RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Mrkvová polévka se žemličkovou rýží
POLÉVKA MRKVOVÁ SE ŽEMLIČKOVOU RÝŽÍ (Horažďovice – předpis z kláštera 1946)
Opět jsem si dovolila udělat rozpis na suroviny.
Rozpis na 2 litry polévky:
1 velká mrkev
vývar (recept uvádí 1 masovou kostku,což dnes už neseženeme a masox má do ní daleko, ale lze dát i vodu, budeme mít zeleninový vývar)
1 dcl sladké smetany
máslová jíška
sůl, pepř, špetka mletého zázvoru
sekaná petrželka
Žemličková rýže:
4 dkg másla
1 vajíčko
2 strouhané žemle navlhčené mlékem
sekaná zelená petrželka
muškátový květ, sůl
Utřeme máslo s vajíčkem, vmícháme mleté žemle a dochutíme kořením s petrželkou. Utvoříme tužší těsto.
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle a dáme do vody (já ji pro chuť osmahla chvilku na másle). Osolíme a chvilku povaříme. Zahustíme jíškou a smetanou, opět chvilku vaříme. Nakonec zavaříme žemličkovou rýži, kterou protlačujeme přes struhadlo. Dochutíme zázvorem, pepřem a sekanou petrželkou.
Dobrou chuť!
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ