RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Mrkvová polévka se žemličkovou rýží

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Mrkvová polévka se žemličkovou rýží

POLÉVKA MRKVOVÁ SE ŽEMLIČKOVOU RÝŽÍ (Horažďovice – předpis z kláštera 1946)
Opět jsem si dovolila udělat rozpis na suroviny.

Rozpis na 2 litry polévky:

1 velká mrkev
vývar (recept uvádí 1 masovou kostku,což dnes už neseženeme a masox má do ní daleko, ale lze dát i vodu, budeme mít zeleninový vývar)
1 dcl sladké smetany
máslová jíška
sůl, pepř, špetka mletého zázvoru
sekaná petrželka

Žemličková rýže:
4 dkg másla
1 vajíčko
2 strouhané žemle navlhčené mlékem
sekaná zelená petrželka
muškátový květ, sůl
Utřeme máslo s vajíčkem, vmícháme mleté žemle a dochutíme kořením s petrželkou. Utvoříme tužší těsto.

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle a dáme do vody (já ji pro chuť osmahla chvilku na másle). Osolíme a chvilku povaříme. Zahustíme jíškou a smetanou, opět chvilku vaříme. Nakonec zavaříme žemličkovou rýži, kterou protlačujeme přes struhadlo. Dochutíme zázvorem, pepřem a sekanou petrželkou.
Dobrou chuť!

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře