Z PRVNÍ RUKY: 31. května – 6. června 2021

Z PRVNÍ RUKY: 31. května – 6. června 2021

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výběr z médií: Nejhnusnější místa v Brně, chladné jaro a europoslanci nechtějí jet do Štrasburku

5. června – Brněnské Turistické informační centrum letos odstartovalo novou komentovanou prohlídku s názvem Nejhnusnější místa v Brně, píše o tom Regionální deník. Tématem sobotní Mf Dnes je nejchladnější jaro za posledních 32 let, které je způsobeno tryskovým prouděním vzduchu. A ze sobotního Práva se dozvíte, že na českých dálnicích přibývá řidičů bez dálničních známek. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Azorské ostrovy budou nově zařazené v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Německo, Slovensko a Lucembursko budou oranžové

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 7. června se do červené kategorie zemí přesunou Azorské ostrovy. Do oranžové kategorie se zařadí Německo, Slovensko a Lucembursko. V zelené kategorii bude nově San Marino a také Japonsko.

Po návratu z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.

Do červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se zařadí Azorské ostrovy. Do kategorie již nyní spadá Andorra, Belgie, Dánsko, Francie, Kypr, Monako, Nizozemsko, Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Řecko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko a Švédsko.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve 5. den, ale nejpozději 14. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 7. 6. přesune Německo, Lucembursko a Slovensko. V oranžové kategorii již nyní figuruje Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Finsko, Norsko, Irsko, Kanárské ostrovy, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu. Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Pokud má cestující ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) alespoň 22 dní po první dávce očkování, může do ČR přicestovat jen s vyplněným příjezdovým formulářem. Musí ale očkování doložit národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, který vydala ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko nebo Chorvatsko.

Při cestě ze zemí EU+ se středním nebo vysokým rizikem nákazy (oranžová a červená kategorie) nemají osoby, které byly plně naočkovány na území ČR, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii je nově zařazené San Marino a také Malta, Island a Vatikánský městský stát. Z mimounijních států pak Austrálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt nových mutací koronaviru. Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Správa Národního parku Šumava sděluje: Protože je červen a vypadá to, že se situace zlepšuje, můžeme vás přivítat i v našich dalších návštěvnických zařízeních.

Přehled pro vás, kde a kdy je v červnu otevřeno:
nově o víkendech IS Svinná Lada a Idina Pila (so+ne 8:30-16:00)
Soví voliéry Borová Lada (út-ne 10:00-16:30)
Stanice Kláštěrec (každou středu v 11:00 a ve 13:00)
IS Kvilda a Stožec (denně 8.30-16:00)
IS Kašperské Hory (po-so 8.30-16:00)
NC Kvilda a Srní s výběhy (denně 8.30-16:00)
Do všech zařízení i výběhů je vstup zdarma, také toalety jsou zde bezplatné.
Upozorňujeme, že parkoviště u budov center jsou určena pro návštěvníky těchto zařízení a výběhů (tomu také odpovídá jeho cena). Pro delší a celodenní parkování je vhodné využít jiný parking.
Další podrobné informace k návštěvnickým zařízením najdete na adrese: http://bit.ly/n_centra, případné změny otevíracích dob či uzavírek sledujte v AKTUALITÁCH na webu https://www.npsumava.cz nebo na našem FB, na cizích serverech mohou být informace zastaralé či nesprávné. Děkujeme.
Krásný slunný víkend.

(fbnpš)


 

Česká správa sociálního zabezpečení oznamuje, že od 5. 6. 2021 od 12:30 hod. do 6. 6. 2021 do 15:00 hod. proběhne výluka Informačního systému datových schránek. V důsledku toho bude v uvedeném termínu omezen provoz ePortálu ČSSZ. Dostupné budou pouze služby, které nevyžadují podporu Informačního systému datových schránek.

(tz)


 

Pokud si zaměstnanci udrželi práci, jejich mzdy rostly

Opatření proti šíření onemocnění covid-19 dopadla na trh práce selektivně. Rozvíjelo se ICT, zdravotní a sociální péče byla pod velkým tlakem, jiná odvětví strádala. Pozoruhodným výsledkem je snížení mzdového rozdílu mezi muži a ženami.

V 1. čtvrtletí 2021 meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda o 3,2 %, a zvýšila se ve všech sekcích klasifikace CZ-NACE kromě dvou. „Odvětví kulturní, zábavní a rekreační činnosti a odvětví ubytování, stravování a pohostinství spojuje skutečnost, že měly po celou dobu zavřené provozovny. U prvního došlo k poklesu mzdy o 5,1 %, u druhého o 2,6 %. V obou se navíc snížil počet zaměstnanců,“ upozorňuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ. Evidenční počet zaměstnanců na přepočtené počty se meziročně snížil celkem o 1,4 %, nejvíce (o 12,6 %) právě v odvětví ubytování, stravování a pohostinství.

Mezi roky 2019 a 2020 došlo jen k menším proměnám mzdových struktur a jejich distribuce se mírně uzavřela, neboť rychleji stoupaly nízké mzdy. Nejvýraznějším zjištěním je vyšší růst mezd žen než mužů, a to ve všech krajích i dalších zkoumaných tříděních. Důvod je nutné hledat v profesním rozložení. „Největší nárůsty mediánových mezd najdeme u zdravotních sester, pracovníků sociálních služeb a učitelů základních škol, což jsou typická ženská zaměstnání. Naopak v profesích, kde dominují muži, byla zvýšení malá. Výjimkou je pouze oblast ICT,“ říká Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Projevil se tedy efekt toho, že ženy více pracovaly v tzv. esenciálních zaměstnáních. Ta nesla tíhu koronavirové situace, což se odrazilo i ve vyšších výdělcích.

Rozdíl mezi průměrnými hodinovými mzdami mužů a žen (při plném úvazku bez absencí) se v důsledku tohoto mírně uzavřel a ukazatel meziročně klesl z 18,0 % na 15,9 %. „Uzavírání rozdílu mezi průměrnými mzdami mužů a žen může být jen dočasné, neboť je z určité části způsobeno vyplacením mimořádných odměn v zaměstnáních charakteristických pro ženy. To se však nemusí opakovat,“ hodnotí vývoj Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Růst průměrné mzdy neznamená, že všem skupinám obyvatel nutně vzrostla životní úroveň. Vedle vlivu růstu cen (inflace) je nutné vzít v potaz, že ne každý mohl v posledním roce pracovat. Výrazně narostl i počet absencí a mnoho lidí o zaměstnání zcela přišlo. Míra nezaměstnanosti i přes rozsáhlé vládní stabilizační programy meziročně vzrostla o 1,4 p.b. na 3,4 % a u žen se zhruba zdvojnásobila.

(tzčsú)


 

Výběr z médií: Arenbergerův byt, evidence skutečných majitelů firem i satelity hlídající pole

4. června – V českém tisku se v pátek dočtete, že Deník N získal další dokument, který má potvrzovat nesrovnalosti ohledně bytu exministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Provozní řád ordinace totiž neodpovídá tomu, za jakých podmínek byt privatizoval. V povinné evidenci skutečných majitelů firem nebo spolků, která začala fungovat dočasně v úterý, je podle Práva už drtivá většina zapsaná. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Hygienici kontrolovali jakost vody ke koupání v Podolsku a v rybníku Hejtman, obě lokality opět dostaly trojku

Po kompletní předsezónní kontrole jakosti vody ke koupání ve všech sledovaných lokalitách Jihočeského kraje minulý týden dnes hygienici zveřejnili výsledky opakovaných kontrol ve dvou lokalitách, kde byly v minulém týdnu zjištěny nadlimitní hodnoty základních ukazatelů jakosti vody, jako jsou sinice a chlorofyl a.

Voda pro mimořádnou kontrolu byla v pondělí odebrána na Orlíku u veřejného tábořiště Podolsko a v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku. V obou lokalitách byly v minulém týdnu překročeny limity pro sinice a chlorofyl a. Na Podolsku byla opět zjištěna zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání proto doporučují hygienici osprchovat se čistou vodou. Dle dnešních výsledků rozboru byla překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Podobně byla hodnocena i voda v rybníku Hejtman, dle aktuálního rozboru zde byla překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice a chlorofyl-a.

Obě lokality tak byly na pětistupňové škále hodnoceny stupněm tři. Další odběry budou prováděny ve všech sedmi sledovaných lokalitách v pondělí 7. června, výsledky budou známy ve čtvrtek 10. června.

(tzkhs)


 

4. června – Teploty vzduchu v noci na dnešek klesly většinou na 11 až 7 °C

Jsou ale velké místní rozdíly, v údolích je spíše kolem 9 °C, zatímco na výše položených místech jsou teploty blíže ke 13 °C.
Dnes během dne teploty vzduchu vystoupí na 24 až 28 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Kraj odstraní staré a postaví nové mosty před Bílinou, v Újezdci a před Hospřízí za celkem 26,17 milionu. Důvodem je jejich špatný technický stav

Celkem 26,17 milionu korun investuje kraj do pokračující rekonstrukce mostů, které patří do jeho správy. Konkrétně odstraní staré a postaví tři nové mostní konstrukce před Bílinou na Písecku, v Újezdci na Prachaticku a před Hospřízí na Jindřichohradecku. Rozhodla o tom rada kraje na svém zasedání ve čtvrtek 3. června, kde zároveň schválila dodavatele staveb vzešlé z výběrového řízení. Potvrdil to náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák.

Důvodem rekonstrukcí tří uvedených mostů je podle Kráka jejich technický stav, který je hodnocen stupněm číslo pět, tedy špatný. „Odstranění starého a stavbu nového mostu před Bílinou za 11,95 milionu provede společnost Reno Šumava stavby, v Újezdci provede tytéž práce stejná společnost za 6,02 milionu a před Hospřízí zajistí výměnu mostu za 8,2 milionu korun společnost MS STAVMONT,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu.

V prvním případě se jedná o rekonstrukci mostu ev. č. 105-040, převádějícího silnici II/105 přes bezejmenný tok před Bílinou, ve druhém o rekonstrukci mostu ev. č. 144-013, který převádí silnici II/144 přes bezejmenný potok v obci Újezdec a ve třetím o rekonstrukci mostu ev. č. 164-002, který převádí silnici II/164 přes bezejmenné vodní koryto před obcí Hospříz. „V současné době ještě ladíme jednotlivé podoby objízdných tras a teprve pak se bude možné bavit o přesných termínech, kdy budou stavby zahájeny a ukončeny,“ uzavřel Krák.

(tzjč)


 

Cestovní pojištění lze nově sjednat za minutu. Jednoduše v mobilní aplikaci George

Mobilní bankovnictví George klientům nově umožňuje uzavřít jednorázové cestovní pojištění. Klienti nemusí nic složitě vyplňovat a celý proces online sjednání cestovního pojištění je na pár kliknutí a lze ho zvládnout do jedné minuty.

„Mezi bankami na trhu jsme jedním z největších poskytovatelů pojištění a díky digitalizaci naše služby neustále vylepšujeme a zefektivňujeme. Příkladem je naše nové cestovní pojištění, které si lze snadno a rychle založit v mobilním bankovnictví bez složitého vyplňování,” říká Jakub Jírovec, tribe lead pro pojištění v České spořitelně.

Hlavní výhody nového jednorázového cestovního pojištění

• Nabízí storno cesty za nízkou cenu, které uhradí náklady na zrušení cesty před odjezdem na dovolenou i kvůli pozitivnímu testu na covid-19 a karanténě;

• Zahrnuje také léčení nemoci covid-19 v zemích s nízkým a středním rizikem (země vyznačené zeleným a oranžovým semaforem dle Cestovatelské mapy MZV ČR).

• Zahrnuje zdarma až 3 pojištěné děti (vnoučata), v případě, že cestují i oba dospělí;

• Zahrnuje zdarma pojištění na rekreačních sporty;

• Sjednání lze stihnout do jedné minuty – žádné složité vyplňování osobních údajů (ani o cestujících). Pro uzavření pojištění stačí údaje klienta z bankovnictví George.

“Klienti mohou také díky novému jednorázovému pojištění bezplatně kontaktovat asistenční linku a využít konzultaci s českým lékařem po telefonu. Ve větších prázdninových střediscích za klienty přijede lékař do hotelu a není tak potřeba v případě problémů s celou rodinou trávit čas v nemocnici,” dodává Jakub Jírovec.

„Podle průzkumu, který jsme realizovali s agenturou Ipsos, vyplynulo, že většina Čechů je zvyklá při cestách do zahraničí uzavírat cestovní pojištění. To platí zejména pro dlouhodobé pobyty v řádu jednoho a více týdnů, kdy cestovní pojištění uzavírá 7 z 10 turistů. V případě krátkodobých cest přes hranice, které trvají maximálně několik dní v kuse, nicméně Češi cestovní pojištění podceňují. Na jednodenní či víkendový výlet do ciziny cestuje nepojištěná třetina turistů,” doplňuje Michal Kusyn z tribu pojištění v České spořitelně.

Česká spořitelna má v nabídce dva typy cestovního pojištění. Pro nepravidelné cestování mohou klienti využít jednorázové cestovní pojištění, které lze snadno na pár kliknutí uzavřít přímo v mobilním bankovnictví George. Pro častější cestování během roku lze využít Cestovní pojištění k účtu, které je cenově výhodnější než jednorázové pojištění. Pokrývá i pojištění partnera nebo celé rodiny včetně dětí pro neomezený počet společných i samostatných cest v souvislé délce jednoho pobytu až 90 dní. Vyšší varianta zahrnuje cenově velmi výhodně i riziko zrušení zájezdu, letenek, ubytování z vážných důvodů pro každou cestu, což je zajímavé obzvláště pro rodiny s dětmi, kde onemocnění dítěte přichází nenadále častěji.

Více informací o cestovním pojištění na https://www.csas.cz/cs/osobni-finance/pojisteni/cestovni-pojisteni

(tzspoř)


 

Kontaktní místa sčítání ČSÚ využili i lidé bez domova

Cizinci, senioři, zdravotně postižení, ale i lidé v doprovodu svých psích miláčků patřili mezi stovky lidí, kteří využili služeb kontaktních míst sčítání Českého statistického úřadu. Zaměstnanci ČSÚ jim mimo jiné pomáhali s vyplňováním tištěného i online sčítacího formuláře. Služby kontaktních míst využili také zástupci obecní samosprávy a charitativních organizací, kteří vyzvedávali formuláře pro lidi bez přístřeší. Mezi nejčastější dotazy se řadily otázky na možnost sečíst své příbuzné a sousedy, jak se sečíst při pobytu v zahraničí nebo jak dodatečně opravit chybně vyplněný formulář.

Třináct kontaktních míst ČSÚ zřízených na krajských správách ČSÚ po celé republice a v sídle ČSÚ v Praze poskytovalo podporu tazatelům nejen v průběhu celého sčítání, a to včetně víkendů a svátků, ale i několik dní po jeho ukončení. Za tuto dobu zde bylo vydáno téměř 1 600 sčítacích formulářů a přijato zpět zhruba 1400, přičemž velkou část tiskopisů odevzdávali lidé právě ve dnech následujících po oficiálním ukončení jejich sběru. Další stovce osob pomáhal personál sečíst se online přímo na místě.

„Úspěch projektu Sčítání 2021 podpořil Český statistický úřad i tím, že dal k dispozici prostory ve svých regionálních pracovištích, kde zřídil a provozoval kontaktní místa sčítání. Řada lidí si tak vybrala právě pobočky ČSÚ, protože je dobře znají a vědí, že jim statistici při vyplňování a odevzdávání formulářů rádi pomohou, a to i ve složité době pandemie, kdy se řada lidí skutečně bála opouštět své domovy. Děkujeme všem zaměstnancům, kteří se na fungování kontaktních míst podíleli,“ uvedla Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání 2021.

Denním chlebem pracovníků kontaktních míst bylo zodpovídání nejrůznějších dotazů. K nejčastějším patřily otázky na správný postup při vyplňování a odeslání listinného a elektronického sčítacího formuláře. Občany také velmi zajímalo, kdy domácnosti navštíví sčítací komisař a co dělat, pokud je doma nezastihl v domluvenou dobu, zda lze od komisaře převzít tiskopisy i pro souseda či členy rodiny. Mnoho dotazů se také týkalo možnosti sečíst se online v případech, kdy lidé trvale bydlí v rekreačních objektech bez čísla popisného, jak se sečíst v zahraničí nebo zda je třeba vyplňovat formulář i za další nemovitosti apod.

Samozřejmostí byl proklientský přístup, se kterým pracovníci informačních služeb ČSÚ běžně přistupují ke své práci. „Několik lidí si nebylo jisto, kam jít nebo byli spíše nesmělí, tak jsme za nimi vyběhli až před budovu. Jednoho pána jsme dokonce dohnali až na zastávce, když už se chystal nastoupit do autobusu. Vše jsme nakonec vyřídili k plné spokojenosti těch, kteří se přišli rovnou sečíst nebo si vyzvednout formulář či potřebovali alespoň poradit,“ sdělila Štěpánka Zelenková, vedoucí oddělení podpory uživatelů ČSÚ. Nezapomnělo se dokonce ani na psy doprovázející své majitele, kterých přišlo hned několik. Pro zvířecí miláčky byly vždy připraveny misky s čerstvou vodou.

Kontaktní místa navštívilo i několik pracovníků organizací, kteří se starají o sociálně vyloučené osoby – ať již z městských úřadů, nebo městských částí, či Armády spásy a podobně. Vyzvedli si zde pro své klienty desítky listinných sčítacích formulářů a vyplněné tiskopisy poté na kontaktních místech i odevzdali. Několik lidí bez domova přišlo i osobně do regionálních pracovišť ČSÚ splnit svou zákonnou povinnost sečíst se.

Sčítání 2021 bylo primárně připravované jako online. Návštěvníci kontaktních míst se proto dozvěděli o výhodách elektronického sečtení a tuto možnost na místě často i využili. Většina pak při vyplňování online formuláře využila i nabídku asistence ochotných zaměstnanců ČSÚ. Pomoc se sečtením ocenili zvláště spoluobčané se zdravotními omezeními. „Na jednu z našich kolegyň se telefonicky obrátil její bývalý spolužák, invalidní důchodce, s tím, že se nedočkal sčítacího komisaře a neví, jak se sečíst. Po krátké domluvě za ním kolegyně vyrazila i s notebookem na návštěvu, takže se pán i s manželkou mohli brzy zařadit mezi online sečtené,“ vybavuje si Jiří Teplý, vedoucí oddělení informačních služeb na Krajské správě ČSÚ v Jihlavě.

Menší část návštěvníků tvořili cizinci, mezi nimiž převažovali občané Slovenska, následovaní Ukrajinci a Rusy. Do prostor kontaktních míst ČSÚ ale zavítali i Indové, Chorvati, Finové, Vietnamci, Číňané nebo Japonci. Pro Ukrajince pak bylo určitě příjemným překvapením, že v pražském kontaktním místě mohli s jedním z pracovníků, který je ukrajinského původu, komunikovat ve svém rodném jazyce.

(tzčsú)


 

Kultura zaměstnávala více než 200 tisíc osob

V posledním předcovidovém roce pracovalo v Česku v oblasti kultury 209 tis. osob, z tohoto 80 tis. podnikatelů. Kultura se podílela na celkové zaměstnanosti téměř 4 % a průměrná mzda zde byla o 3,7 % nižší než v celé ekonomice.

V Česku se v roce 2019 věnovalo kulturním a tvůrčím povoláním 129 tisíc osob. V kulturních organizacích pak pracovalo dalších přibližně 80 tisíc osob, které vykonávaly jiné než kulturní či tvůrčí povolání. Z celkového počtu 209 tis. osob bylo 103 tis. osob zaměstnáno na plný pracovní úvazek a 25 tis. osob na úvazek částečný či formou dohody. Zbylých 80 tis. osob tvořili podnikatelé v kultuře a téměř tisíc osob pracovalo jako pomáhající rodinní příslušníci.

„Oblast kultury se v roce 2019 podílela na celkové zaměstnanosti přibližně 4 %. Průměrná mzda v kultuře dosáhla v posledním předcovidovém roce 32,8 tis. korun a ve srovnání s průměrnou mzdou v celé ekonomice, která činila 34,1 tis. korun, byla o 3,7 % nižší,“ říká Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Do oblasti kultury jsou zahrnuta jak tradiční umělecká povolání, například hudebníci, tak tvůrčí povolání jako designéři či architekti. Do statistik jsou započteni také pracovníci v kulturních organizacích, kteří se věnují jiným než kulturním a tvůrčím povoláním, tedy například účetní v divadle.

Další informace o ekonomických aspektech oblasti kultury naleznete v aktuální publikaci Výsledky účtu kultury, kterou vydal Český statistický úřad ve spolupráci s Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu.

(tzčsú)


 

Výběr z médií: za deset let rostla cena služeb, sebepoškozování mladých lidí i nadchody pro zvířata

3. června – V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že ceny služeb v Česku za deset let vzrostly, naopak některé potraviny ale stojí méně. Víc stojí pánský kadeřník i jablka, levnější jsou brambory i pračka. Srovnání cen je téma týdeníku Ekonom. Za poslední rok podle Hospodářských novin stoupl počet mladých, kteří se sebepoškozují. Stále více se jich například řeže žiletkou nebo pálí cigaretou. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Hejtman Kuba diskutoval s rakouskou velvyslankyní v České republice o výstavbě dálnice D3 i jaderné energetice

Výstavba dálnice D3, jaderná energetika či dopady pandemie na ekonomiku a cestovní ruch. To byla hlavní témata, o kterých jednal hejtman Martin Kuba s velvyslankyní Rakouska v České republice Bettinou Kirnbauer. Tu na schůzku doprovázel honorární konzul z rakouského konzulátu v Českých Budějovicích Oliver Christoph Jerney. 

„Paní velvyslankyni jsem informoval, že Jihočeský kraj podporuje výstavbu a dokončení dálnice D3. Pravidelně jsem kvůli tomu v kontaktu s vedením Ředitelství silnic a dálnic ČR,“ uvedl Kuba s tím, že dálnice D3 by měla být směrem k rakouské hranici hotova v roce 2025. Kraj podle hejtmana samozřejmě podporuje i výstavbu a modernizaci železničního spojení s Rakouskem, ale dálnice má podle něj nyní prioritu.

Martin Kuba s Bettinou Kirnbauer se v diskuzi dotkli i citlivějších témat, jakým je například jaderná energetika. „Je důležité, aby státy měly možnost se rozhodovat samy, jak budou energeticky zabezpečovat své země a jaký energetický mix si zvolí. Tento mix by měl být bezpečný, ekonomicky udržitelný a realizovatelný tak, aby se energie nemusela dovážet a země nebyla závislá na dodávkách z jiných států. Spotřeba energie v českém průmyslu je obrovská a náš stát se bez jaderné energie neobejde. Nemáme totiž takové možnosti, abychom ji mohli vyrábět pouze z přírodních a obnovitelných zdrojů,“ sdělil hejtman a dodal, že si velice váží otevřené debaty. Naši rakouští partneři se tak mohou spolehnout, že s nimi na toto téma chceme i v budoucnu komunikovat.

Na řadu přišly i dopady koronavirové pandemie. „Pro Jihočeský kraj teď bude klíčové, jak se rozjede ekonomika, jaká bude turistická sezóna a v jaké míře budou návštěvníci v našem regionu utrácet za dobu pandemie našetřené finance. Nicméně loňská sezóna byla úspěšná a doufáme, že to tak bude i letos,“ řekl Martin Kuba. Velvyslankyně k tomu dodala, že v Rakousku to mají obdobně. „Velké téma na celostátní úrovni je cestovní ruch. Zpracovatelský průmysl se obešel bez větších ztrát, služby na tom jsou hůře, ale spousta z nich se udržela díky podpoře a obrovským státním dotacím,“ upřesnila Bettina Kirnbauer. Společně se shodli na tom, že bude otázkou, jak se bude vyvíjet nezaměstnanost a s ní související požadavky trhu na odborné pracovníky. „Kvalifikace pracovních sil je dlouhodobé téma. V současnosti je velká poptávka po technických oborech. V souvislosti například s rozvojem elektromobility je už nyní důležité vycházet z předpokladů, jak to bude za dalších 10 let a už teď se tomu v rámci kvalifikace přizpůsobit,“ dali si hejtman s velvyslankyní za pravdu.

Na závěr pak Kuba vyzdvihl dobré a stabilní vztahy, které mezi Jihočeským krajem a rakouskými regiony dlouhodobě panují. „Což se projevilo právě i v době koronavirové pandemie, kdy byly, mimo jiné, uzavřeny i hranice mezi našimi státy. I přesto jsme si ale našli cestu, jak si vzájemnou komunikaci udržet,“ uzavřel hejtman.

Text a foto: (tzjč)


 

3. června – Dnešní odpolední teploty se dostanou většinou na hodnoty 21 až 25 °C, v Čechách budou šplhat ojediněle k 27 °C

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Přes dvě miliardy korun z IROP je připraveno na rozvoj sociálních služeb

Více než dvě miliardy korun z nového investičního nástroje REACT-EU jsou připraveny v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) na projekty, které zlepší úroveň poskytování ambulantních, terénních i komunitních pobytových sociálních služeb. O podporu mohou organizace a jejich zřizovatelé žádat až do 3. února 2022.

„Výzva je zaměřena na nákup budov, zařízení a vybavení, výstavbu budov nebo i na stavební úpravy. Cílem je pomoci organizacím, aby mohly lépe reagovat na dopady koronavirové krize,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Chtěli bychom zároveň podpořit přání lidí zůstat co nejdéle v domácím prostředím, a pokud je to už skutečně nezbytné tak, aby mohli využít moderní a komunitní pobytovou službu,“ dodává.

Ve výzvě s názvem „Sociální infrastruktura se zvýšenou energetickou účinností“ je pro žadatele připraveno celkem 2 067 883 689 korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj, přičemž minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 500 tisíc korun a maximální výše je 60 milionů korun. Podmínkou ale je, že projekty musí být dokončeny nejpozději do konce roku 2023. O podporu mohou žádat od 31. května 2021 do 3. února 2022 zřizovatelé organizací poskytujících sociální služby (například kraje, obce, neziskové organizace nebo církve) i organizace samotné. Peníze by měly být využity zejména v centrech denních služeb, v denních i týdenních stacionářích, v azylových domech, v zařízeních poskytujících krizovou pomoc a podobně. Cílovými skupinami, kterým by měla tato zařízení pomáhat, jsou senioři, osoby sociálně vyloučené, osoby ohrožené sociálním vyloučením, osoby se zdravotním postižením, osoby s poruchou autistického spektra, osoby se zkušeností s duševním onemocněním, ale i zaměstnanci sociálních služeb.

Podrobné informace o výzvě najdete ZDE.

(tzmpsv)


 

JCCR prohlubuje spolupráci s vysokými školami

Vzdělávání mladých odborníků bude i součástí Koncepce rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji v letech 2021 – 2030.

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) prohlubuje spolupráci s vysokými školami. Jedna z nejlépe hodnocených organizací destinačního managementu v ČR je v současné době nejen garantem zavedení segmentu cestovního ruchu do národního Registru praxí, v němž dosud chyběl, ale podporu vzdělávání v oboru turismu zahrnula také do právě dokončované nové Koncepce rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji 2021 – 2030.

„Cestovní ruch je velmi významným odvětvím národního hospodářství, které se včetně multiplikačních efektů podílí šesti procenty na tvorbě hrubého domácího produktu a jeho podíl na příjmech státního rozpočtu činí sedm procent. Chceme-li do budoucna obstát v silné konkurenci sousedních regionů a zemí, musíme k cestovnímu ruchu přistupovat koncepčně, strategicky, cíleně a plánovaně. A k tomu samozřejmě patří vhodně rozvíjené odborně zaměřené vzdělávání,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Podle Poláška je v turismu stejně jako v jiných oborech nutné co největší spojení teorie s praxí. To je možné jen dalším prohloubením spolupráce škol se subjekty, které se na trhu cestovního ruchu reálně pohybují. S organizacemi destinačního managementu či přímo poskytovateli různých turistických služeb, s cestovními kancelářemi, cestovními agenturami, informačními centry, hotely a podobně. Výsledkem by mělo být další zkvalitňování nabídky a kvality služeb, coby základního kamene konkurenceschopnosti.

První vlaštovkou byla Jihočeská univerzita

Se školami spolupracuje JCCR velmi intenzivně už šest let, nyní hodlá společné aktivity se vzdělávacími institucemi při přípravě nových mladých odborníků na problematiku turismu povznést na kvalitativně vyšší úroveň. Kooperaci odstartovala JCCR jako první v roce 2015 s Ekonomickou fakultou Jihočeské univerzity. K té následně přibyla Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Vysoká škola obchodní v Praze, Západočeská univerzita v Plzni a Vysoká škola polytechnická Jihlava.

“Naše spolupráce má dvě podoby. Studenti vysokých škol mohou na JCCR jednak absolvovat své praxe, ale také v rámci různých předmětů vytvářet seminární práce,“ konstatovala vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Klára Kaštylová. Vedle prezentací činnosti organizace destinačního managementu ve zmiňovaných školách spolupracují manažeři JCCR při tvorbě různých projektů a odborných konferencí, při zadávání, průběžné konzultaci a hodnocení studentských projektů v rámci odborných předmětů či zasedají v komisi u obhajoby závěrečných prací a závěrečných zkoušek. „Pro nás jsou nesmírně cenné neotřelé, často inspirativní nápady a nové pohledy studentů na problematiku, kterou my vnímáme v mnoha případech rutinně. Studentské práce, které vznikly ve spolupráci s námi, pravidelně zveřejňujeme na webových stránkách JCCR,“ dodala Kaštylová. Viz: www.jccr.cz/cinnosti-jccr/partneri-a-spoluprace/spoluprace-se-skolami-a-praxe .

(tzjccr)


 

Jihočeský kraj zprovoznil informační webové stránky Dopravních staveb

Jihočeský kraj spustil webovou stránku DOPRAVNÍ STAVBY. Naleznete na něm informace o aktuálním stavu přípravy a realizace důležitých dopravních staveb v jižních Čechách. Během několika málo dnů budou ještě doplněny stavby, které na jihu Čech chystá ŘSD a stavby železnic.

(tzjč)


 

Jihočeské letní linky nabídnou v roce 2021 nové trasy i nové výhody. Vyjedou už 5. června

V letošní letní sezoně připravil Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci oproti minulým letům výrazně rozšířený systém cyklobusů.  Jihočeské letní linky vyjedou na své obvyklé i nové trasy v sobotu 5. června 2021 a budou v provozu až do 26. září. S kolem svezou Jihočechy i prázdninové návštěvníky po téměř celém kraji. A to za zvýhodněných podmínek.

„Spoje, které vám umožní přepravit i kola, tvoří jedenáct linek. Ty spojují České Budějovice a okresní města s oblastmi Šumavy, Lipenska, Novohradských hor, Orlíku a České Kanady. V letošním roce přidáváme další čtyři nové linky, které propojují doposud neobsloužené oblasti České Kanady, Toulavy, Třeboňska a Lipenska,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák.

Provoz nových letních linek je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci projektu RegiaMobil (program Interreg CENTRAL EUROPE). Linky projektu RegiaMobil propojují Jindřichův Hradec s Táborem, Frymburkem a Lišovem. „Díky nim se s kolem může kdokoli dostat k atraktivním jihočeským turistickým cílům jako je Choustník, Kozí Hrádek, Červená Lhota, Pořešín, Rožmberk nad Vltavou či Jemčina,“ podotkl Krák s tím, že poslední nová linka spojuje Tábor s Blatnou a umožní návštěvu Toulavy, zámku Orlík nad Vltavou či zážitkového parku Zeměráj v Kovářově.

Cyklisté i pěší turisté se dostanou bez aut do nejatraktivnějších míst Jihočeského kraje. Z konečné stanice se mohou vrátit přímo domů, nebo využít večerních spojů a relaxovat v nedotčené přírodě. „V letošním roce je opět očekáván zvýšený nápor turistů v Jihočeském kraji, při využití systému Jihočeských letních linek odpadá starost s hledáním parkovacího místa a nutnosti plánování tras s návratem do výchozího bodu.“ uvedl jednatel společnosti JIKORD Josef Michálek.

Jihočeské letní linky ale mají v letošním roce výhod daleko víc. Jednou z nich je i propojenost na další vlakové a autobusové spoje. Díky provázanosti s cyklobusy Plzeňského kraje se turisté dostanou do Sušice, Domažlic či Železné Rudy. Při použití Zelené linky je ve Slavonicích zajištěna návaznost na linky rakouského dopravce do Raabsu a Drosendorfu.

Linky jsou provozovány malokapacitními a klasickými autobusy, které nabízí místo pro 5 až 25 kol, dle typu vozidla. Na systému je uplatňován smluvní tarif Jihočeského kraje a je zde akceptována jihočeská krajská jízdenka JIKORD+, která nabízí zvýhodněné cestování především pro rodiny či skupiny 2 osob.
Pevně věříme, že nabídka letošního roku uspokojí všechny návštěvníky i jihočeské obyvatele,“ dodal závěrem jednatel společnosti JIKORD Josef Michálek.

(tzjč)


 

Správa železnic vybrala zhotovitele nového mostu přes Orlík

Nové železniční přemostění u Červené nad Vltavou vybuduje společnost Metrostav. Zvítězila v tendru na výstavbu nového a odstranění stávajícího, technicky nevyhovujícího mostu přes Orlickou přehradu. V již třetím výběrovém řízení činila nejvyšší přípustná cena 543,9 milionu korun bez DPH. Vítěz tendru nabídl zhotovení požadovaných prací za 543,6 milionu korun. Realizace začne letos v létě, skončit by měla do října 2024.

Původní ocelová konstrukce z roku 1889 je již v nevyhovujícím stavu a limituje nasazení některých typů vozidel na celé trati Tábor – Písek. Dnes je na mostě významně omezena rychlost a jeho nosnost prakticky vylučuje provoz nákladních vlaků. Provedený statický výpočet a ověřovací statické a dynamické zkoušky potvrdily, že konstrukce železničního mostu má nedostatky dané rokem výstavby a jejich úprava podle dnes platných norem není konstrukčně možná. Nahrazena proto bude zcela novým mostem.

Pro nové řešení mostu byla navržena železobetonová oblouková nosná konstrukce. S rozpětím oblouku 156 metrů a se vzepětím 34,7 metru se nový most po svém dokončení zařadí mezi největší oblouková mostní díla v České republice. Celková délka mostu přitom dosáhne 316,3 metru.

V těsném sousedství stávajícího přemostění bude nejprve postaven nový, železobetonový most, na který se poté převede doprava. Původní konstrukce bude po celou dobu výstavby zachovaná pro provoz. Tím dojde ke snížení potřebných výluk na trati na nezbytné minimum.

(tzsž)


 

Průzkum: Lidé chtějí spravedlivé důchody

Jen 22 % lidí považuje nynější důchody za spravedlivé. Drtivá většina volá po změně. Vyplývá to z průzkumu agentury MEDIAN, který se uskutečnil ve 2. polovině května. Většina respondentů podporuje základní důchod, tzv. výchovné nebo možnost dřívějšího odchodu do penze pro náročné profese bez krácení důchodu. Naopak nesouhlasí se zvyšováním důchodového věku. Průzkum tak ukazuje, že návrhy změn důchodového systému, předložené MPSV, mají výraznou podporu veřejnosti.

Lidé, kteří se do průzkumu zapojili, vítají jak tři obecné hlavní principy reformy: spravedlnost, udržitelnost a srozumitelnost, tak i klíčové konkrétní změny, s nimiž důchodová reforma přichází.

Spravedlnost

Za spravedlivé považují lidé nynější důchody jen ve 22 % případů. Mezi nimi je silná podpora takzvaného nultého pilíře. Ten by měl zaručovat nejnižší možnou výši důchodu. „Nultým pilířem chceme garantovat, aby každý, kdo splní povinnou délku pojištění a dosáhne důchodového věku, měl jistotu, že bude pobírat minimálně 10 tisíc korun,“ říká ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Minimální důchod považuje za správný 89 % respondentů. Podle 96 % lidí by přitom penze měla být tak vysoká, aby zajistila důstojné prožití stáří, a podle 90 % dotázaných je nedůstojné, aby důchodci museli žádat o další sociální dávky, jako je například příspěvek na bydlení. Jen 62 % lidí přitom souhlasí s tím, aby lidé s vyššími příjmy v aktivní části pracovního života měli vyšší starobní důchod než lidé s nižšími příjmy.

Odměnu za výchovu dětí považuje za správnou 85 % dotázaných, a zároveň podle 86 % lidí je nespravedlivé, že ženy, které se staraly o děti, mají nižší penze než muži. „Tuto nerovnováhu chceme změnit. Každý, kdo vychovával dítě by měl dostat navíc 500 korun měsíčně,“ dodává ministryně.

Poměrně jasný je také postoj k věku odchodu do důchodu. Celkem 86 % lidí nesouhlasí s tím, aby se věk odchodu do důchodu prodlužoval nad současných 65 let. Možnost jít dříve do důchodu pro ty, kteří pracují v náročných profesích, podporuje 90 % lidí. Se zkrácením pojištěné doby pro přiznání penze z dnešních 35 na 25 let pak souhlasí 81 % respondentů.

Srozumitelnost

Z průzkumu jasně vyplývá, že lidé chtějí už v průběhu aktivního pracovního života mít jasno, kdy půjdou do penze (97 % – odpověď ano a spíše ano) a jakou mohou očekávat výši důchodu (95 %). Po zjednodušení důchodového systému volá zhruba 81 % respondentů, přičemž současný systém je srozumitelný pouze pro 36 % z nich. „Naše návrhy celý systém zpřehlední. Každý si bude moct snadno zjistit, kdy půjde do penze a s jakou výší důchodu může počítat,“ zdůrazňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Udržitelnost

Průzkum agentury Median se zabýval také tím, z čeho by důchodový systém měl být financovaný. Soukromé spoření většina lidí považuje za dobrý doplněk, ale nemělo by být pilířem důchodového systému (88 %). Na důchody by podle 69 % respondentů mělo jít více peněz přímo ze státního rozpočtu. Stát by měl najít potřebné finance v lepším výběru některých daní (87 %) a z nových daní (například digitální daň, bankovní daň – 71 %).

(tzmpsv)


 

Neschopenek loni přibylo, jejich doba se však zkrátila

V roce 2020 bylo v Česku nahlášeno celkem 2 391 tis. případů pracovní neschopnosti, o čtvrtinu více než v předchozím roce. Z důvodu nemoci či úrazu denně chybělo na pracovištích v průměru 258 tis. osob, tedy o 35 tis. více než v roce 2019. Průměrná doba neschopnosti ale o tři dny klesla.

Z důvodu nemoci bylo minulý rok evidováno 2,2 milionu případů dočasné pracovní neschopnosti, tedy téměř o půl milionu více než v roce 2019. Počet těchto vydaných neschopenek u mužů meziročně vzrostl téměř o třetinu, tj. výrazněji než u žen, kde vzrostl přibližně o čtvrtinu.

U zaměstnanců působících v oblasti zdravotní a sociální péče se počet neschopenek z důvodu nemoci meziročně zvýšil o 76 %, a to z 32 případů na 100 pojištěnců v roce 2019 na 56 v minulém roce. Celorepublikový průměr dosáhl v roce 2020 hodnoty 47 případů na 100 pojištěnců. K meziročnímu poklesu došlo pouze u zaměstnanců v oblastech informační a komunikační činnosti a peněžnictví a pojišťovnictví.

„Významným faktorem, který stojí za loňským nárůstem počtu vydaných neschopenek, je pandemie nemoci covid-19. Celkový počet nahlášených případů totiž nezahrnuje pouze pracovní neschopnosti pro nemoc jako takové, ale i karantény, při nichž mají pojištěnci rovněž nárok na nemocenské. Ty byly vůbec poprvé v historii vystavovány v nebývalém množství,“ upozorňuje Alena Hykyšová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. Ve 4. čtvrtletí roku 2020 bylo vydáno 237 tis. neschopenek osobám v karanténě, tj. čtvrtina všech neschopností vydaných v tomto období.

Na rozdíl od pracovní neschopnosti z důvodu nemoci se výrazně snížil počet neschopenek zapříčiněných pracovními úrazy. Meziročně ubylo 3,2 tis. pracovních úrazů na 41 tis. v roce 2020. Tento pokles se bohužel netýkal smrtelných pracovních úrazů. Oproti roku 2019 došlo k jejich nárůstu z 92 na 108, tj. o 17 %. Muži zaznamenali 105 smrtelných pracovních úrazů.

„Ačkoliv celkový počet dnů strávených v pracovní neschopnosti meziročně vzrostl o 13 milionů, průměrná délka trvání jednoho případu o 3 dny klesla. V roce 2020 trvala neschopenka v průměru 39,4 dne a jedná se tak o vůbec nejkratší dobu za posledních 10 let,“ dodává Alena Hykyšová. Ženy strávily v neschopnosti v průměru na 1 případ 40,9 dne, muži 37,8 dne.

Za rok 2020 bylo pojištěncům vyplaceno nemocenské ve výši 33 mld. Kč, což je v přepočtu na jednoho pojištěnce téměř 7 tis. Kč. Oproti roku 2019 výdaje vzrostly o 6 mld. Kč, tj. o 23 %.

Více v publikaci Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2020.

(tzčsú)


 

Výběr z médií: stále drahá mobilní data, vysoká inflace v Česku i miliardáři uzavírající závěti

2. června – V českém tisku se ve středu dočtete, že v Česku jsou stále neúměrně drahá mobilní data. Operátoři u nás sice navýšili objemy dat, v jiných evropských zemích jsou ale limity stále o dost vyšší a navíc za nižší poplatky, píše Právo. Proč všechno zdražuje? Odpověď hledá Deník N. Příčinou je koronavirus i politické tlaky na co nejrychlejší cestu z ekonomických následků lockdownů. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

2. června – Dnešní ráno je v průměru přibližně o 3 °C teplejší než včerejší (průměr minimálních teplot bude kolem 7 °C)

Přesto je na mnoha místech na 2. června poměrně zima a i dnes se objevují výjimečně slabé přízemní mrazíky, zejména na jihu Čech. Během dne se ale při převážně polojasné obloze ohřejeme. Maximální teploty čekáme mezi 20 až 24 °C, v Čechách by výjimečně mohlo být i tepleji.

Mapy:
Teplota v 5h ráno ve 2 m
Dnešní maximální teploty

 

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Revoluce v zelené energetice je tady, do obnovitelných zdrojů MŽP pošle miliardy

Zájemcům o výrobu čisté energie z obnovitelných zdrojů se otevírá obrovská příležitost. Ministerstvo životního prostředí spouští dotace na výstavbu nových fotovoltaických elektráren. Z Modernizačního fondu na ně vyčlenilo v prvních výzvách 4,5 miliardy korun, peníze ale plánuje postupně přidávat. Podstatné zvýšení podílu čisté energie vyrobené z obnovitelných zdrojů je prioritou České republiky na další desetiletí a právě Modernizační fond bude v této transformaci hrát zásadní roli. V následující dekádě přinese do Česka minimálně 150 miliard korun, neustále rostoucí ceny emisních povolenek ale naznačují, že částka by ve finále mohla být téměř dvojnásobná1. Na rozvoj obnovitelných zdrojů půjde podstatná část, bezmála 40 procent.

„Stojíme na prahu revoluce ve využívání obnovitelných zdrojů, které urychlí modernizaci našeho hospodářství a významně přispějí ke snížení škodlivých emisí. To je také důvod, proč do nich v následujících letech půjde rekordní množství penězPodpora bude čistě investiční, proto na rozdíl od solárního boomu v roce 2009 podpořené instalace žádným způsobem nezatíží státní rozpočet provozní podporou. V předregistračních výzvách jsme obdrželi přes devět tisíc projektových záměrů a 90 % z nich se týká právě fotovoltaiky. Takže čekáme opravdu velký zájem a jsem zvědavý, kolik projektů se do ostrých výzev nakonec přihlásí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Českou energetiku bezpochyby čeká velká proměna. Její těžiště se postupně přesune z uhelné na nízkouhlíkovou energii. Změna přispěje k decentralizaci zdrojů, miliardové investice nakopnou covidem utlumenou ekonomiku a pomohou restrukturalizovat pracovní trh. Zatímco nyní tvoří zelená energie přibližně 15 % celkové spotřeby energie v ČR, v roce 2030 už by to mělo být nejméně 22 %což je národní cíl stanovený ve Vnitrostátním plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu a Modernizační fond tento cíl dokáže bezpochyby překonat.

Na konci dubna ministerstvo spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásily první ostré výzvy z Modernizačního fondu pro teplárny, nyní navazují dotacemi na výstavbu fotovoltaických elektráren pro stávající i nové výrobce elektřiny a společenství pro obnovitelné zdroje energie. Dotační výzvy spouští dvě, jednu miliardu rozdělí v průběžné (nárokové) výzvě pro projekty s instalovaným výkonem elektrické energie do 1 megawattu (MWp), dalších 3,5 miliardy je připraveno pro větší elektrárny s výkonem nad 1 MWp, které se mohou hlásit do jednokolové (soutěžní) výzvy. V závislosti na velikosti podniku a typu instalace elektrárny mohou zájemci dosáhnout na dotaci ve výši až 50 % celkových výdajů na projekt.

„K tomuto rozdělení jsme přistoupili, abychom nastavili rovnocenné podmínky a malé projekty nemusely soupeřit s velkými. Nyní podpoříme pouze fotovoltaické elektrárny. S ostatními obnovitelnými zdroji počítáme v dalších letech, až skončí jejich podpora z dotačních programů Ministerstva průmyslu a obchodu,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

Ze stejného důvodu nebudou v aktuálních výzvách podporovány střešní instalace fotovoltaiky u podnikatelských subjektů, veřejných budov a FVE na obytných budovách v případech, kdy se jedná o projekty pouze s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy. „Pro tyto menší zdroje totiž existuje již řada dotačních programů jako je např. OPPIK, navazující OPTAK nebo program Nová zelená úsporám. Jakmile se peníze v těchto programech vyčerpají, zařadíme i tyto projekty pod Modernizační fond,“ doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad má administraci dotací z Modernizačního fondu na starosti.

Hodnocení žádostí bude odlišné podle velikosti elektrárny. Záměry do výkonu 1 MWp budou vyhodnocovány průběžně a pro určení maximální výše podpory se použijí jednotkové dotace. Projekty nad 1 MWp budou mezi sebou soutěžit, body jim budou přidělovány podle několika kritérií na základě nákladové efektivity a technické úrovně projektu. Regiony postižené útlumem těžby uhlí – Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj – budou při bodování zvýhodněny.

„Efektivita soutěže bude zaručena podmínkou, že může být rozděleno maximálně 70 % z celkové požadované dotace předložených projektů. To znamená, že i v případě, kdy bude předloženo méně projektů, než je vyhlášená alokace výzvy, dostane se jen na ty nejefektivnější. Při výběru projektů bude rovněž zohledněna vládou schválená podmínka, kdy 60 % prostředků je určeno pro stávající výrobce elektřiny, kteří splňují podmínky evropské směrnice pro obchodování s emisními povolenkami podle jejího článku 10c2,“ upřesňuje Petr Valdman.

Na přípravě obecných podmínek programu RES+, ze kterých vychází samotné nastavení výzev, se podílela i Komora obnovitelných zdrojů energie, která je řádným členem Platformy Modernizačního fondu a její zástupci tak měli možnost se průběžně vyjadřovat k připravovaným návrhům dokumentů a poskytovali cennou zpětnou vazbu.

 „Modernizační fond a jeho RES+ je základní nástroj státu pro akceleraci rozvoje nových obnovitelných zdrojů a odchodu od uhlí. Vítáme a podporujeme důraz na rozvoj malých a středních lokálních fotovoltaik pro všechny zájemce, je to nezbytný nástroj pro decentralizaci, dekarbonizaci a demokratizaci energetiky,“ dodává Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Elektronický příjem žádostí bude v obou výzvách zahájen 12. července 2021 ve 12:00 prostřednictvím informačního systému AIS SFŽP ČR. Žádosti mohou podávat všichni zájemci, kteří se již dříve zapojili do předregistrační výzvy. V případě průběžné výzvy pro malé projekty bude možné žádosti podávat do 15. listopadu letošního roku, soutěžní výzva pro velké projekty bude uzavřena 29. října 2021.

Výzva RES+ č. 1/2021 – projekty s výkonem do 1 MWp
Výzva RES+ č. 2/2021 – projekty s výkonem nad 1 MWp

Vysvětlivky:
1) Při aktuální ceně emisní povolenky 55,8 eur by alokace Modernizačního fondu dosáhla částky 280 mld. Kč.
2) Subjekty podle článku 10c evropské směrnice pro obchodování s emisními povolenkami – jsou stávající výrobci elektřiny, která pochází rovněž z fosilních zdrojů a dle směrnice by tak měly nárok na bezplatně přidělované emisní povolenky. Subjekty nespadající pod článek 10c evropské směrnice pro obchodování s emisními povolenkami – jsou všichni ostatní, stávající i noví výrobci elektřiny.

(tzmžp)


 

Prioritou MPSV je podpora rodiny a ochrana práv dětí

Na 1. červen připadá tradičně každý rok Mezinárodní den dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) považuje podporu rodin za jedno ze stěžejních témat. Letošní rok je v této oblasti ve znamení velkých změn. Povedlo se například prosadit novou podporu samoživitelek a samoživitelů prostřednictvím náhradního výživného, v legislativním procesu je novela zákona o dětských skupinách a od ledna mohou zaměstnanci využívat institut sdíleného pracovního místa. MPSV vnímá tento významný den nejen jako svátek dětství, ale také dětských práv.

„Mezi ta patří právo na život ve vlastní nebo náhradní rodině. Děti mají žít v láskyplném a bezpečném prostředí a užívat si blízkost osoby, která o ně pečuje. Proto je pro mě stěžejní zaměřit se na podporu dětí, které nemají to štětí vyrůstat se svou vlastní rodinou. A to se díky rozvoji pěstounské péče daří,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V tuto chvíli je v dětských domovech pro děti do 3 let věku (tzv. kojeneckých ústavech) jenom asi 200 dětí do 3 let a z toho jen 33 dětí mladších než rok. Ještě před třemi lety byl přitom tento počet dvojnásobný. Drtivá většina dětí v ústavech se brzy vrací domů a pro stále vyšší počet dětí se daří nalézt také pěstouny. Pokud by tento trend pokračoval, mohly by brzy být všechny malé děti v rodinném prostředí. „I proto je tak zásadní přijetí novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která je nyní ve Sněmovně. Musíme podpořit pěstouny, vytvořit pro ně správné podmínky a neházet jim klacky pod nohy. Bez nich bychom těmto dětem jen těžko dokázali pomoci,“ dodává Maláčová.

Co se změnilo

Náhradní výživné

Od 1. července 2021 budou moci rodiny samoživitelek a samoživitelů, kteří dlouhodobě bojují s neplacením výživného ze strany druhého z rodičů, žádat na Úřadu práce ČR o novou dávku náhradního výživného. Náhradní výživné bude náležet ve výši stanovené vyživovací povinnosti, nejvýše však ve výši 3000,- Kč.

Sdílené pracovní místo

Na podporu rozvoje flexibilního zaměstnávání a slaďování pracovního a rodinného života připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí institut sdíleného pracovního místa, které platí od počátku roku. Zaměstnavatel díky tomu může rozdělit jedno pracovní místo mezi více zaměstnanců s kratší pracovní dobou. Tato novinka umožní především rodičům s malými dětmi lépe sladit pracovní a rodinný život.

Dotace na podporu rodin

V rámci Národního dotačního titulu Rodina na podporu neziskových organizací orientovaných na rodinu se pro rok 2020 podařilo navýšit stávající alokaci o 20 mil. Kč na 140 mil. Kč. To umožnilo podpořit historicky nejvyšší počet projektů, celkem 297 k podpoře rodin prostřednictvím neziskových organizací. Resort uspíšil proplácení dotací. Neziskové organizace tak měly peníze na svých účtech již v březnu.

Projekty na podporu rodin

Aktuální projekt MPSV s názvem Podpora systémových změn v oblasti služeb péče o ohrožené děti, mladé lidi a rodiny v ČR se zabývá důležitými otázkami v oblasti dětských práv. Projekt se zaměřuje zejména na otázky potřeb ohrožených dětí a rodin. Monitoruje, jaké služby jsou třeba na podporu dětí a rodin, aby se předcházelo umístění dětí do dětských domovů či výchovných ústavů nebo jak tvořit individuální plán ochrany dítěte. Cílem projektu je zejména podpora krajů v naplňování práva dětí na život v rodině a metodická podpora pracovníků OSPOD (více o projektu ZDE).

Důležité je rovněž předcházení rozpadům rodin a konfliktů v nich. Významným projektem je Projekt krajská rodinná politika, jehož cílem je především zlepšit koordinaci místních a celostátních politik na podporu rodin a harmonizace rodinného a pracovního života. Projekt napomáhá k propojování a vzájemné komunikaci rodin s obcemi, kraji i státní správou. Do vzájemné spolupráce zapojuje také neziskový sektor, odborníky z akademické sféry a další důležité aktéry rodinné politiky. V každém kraji rovněž působí regionální platforma složená z krajských odborníků pro oblast podpory rodin. Veškeré informace k projektu jsou dostupné na webu www.rodinyvkrajich.mpsv.cz.

Ochrana práv dětí

Od počátku tohoto roku je platná nová Národní strategie ochrany práv dětí. Tato strategie obsahuje cíle, kterých je třeba dosáhnout v příštích 8 letech tak, aby byla každému dítěti garantována potřebná podpora v místě a v čase, kdy ji potřebuje, a bylo tak možné předejít ohrožení dítěte. Strategie usiluje o rozvoj a profesionalizaci náhradní rodinné péče, sjednocení postupů odborníků v podpoře dětí, osvětu veřejnosti a rozvoj nových typů služeb.

„Nejenom pro děti, ale s dětmi“, je ústředním motivem projektu na podporu participace dětí, do kterého se MPSV zapojilo od dubna tohoto roku. Evropská komise usiluje prostřednictvím tohoto projektu o zavedení účinných postupů k zapojování dětí do všech procesů, které se jich týkají – například u soudu, u lékaře, ve škole, ale i v sociální práci.

Co se chystá

Podpora rodinné péče o ohrožené děti

K podpoře rodinné péče o ohrožené děti směřuje novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která je aktuálně projednávána poslaneckou sněmovnou. Přináší významné posílení podpory pěstounské péče a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Historicky poprvé také zavádí příspěvek pro mladé dospělé, kteří opouštějí ústavní nebo pěstounskou péči a chtějí dále studovat. Pokud bude novela schválena, bude nadále stoupat počet dětí, jimž bude zajištěna péče v přechodné rodinné péči.

Podpora ZDVOPů

Na činnost zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc bylo z rozpočtu MPSV uvolněno pro rok 2021 prozatím 160,6 mil. Kč, které budou prostřednictvím krajů a hl. m. Prahy v průběhu roku přiznávány zřizovatelům zařízení na základě obsazenosti zařízení.

Navýšení přídavku na dítě

MPSV myslí i na rodiny s dětmi a navrhuje, aby přídavek na dítě dostávalo o 250 000 dětí více a jeho výši chce navýšit o 26 % dle jednotlivých věkových skupin. To bude velká pomoc pro rodiny s nižšími příjmy, dokonce i s příjmy, které už se u nás považují za střední.

Novela zákona o dětské skupině

Hlavním cílem novely je zajistit stabilní dlouhodobé systémové financování dětských skupin, nově jeslí, ze státního rozpočtu a zajistit tím vyšší kvalitu péče a také flexibilitu této služby. A to především prostřednictvím nastavení tzv. standardů kvality péče o děti, nastavením dalšího vzdělávání pečujících osob a dalších podmínek poskytování péče. MPSV v současné době eviduje přes 1 100 dětských skupin s více jak 16 tisíci místy pro předškolní děti. Více informací lze najít na stránkách www.dsmpsv.cz.

(tzmpsv)


 

Neziskovky nemusí v rámci Národního dotačního titulu Rodina pro rok 2021 projekty kofinancovat

Nestátním neziskovým organizacím bude odpuštěné povinné dvacetiprocentní spolufinancování projektů, které byly zařazeny do Národního dotačního titulu Rodina pro rok 2021. Dohromady tak ušetří zhruba 28 milionů korun.

„Díky odpuštění kofinancování mohou neziskovky prostřednictvím svých služeb podpořit více rodin. V této nelehké době je to, myslím, rozumné a neziskovky i jejich klienti to uvítají,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Pandemie zanechala na rodinách v mnoha případech neblahé stopy, sledujeme například nárůsty případů domácího násilí. Služby, které v rámci tohoto dotačního titulu podporujeme, jsou nyní velmi potřebné,“ dodává.

Objem prostředků poskytovaných v rámci Národního dotačního titulu Rodina byl navýšen už druhým rokem a nyní dosahuje 140 milionů korun. „Smyslem je podpořit služby, které posilují rodičovské kompetence, zkvalitňují rodinné vztahy, podporují rodiny v péči o děti a v jejich výchově. Důležité je také předcházení a řešení krizových situací v rodině, včetně domácího násilí, týrání a zneužívání dětí,“ vyzdvihuje Jana Maláčová. Podpora probíhá ve dvou dotačních oblastech, a to v preventivních aktivitách na podporu rodiny, partnerství, rodičovství a v podpoře rodiny v oblasti sociálně-právní ochrany dětí.

Povinné kofinancování projektů bylo odpuštěno u několika projektů s ohledem na epidemiologickou situaci už v loňském roce. „Nestátní neziskové organizace pomáhající rodinám musely kvůli epidemiologické situaci výrazně omezit činnosti. Potýkají se kvůli tomu s nedostatkem financí,“ dodává ministryně.

Více informací k národnímu dotačnímu titulu najdete na webových stránkách MPSV.

(tzmpsv)


 

V dubnu vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

Česká obchodní inspekce odebrala v dubnu tohoto roku 207 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům vyhověly všechny vzorky.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v dubnu oproti březnu bylo zaznamenáno zlepšení z 0,4 % na 0,0 % v počtu nevyhovujících vzorků (v březnu nevyhověl 1 odebraný vzorek motorové nafty).

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami, nebyly v dubnu odebrány.

(tzčoi)


 

Astronomové vyhlašují soutěž pro žáky a studenty, kteří mají rádi Slunce

V rámci přípravy Evropského slunečního dalekohledu byla právě vyhlášena mezinárodní vzdělávací soutěž Pohled na Slunce.

Tato soutěž je určena pro týmy žáků a studentů ve věku 14 -15 a 15 -16 let. Cílem soutěže je vyrobit informační grafiku s hlavním tématem Slunce, přičemž práce musí být v angličtině. Hlavní cenou je výlet na Kanárský ostrov Tenerife a návštěva tam umístěných evropských slunečních dalekohledů, a to opravdu stojí za to. Více informací na české stránce http://www.asu.cas.cz/est/popularizace, kde také najdete videa o nejpodstatnějších objevech v historii slunečního výzkumu.

(tz)


 

V dubnu byla míra nezaměstnanosti opět na 3,4

Míry zaměstnanosti, nezaměstnanosti a ekonomické aktivity – duben 2021

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v dubnu 74,1 % a oproti dubnu 2020 se nepatrně snížila. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 80,8 %, míra zaměstnanosti žen 67,1 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 45,3 %, ve věku 30–49 let 86,5 % a ve skupině osob 50–64letých 76,3 %.

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v dubnu letošního roku 3,4 % a meziročně se zvýšila o 1,2 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,8 %, míra nezaměstnanosti žen 4,2 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,7 % a proti dubnu 2020 se zvýšila o 0,9 procentního bodu. Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (83,1 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 13,1 procentního bodu.

„Dubnové údaje potvrzují rychlejší růst nezaměstnanosti u žen v důsledku opatření proti koronavirové pandemii. Míra nezaměstnanosti žen je nyní o polovinu vyšší než u mužů a rozdíl se tak opět prohloubil. Na druhou stranu u žen roste také ekonomická aktivita,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Eurostat v rámci své tiskové zprávy uveřejní metodicky shodnou měsíční míru nezaměstnanosti, ale za věkovou skupinu 15–74 let. Obecná míra nezaměstnanosti v dubnu 2021 u 15–74letých v České republice činila také 3,4 %, přičemž údaje vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

(tzčsú)


 

Česká ekonomika klesla mezičtvrtletně o 0,3 %

Podle zpřesněného odhadu klesl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 2,1 %. Negativní meziroční vývoj HDP byl způsoben poklesem konečné spotřeby domácností a tvorby hrubého fixního kapitálu.

„Výkon české ekonomiky se meziročně snížil o 2,1 %. K poklesu nejvýrazněji přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v odvětvích profesních, vědeckých, technických a administrativních činností. Dařilo se naopak zpracovatelskému průmyslu. Na straně poptávky byly hlavním faktorem poklesu HDP nižší spotřební výdaje domácností a investice,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-1-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Výběr z médií: továrna na baterie do elektromobilů, staré garáže jako investice i čekání na operace

1. června – V českém tisku se v úterý dočtete, že v Česku by se mohly začít vyrábět baterie do elektrických automobilů. O stavbě továrny na jejich produkci v současné době jedná vláda společně s automobilkami Volkswagen a Škoda Auto, píše Deník N. Ze starých garáží se podle deníku E15 stávají investiční nemovitosti. Představují možnost, jak uložit volné peníze a získat drobný příjem z pronájmu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

1. června – Do prvního dne meteorologického léta jsme vkročili trochu netradičně s přízemními mrazíky

Oproti včerejšku, kdy jsme je v nemalém počtu zaznamenali zejména na území Čech, se ale v nižších a středních polohách vyskytovaly „pouze“ ojediněle, většinou na jihozápadě republiky. Ve dvou metrech se teplota vzduchu v 5 hodin SELČ pohybovala většinou mezi 8 a 4 °C, v údolích ojediněle i kolem 2 °C.
Dnešní den přinese po slunečném startu postupně většinou oblačnou oblohu a na severu se mohou ojediněle objevit i přeháňky. Odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji od 18 do 23 °C, oproti včerejšku se tedy mírně oteplí.
Tento trend bude pokračovat i v následujících dnech a ke konci týdne se tak konečně dočkáme i letních teplot.
MAPY:
Teplota ve 2 m v 5 hod SELČ
Teplota přízemní v 5 hod SELČ
Předpověď maximální teploty na dnešek z modelu ALADIN

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Vláda rozhodla – 31. května

Od ledna by se mohly zvýšit důchody o 300 korun nad rámec povinné valorizace. Příslušný návrh novely zákona o důchodovém pojištění schválila vláda

https://www.mpsv.cz/…/31_05_2021_TZ_valorizace+duchodu.pdf

O měsíc, a to o měsíc do 30. června 2020, se prodlouží program Antivirus A , který se vztahuje na případy, kdy zaměstnanec nemůže vykonávat práci z důvodu důležité osobní překážky v práci spočívající v nařízení karantény nebo izolace. Zbývající režimy, tedy Antivirus B a Antivirus Plus, už vzhledem ke zlepšené epidemické situaci není třeba prodlužovat

https://www.mpsv.cz/…/206…/31_05_2021_+TZ_Antivirus.pdf/

Kabinet také pověřil místopředsedkyni vlády a ministryni financí, aby vydala rozhodnutí o prominutí daně z přidané hodnoty, kterým dojde k prodloužení stávajícího opatření platícího až do 30. června.
Pokračovat bude i dotační program Agricovid Potravinářství, jenž pomáhá malým a středním firmám v sektoru potravinářství překonat obtíže spojené s úbytkem poptávky po jejich produktech v době koronavirové epidemie, která zásadně omezila provoz stravovacích služeb.
Ministři několik dílčích změn mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, které budou platit od 1. června.
U opatření, jež omezuje zpěv ve školách, se upravuje maximální počet žáků při zpěvu tam, kde je povolen, ze šesti na třicet

https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/skoly-0507.pdf

Povoluje se činnost dětských koutků v nákupních centrech za podmínky maximálně padesátiprocentní kapacity a vedení evidence osob, které službu využily pro potřeby případného epidemiologického šetření orgánů ochrany veřejného zdraví https://www.vlada.cz/…/aktualne/maloobchody-0507.pdf

Do opatření o nošení ochrany dýchacích cest ministerstvo doplnilo výjimku pro pořizování fotografií organizované školou nebo školským zařízením

https://www.vlada.cz/…/ochrana-dychacich-cest-0507.pdf

V nařízení o pravidlech pro očkování přibude povinnost očkovacího místa upozornit očkovaného na nový elektronický certifikát o prodělaném očkování už po první dávce, který bude dostupný na webovém portále https://ocko.uzis.cz
https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/ockovani-0507.pdf

Ministři projednali také druhou verzi novely zákona o ochraně veřejného zdraví zavádějící do české legislativy tzv. Digital Green Certificate. Tu předchozí odmítla Poslanecká sněmovna projednat ve zrychleném řízení. Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo upravenou verzi, která v reakci na diskusi ve sněmovně upravila především pasáže týkající se údajů přebíraných ze základních registrů a agendových informačních systémů a údajů vedených v registrech podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Nově to mají být jen údaje nezbytné pro zpracování, vydání a obsah certifikátu o absolvovaném očkování, podstoupeném testování či prodělané nemoci covid-19. Vláda opět požádá Sněmovnu o projednání ve zrychleném režimu tak, aby covidové pasy mohly být využívány co nejdříve.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/…/vysledky-jednani-vlady-31-kvetna…/

(fbvláda)


 

Podpora odborného výcviku a praxe byla hlavním tématem oborových platforem

Stále se potvrzuje, že odborná praxe je naprosto nezastupitelná. O tom, jaká je situace v oblasti praktického vyučování, diskutovali zástupci škol a firem na oborových platformách v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi. Nedostatek praxe, důležitost spolupráce škol a firem i problematická absence praktického vyučování v době pandemie byla hlavním témata jednotlivých setkání.

„Ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou a zaměstnavateli jsme se v oblasti odborného vzdělávání snažili překlenout covidové období. Tuto spolupráci jsme využili k diskusním platformám, na kterých nyní při otevření škol můžeme společně stavět a řešit témata, která se otevřela. Jedním z nich je například otázka budoucnosti gastrooborů při dalších vlnách covid-19,“ představuje společnou aktivitu Jihočeské hospodářské komory a Jihočeského kraje Hana Šímová, vedoucí Odboru školství mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje. Veronika Vicková z Jihočeské hospodářské komory doplňuje: „Diskusní setkání zástupců škol a firem budeme pořádat dvakrát ročně. Úvodní jarní setkání se věnovalo tématu praktické výuky ovlivněné pandemickou situací. Vyvstala ale i další témata, jako je délka praxe či motivace žáků.“

Zástupci středních škol a firem z Jihočeského kraje diskutovali na témata týkající se praktického vyučování žáků na celkem osmi oborových platformách, které proběhly v předešlých dvou měsících v Jihočeském kraji. Setkání probíhalo v oborech gastronomie, strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika, informatika, zemědělství a lesnictví, ekonomika, obchod a služby. Zástupci škol a učitelé odborných předmětů se v současné době shodují na tom, že největší dopad z hlediska absence praktického vyučování je u žáků druhých ročníků. Chybí jim totiž skoro dva školní roky odborného výcviku. Výpadek samozřejmě zažili i žáci prvních ročníků, ti však budou mít čas na doplnění praxe v dalších dvou letech.

„Na jaře se z velké části školy zaměřily na žáky posledních ročníků, pro které se snažily udělat maximum, aby jejich vstup na trh práce byl co nejlepší. Zástupci škol napříč všemi obory uváděli, že nabídli žákům posledních ročníků jak individuální konzultace, tak i online vzdělávání. Žáci tak měli možnost na většině škol absolvovat praktickou část online,“ zmiňuje Veronika Vicková informace od zapojených škol a firem. Uvádí také další problémy, na které firmy upozorňují: „Současná doba přispěla k tomu, že žáci přestávají být motivovaní a rychle ztrácejí základní návyky jako např. ráno vstát, přijít včas či vůbec na praxi dorazit nebo se omluvit. Firmy upozorňují, že takto nemotivovaní žáci jsou pro ně přítěží.“

Otevřena byla vedle vlivu pandemie na praxe a odborné výcviky i další důležitá témata, kterými jsou nedostatky a překážky při praktickém vyučování. Petr Kubát z firmy Hochtief upozornil například na délku praxí: „Je velice důležité propojení praxe a teorie. Jako nedostačující vidím u maturitních oborů praxi trvající pouze 14 dní či jeden měsíc. Za tuto dobu do praxe žáci neproniknou.“ Eva Rubešová ze Správy železnic upozornila i na další oblasti, jako je zapojení odborníků do výuky. Právě oni ve výuce mohou praktickou výuku nejen zpestřit, ale i obohatit. Chybí jim však požadované pedagogické vzdělání.

V rámci jednotlivých oborových platforem budou vznikat i podpůrné materiály pro realizaci praktického vyučování, které budou navázány na potřeby škol, firem a jejich spolupráce. Pro učitele odborných předmětů budou také připraveny odborné workshopy na aktuální témata. Další setkání oborových platforem budou probíhat na podzim roku 2021 a každý zástupce školy a firmy je vítán.

Aktuální informace, pozvánky a materiály jsou k dispozici na webových stránkách Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi https://www.impulsprokarieru.cz/.

Platformy jsou realizovány v rámci projektu Jihočeského kraje s názvem Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, jehož partnerem je i Jihočeská hospodářská komora provozující Asistenční centrum Impuls pro kariéru a praxi.

(tzjhk)


 

Vláda prodloužila část Antiviru, bude se týkat jen nařízených karantén a izolací

Vláda dnes prodloužila až do konce června letošního roku část programu Antivirus. Jde o režim s označením A, který se bude vztahovat na zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci mají nařízenou karanténu nebo izolaci.

„Program Antivirus pomáhá zmírňovat následky pandemie na zaměstnanost už od loňského dubna a dosud podpořil přes jeden milion zaměstnanců. V těchto týdnech pokračuje rozvolňování vládních opatření, proto prodlužujeme pouze režim, který se týká karantén a izolací nařízených z důvodu onemocnění COVID- 19,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Aktuálně schválené prodloužení doby uznatelnosti výdajů do 30. června 2021 se tedy týká jen režimu A, jestliže výdaje vznikly v důsledku důležité osobní překážky v práci na straně zaměstnance spočívající v nařízené karanténě. Za měsíc červen 2021 tedy budou čerpat příspěvek jen ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa anebo izolace z důvodu onemocnění COVID-19. Důvodem je skutečnost, že v červnu, pokud nedojde ke zhoršení epidemické situace, již nebudou platná mimořádná opaření, která by zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost.

„Ve chvíli, kdy je ekonomika téměř kompletně otevřená, je správné Antivirus postupně vypnout. Musíme teď nechat alespoň nějakou minimalistickou verzi, aby se mohl znovu rozjet v případě, že by si to situace opět vynutila,“ doplňuje Maláčová.

Smyslem Cíleného programu podpory zaměstnanosti „Antivirus“ je zmírnění dopadů celosvětového šíření nákazy COVID-19 na zaměstnanost. V rámci programu Antivirus jsou zaměstnavatelům refundovány náklady, které jim vznikly v důsledku výplaty náhrad mezd zaměstnancům za dobu trvání překážek v práci.

Původně byla doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus stanovena do 30. dubna 2020, ale na podnět Ministerstva práce a sociálních věcí se opakovaně posouvala. Naposledy do 31. května 2021. Nově je stanovena platnost programu Antivirus, a to do 31. prosince 2021, v jejímž rámci může vláda prodloužit či obnovit dobu uznatelnosti výdajů části či všech režimů programu Antivirus, aniž by bylo nutné znovu schvalovat podmínky programu či uzavírat nové dohody o poskytnutí příspěvku.

K jiným změnám nedochází. Doba uznatelnosti výdajů je období, za které lze příspěvek zaměstnavateli poskytnout, tedy období, ve kterém vznikají překážky v práci (zaměstnanci nemohou pracovat), nikoliv období, ve kterém je příspěvek poskytován či ve kterém je nutné předložit žádost nebo vyúčtování. V případě režimu A tedy bude možné podávat v měsíci červenci 2021 vyúčtování za měsíc červen 2021.

Od zahájení programu (6. dubna 2020) do 30. května 2021 bylo v rámci programu Antivirus uzavřeno celkem 74 013 dohod o poskytnutí příspěvku a podpořeno celkem 1 059 284 zaměstnanců. Vyplaceny byly příspěvky za celkem cca 46,1 mld. Kč, z čehož 16,8 mld. Kč v roce 2021.

(tzmpsv)


 

Důchodci zřejmě dostanou příští rok o 300 Kč víc, než bude zákonná valorizace

Důchody porostou v příštím roce o víc než jen zákonem stanovenou valorizaci. Nad rámec pravidelného navyšování dostanou senioři 300 Kč. „Každoročně jsem navyšovala důchody v průměru o 900 Kč. Loni jsem místo valorizace zvolila cestu jednorázového příspěvku. Důchody jsou nízké a senioři si zaslouží dostat přidáno. Proto chci, aby penze rostly i letos,“ říká ministryně práce a sociálních Jana Maláčová (ČSSD). Návrh ministryně dnes schválila vláda. Novela nyní zamíří do Parlamentu ČR.

„Letos jsem navyšování předložila dříve, než známe finální podobu zákonné valorizace. Už teď je totiž jasné, že ekonomiku výrazně ovlivnila koronakrize, a valorizace bude nízká. Vše se zdražuje a já nechci, aby senioři nedostali, co si zaslouží, jen proto, že se jim nestihlo přidat,“ vysvětluje ministryně. MPSV totiž podle zákona musí předložit návrh na vyšší valorizaci penzí nejpozději do 30. září 2021. Materiál pak musí schválit Poslanecká sněmovna a Senát. „Vzhledem k tomu, že na podzim končí volební období, Parlament by návrh nestihl projednat a senioři by nedostali vůbec nic navíc,“ dodává Maláčová.

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí by měly důchody v příštím roce růst o 458 Kč (o 2,9 %). Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 15 859 Kč a měl by dosahovat 41,8 % průměrné mzdy (oproti loňskému roku zvýšení o 0,7 p. b.). Spolu s navýšením nad rámec valorizace by pak průměrný důchod měl být okolo 16 159 Kč.

Návrh musí ještě schválit Parlament ČR a podepsat prezident republiky.

(tzmpsv)


 

VZP dnes vydává mimořádné opatření umožňující nový způsob testování antigenními a PCR testy

Od 1. června 2021 budou mít nově všechny osoby možnost využít 2krát měsíčně preventivní PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Zároveň mají možnost podstoupit v rámci plošného testování každých 7 dnů antigenní test. Tyto testy jsou žadatelům poskytovány zdarma.

VZP tímto opatřením reflektuje Národní strategii testování onemocnění COVID-19 a mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. Zároveň se zavedením preventivního PCR testování a změnou ve frekvenci testování se mění výše úhrad poskytovatelům zdravotních služeb.

Zájemce o testování se musí prokázat průkazem zdravotní pojišťovny nebo náhradním dokladem. Toto preventivní testování lze podstoupit bez žádanky lékaře, na základě přímé objednávky na konkrétní odběrovém místě. Seznam odběrových míst je zveřejněn na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: https://koronavirus.mzcr.cz/testovani/. O výsledku testování COVID-19 bude po vyhodnocení vydán certifikát.

U preventivního PCR testování je stanovena od 1. 6. 2021 úhrada ve výši 350 Kč, která zahrnuje náklady na odběr a vlastní vyšetření včetně vydání platného certifikátu o výsledku absolvovaného testu. Nejpozději od 1. 7. 2021 dojde dále ke změně výše úhrady u antigenního testování. V tuto chvíli probíhají jednání o úpravě a snížení ceny antigenního testování. Výsledná cena bude zahrnovat odběr, testovací sadu, vyhodnocení testu a rovněž vydání platného certifikátu o výsledku absolvovaného testu.

(tzvzp)


 

Rekord v těžbě dřeva byl znovu pokořen

V roce 2020 došlo k opětovnému nárůstu těžby dřeva, a to na 35,8 mil. m3 dřeva bez kůry. Téměř veškeré vytěžené dříví přitom pocházelo z nahodilé těžby. Výjimečná byla také plocha zalesňování o rozloze 33 671 ha.

Na celkové těžbě dřeva o objemu 35,8 mil. m3 se podílela zejména těžba nahodilá (94,8 %), do které spadá i likvidace kůrovcových kalamit. „V loňském roce padl rekord v těžbě dřeva, která dosáhla bezmála 36 milionů kubíků. Téměř veškerý objem vytěženého dřeva pochází z nahodilé těžby, obdobně, jako tomu bylo v roce 2019,“ uvádí Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ. Těžily se především jehličnaté dřeviny (96,5 %), těžba listnatých dřevin ve výši 1,3 mil. m3 zůstala na stejné úrovni jako v předchozím roce. Z jednotlivých dřevin šlo nejvíce o smrk (90,3 %), s velikým odstupem pak o borovici (4,2 %) a buk (1,6 %).

Nejvyšší objemy vytěženého dřeva byly zaznamenány v Kraji Vysočina (8,7 mil. m3) a v Jihočeském kraji (4,8 mil. m3). Dle vývoje lze usuzovat, že tempo růstu těžby dřeva zpomaluje v moravských krajích a naopak zrychluje v Čechách, včetně severních oblastí.

K výraznému nárůstu došlo také u plochy zalesňování (sadba a síje). Oproti předchozímu roku došlo k navýšení o 5 tis. ha na 33 671 ha. „V posledních letech můžeme pozorovat nárůst u zalesňované plochy, což má souvislost s vysokou těžbou dřeva. Síje a sadba tak vloni představovala již 33 671 hektarů, a to opět s mírnou převahou listnáčů,“ říká Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Převažovala plocha zalesněná listnatými dřevinami (51,3 %, stejně jako v r. 2019), nejvíce se však využíval smrk (30,7 %), dále buk (23,8 %), dub (16,4 %) a borovice (7,4 %). Při výsadbě se spotřebovalo 205,6 mil. sazenic (62,6 % listnáčů). Nejvíce se loni zalesňovalo v Kraji Vysočina (6 190 ha). Plocha přirozené obnovy lesa se navýšila o 1 391 ha na 6 615 ha (+26,6 %), přičemž mírně převažovaly jehličnany (53,1 %).

Na konci roku 2020 lesní pozemky zabíraly plochu 2 677 329 ha. Další informace přináší aktuální publikace ČSÚ Lesnictví – 2020

(tzčsú).


 

Výběr z médií: za reklamu na Facebooku nejvíc platí Fiala, nedostatek průmyslových ploch i zahrádkaření

31. května – V českém tisku se v pondělí dočtete, že politici sázejí na reklamu na Facebooku. Za poslední rok do ní investoval nejvíc lídr koalice Spolu Petr Fiala z ODS, ze stranické pokladny nejvíc zaplatili sociální demokraté, píše deník E15. V Česku je podle týdeníku Hrot nedostatek průmyslových ploch a není kam dávat zboží, důsledkem bude zdražování. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

31. května – Oblačnost se vyskytuje hlavně ve východní polovině území a postupuje k jihozápadu

Teploty vzduchu během noci klesly většinou na 5 až 1 °C, ojediněle až na 0 °C, naopak nejtepleji je v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji s teplotami 10 až 6 °C.
Teploty vzduchu dnes vystoupí na 16 až 20 °C.
Rozložení dnešní ranní oblačnosti (v 6 hodin SELČ) a teploty vzduchu ukazují přiložené obrázky.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V minulém týdnu Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Hejtman Martin Kuba se setkal s velvyslancem Francie J. E. Alexisem Dutertrem. Poprvé osobně

Již podruhé během necelých dvou měsíců se jihočeský hejtman Martin Kuba sešel s velvyslancem Francie v ČR J. E. Alexisem Dutertrem. Tématem bylo prohloubení již nastartované spolupráce v oblasti energetiky, vzdělávání mládeže a výměnné pobyty pro jihočeské studenty ve Francii. Setkání, tentokrát konečnĕ osobní, se uskutečnilo v pátek 28. kvĕtna.

Oba pánové se shodli na tom, že je důležité podporovat vzdělávání naší mládeže zejména formou výměnných pobytů. Dali si společný cíl během měsíce zpracovat a sumarizovat veškeré možnosti, jak pomoci jihočeským středoškolským studentům vyjet studovat do Francie. Cestu ke studiu v zahraničí ukazuje například Nadace Jihočeské naděje, která finančně podpořila již dva jihočeské studenty. Jeden z nich po ročním studijním pobytu úspěšně složil přijímací zkoušky na vysokou školu ve Francii a je tak dobrým příkladem i pro ostatní zájemce.

Další diskutované téma byla oblast energetiky a energií, energetických start-upů. Oblast energetiky je jak Francii, tak České republice blízká, takže bude možné navázat partnerství v oblasti energetiky a využívání zdrojů. Prostor pro tuto spolupráci bude zejména v roce 2022, kdy nejprve Francie a následně Česká republika budou předsedat v Radě EU.

Text a foto: (tzjč)

 

 


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře