RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Palačinkový nákyp (předpis z Receptů pro hospodyňky 1935)
Tuto dobrotu pekla babička jen vzácně, považovala ho za dezert pro návštěvy. Recept mám od Alenky, ale je stejný, jak ho pamatuji já.
Palačinkové těsto:
2 žloutky (bílky odložíme)
10 dkg práškového cukru
20 dkg polohrubé mouky
400 ml mléka (nebo dle potřeby)
Vanilková omáčka:
2 žloutky (bílky přidáme k ostatním)
2 lžičky škrobu
10 dkg cukru
vanilkový lusk (vanilkový cukr)
Pokud chceme, můžeme místo škrobu dát 3 lžičky vanilkového pudinku.
Pro dospělé lze přidat 2 lžičky rumu.
Náplň palačinek:
1 tvaroh
5 dkg cukru
8 kostiček kvalitní čokolády
Můžeme zase podle chuti namíchat s kysanou smetanou.
Zaděláme těsto na palačinky a pečeme. Po vychladnutí naplníme tvarohovou směsí a naskládáme do nákypové formy. Připravíme omáčku. Žloutky utřeme s cukrem a škrobem, přidáme vanilku a směs dáme do teplého mléka. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty v bodu varu. Směs nalijeme na palačinky. Ušleháme sníh, do kterého jsme zapravili 1 lžíci práškového cukru. Sníh navršíme na krém. Dáme zapéct do trouby do doby, než sníh zezlátne. Dobrou chuť.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ