 38 197 dětí. To je výrazně největší počet ze všech krajů ČR a počet akcí i množství rekreovaných dětí odpovídá minulým sezónám. Při kontrolách nezjistili žádnou nenahlášenou akci a žádnou akci nakonec nebylo nutné z pozice orgánu ochrany veřejného zdraví předčasně ukončit.

Za prázdninové měsíce zrealizovali 132 kontrol, tedy o tři desítky více, než původně plánovali.

Při nich udělili celkem 7 blokových pokut v celkové výši 19 000 korun. Nejvíce, 5 000 korun, táboru na Jindřichohradecku za špínu a plíseň ve společných prostorách tábora, po třech tisících například za zamrazování hotových pokrmů, nedodržení povinnosti pravidelného přetestování všech děti antigenními testy na COVID -19 a opět nedostatky v úklidu a výskyt plísní. Dvoutisícové nebo tisícové pokuty obdrželi provozovatelé mj. za nedostatky ve zdravotní dokumentaci nebo špatné skladování potravin. Čtyři z výše uvedených pokut byly reakcí na podněty veřejnosti, těch letos obdrželi zatím devět a řešení některých z nich ještě není uzavřeno.

Co se týče infekce COVID-19, řešili ji hygienici v souvislosti se sedmi tábory letní dětské rekreace, příměstskými tábory nebo zájmovými zotavovacími akcemi s počtem pozitivních od jednoho dítěte na příměstském táboře u Českých Budějovic nebo jednoho dospělého na zotavovací akci na Jindřichohradecku, až po klastry, kde se postupně nakazilo několik až několik desítek účastníků. Vůbec největší počet, zatím 53 pozitivních dětí a 4 dospělé z celkového počtu 172 osob, vykazuje klastr na zájmové zotavovací akci na Táborsku. Celkem 18 pozitivních – 12 dětí a 6 dospělých, měl klastr na zotavovací akci na Českokrumlovsku a 15 pozitivních v příměstském táboře rovněž na Českokrumlovsku.

Po několika klidných sezónách řešili v té letošní jihočeští hygienici hned šest případů epidemického, respektive hromadného výskytu převážně gastrointestinálních potíží. První případ se objevil na táboře na Písecku na začátku července, kde na zotavovací akci mělo problémy 31 z celkového počtu 101 dětí. Na jiné zotavovací akci na Písecku mělo na začátku srpna jednodenní potíže 54 z celkového počtu 242 osob. A doznívá poslední případ hromadného výskytu gastrointestinálních problémů, k němuž došlo na jednom z největších táborů na Jindřichohradecku ve druhé polovině srpna.

Zažívacími problémy většinou lehčího rázu, manifestované zvracením bez teplot a dalších příznaků, tu postupně měla více než polovina z celkového počtu 375 dětí čtvrtého běhu. Jednalo se o lehčí, většinou jedno až dvoudenní gastrointestinální potíže bez nutnosti hospitalizace. Hygienici zde provedli virologický rozbor pitné vody s negativním výsledkem, rozbor biologického materiálu personálu kuchyně, účastníků akce s klinickými příznaky, z nichž u jednoho byla prokázána přítomnost norovirů, a čekají na výsledky dalšího rozboru pitné vody a výsledky kvalitativního mikrobiologického vyšetření stěrů z nádobí a pracovních ploch v kuchyni. Denně zde kontrolují dodržování nařízených protiepidemických opatření. Tento případ zatím není uzavřen, tábor končil svou činnost k 28. srpnu.

(tzkhs)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře