Z PRVNÍ RUKY: 2. srpna – 8. srpna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 2. srpna – 8. srpna 2021

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

7. srpna – Výběr z médií: peníze pro cestovní kanceláře, krize lázní nebo aplikace pro odhalení rakoviny

Stát poprvé vyplatí peníze cestovním kancelářím z garančního fondu, kam si od roku 2018 přispívají, píše Mf Dnes. Regionální Deník zase upozorňuje na velký úbytek návštěvníků lázeňských zařízení v Česku. Deník Právo informuje o vývoji nové aplikace Carebot, která by mohla pomoci odhalit rakovinu a server Zdopravy.cz o nové ostravské kampani, které se zaměřuje na neplatiče jízdného. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Monako bude nově v tmavě červené kategorii podle míry rizika nákazy, Estonsko, Island, Nizozemsko a Madeira budou červené

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 9. srpna. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V tmavě červené kategorii bude Monako. Červená kategorie se rozšíří o Island, Estonsko, Nizozemsko a Madeiru. Oranžové bude Dánsko, Litva, Lucembursko, Švédsko a San Marino.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Kosovo, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Brunej, Hongkong, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Libanon, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur, USA nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Belgie, Dánsko, Litva, Lucembursko, Itálie, Finsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Irsko, Island, Estonsko, Francie, Malta, Nizozemsko, Řecko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů a Madeiry. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v mimoevropských zemích může u vybraných států dojít ke změně podmínek nutných pro návrat do České republiky.

Od soboty 31. července se změnily podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červených a tmavě červených zemí). Těmto dětem po příjezdu stačí absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem/ příletem do ČR při cestě hromadnou dopravou. Upozorňujeme však, že dopravce může stanovit přísnější pravidla, proto všem rodinám doporučujeme si před cestou pečlivě zjistit podmínky dopravce, se kterým cestují.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), TuniskoZambii a Zimbabwe. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Ministerstvo podepsalo s pojišťovnami dohodu s novým distributorem vakcín. Od pondělí je budou moci objednávat i praktičtí lékaři pro děti a dorost

Ministerstvo zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven dnes podepsali rámcovou dohodu na nového distributora očkovacích látek Spikevax/Moderna, Janssen a Vaxzevria/AstraZeneca. Na základě smlouvy bude společnost Avenier skladovat a dodávat vakcíny zdravotnickým zařízením, která zřizují očkovací místa a do ordinací praktických lékařů včetně těch dětských.

„Díky podpisu nové smlouvy mezi Ministerstvem zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven o distribuci očkovacích látek bude distributor dovážet vakcíny i do ordinací praktických lékařů pro děti a dorost. To by mělo mít pozitivní vliv na rychlost na očkování. A to jak celé populace tak především ve věkové skupině 12-16 let,“ popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch význam nové dohody, jejíž součástí je také uskladnění vakcín v centrálním skladu distributora. Ministerstvo zdravotnictví zároveň bude mít možnost kdykoliv distribuci přesměrovat, a vyřešit tak případný nedostatek některé z vakcín.

„Výborné spolupráce s praktickými lékaři pro děti a sdružením SPLDD si velmi vážíme a věříme, že podpis smlouvy na distribuci zásadním způsobem pomůže zvýšení dostupnosti očkování, zvýšení proočkovanosti a zpřístupnění očkování u dětí a juniorů,“ doplňuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Nová dohoda je uzavřena na 4 roky a nahrazuje tu, která byla uzavřena na počátku roku v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Objednávky budou od pondělí zdravotnická zařízení zřizující očkovací místa a praktičtí lékaři včetně praktických lékařů pro děti a dorost provádět prostřednictvím internetového rozhraní distributora.

Dodávána budou základní balení všech očkovacích látek. U Moderny a AstraZenecy balení obsahuje 100 dávek, u Janssenu 50 dávek. Distributor má však umožněno u všech vakcín dělit balení na minimální jednotky obsahující 50 dávek.

Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny rovněž připravují veřejnou zakázku, v níž bude vybrán distributor očkovací látky Comirnaty.

(tzmz)


 

Pěstouni si polepší, jejich odměna se naváže na minimální mzdu

Odměny za pěstounskou péči by se měly výrazně zvýšit. Poslanecká sněmovna totiž dnes schválila upravenou podobu novely Zákona o sociálně právní ochraně dětí, která počítá s navýšením částek vyplácených pěstounům zajišťujícím náhradní péči o děti. Návrh bude ještě projednávat Senát.

Novela řeší odměny nejen za pěstounskou péči, ale i za péči o děti vyžadující okamžitou pomoc. Zároveň výrazně omezuje umisťování dětí ve věku do 4 let do pobytových zařízení, především do kojeneckých ústavů. „Přestože jde o kompromisní výsledek, jsem moc ráda, že se nám povedlo novelu schválit. Jde po osmi letech o první koncepční úpravu, která by měla nastavit a znovu nastartovat náhradní rodinou péči v Česku. Zájem pěstounů v posledních letech stagnoval a tato novela by měla situaci zásadním způsobem změnit,“ věří ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Jsem ráda i za posun v případě umisťování nejmenších dětí do ústavů. Podle mého přesvědčení děti do ústavu nepatří. Pokud vyrůstají alespoň v náhradních rodinách, tak mají mnohem větší šanci na šťastný a úspěšný život,“ dodává ministryně.

Návrh počítá s výrazným navýšením příspěvku ve prospěch zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Ten byl doposud 22 800 korun za obsazené lůžko a nově by se měl zvýšit na 36 tisíc korun měsíčně. Kapacita zařízení tohoto typu by přitom neměla být větší než 20 dětí.

Podstatně vyšší by měly být také odměny pro pěstouny. „Stát se pěstounem je velké rozhodnutí a my nemůžeme připustit, aby počet pěstounů klesal kvůli nedostatku peněz. Navýšení odměn je nutností, životní náklady rostou dramaticky snad ve všech ohledech,“ říká Jana Maláčová. „Je dobře, že se díky pozměňovacím návrhům podařilo navázat tyto odměny na minimální mzdu a životní minimum. Nebude nutné o navýšení rozhodovat každý rok znovu a znovu, a to je koncepční,“ vyzdvihuje také ministryně.

 

Novela počítá i s dalšími úpravami, mezi něž například patří to, že mladí dospělí, kteří odcházejí z dětských domovů, ústavních zařízení nebo z pěstounské péče nově budou dostávat příspěvek při studiu ve výši 15 tisíc korun měsíčně. Stát by jim měl pomoci při hledání bydlení a zaměstnání.

Důležité je také jasné nasměrování ke zrušení ústavní péče. V současné době žije v různých ústavních zařízeních stále ještě přes 8 tisíc dětí, přičemž počty pěstounů, kteří mohou těmto dětem pomoct, se každoročně snižují. „Zejména dětské domovy pro děti do tří let, chcete-li bývalé kojenecké ústavy, nedokážou i přes veškerou možnou snahu dětem zajistit rodinné prostředí. Jsme jednou z mála posledních zemí, kde tato zařízení fungují. Přijetí této novely proto považujeme za velmi důležitý krok,“ říká ministryně Jana Maláčová s tím, že je nutné maximálně podpořit náhradní rodinnou péči. Díky přechodným pěstounům v posledních letech nemuselo každoročně projít ústavní péčí téměř 700 dětí.

(tzmpsv)


 

Dovoz rostl rychleji než vývoz

Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila v červnu schodkem 6,9 mld. Kč, což byl meziročně o 40,9 mld. Kč horší výsledek.
„Zahraniční obchod se zbožím za měsíc červen skončil v červených číslech. Zápornou měsíční obchodní bilanci tak registrujeme vůbec poprvé v tomto roce, čímž byla přerušena i rekordní posloupnost dvanácti po sobě jdoucích přebytkových bilancí. Za propadem stojí pokulhávající vývoz, který rostl výrazně pomaleji nežli dovoz,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.
Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

Stavební produkce meziročně dále rostla

Stavební produkce vzrostla v červnu meziročně o 7,9 %, meziměsíčně zůstala na stejné úrovni. Stavební úřady vydaly meziročně o 4,9 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 50,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 54,7 % bytů více, dokončeno bylo o 8,5 % bytů méně.
„Stavební produkce v červnu navázala na dobrý květnový výsledek. Lépe si opět vedlo pozemní stavitelství, které se na rozdíl od inženýrských staveb porovnávalo s nižší srovnávací základnou,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.
V bytových domech rostl počet zahájených bytů téměř čtyřnásobně, když bylo zahájeno větší množství projektů napříč republikou, zejména v Praze, Libereckém a Jihomoravském kraji,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.
Detailní informace jsou k dispozici na webu ČSÚ: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

6. srpna – Výběr z médií: obavy budoucích matek z očkování, zdražování energií a dražší pivo

V českém tisku se v pátek dočtete, že se energie v Česku zdraží víc, než se očekávalo, a to ročně až o několik tisíc, píše deník Právo. Budoucí matky se bojí očkování proti koronaviru, zní titulek Mf Dnes. A některá piva v Česku podraží, na ječmen totiž doléhají výkyvy počasí, informuje Deník.

CELÝ ČLÁNEK


 

6. srpna – Během uplynulých 24 hodin spadlo nejvíce srážek na Moravě a ve Slezsku – na Lysé hoře i přes 80 mm (viz přiložená mapa).

V oblastech odvodňujících Beskydy tak kvůli vydatnějším srážkám stoupaly hladiny některých menších toků. Aktuálně už srážky v Beskydech doznívají a hladiny toků by později měly začít klesat.
Během dneška očekáváme na některých místech přeháňky, ojediněle i bouřky (viz předpovědní mapa srážek).
Večer budou srážky ustávat.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Tržby maloobchodu vzrostly

Maloobchodní tržby se v červnu meziročně zvýšily o 7,1 %, bez očištění o 7,2 %, ve srovnání s květnem vzrostly o 0,6 %.
„V červnu se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o více než 7 %. Růst byl přitom zaznamenán ve všech hlavních sortimentních skupinách. Na červnových výsledcích maloobchodu se projevilo rozvolnění protiepidemických opatření, stejně jako vloni mohly být otevřené všechny prodejny. Dvouciferný růst tržeb zaznamenaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, s kosmetickým a hygienickým zbožím a s oděvy a obuví. Také internetové obchody si udržely dvouciferný růst,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/…021

(tzčsú)


 

5. srpna – Výběr z médií: očkování zvířat v pražské zoo, boom analogového focení a výzkum habánů

Ve čtvrtečním vydání Mf Dnes se dočtete, že pražskou zoo možná čeká očkování zvířat proti koronaviru. Hospodářské noviny píší o výrazném zvýšení zájmu o analogové focení, což vede k nedostatku fotoaparátů. A regionální Deník informuje o poškozování českých lesů vykrádáním lapačů na kůrovce či navrtáváním kmenů bříz. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kraje mohou žádat o podporu z programu Obchůdek 2021+, který pomůže podnikatelům i obyvatelům venkova

Ode dneška, tedy od 4. srpna, až do 29. října 2021 mohou kraje žádat o podporu z programu Obchůdek 2021+, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích do 1 000 obyvatel, resp. do 3 000 obyvatel, kdy v jednotlivých částech obce nežije víc než 1 000 lidí, v něm budou moci dostat finanční podporu na provoz až 100 000 Kč.

Podporu z programu Obchůdek 2021+ bude možné využít ve všech krajích České republiky kromě hlavního města Prahy. „Díky novému programu Obchůdek 2021+ udržíme obslužnost v obcích do 1 000 obyvatel s tím, že peníze půjdou koloniálům prostřednictvím krajů. Maximální dotace z programu pro jeden koloniál za jeden rok je sto tisíc korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „MPO tak prostřednictvím krajů podpoří obchůdky, které často představují jediná místa, kde se lidé v dané obci mohou setkávat.“

„Žadatel o dotaci se obrátí na kraj, ve kterém se malá prodejna nachází a je to právě kraj, který finanční podporu poskytuje. Kraje a starostové vesnic jsou garancí toho, že se podpora dostane přímo těm subjektům, které ji nejvíce potřebují,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostření a obchodního podnikání Pavel Vinkler a dodává: „První výzvu vyhlašuje MPO právě teď, poslední v roce 2025. Do roku 2025 se v tuto chvíli počítá s celkovou částkou 195 milionů Kč. Podání žádostí i jejich hodnocení probíhá v systému AIS MPO. Chystáme i speciální webovou stránku k programu, kterou spustíme v nejbližší době.“

Dotaci může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet či na náklady spojené s akceptací platebních karet. Prodejny se mohou zapojit i do projektu Česko platí kartou, kdy mohou využít platebního terminálu na šest měsíců zdarma. Terminál si mohou vyzkoušet bez jakýkoliv poplatků a pokud jim nepřinese to, co očekávají, mohou ho bezplatně a bez sankcí vrátit. Podrobnosti k projektu jsou na webu www.ceskoplatikartou.cz.

Program Obchůdek 2021+ je financován ze státního rozpočtu ČR. V rámci programu bude MPO vyhlašovat jednotlivé výzvy a kraje si mohou požádat o podporu. MPO krajskou žádost vyhodnotí a vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se obrátí na kraje, které pomoc nejprve předfinancují a o proplacení dotace si požádají ex post. Více informací k programu je k dispozici zde.

(tzmpo)


 

4. srpna – Na jižní Moravě včera teplota vystoupila až na 27 °C. Na ostatním území ale bylo podstatně chladněji, třeba na západě a severu Čech jen kolem 20 °C

Odpoledne a večer se začaly objevovat bouřky. V silné bouřce na Jihlavsku napršelo až 70 mm srážek.
Dnes budou rozdíly v teplotách podobné jako včera, nejteplejší bude zase jihovýchodní Morava (obr.1). Ve čtvrtek může místy vydatně pršet, to pak budou teploty jen kolem 16 °C (obr.2).
Nejteplejším dnem v tomto týdnu bude sobota, kdy na většině území teploty vystoupají nad letních 25 °C. Pak se zase mírně ochladí.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

ČOI v 1. čtvrtletí zkontrolovala 134 modelů hraček

Česká obchodní inspekce (ČOI) kontrolovala v 1. čtvrtletí tohoto roku dodržování technických požadavků, které jednotlivým hospodářským subjektům ukládá legislativa při výrobě, distribuci a prodeji hraček pro děti do 14 let. Celkem zkontrolovala 134 modelů hraček a u 55 modelů zjistila nedostatky. Jako nebezpečné vyhodnotila 4 hračky, které byly zveřejněny v informačním systému EU a na webových stránkách www.coi.cz.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v 1. čtvrtletí 2021 kontroly, které byly zaměřené na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou dále konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Z celkového počtu 71 kontrol bylo 5 kontrol u výrobců a zplnomocněných zástupců, 6 kontrol u dovozců do EU a 60 kontrol u distributorů hraček určených pro děti ve věku do 14 let. V rámci této akce zkontrolovala 134 modelů hraček a u 55 modelů zjistila nedostatky.

Inspektoři ČOI při kontrolách průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele zjišťovali, zda je vysledovatelný původ hraček (jsou dostupné informace o výrobci či dovozci) a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, jestli byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení. U některých hraček došlo ke kumulaci několika níže uvedených administrativních závad:

· 5 x – nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

· 12 x – nedostatky při identifikaci výrobce hračky

· 6 x – nedostatky v identifikaci dovozce

· 14 x – nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)

· 26 x – nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce).

Na základě prokázané nebezpečnosti výrobku byly v tomto období zakázány z důvodu mechanických závad celkem čtyři modely hraček. Pokud by si s těmito výrobky děti hrály, provedené analýzy rizik prokázaly vážné riziko možného poranění. Informace o výskytu těchto hraček na trhu byly podle směrnice EP a Rady 2001/95/ES zveřejněny v systému RAPEX a varování pro spotřebitele bylo rovněž uveřejněno na webových stránkách ČOI www.coi.cz . Dva velmi podobné modely čertovských rohů byly publikovány pod jednou notifikací.

Česká obchodní inspekce uložila v 1. čtvrtletí 2021 za porušení § 13 odst. 9 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, celkem 46 pokut v celkové výši 517 000 Kč.

(tzčoi)


 

4. srpna – Výběr z médií: závaží vyrábějící elektřinu, ideální kapesné pro děti a uzavřené Králíkovství

O tom, jaké kapesné vyplácí rodiče svým dětem a jaké jsou ohledně toho rady odborníků se dočtete ve středečním vydání regionálního Deníku. Právo se věnuje uzavření Králíkovství v olomoucké zoologické zahradě, kde se mohli návštěvníci volně pohybovat mezi zvířaty. Důvodem uzavření je nevhodné chování návštěvníků ke králíkům. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Divoké nocování v Národním parku Bavorský les narůstá

Zaměstnanci Správy Národního parku Bavorský les jsou v současné době konfrontováni s velkým problémem – nocování tzv. „na divoko“. „Stále více návštěvníků u nás nocuje v chráněném území, přestože to je zakázáno,“ vysvětluje Dr. Franz Leibl, ředitel národního parku. „Skoro neuběhne dne, aniž by naši strážci někoho nechytili.“

Někteří turisté jsou vybaveni stanem, jiní mají spací pytel, se kterým stráví noc například v přístřešku na ochranu proti nepříznivému počasí. Strážci NP Bavorský les objevují stále nové způsoby nocování na domnělých nocovištích, která jsou často uprostřed klidového území. Návštěvníci v lese dokonce často rozdělávají oheň. „To je nejen zakázáno, ale je to i nezodpovědné kvůli riziku lesních požárů,“ upozorňuje Leibl. Když strážci nocující kontrolují, ti jim obvykle vysvětlují, že chtějí v divočině něco zažít. „My jsme ale chráněné území a ne zážitkové hřiště.“

Díky filosofii „Nechat přírodu být přírodou“ se v národním parku vyvinula jedinečná biologická rozmanitost. Svůj domov zde opět našla vzácná zvířata jako rys, vydra, tetřev hlušec nebo puštík bělavý. Jelikož tlak turistů v posledních letech nepřetržitě roste, je důležité, aby návštěvníci alespoň v noci nerušili především divoká zvířata. „Když plaché zvíře vyděsíte jasným světlem nebo hlasitými zvuky, výrazně se tím zvýší jejich stresová zátěž a pro některá zvířata to může být až fatální,“ říká Franz Leibl. „Lidé, kteří v národním parku zůstanou přes noc bez povolení, jednají nejen v rozporu s platnými pravidly národního parku, jejich chování ale hlavně ruší druhy, které tam žijí.“

Správa národního parku nyní na tento problém reaguje a rozšiřuje strážní hlídky i přes noc. Přestupci jsou oznamováni okresním úřadům Freyung-Grafenau a Regen, které následně udělí provinilci pokutu, která může dosahovat řádově tisíců korun.

Správa národního parku v současné době připravuje nocoviště poblíž jeleních výběhů u Scheuerecku. V budoucnu by tam mělo být možné i využití parkovací míst pro obytné vozy.

Bohužel, s podobným chováním některých návštěvníků se setkávají také strážci na území NP Šumava. I zde je možné tábořit pouze na k tomu vyhrazených místech. To jsou například kempy nebo tzv. nouzová nocoviště.

(tznpš)


 

Poloha spojů veřejné dopravy

Cestující ve veřejné dopravě si mohou pomocí mobilního telefonu pohodlně zjistit aktuální polohu vlakových a autobusových spojů. Stačí zadat odkaz www.dopravanajihu.cz nebo načíst QR kód, který je součástí zaintegrovaných autobusových vývěsních jízdních řádů a je umístěn na speciální samolepce na autobusových zastávkách.

Webová aplikace „Doprava na Jihu“ zobrazuje kromě aktuální polohy spoje také trasu spoje či případné zpoždění. Cestující může také vyhledat odjezdy z vybrané zastávky nebo potřebný jedoucí spoj. V současné době jsou zobrazovány autobusové a vlakové spoje v závazku veřejné služby Jihočeského kraje na území IDS JK (oblast Českobudějovicka), nad rámec jsou na území celého Jihočeského kraje viditelné všechny autobusové spoje společností GW BUS a.s., ČSAD Autobusy České Budějovice a.s., ČSAD Jindřichův Hradec a.s. a COMETT PLUS spol. s r.o. Průběžně se pracuje na plánovaném rozšiřování zapojených dopravců. Od ledna příštího roku dojde k zapojení dalších drážních dopravců a rozšíření viditelnosti spojů po celém Jihočeském kraji. Celokrajská viditelnost autobusových a drážních spojů je plánována na červen příštího roku, cestující tak budou moci získat informace o všech spojích veřejné dopravy v Jihočeském kraji. Případné dotazy Vám rádi zodpoví pracovníci dispečinku na emailu dispecink@jikord.cz nebo na telefonu 380 309 021.

(tzjč)


 

Ministerstvo pomůže novelou o platových poměrech státních zaměstnanců personálně stabilizovat krajské hygienické stanice

Pracovní skupina na Ministerstvu zdravotnictví projednala novelu nařízení vlády č. 304/2014 Sb., o platových poměrech státních zaměstnanců. Novela pomůže personálně stabilizovat krajské hygienické stanice, které plní zásadní roli při zvládání epidemie COVID-19.

„Pandemie COVID-19 nám jasně ukázala, jak důležitá je stabilní síť krajských hygienických stanic, a jak nepostradatelní jsou lékaři orgánu ochrany veřejného zdraví, kteří v nich pracují. Tito odborníci si zaslouží za svoji práci adekvátní ohodnocení. Proto doporučíme Vládě, aby se jejich platovými podmínkami zabývala. Věřím, že se nám tím zároveň povede na klíčová místa získat více lékařů,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Materiál vznikl diskuzí pracovní skupiny hlavní hygieničky ČR za účasti dalších zástupců Ministerstva zdravotnictví. Setkání se zúčastnili také zástupci krajských hygienických stanic, Ministerstva práce a sociálních věcí a náměstek ministra vnitra pro státní službu.

Návrh nařízení vlády zahrnuje zrušení zvláštní stupnice platových tarifů lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví. Zároveň také obsahuje změnu kvalifikace kontrolních činností hygienické služby v terénu pro účely poskytování zvláštního příplatku. Dalším bodem materiálu je možnost služebního orgánu určit platový tarif v mimořádné výši, a to stanovením oboru služby Zdravotnictví a ochrana zdraví do oborů služby, ve kterých mohou být služební místa označena za klíčová.

Cílem materiálu je zejména stabilizovat personální situaci na krajských hygienických stanicích a dalších orgánech ochrany veřejného zdraví, které se během pandemie COVID-19 potýkaly s velkým pracovním vytížením.

Novela nařízení je nyní připomínkována a následně zamíří na schválení vládou ČR.

(tzmz)


 

Ministerstvo zdravotnictví vydává metodické doporučení pro školy a školská zařízení

Ministerstvo zdravotnictví vydalo Metodické doporučení pro školy a školská zařízení, které umožní bezpečné zahájení nového školního roku.

Zásadním doporučením je zachování homogenního kolektivu, omezení hromadných akcí a dodržování zvýšených hygienických opatření. Všechny školy by měly své zaměstnance a studenty řádně poučit o důležitosti těchto opatření.

Jedno z nejdůležitějších doporučení je omezení konání hromadným školních akcí,  které doporučujeme odložit na dobu s příznivou epidemickou situací ve svém kraji. Případné školní turnaje, školní výlety, exkurze, školy v přírodě a veškeré pobytové akce domácí i zahraniční by se měly konat jen za podmínek zvýšené hygieny účastníků v souladu s požadavky stanovenými mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví.

Ve školní jídelně je pak důležité regulovat počty strávníků a jejich hromadné příchody a odchody, kdy je ideální zachování homogenních skupin. Při stravování cizích strávníků preferovat formu výdeje pokrmů s sebou a v případě, že strávník bude konzumovat pokrm na místě, tak aby pro tyto strávníky byl vyčleněn speciální čas nebo místo.

Pro případ výskytu infekčního onemocnění nebo podezření na nákazu je nutné v zařízení zřídit tzv. izolaci, kde je osoba oddělena od kolektivu a je mu vyčleněna samostatná místnost (denní místnost, třída apod.) do doby převzetí rodičů nebo zákonných zástupců. Prostor musí být dobře větratelný a dezinfikovatelný. Pro účely izolace by mělo být vyčleněno také samostatné sociální zařízení s dezinfekcí. Ředitelům škol také doporučujeme pravidelnou edukaci v oblasti ochrany zdraví svých zaměstnanců a žáků či studentů, kteří školu navštěvují.

V rámci udržení komunikace je důležité před zahájením školního roku aktualizovat kontakty (telefonní čísla) na všechny zákonné zástupce dětí, žáků a studentů, pedagogických a nepedagogických pracovníků a vytvořit systém sdílení informací, tzn. komu se hlásí onemocnění dítěte, žáka, studenta nebo zaměstnance. U zásadních funkcí a pozic zajistit práci tak (např. směnný provoz), aby byla zachována funkčnost zařízení.

Ubytování na kolejích je možné pouze za podmínek dodržení mimořádným opatřením stanovených podmínek OTN (očkování, testování, prodělaná nemoc). Podle možností doporučujeme vyčlenit prostory pro zajištění karanténních opatření pro ubytované. U zahraničních pobytů a stáží se postupuje dle aktuálně platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví pro vycestování a návrat občanů do a ze zahraničí, a pro pobyt na území ČR.

Doplňujeme, že v rámci zabránění šíření onemocnění je potřeba dbát zvýšených hygienických standardů a používání dezinfekčních prostředků s virucidním účinkem, veškeré prostory důkladně větrat nejlépe pomocí otevřených oken, a to ideálně i během vyučování. Při tělesné výchově a dalších podobných aktivitách dbát na dezinfekci prostor, načiní a pokud je to možné, tak tyto aktivity pořádat ve venkovních prostorách. U často dotýkaných ploch pak doporučujeme zvýšené dezinfekce (kliky, klávesnice, zábradlí). To samé pak platí i pro školní družiny a kluby.

Metodické doporučení je navázané na platná mimořádná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví, případně uloženými protiepidemickými opatřeními na regionální úrovni místně příslušnou krajskou hygienickou stanicí, a také Manuálem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Celé znění doporučení naleznete na webu.

Nastavení antigenního testování se začátkem školního roku, které na konci června schválila vláda, naleznete v tiskové zprávě ze dne 28. června.

(tzmz)


 

Vzrostl počet pracujících s terciárním vzděláním, naopak středoškolsky vzdělaných pracovníků ubylo

Celková zaměstnanost se ve 2. čtvrtletí 2021 meziročně snížila o 41,3 tis. osob. Počet nezaměstnaných osob vzrostl o 32,3 tis. a počet ekonomicky neaktivních se zvýšil o 7,8 tis.

„Aktuální údaje srovnávají dvě pandemická období: jaro 2020, kdy se ekonomika uzavřela poprvé, spíše z preventivních důvodů, a panovala velká nejistota do budoucnosti, s jarem 2021, kdy se Česko postupně dostávalo ze zdravotní krize, pracovní trh se na zvláštnost situace adaptoval a již očekával uvolňování opatření. Tomu odpovídá i výrazný pokles počtu zaměstnaných, kteří v tom období nepracovali,“ komentuje aktuální výsledky Dalibor Holý ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-2-ctvrtleti-2021

(tzčsú)


 

3. srpna – Výběr z médií: nevýdělečné uhlí, mezery varovného systému před záplavami i ztráty prodejců letenek

Spalování uhlí se teplárnám už nevyplácí, stát přitom stále neví, čím ho nahradit, upozorňují Hospodářské noviny. Deník N píše o varovném systému před záplavami, který ale neumí vytipovat konkrétní oblasti. Deník E15 informuje o ztrátách českých prodejců letenek a Mf DNES připomíná, že se v srpnu na české obloze objeví perseidy. Více v úterním výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

3. srpna – Úterý začínáme slunečným, ale také poměrně chladným ránem

Obloha je jasná až polojasná, ojediněle se už také objevují mlhy, například v Karlovarském kraji a ne severovýchodě Čech.
Aktuální teploty jsou mezi 12 až 8 °C, v Tachově klesla teplota až na 7 °C. Ve známých lokalitách na Šumavě a v Jizerských horách klesla teplota až k nule nebo dokonce pod nulu.
Během dne bude mraků postupně přibývat, do večera čekáme jen ojediněle přeháňky. Začnou přibývat až později večer a v první polovině noci na středu.
Teploty odpoledne dosáhnou na 20 až 24 °C, na jihovýchodě může být až 27 C.
Přiloženy jsou obrázky s očekávaným dnešním slunečním svitem a také srážkami do dnešního večera.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Ministerstvo zdravotnictví a odborné společnosti připravily metodiku pro péči o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornými společnostmi připravilo metodický pokyn pro péči o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou. Materiál popisuje směrování triáže pacienta, definuje klinické příznaky a zahrnuje také časové hledisko, celkový stav pacienta nebo průběh léčby. Metodický pokyn bude zveřejněný ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví a bude důležitou pomůckou pro standardizaci a kontinuální zkvalitňování péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou.

Na materiálu kromě Ministerstva zdravotnictví spolupracovala Česká neurologická společnost ČLS JEP, Česká společnost intervenční radiologie ČLS JEP, Česká neurochirurgická společnost ČLS JEP, Společnost rehabilitace a fyzikální medicíny ČLS JEP a Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP.

„Cévní mozkové příhody patří mezi nejčastější vážná onemocnění a v mnoha případech končí tragicky. Chceme proto péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou neustále zdokonalovat a minimalizovat tak jednak vznik mozkových příhod, tak jejich případné následky,“ vysvětlil význam metodiky ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Materiál se na 13 stranách věnuje nejen diagnostice a léčbě CMP, ale i triáži pacientů s CMP. Reflektuje také časové hledisko nebo regionální odlišnosti.

Cílem materiálu je poskytnout pomůcku pro standardizaci a kontinuální zkvalitňování péče o pacienty s akutní cévní mozkovou příhodou. Metodický pokyn bude zveřejněný ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví v srpnu. Následně jej Ministerstvo zdravotnictví poskytne zdravotníkům.

(tzmz)


 

Nová výzva z programu COVID Kultura podpoří organizátory akcí, kteří měli propad příjmů o 50 procent

Podpora pro organizátory kulturních akcí, kterým se kvůli pandemii propadly příjmy minimálně o 50 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s Ministerstvem kultury (MK) zveřejnilo novou výzvu, již čtvrtou, z programu COVID Kultura. Žádosti začne MPO přijímat v úterý 3. srpna 2021.

„Kulturní sektor byl jedním z nejpostiženějších sektorů v době pandemie. V tomto odvětví stále přetrvávají některá omezení, například pro velké koncerty či festivaly. Proto jsme se rozhodli vyhlásit novou výzvu, ve které chceme podpořit realizátory kulturních akcí, kteří prokáží propad příjmů minimálně 50 %,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „V této výzvě máme na pomoc připraveno 300 milionů korun.“

„Přestože se nám podařilo s Ministerstvem zdravotnictví domluvit již v květnu postupný plán uvolňování pro kultury, stále není možné organizovat velké kulturní akce tak, jako v období před covidovou pandemií. Proto jsem rád, že se nám podařilo spolu s kolegy z MPO udržet tento program finanční pomoci i na další období. Tím rozhodným obdobím zde pro subjekty podnikající v kultuře bude 1. 6. – 30. 9. 2021,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.

O podporu mohou žádat umělci, pořadatelé hudebních festivalů, provozovatelé hudebních klubů, technické firmy, které zajišťují kulturní akce, orchestry, divadla, nevládní neziskové organizace v oblasti kultury či pořadatelé cirkusů a nového cirkusu. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí pět milionů korun.

„Žadatelé tedy mohou získat dotaci na provozní náklady za měsíce červen, červenec, srpen a září a budou se tak moci plně soustředit na říjnové zahájení zimní sezóny. Program získal již před časem notifikaci Evropské komise, peníze můžeme ihned vyplácet,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler a dodává: „Žádosti bude možné podávat do 22. září 2021. Veškeré informace jsou k dispozici na www.mpo.cz/kultura, žádosti se budou podávat přes portál AIS, kteří již žadatelé znají z předchozích výzev.“

O dotaci ve výzvě č. 4 mohou žádat všichni podnikatelé, kterým v roce 2021 nebo 2020 poklesl obrat alespoň o 50 % oproti stejnému období roku 2019. Srovnávané období pro rok 2021 je stanoveno od 1. května 2021 do 31. července 2021. Jako srovnávací období si žadatel zvolí období od 1. května 2019 do 31. července 2019. Žadatel, který vznikl nebo zahájil provoz/činnost (případně se stal osobou samostatně výdělečně činnou) až po 1. květnu 2019, si jako srovnávací období zvolí období od 1. prosince 2019 do 29. února 2020, nebo od 1. července 2020 do 30. září 2020.

(tzmpo)


 

2. srpna – Výběr z médií: Mynářovy nové pozemky, humanitární pomoc na Šluknovsku a případy domácího násilí

V českém tisku se v pondělí dočtete, že si hradní kancléř Vratislav Mynář na jaře přikoupil v Osvětimanech dalších šest pozemků, informuje Deník N. Do Lobendavy na Šluknovsku zamíří z jižní Moravy humanitární pomoc, píše Deník. A policie podle deníku Právo kvůli domácímu násilí letos vykázala 523 lidí. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

2. srpna – V předcházejících 24 hodinách zapršelo na celém území Česka

Více než 20 mm spadlo v části středních Čech, v jihozápadních Čechách a zejména pak při bouřkách ve východní polovině Moravy a Slezska.
Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenala stanice ve Frenštátě pod Radhoštěm, a sice 64 mm, z čehož 22 mm spadlo za jedinou hodinu do 17. hodiny, zbytek v následujících třech hodinách.
V dalších dnech bude počasí vykazovat denní chod. Během rána bude srážek i oblačnosti méně, zejména odpoledne a večer počítejte s možností přeháňky nebo i bouřky. Nejvíce přeháněk a bouřek lze očekávat uprostřed týdne. Nejméně jich bude pravděpodobně v sobotu, která by se mohla stát i nejteplejším dnem týdne, což však budeme ještě upřesňovat.
Radarový odhad srážkových úhrnů za předcházejících 24 hodin a předpověď na pondělí a noc na úterý ukazují přiložené mapy.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V minulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na podzim odstartuje další etapa programu Nová zelená úsporám, bude v něm 39 miliard korun výhradně na klimatická opatření v domácnostech

Ani v dalších letech nepřijdou Češi o své oblíbené dotace na energeticky úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR připravilo pokračování populárního dotačního programu Nová zelená úsporám. Do roku 2030 rozdělí z evropských i národních zdrojů dotace v minimální výši 39 miliard korun. Nová etapa programu přináší řadu novinek, těmi nejzásadnějšími jsou rozšíření podpory na bytové domy po celé ČR a sloučení s programem Dešťovka. Příjem žádostí se rozběhne v říjnu a plynule naváže na program stávající.

„Program Nová zelená úsporám se nám podařilo od roku 2014 nastartovat opravdu ve velkém. S vyplacenými 10 miliardami korun více než 65 tisícům příjemcům dnes patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům u nás. A zájem o něj neustále roste, jen za první polovinu letošního roku jsme zaznamenali 45% nárůst v počtu přijatých žádostí,“ bilancuje dosavadní výsledky programu ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Čísla jasně ukazují, že program domácnosti motivuje k úsporným rekonstrukcím a stavbám, zvyšuje zájem o obnovitelné zdroje energie, a proto zajistit finance a připravit pokračování tohoto úspěšného programu pro nás bylo jednoznačnou prioritou.“

„Nová zelená úsporám je dostupná téměř pro každého a zároveň přináší řadu výhod pro ty, kteří ji už využili nebo teprve využijí. Majitelům rodinných a bytových domů šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady za vstupní investici a zhodnocuje nemovitost. Program Nová zelená úsporám má ale vedle zásadních environmentálních přínosů i přínosy ekonomické, což je potřebné zvláště v době covidové pandemie. Díky zvyšování energetické účinnosti celého bytového segmentu dochází k úsporám spotřebované energie, a tak i snižování emisí CO2. Nezanedbatelný je i jeho přínos z pohledu ekonomiky tím, že zvyšuje konkurenceschopnost malých a středních podniků a počet pracovních příležitostí,“ pokračuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Program Nová zelená úsporám bude v následující dekádě disponovat rozpočtem minimálně 39 miliard korun. V prvních letech bude program financován z Národního plánu obnovy a následně z podílu výnosů emisních povolenek. Jádro programu zůstává stejné, nově se ale program rozroste o nová opatření i okruh žadatelů. O dotace budou moci zcela nově žádat majitelé bytových domů i mimo Prahu, kteří dosud žádali v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) nebo majitelé rekreačních objektů, v nichž trvale žijí. Další významnou novinkou je sloučení Nové zelené úsporám s Dešťovkou, dotačním programem zaměřeným na hospodaření s dešťovou vodou.

„Naším cílem je zahrnout dotace pro úsporné bydlení pod jeden program, ze kterého budou moci majitelé rodinných i bytových domů čerpat finance na opatření, která jim uspoří náklady za energie, ale pomohou jim i s adaptací na probíhající změny klimatu. V praxi to bude fungovat tak, že v rámci jedné žádosti bude moci žadatel zkombinovat různá opatření, od zateplení, přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu. Vyřízení dotace se tím výrazně zjednoduší a urychlí, za kombinaci více opatření bude možné navíc získat zajímavé bonusy,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

Dotace uspoří polovinu nákladů

Výhodnější podmínky čekají žadatele, i pokud jde o výši dotace. Na půl milionu korun se zvedla podpora výstavby rodinného domu v pasivním standardu. Finančně si domácnosti polepší i při výměně zdroje tepla na vytápění nebo pořízení fotovoltaiky, kde si žadatelé nově mohou požádat o systém, který nejvíce vyhovuje jejich domu.

„Pro strukturálně postižené regiony Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje navíc poskytneme 10 % zvýhodnění. Částky, které mohou žadatelé na zlepšení svého bydlení získat, nejsou vůbec zanedbatelné a uhradit mohou až polovinu vstupních nákladů,“ upřesňuje ministr.

Ještě větší portfolio podporovaných opatření

Majitelé rodinných i bytových domů jistě ocení také širší nabídku dotací, kterou jim pokračování programu přinese. Vedle již zmiňované Dešťovky, o kterou se program nově rozrostl, bude možné žádat například i o dotaci na ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nebo na pořízení dobíjecí stanice pro osobní vozidla.

„Pod program jsme nově zařadili i dotace na hospodaření s dešťovou vodou, majitelé domů tak nebudou muset žádat ve dvou programech, jako tomu je doposud, ale vše vyřídí v rámci jedné žádosti v NZÚ. V rámci adaptace na změnu klimatu nabídneme majitelům bytových domů také možnost např. zkombinovat zateplení domu s výsadbou stromů na veřejnosti přístupných pozemcích bytového domu. Program pomůže i s výměnou starých neekologických kotlů před jejich zákazem v září příštího roku. Bude se tak doplňovat s kotlíkovými dotacemi pro domácnosti s nižšími příjmy,“ představuje ministr Brabec novinky, které doplní stávající nabídku dotací.

Kombinovat se vyplatí

Čím více opatření žadatel zkombinuje, tím vyšší bonus získá ke standardní dotaci. Tak by se dalo stručně shrnout jednoduché pravidlo, kterým se řídí počítání bonusů. Majitelé rodinných domů za každou kombinaci získají navrch 10 tisíc korun, majitelé bytových domů 20 tisíc korun, bonusy se navíc mohou sčítat. Pokud například majitel rodinný dům zateplí a vymění kotel, získá za tuto kombinaci bonus 10 tisíc korun. Pokud navíc ještě instaluje fotovoltaiku a pořídí nádrž na dešťovou vodu, obdrží bonus ve výši 30 tisíc korun (3x 10 000 Kč). „Cílem je motivovat žadatele, aby dělali kompletní rekonstrukce. Celkem tak mohou domácnosti na bonusech získat více než 90 tisíc korun a majitelé bytových domů dokonce více než 120 tisíc korun,“ vysvětluje hlavní smysl bonusů Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který bude administraci programu zajišťovat.

„Kromě bonusů za kombinaci více opatření nabídneme i bonus 20 tisíc korun navíc za kombinaci s kotlíkovými dotacemi. Vztahovat se bude na nízkopříjmové domácnosti, které si požádají o výměnu starého neekologického kotle z kotlíkových dotací, které kraje spustí nejpozději na začátku roku 2022 a současně zateplí svůj dům s dotací Nová zelená úsporám,“ informuje ministr Brabec.

Jednodušší cesta k dotaci

Podání žádosti i všech potřebných dokumentů bude probíhat zcela online přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Elektronicky bude probíhat i následná komunikace se SFŽP ČR, žadatelé tak vyřídí vše z pohodlí domova bez zbytečného papírování. Příjem žádostí bude spuštěn v říjnu a do té doby bude možné žádosti podávat ve stávajícím programu.

„Abychom zájemcům o dotace Nová zelená úsporám co nejvíce usnadnili podání žádosti, připravili jsme pro ně zcela nové webové stránky, kde najdou přehled všech podporovaných opatření, příklady úspěšných realizací z dobíhajícího programového období i jednoduchý návod, jak podat žádost o dotaci. Součástí webu je i databáze specialistů, která obsahuje stovky kontaktů na odborníky, dodavatelské firmy a realizační firmy, kteří pomohou s přípravou a provedením rekonstrukce či stavby domu. Vyhledávat se v ní dá podle oboru i místa působnosti, žadatelé tak najdou kontakty na dodavatele ve svém nejbližším okolí. Seznam není povinný, ale může výrazně usnadnit cestu k dotaci. Zaregistrovat se do něj může každý dodavatel, který poskytuje služby související s realizací podporovaných opatření,“ informuje Petr Valdman.

„Šance pro budovy spolupracuje již více než 10 let s Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí na zjednodušování a vylepšování programu Nová zelená úsporám a poskytuje cenné podněty z praxe. Dlouhodobost a zaměření na komplexní projekty kombinující úsporu energie, OZE a adaptaci na změnu klimatu jej odlišuje od jiných programů, a to v rámci celé střední a východní Evropy. Pokračování tohoto úspěšného programu i v příštím období proto vítáme. Představená alokace 39 mld. Kč je navýšením oproti současnému období. Česká republika i samotní obyvatelé však v úsporách a šetrnosti přeřazují ještě na vyšší rychlost a 3,9 miliardy korun ročně pro Novou zelenou úsporám proto nemusí stačit. Jen v minulém roce se v kategorii rodinných domů sešly žádosti za 3,7 miliardy. Nyní budou v rámci Nové zelené úsporám podporovány také mimopražské bytové domy, které spadaly do programu IROP. I zde byl loňský rok rekordní se žádostmi za více než 4 miliardy korun,“ uvádí Šárka Tomanová, ředitelka profesního svazu Šance pro budovy.

„Dlouholetá kontinuita Nové zelené úsporám je důležitá a pozitivní pro rozšiřování obnovitelných zdrojů v domácnostech a tím i pro modernizaci energetiky. Z poptávek intenzivně vnímáme zájem domácností o vlastní zdroje, který stále roste. Zjednodušení a větší komplexnost pomůže zájemcům o fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, kotel na pelety či solární systém. Domácnosti stále více požadují kombinace technologií včetně systémů vzájemného kombinovaného řízení s akumulací přebytků ze slunce do elektřiny nebo tepla. Proto oceňujeme motivace a bonusy pro chytrá řešení,“ komentuje spuštění programu předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

„Energeticky úsporné stavitelství často využívá domácí zdroje a práci, takže pokračování programu Nová zelená úsporám je pro naše podnikatele určitě dobrou zprávou. Dá se počítat s multiplikačním efektem, díky penězům z programu se bude více stavět. Energetické úspory v budovách mají určitě i perspektivu do budoucna, důraz na snižování spotřeby energií se často také odrazí ve výrazné změně v architektuře a vzhledu budov. Výstavba nízkoenergetických, pasivních a aktivních budov s sebou přináší významný technologický progres ve stavebnictví, nejen u zhotovitelů, ale i u výrobců stavebních materiálů, projektantů a architektů. I díky těmto zkušenostem jsou naši podnikatelé schopni uspět i na zahraničních trzích,“ říká Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Nová zelená úsporám je nejdéle trvajícím dotačním programem pro energetické úspory rodinných a bytových domů. Od roku 2014, kdy navázal na předchozí program Zelená úsporám, v něm bylo vyplaceno přes 10 miliard korun a podpořeno více než 65 tisíc žádostí. Správcem programu je Ministerstvo životního prostředí, příjem žádostí, jejich administraci i vyplácení dotací zajišťuje Státní fond životního prostředí ČR.

Na co lze od podzimu čerpat podporu

  • renovace rodinných a bytových domů a rekreačních domů, využívaných k trvalému bydlení (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří),
  •  stavbu a nákup rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy),
  • solární termické a fotovoltaické systémy,
  • zelené střechy a venkovní stínicí techniku
  • podzemní akumulační nádrže na zachytávání dešťové vody,
  • využití tepla z odpadní vody,
  • systém řízeného větrání s rekuperací,
  • výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či napojení na centrální zásobování teplem,
  • systémy pro ohřev vody,
  • pořízení a instalaci dobíjecích stanic pro osobní vozidla,
  • výsadbu stromů na veřejnosti přístupných pozemcích bytového domu.

Kdo může o prostředky požádat

  • majitelé a stavebníci rodinných a bytových domů,
  • společenství vlastníků a pověření vlastníci bytových jednotek,
  • bytová družstva,
  • obce a města vlastnící rodinný či bytový dům,
  • nabyvatelé bytových jednotek nebo rodinných domů,
  • developeři – podnikatelské subjekty,
  • osoby, kterým svědčí právo stavby.

Hlavní novinky

  • podpora bytových domů i mimo Prahu (dosud spadaly pod IROP),
  • zvýšení max. dotace na 50 % u bytových domů,
  • navýšení jednotkových dotací,
  • výhodné bonusy při kombinaci opatření (více než 90 000 Kč u rodinných domů a více než 120 000 u bytových domů),
  • hospodaření s dešťovou vodou jako nová oblast podpory (dosud jako samostatný program Dešťovka)
  • rozšíření podpory výměny zdrojů tepla,
  • zjednodušení a rozšíření podpory FVE (propojení s elektromobilitou),
  • dotovány i trvale obývané rekreační objekty,
  • plná elektronizace – elektronické podání žádosti včetně dokumentů, online komunikace (už žádné papírování).

(tzmžp)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře