Z PRVNÍ RUKY: 19. července – 25. července 2021

Z PRVNÍ RUKY: 19. července – 25. července 2021

Vimperk – pohled na zámek a město ze Sklářského vrchu / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

25. července – V oblasti Šumavy a Novohradských hor se vyskytují velmi silné bouřky s přívalovými srážkami s úhrny ojediněle kolem 40 mm za 30 min, kroupami a nárazovým větrem

Bouřky postupují zvolna k severovýchodu.
Platnost pro kraje: Jihočeský kraj (České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň, Vimperk, Vodňany)
Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

25. července – Upřesňujeme varování před bouřkami a povodňovými stupni

V NEDĚLI odpoledne, večer a v noci na pondělí 26. července budou postupovat od jihozápadu i velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem 60 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. Na krajním jihu území mohou být projevy bouřek i výraznější.
V PONDĚLÍ odpoledne, večer a v noci na úterý 27. července se opět vyskytnou silné, na jihu a jihovýchodě až velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami kolem 50 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami.
Hladiny vodních toků budou lokálně stoupat a mohou být překročeny zejména 1. SPA, na jihozápadě Čech i 2. SPA.
Výstrahy budeme v následujících dnech dále aktualizovat.

FB – Český hydrometeorologický ústav

Mapa s podrobnými údaji pro jednotlivá města je ZDE

 

24. července – Výběr z médií: větší pravomocí pro strážce přírody a hledání nových jmen pro modernizované noční vlaky

V sobotním tisku se dočtete, že strážci přírody v chráněných krajinných oblastech požadují po vládě větší pravomoci proti vandalům, informuje o tom Mf Dnes. Většina nejcennějších obrazů na českém trhu je ve sbírkách bohatých soukromníků, všímá si Regionální deník. České dráhy modernizují noční vlaky, hledají pro ně nová jména a vyzývají k pomoci cestující, píše server Zdopravy.cz. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nizozemsko a Španělsko budou nově v tmavě červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 26. července. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V tmavě červené kategorii bude Nizozemsko a Španělsko včetně Baleárských ostrovů. Červená kategorie se rozšíří o Irsko, Monako a Řecko. Oranžové bude Estonsko.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) spadá Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Island, Itálie, Kosovo, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Kanada, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Lichtenštejnsko a Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Andorra, Irsko, Malta, Monako, Řecko, Lucembursko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), TuniskoZambii a Zimbabwe. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

23. července – Výběr z médií: nájem za turistické mapy u nádraží, ukončené tábory i konec čtvrtiny cestovních kanceláří

V českém tisku se v pátek dočtete, že České dráhy nově chtějí od Klubu českých turistů začít vybírat nájem za to, že u nádraží budou velké turistické mapy. Turisté peníze platit odmítají, informuje regionální Deník. Kvůli covidu hygienici podle Práva letos předčasně ukončili přibližně deset letních táborů. Šlo ve všech případech o tábory, na kterých onemocnělo více dětí najednou. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

23. července – Dnes a zítra nás čekají klidné letní dny, kdy teploty většinou překročí 25 °C, v sobotu i tropických 30 °C

UV index mezi 7 a 8 je poměrně vysoký, proto je třeba chránit pokožku opalovacím krémem, nosit sluneční brýle a pokrývku hlavy. Kůže fotocitlivých osob (fototyp I a II) začíná mezi 11. a 14. hodinou na přímém slunci rudnout nebo pigmentovat už zhruba po 20 minutách. Více o ozonu a UV indexu tady: https://www.chmi.cz/…/ceska…/ozonove-a-uv-zpravodajstvi
Na obloze se ale dnes bude vytvářet kupovitá oblačnost, zítra odpoledne pak do Čech dorazí frontální oblačnost od jihozápadu. Od neděle se bude nad střední Evropou vlnit studená fronta, která přinese i intenzivní bouřky. Proto platí předběžné varování a pravděpodobně dnes nebo zítra dopoledne se bude vydávat výstraha.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Senát neschválil přísnější pravidla pro obtěžující marketingová volání, řada tak je znovu na Poslanecké sněmovně

Senát na své včerejší schůzi neschválil novelu zákona o elektronických komunikacích, která mimo jiné zavádí přísnější pravidla pro obtěžující marketingová volání. Spotřebitelská organizace dTest předem vyzvala senátorky a senátory, aby podpořili české spotřebitele a posílili jejich ochranu tím, že schválí navrhovaná pravidla. Senát tuto výzvu nevyslyšel a rozhodl o vrácení novely k opětovnému sněmovnímu projednání se svými pozměňovacími návrhy. Cílem jednoho z nich je právě snaha zcela vypustit přísnější pravidla pro telemarketing.

Rychlá a jednoduchá změna poskytovatele internetu, posílení ochrany soukromí nebo stanovení podmínek pro snadnější budování sítí elektronických komunikací. To jsou jen některé změny, které má přinést novela zákona o elektronických komunikacích. Jednou z nejviditelnějších změn nejen pro spotřebitele jsou přísnější pravidla pro obtěžující marketingová volání.

„Stačí jeden telefonický hovor, souhlas se zasláním dárku v podobě mince, medaile, holítek či náhradních břitů, a dotyčného člověka čeká jejich pravidelný přísun. Cílem obchodníků není zákazníky obdarovat, ale udělat z nich stálé odběratele svého zboží. Vylákají z nich totiž souhlas, který si nahrávají a poté jím odůvodňují uzavření smlouvy na odběr zboží,“ popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Časté jsou také nabídky na „zázračné“ potravinové doplňky, u nichž deklarují léčebné účinky. Rozmohl se i telefonický prodej zboží proti koronaviru jako speciálních amuletů nebo nejrůznějších přípravků, jejichž pozitivní účinky nejsou prokázány. Spotřebitelé se setkávají i s telefonickým vnucováním smluv o dodávkách energií či účasti v pochybných energetických aukcích.

Mnozí spotřebitelé již odmítají přijímat hovory, když jim volá neznámé číslo. Důvod je jasný – nechtějí být zavaleni často pochybnými nabídkami zboží a služeb. Marketingová volání jsou spotřebiteli vnímána jako vysoce obtěžující. Jenže když si spotřebitel na takovou praktiku konkrétního obchodníka stěžuje, je dnes téměř nemožné prokázat případné porušení zákona a rovněž to potrestat. Mimo jiné i proto byla připravena novela zákona o elektronických komunikacích, která posiluje postavení českých spotřebitelů.

Stávající podoba zákona totiž využívá takzvaný princip opt-out, to znamená, že telefonicky kontaktovat lze každou osobu, která v účastnickém seznamu nemá uvedeno, že si nepřeje být obtěžována. „K řádnému zajištění ochrany soukromí před přímým marketingem je ale třeba přejít na princip opt-in. Telefonicky půjde kontaktovat pouze osobu, která v účastnickém seznamu má uvedeno, že si přeje být takto kontaktována,“ vysvětluje Eduarda Hekšová. A dodává: „Tuto právní úpravu budou muset dodržovat i zahraniční společnosti, které cílí na české spotřebitele.“ Zároveň není třeba mít obavy, že by vám nemohl nadále zavolat třeba lékař či podnikatel, u něhož pravidelně nakupujete. Lékař, poskytovatel služeb, prodejce zboží a další mají totiž možnost „volání“ svým klientům ošetřenou v rámci pravidel ochrany osobních údajů, zpravidla souhlasem klienta.

Počátkem letošního června dTest spustil kampaň Stop telešmejdům, kterou mohou spotřebitelé podpořit, a dát tak zákonodárcům najevo, že chtějí, aby byla schválena jasná a přísnější pravidla pro telemarketing. Cílem kampaně je i zvýšit osvětu spotřebitelů, aby věděli, jak se mohou takovému zásahu do soukromí bránit. K dnešnímu dni se k její podpoře jmenovitě přihlásilo již téměř 14 tisíc spotřebitelů.

„Jsme zklamáni tím, že většina senátorek a senátorů při projednávání novely zákona o elektronických komunikacích odmítla podpořit české spotřebitele a posílit jejich ochranu před obtěžujícími marketingovými voláními. Nyní je tedy opět řada na Poslanecké sněmovně,“ říká Eduarda Hekšová. A doplňuje: „Vyzýváme Ministerstvo průmyslu a obchodu, vládu a vedení Poslanecké sněmovny k co nejdřívějšímu zařazení této novely ke sněmovnímu projednání, aby poslankyně a poslanci mohli přehlasovat senátní veto, a zajistit tak českým spotřebitelům náležitou ochranu.“ Již na počátku letošní června Poslanecká sněmovna dala jednoznačně najevo, že podporuje navrhovaná pravidla, když ve třetím čtení schválila novelu zákona o elektronických komunikacích 164 hlasy ze 168 přítomných poslankyň a poslanců.

dTest


 

Prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o. klamal spotřebitele. Potravinářská inspekce uložila pokuty za téměř 14 milionů korun a společnosti bylo zrušeno živnostenské oprávnění

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela řádově desítky podnětů od spotřebitelů na postup společnosti BEAUTY LINE s.r.o. Ta se zabývá zejména prodejem doplňků stravy na dálku – prostřednictvím dopisů – zejména formou spotřebitelských soutěží o ceny a peněžité výhry.

Inspektoři SZPI kontrolované osobě opakovaně prokázali užití nekalých obchodních praktik a neplnění uložené součinnosti. Za uvedené skutky SZPI společnosti BEAUTY LINE s.r.o. pravomocně uložila v šesti správních řízeních pokuty v celkové výši 13 945 000,- korun.

SZPI zároveň podala podnět místně příslušné Městské části Praha 12, Úřadu městské části – odboru živnostenskému, ke zrušení živnostenského oprávnění právnické osoby BEAUTY LINE s.r.o., a to za opakované závažné porušení zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. Živnostenský odbor aktuálně rozhodl o sankčním zrušení živnostenského oprávnění uvedené právnické osoby. Společnost, resp. její statutární orgán nemůže stejnou živnost vykonávat po dobu tří let.

Porušení předmětného zákonného ustanovení se kontrolovaná osoba dopustila mj. tím, že vytvářela klamný dojem ohledně nabízení výrobků bezplatně, přestože ve skutečnosti museli spotřebitelé za objednané výrobky – doplňky stravy – zaplatit. Dále kontrolovaná osoba vytvářela klamný dojem, že spotřebitelé vyhrají peněžitou cenu, pokud si objednají zboží k bezplatnému testování. Ve skutečnosti museli spotřebitelé vynaložit finanční prostředky, protože obdržení ceny bylo podmíněno odběrem zboží z katalogu kontrolované osoby a zaplacením částky za přepravu a balení. Dále se kontrolovaná osoba dopustila užití nekalých obchodních praktik tím, že nabízela zboží prostřednictvím soutěže o ceny v řádu až milionů korun, aniž by tyto ceny byly uděleny.

SZPI kontrolované osobě prokázala i používání zakázaných tzv. léčebných tvrzení při nabízení doplňků stravy v rozporu s požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011. Doplňky stravy jsou klasifikovány jako potravina a nemohou jim být přisuzovány léčebné účinky.

Závažnost porušení právních předpisů SZPI spatřuje zejména v tom, že kontrolovaná osoba dlouhodobě narušovala ekonomické chování spotřebitelů, když je oslovovala dopisy, ve kterých je informovala, že jsou jedinečnými výherci cen až miliónových hodnot, přičemž obdržení výhry bylo podmíněno finančním výdajem v řádu stovek korun. Po zaplacení částky však spotřebitelé výhru neobdrželi a následně podali podnět SZPI.

(tzszpi)


 

Stabilitu ekonomiky zajistily vládní výdaje

Pokračující opatření proti šíření koronaviru měla v 1. čtvrtletí dopad na všechny sektory. Nejviditelnější byl výrazný deficit hospodaření vládních institucí. Dál pokračoval propad spotřeby domácností vyvolaný restrikcemi a související nárůst jejich úspor.

Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků se v 1. čtvrtletí 2021 mírně meziročně zvýšila o 1,1 mld. korun. Ve srovnání se 4. čtvrtletím roku 2020 vzrostla o 10,1 mld. Podobně jako v předchozích kvartálech se vlivem přílivu vládních dotací a stabilizační podpory zvyšovala míra zisku nefinančních podniků. Postupné zlepšení situace alespoň u části nefinančních podniků se ale projevilo zmírněním meziročního poklesu zaměstnanosti v sektoru na 1,0 %. Dál klesala míra investic nefinančních podniků.

Příjmy domácností v 1. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostly o 27,6 mld. korun, což je méně než ve 3. a 4. čtvrtletí 2020. Největší podíl na nárůstu měly přitom příjmy ze sociálních dávek a prostředků ze stabilizačních programů, které kompenzovaly pokles mezd a platů. Spotřeba domácností meziročně klesla o 33,4 mld. korun. „Pokračující růst příjmů a další pokles spotřeby domácností opět vedl k silnému přírůstku hrubých úspor. Ty za 1. čtvrtletí překročily 200 mld. korun, což představuje asi čtvrtinu z celkových příjmů domácností. Zároveň byly úspory více než dvojnásobné ve srovnání se stavem před krizí,“ říká Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu.

Také v 1. čtvrtletí řešení krize vedlo k prudkému nárůstu výdajů sektoru vládních institucí. Narůstaly zejména výdaje na sociální dávky, dotace a kapitálové transfery. Příjmy naopak pod vlivem hospodářského zpomalení i daňových změn stagnovaly. Deficit hospodaření vládních institucí se v 1. čtvrtletí prohloubil na 136,3 mld. korun a celkový dluh vystoupal na 2 519,1 mld.

Další detaily přináší aktuální Analýza sektorových účtů.

(tzčsú)


 

22. července – Jak bude o víkendu

Do soboty 24. července nás čeká poměrně klidné počasí. Oblačnosti bude přes den sice více, ale slabé přeháňky se objeví spíš jen na horách na severu a severovýchodě.

Maximální teploty se budou postupně zvyšovat až do soboty, která bude slunečná a beze srážek.

Později se k nám od západu ale začne přibližovat zvlněná studená fronta, proto bude přibývat oblačnost. Srážky se ale objeví až v neděli, kdy nejsou vyloučené ani intenzivnější bouřky!

Mapky ukazují rozložení předpokládaných maximálních teplot pro čtvrtek, pátek a sobotu.

Konkrétní teploty najdete v našich textových předpovědích.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

22. července – Výběr z médií: chybějící piloti stíhaček, rekordní prodeje zájezdů i přibývající černé skládky

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že Česko má nedostatek pilotů vrtulníků a stíhaček. Nestačí ani to, že se do služby hlásí i piloti civilních dopravních letounů, píše deník Právo. Cestovní kanceláře teď podle Mf Dnes prodávají víc zájezdů než před pandemií. Zájem Čechů o dolovenu v zahraničí roste, a to i navzdory častým změnám protiepidemických opatření. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kde by měly růst houby?

Hlavní houbařská sezona začíná v našich podmínkách v červenci, pokračuje v srpnu a končí koncem září
Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí
Jedna z podmínek, tedy teplé počasí nás v dalších dnech čeká… a jak je to s potřebnou vláhou?
K posouzení nasycenosti půdy je možné použít index API30 (index předchozích srážek) – veličina založená na sumaci denních úhrnů srážek za sledované období (30 dní) s klesající vahou směrem do minulosti (čím vyšší hodnota, tím vyšší nasycení a potenciál růstu hub)
Z mapy je patrné, že potenciál k růstu hub je v následujících dnech výrazně vyšší v Čechách než na Moravě, ale kde porostou doopravdy, zjistíte, až pokud se vydáte do lesa… [PV]

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Jihočeští Kováci pomáhají kolegům z Moravy překonat následky tornáda

Kováci Kovákům, či Kováci drží při sobě. I tak by se dala popsat aktivita členů jihočeského sdružení Odborového svazu KOVO, kteří se rozhodli finančně pomoci svým jihomoravským kolegům postižený nedávným tornádem. Zcela konkrétní a adresně směřovaná pomoc se bude v individuálních případech pohybovat nejméně v řádech desítek tisíc korun.

Sociální podpora je určena pro dvaadvacet členů OS KOVO ze závodu Groz-Beckert Czech v Lužicích u Hodonína, jejichž majetek poškodilo 24. června ničivé tornádo. „Při organizování finanční pomoci úzce spolupracujeme s našimi zástupci v Lužicích, kteří nejlépe znají místní situaci a míru poškození majetku jednotlivých lidí, z nichž mnohým vzal živel střechu nad hlavou, a jsou i garanty spravedlivého a efektivního rozdělení pomoci,“ uvedl předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO při Groz-Beckert Czech Marek Profant.

Živelní pohroma vyvolala vlnu solidarity nejen v dalších závodech Groz-Beckert Czech v Českých Budějovicích a Valašských Kloboukách, ale i dalších firmách, kde OS KOVO působí. Příkladem je českobudějovická strojírenská společnost Robert Bosch, jejíž odborový předák Stanislav Jindra předal v pondělí Marku Profantovi symbolický šek na 30 tisíc korun.

„Výbor Základní organizace OS KOVO pomoc podmínil směřováním přímo kolegům odborářům z Groz-Beckert Czech v Lužicích. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že kolegové, odboráři z Groz-Beckert Czech v Českých Budějovicích jsou našimi kolegy, partnery, kamarády a dobrými sousedy, proto podporu poskytneme cíleně jejich firemním kolegům do Lužic,“ doplnil předseda Základní organizace OS KOVO při Robert Bosch České Budějovice Stanislav Jindra s tím, že výbor odborové organizace uvolnil tyto prostředky z rezervního fondu, který je primárně určen pro případ stávky. „Všechny kolegy však můžu ujistit, že na účtu je stále dostatek prostředků pro případ, že by u nás selhávalo kolektivní vyjednávání,“ dodal Jindra.

Svůj příspěvek na sociální podporu členů OS KOVO v Lužicích u Hodonína nabídli i členové základních organizací KOVO v dalších jihočeských strojírenských firmách i Kováci mimo region. Celkem 450 tisíc korun půjde na jižní Moravu od členů Odborů KOVO MB z mladoboleslavské Škody Auto. Další prostředky vyčlení Odborový svaz KOVO ze speciálního Konta živelních pohrom.

Groz-Beckert Czech má v České republice tři výrobní závody. V Českých Budějovicích, Valašských Kloboukách a Lužicích u Hodonína zaměstnává celkem více než 1100 lidí. Zhruba 450 z nich v Lužicích.

(tzkovo)


 

Na známých lokalitách do dnešního rána slabě mrzlo

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

21. července – Výběr z médií: padělané peníze, možnost nových ministerstev a prosba o pomoc z Afghánistánu

V českém tisku se ve středu dočtete, že Česká národní banka letos odhalila přes 5000 kusů padělaných peněz, informuje Právo. Po volbách by mohlo vzniknout nové ministerstvo, píšou Hospodářské noviny. A afgánští spolupracovníci české armády žádají podle Deníku N pomoc českých úřadů. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ceny průmyslových výrobců pokračovaly v růstu

Meziměsíčně se zvýšily ceny zemědělských výrobců o 2,0 %, průmyslových výrobců o 0,8 % a stavebních prací o 1,4 %, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,4 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 5,8 %, ceny průmyslových výrobců o 6,1 %, stavebních prací o 4,1 % a tržních služeb pro podniky o 0,9 %.

„Ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,8 % a pokračují tak v tomto trendu již sedmý měsíc v řadě. Meziroční růst zrychlil na 6,1 % a je tak nejvyšší od května 2011. Tento výrazný růst byl ovlivněn především cenami v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků a v navazujícím odvětví chemických látek a výrobků, kde se ceny meziročně zvýšily o 39,6 %,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cerven-2021.

(tzčsú)


 

20. července – Dnes ráno máme poměrně chladno, nejčastěji mezi 13 a 9 °C

Tepleji je na východě území, naopak na Jizerce klesla teplota na 1,5 °C. Přes den ale čekáme příjemné počasí s teplotami nejčastěji mezi 20 a 24 °C, na jižní Moravě bude o něco tepleji. Ojedinělé přeháňky nebo i slabší bouřka se objeví zejména v SV části území.
Nejchladnější ráno v tomto týdnu nás čeká zítra, kdy teploty klesnou většinou na 12 až 8 °C, v údolích může být i méně a některé mrazové kotliny zřejmě dostojí svému jménu a teploty zde spadnou i pod 0 °C. Dosud nejnižší červencová teplota se datuje ke dni 20. 7. 1996, kdy stanice Kvilda- Perla zaznamenala teplotu -7,6 °C.
Mapka 1: teplota dnes ráno v 5 hod, mapka 2: dnešní nejvyšší teploty, mapka 3: srážky dnes přes den

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

20. července – Výběr z médií: české firmy prodané do zahraničí, technologie pro včely i laser v Břežanech

V českém tisku se v úterý dočtete, že přes tisíc českých firem koupili v prvním pololetní tohoto roku zahraniční podnikatelé. Za téměř čtvrtinou stáli Slováci, píše Právo. Hospodářské noviny se věnují technologiím, které by mohly zachránit včely před vymřením. Patří mezi ně senzory pro dění v úlu a drony na hledání potravy. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 19. července

Kabinet projednal i návrh ministra zdravotnictví na vydání nového mimořádného opatření, kterým se od 1. září změní podmínky pro bezplatné testování na nemoc covid-19 Nově budou mít nárok na testování hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze osoby mladší 12 let, ty s plně nedokončeným očkováním a také ti, kteří předloží lékařskou zprávu, že se ze zdravotních důvodů nemohou nechat naočkovat.

Kompletní informace na webu https://www.vlada.cz/…/stat-v-tornadem-postizenych…/

(fb vláda)


 

19. července – Dnes bude přes naše území postupovat k jihovýchodu studená fronta

Od severozápadu proto bude přibývat oblačnost (viz obr. 1 znázorňující celkový sluneční svit) a místy se přidají přeháňky (viz obr. 2 s předpokládanými srážkovými úhrny za den). Ojediněle se může vyskytnout i slabší bouřka. Teploty vystoupí na 21 až 25 °C, na jižní Moravě až na 28 °C (viz obr. 3).

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

19. července – Výběr z médií: opravy hotelu Thermal, tramvaj v Krkonoších a přemnožení komáři

V českém tisku se ve středu dočtete, že podle některých architektů je modernizace hotelu Thermal necitlivá, píše týdeník Hrot. V Krkonoších bude podle Deníku jezdit tramvaj. A v Česku se přemnožili komáři, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V tomto týdnu nás na Prachaticku opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře