ČESKÉ BUDĚJOVICE: Země živitelka 2021 v závěru srpna. Online předprodej vstupenek byl...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Země živitelka 2021 v závěru srpna. Online předprodej vstupenek byl již zahájen

 

Agrosalon Země živitelka 2021 se na českobudějovickém Výstavišti uskuteční od čtvrtka 26. srpna do úterý 31. srpna.

“Přípravy probíhají stále bez omezení,” informovala novináře tisková mluvčí Výstaviště České Budějovice Michaela Čeňková.  “Minulý týden byl spuštěn online předprodej vstupenek, poprvé tak budou návštěvníci procházet přes turnikety, které budou instalovány u všech vstupních bran,” dodala.  Připomněla, že tento způsob odbavování návštěvníků prošel zkušebním provozem při loňských Podzimních trzích.

První den agrosalonu (zahájení) bude zároveň  slavnostně uveden do provozu Národní pavilon Z – dojde k přestřižení pásky za účasti představitelů vlády a významných hostů.  “Bude také slavnostně položen základní kámen k příležitosti vzniku pobočky Národního zemědělského muzea v areálu Výstaviště České Budějovice,” informovala Michaela Čeňková.

Vůbec poprvé uvidí návštěvníci na agrosalonu Země živitelka norického koně, a to v prostoru bývalého amfiteátru. “Noričtí koně byli původně využívání jako koně váleční, později k dopravě soli ze Solnohradska norické geny se dostaly i do starokladrubských koní. V 18. století se stali důležitými zvířaty i v zemědělství. Díky krajině, podnebí a práci vznikl těžký vysokohorský norik, který nakonec sloužil jako jezdecký, kočárový a pracovní kůň pro rytíře, zemědělce a obchodníky ve středověku. Norik má kvalitu, odolnou nervovou soustavu a osobnost a je to kvalitní pracovní kůň na použití v lesnictví a jako tažné a nosné zvíře v horách. Byl vyšlechtěn na výkonnost, houževnatost, vytrvalost a dobrý charakter. V příhraničí jižních Čech se noričtí koně vyskytovali dávno před tím, než byli oficiálně první chladnokrevní hřebci přidělení do českého chovu  (v roce 1868 v oblasti státního hřebčince v Písku). Noričtí koně byli úspěšně využíváni i koněspřežní železniční drahou z Lince do Českých Budějovic, vybudovanou v letech 1825 až 1832,” uvedla mluvčí českobudějovického Výstaviště.

(zj)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře