Z PRVNÍ RUKY: 19. – 25. dubna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 19. – 25. dubna 2021

 

 

 

Mimořádný televizní projev prezidenta republiky Miloše Zemana – neděle 25. dubna

Dobrý den, vážení a milí spoluobčané,
před týdnem jsem byl informován předsedou vlády a 1. místopředsedou vlády o podezření, že výbuch v muničním skladu Vrbětice byl způsoben dvěma ruskými agenty. Pokládám za svoji samozřejmou povinnost se k tomuto podezření vyjádřit, a právě proto jsem se nejdříve seznamoval se všemi relevantními informacemi. Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidentem, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuji jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, aby se k celé záležitosti mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoli hysterie.

Začněme tedy začátkem. V roce 2014 došlo ve Vrběticích v muničním skladu ke dvěma výbuchům, které byly časově odděleny zhruba jedním měsícem. Tyto výbuchy byly vyšetřovány a závěr tehdejšího vyšetřování zněl, že byly způsobeny neodbornou manipulací při vyskladňování muničního materiálu. Tato munice měla být dodána do Bulharska. Bulharský obchodník se zbraněmi to popřel, ale usvědčují ho jednak kupní smlouva a dokonce i již vyplacená záloha za tento odběr. Proto takzvanou bulharskou stopu můžeme považovat za prokázanou.

Pak uplynulo zhruba šest let a nic se nedělo s výjimkou soudu, kde byli obžalováni někteří pracovníci firmy Imex Group, ale při tomto soudním přelíčení byli všichni obžalovaní osvobozeni.

Bezpečnostní a informační služba po šest let ve svých výročních zprávách, včetně jejich neveřejných částí, nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům, kteří působili na našem území se dvěma krycími pasy, tádžickým a moldavským, a tito agenti byli obviněni, že způsobili výbuch ve Vrběticích. Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, a tuto větu jsem si podtrhl, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu. Koneckonců, když se zkoumal druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém. Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné. Jednak se musíme ptát, co tady vůbec dělali? Zadruhé to, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli. Policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že je tam mohl provézt jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit. V každém případě, pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat. Pokud by se alespoň prokázalo, že byly jakési e-maily, jimiž se dožadovali, aby do tohoto areálu mohli vstoupit, je to rovněž důvod k závažnému podezření. Co by tam proboha měli dělat! A protože každý e-mail má svoji adresu, předpokládám, že další vyšetřování ukáže, s kým si tito dva agenti dopisovali a jak dopadla jejich údajná žádost o účast ve vrbětickém areálu.

Vážení spoluobčané, žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejich území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma určujícími verzemi. Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě dvě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny. Policie České republiky, ale i Nejvyšší státní zastupitelství, které tento případ dozoruje, mají moji plnou důvěru. Přeji si, jako vrchní velitel ozbrojených sil, kam Policie České republiky nepochybně patří, aby na vyšetřování byla nasazena maximální kapacita a aby, až vyšetřování skončí, občané České republiky měli plnou informovanost a nic se neutajovalo. Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, zda toto podezření je oprávněné a v takovém případě, ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila například neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany. Pokud naopak toto podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život.

Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetření a potom teprve rozhodněme.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky

(www.hrad.cz)


 

Výběr z médií: k pacientům s rakovinou míří modernější léky a divoká zvířata ztrácejí plachost

24. dubna – Modernější léky přinesou účinnější a bezpečnější léčbu například ženám s nádorem vaječníku. Téma Mf Dnes. Právo informuje, že divoká zvířata ztrácejí plachost. O tom, jak skauti pomáhají v době pandemie, píše sobotní Deník. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Litva bude zařazena v tmavě červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Bulharsko a Azorské ostrovy budou červené, Island oranžový

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 26. dubna se do červené kategorie zemí přesune Bulharsko a Azorské ostrovy. Oranžový bude Island, naopak Litva bude zařazená v tmavě červené kategorii.

Po návratu z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.

Do červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se nově zařadí Bulharsko a Azorské ostrovy. Doplní tak Belgii, Dánsko, Itálii, Monako, Norsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Německo, Slovensko, Švýcarsko, Španělsko a Kanárské ostrovy.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve 5. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 26. 4. přesune Island. V oranžové kategorii již nyní figuruje Finsko, Irsko, Malta, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.

Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii je zařazený Vatikánský městský stát a z mimounijních států pak Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt tzv. jihoafrické mutace koronaviru. Z důvodu možného šíření této varianty viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření této mutace. Konkrétně se jedná Botswanu, Brazílii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde

(tzmz). 


 

Sněmovna odhlasovala: přídavky budou vyšší a pro více rodin

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení přídavků na děti schválila Poslanecká sněmovna. Pokud to nezmění Senát, tak si pracující rodiny s dětmi výrazně pomohou. Kromě vyšší částky se rozšíří i okruh rodin, které na přídavek budou mít nárok. Nově na něj dosáhne přibližně půl milionu dětí, což je zhruba dvojnásobek dětí než dnes.

„Situace je dnes taková, že rodiny příjmově dosáhnou nároku na přídavek jen u jednoho dítěte z deseti, a to je prostě špatně. Rodiny, které se snaží, pracují a stejně mají málo, ty je třeba podpořit. Zaslouží si vědět, že na to nejsou samy a že jim stát pomůže,“ konstatuje ministryně Jana Maláčová a dodává: „Rozšířením nároku ukončíme absurdní situaci, kdy na přídavek na dítě nedosáhnou ani děti, jejichž rodiče pracují za minimální mzdu. Cílíme jednoznačně na podporu pracujících rodin s nízkými příjmy.“

Reálná hodnota přídavků na děti klesla od roku 2008, kdy se jeho výše měnila naposledy, o víc než čtvrtinu. Současné navýšení o 26 % tak dorovná tuto ztrátu. I nadále je zachována motivační výměra pro pracující rodiny, která bude navýšena ze současných 300 Kč na 500 Kč.

Návrh zároveň obsahuje zásadní rozšíření okruhu nezaopatřených dětí, které na přídavek budou mít nárok. Navrhuje se zvýšit hranici příjmu rodiny, od které mají nárok na tuto dávku. Doposud byl hranicí 2,7násobek životního minima rodiny, nově to bude 3,4násobek. Jen zvýšením hranice příjmu pro přídavek na dítě se podpoří jednou tolik dětí jako je tomu dnes, tedy o 250 tisíc dětí více. Celkem by tak mohlo být podpořeno zhruba 20 % všech nezaopatřených dětí.

Shrnutí hlavních parametrů novely, která nyní poputuje do Senátu:

• Zvýšení částek přídavku na dítě o 26 % a motivačního bonusu z 300 na 500 Kč.

• Rozšíření okruhu rodin s nárokem do 3,4 násobku životního minima rodiny.

• Nezapočítávání příjmů nezaopatřených dětí ze závislé činnosti do nároku na všechny dávky státní sociální podpory.

• Změna místní příslušnosti krajských poboček Úřadu práce ČR z místa trvalého pobytu na místo dle skutečného bydliště.

• Možnost jednorázového dovyplacení nevyčerpané částky rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte.

• Úpravy daňových předpisů v oblasti čerpání daňového zvýhodnění na děti.

Novelu zákona o státní sociální podpoře musí nyní projednat Senát a podepsat prezident republiky. Změny by měly začít platit od 1. července 2021.

(tzmpsv)


 

Reakce Ministerstva zdravotnictví na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

Ministerstvo zdravotnictví reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu týkající se zrušení mimořádného opatření o omezení obchodu a služeb. Za hlavní důvody soud označil skutečnost, že mimořádné opatření nebylo předem schváleno Vládou ČR.

Ministerstvo zdravotnictví je však přesvědčeno, že soud nevzal v potaz potřebu urychleně reagovat na výskyt nebezpečné brazilské varianty COVID-19, čemuž mělo pomoci právě nové mimořádné opatření. Po vydání mimořádného opatření požádalo Ministerstvo zdravotnictví ihned o schválení vládou.

Mimo to také soud dospěl k názoru, že omezení hromadných akcí na dvě osoby není problematické a je pouze nutné změnit jeho výklad.

Nejvyšší správní soud zrušil dosavadní opatření k půlnoci z neděle 25. dubna na pondělí 26. dubna. Vláda proto k dnešnímu dni dala souhlas s návrhem mimořádného opatření, kterým Ministerstvo zdravotnictví ještě dnes vydá dosavadní pravidla se zohledněním závěrů soudu.

(tzmz)


 

V online sčítání jsou nejaktivnější v Podhradí nad Dyjí

Český statistický úřad dosud obdržel celkem 3,4 milionu elektronických sčítacích formulářů. Nejaktivnější jsou v Podhradí nad Dyjí v okrese Znojmo, z krajských měst pak v Pardubicích.

Během čtyř týdnů se v Česku elektronicky sečetlo už zhruba 6,8 milionu osob. Od minulé soboty má navíc každý možnost si vybrat, jestli se sečte online, nebo prostřednictvím papírového formuláře. Listinné formuláře roznášejí sčítací komisaři a vyzvednout si je lze i na kontaktních místech sčítání na více než 800 pobočkách České pošty.

Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do online sčítání. „Na předních místech se pohybují malé obce. Mezi nimi jsou nejaktivnější Podhradí nad Dyjí na Znojemsku, Říčky v Orlických horách na Královéhradecku a Vísky v okrese Rokycany. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Mirošovice a Nová Ves na Praze-východ a Popůvky v okrese Brno-venkov. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, vynikají středočeské Neratovice a Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, třetí příčku drží Žďár nad Sázavou na Vysočině,“ upřesňuje 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Na opačné straně žebříčku jsou Loučná pod Klínovcem (okres Chomutov), Spělkov (okres Žďár nad Sázavou) a Měkynec (okres Strakonice). Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů. Nemusí to však znamenat slabší zájem o online sčítání u obyvatel, kteří v těchto obcích žijí.

Sčítání končí 11. května. Do tohoto data je nezbytné odeslat elektronický nebo listinný formulář.

(tzčsú)


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – mráz ve vegetačním období

Platnost: od soboty do úterý pro všechny kraje do 600 m. n. m.
Očekává se mráz, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a kvetoucí ovocné stromy. V místech se zvětšenou oblačností nebudou přízemní mrazíky tak četné.

Více naleznete: www.chmi.cz

(fb-čhmú)


 

Změna zákona o bezpečnosti práce přinese lepší ochranu zdraví zaměstnanců

Bezpečnost práce je pro Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) jednou z velkých priorit. I proto se velmi dlouho plánovala úprava zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení. Ochrana pracovníků, kteří každý den přicházejí do kontaktu s velmi nebezpečnou technikou, je důležitá. Proto je velmi dobrou zprávou, že poslanci dnes dali zelenou nové zákonné úpravě této problematiky, kterou připravilo MPSV pod vedením ministryně Jany Maláčové (ČSSD). Cílem je zakotvit oblast bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení moderním způsobem, neboť do současnosti se tato oblast řídí v mnohém překonanými právními předpisy.

„Jsem opravdu velmi ráda, že po několikaletých přípravách se konečně povedlo prosadit tento zákon. Jde o velmi dobrý konsensus všech zainteresovaných stran, včetně sociálních partnerů a předkládaný návrh je velmi komplexní. Vyhrazená technická zařízení jsou jedním ze zdrojů pracovních úrazů, zejména těch vážných – těžkých a smrtelných. Proto je naprosto nutné zavést změny, které přispějí k lepší ochraně zdraví zaměstnanců,“ řekla k zákonu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

S ohledem na technický pokrok bylo třeba dnes platnou právní úpravu zásadně aktualizovat a upravit nově. Předložená změna zákona vychází ze zhodnocení stávajícího právního stavu a z poznatků získaných praktickou aplikací pravidel. Především by měla zvýšit ochranu a bezpečnost zdraví při práci, ať se jedná o větší bezpečnost obecně, nižší úrazovost, méně smrtelných úrazů, přizpůsobování se modernizaci a změně technologií, nebo o jednoznačnou úpravu odborných způsobilostí osob, které v dané oblasti na vyhrazených technických zařízeních pracují. Zákon sebou přináší také snížení administrativní zátěže některých dotčených subjektů a úpravu výkonu státní správy v dané oblasti.

Vyhrazená technická zařízení při nesprávném použití nebo při nevhodném provozování představují závažné riziko ohrožená životů a zdraví osob, majetku i životního prostředí. „Na zákonu s námi navíc spolupracovala Hospodářská komora, Rada vlády BOZP i Státní úřad inspekce práce. Jde tedy o velmi detailně prodiskutovanou změnu. A to považuji za klíčové,“ popsala vznik změn Maláčová

Účinnost návrhu zákona se předpokládá od 1. července 2022. Norma dnes schválená ve třetím čtení Poslaneckou sněmovnou nyní zamíří k projednání do Senátu.

(tzmpsv)


 

Nemocnice České Budějovice pokračuje v režimu odložené plánované péče

Nemocnice České Budějovice přijímá s opatrným optimismem informaci, že některé jihočeské nemocnice již zahájily obnovení dlouho odkládané plánované péče.

V českobudějovické nemocnici je však zatím stále čtvrtý největší počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 z celé České republiky (po Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, Fakultní Thomayerově nemocnici a Fakultní nemocnici Ostrava) a pokles jejich počtu je pomalý, proti zbytku republiky i kraje opožděný. Proto jsme stále nuceni pokračovat v režimu odložené plánované péče.

Byli bychom rádi, kdyby nám epidemická situace umožnila vyrazit na cestu postupného návratu k běžnému režimu od 3. května.

Pacienty o novém termínu jejich odloženého výkonu informuje zdravotnický personál telefonicky, SMS či formou emailu okamžitě, jakmile bude provoz obnoven. Veřejnost budeme rovněž informovat na našich webových stránkách.

(tznem)


 

23. dubna – Na naše území sice zasahuje výběžek tlakové výše, ale proudí k nám studený vzduch

Již od rána je na většině území slunečno, jen na severu a severovýchodě se nějaké oblaky objevují. Tato situace bude bude i přes den, odpoledne bude přechodně oblačno.
Celková doba slunečního svitu dosáhne 6 až 10 hodin, na jihu to může být i přes 12 hodin, naopak na severu jen kolem 3 h.
Obdobně tomu bude i v sobotu. Ranní teploty budou kolem nuly a odpoledne teploty vystoupí na 10 až 15 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Výběr z médií: Schillerová o obnovení EET, nejvýdělečnější kov i mizející králík divoký

23. dubna – V pátečních novinách se dočtete, že ministryně financí za ANO Alena Schillerová by chtěla obnovit pozastavenou elektronickou evidenci tržeb, pokud by i po volbách zůstala v čele resortu. EET je kvůli pandemii pozastavená až do roku 2022, píše deník Právo. Cín je podle deníku E15 nejdražší za posledních deset let a podle makléřů jeho cena dál poroste. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vyplácení doplatků krizového ošetřovného

Parlament ČR schválil ve středu 21. 4. 2021 novelu zákona č. 438/2020 Sb., podle kterého se poskytuje tzv. krizové ošetřovné. To bude nyní náležet za dny péče v kalendářním měsíci ve výši 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu (dosud to bylo 70 %) a doplatí se bez žádosti zpětně za období od 1. 3. 2021.

Aby bylo možné poskytovat ošetřovné v nové výši, je samozřejmě nezbytné, aby schválená novela byla publikována ve Sbírce zákonů ČR.

Česká správa sociálního zabezpečení vnímá situaci rodičů a důvody navýšení ošetřovného a je připravena učinit vše pro to, aby bylo zpracování doplatků realizováno v co nejkratším termínu. Za předpokladu, že bude novela publikována ve Sbírce zákonů ČR ještě tento týden, učiní Česká správa sociálního zabezpečení vše proto, aby zpracování doplatků bylo realizováno během příštího týdne, i když právní úprava stanoví pro zpracování doplatků delší termín, a to konec druhého kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, za které ošetřovné náleží (tedy ošetřovné za měsíc březen má být dopláceno v termínu do konce května 2021). Doplatky budou vyplaceny stejným způsobem, jakým bylo vyplaceno ošetřovné, které je dopláceno. Doplatky by rodiče měli tedy obdržet v průběhu prvních dvou květnových týdnů, a to v závislosti na zvoleném způsobu výplaty. Při bezhotovostní výplatě je převod prostředků rychlejší, při výplatě v hotovosti složenkou je termín odvislý od doručení složenky ze strany České pošty, s. p. konkrétnímu příjemci.

V souvislosti s nárůstem počtu zpracovávaných dávek je zátěž okresních správ sociálního zabezpečení značná, jak je patrné ze statistik, které uveřejňuje na svých stránkách pravidelně MPSV. Zpracování doplatků ošetřovného však aktuálně bude věnováno maximální úsilí a bude upřednostněno před jinými, méně prioritními, nedávkovými agendami, tedy nikoli na úkor zpracování běžných výplat dávek nemocenského pojištění.

Závěrem také pro úplnost upozorňujeme pojištěnce, že doplatky nenáleží v situaci, kdy díky stanovené minimální výši ošetřovného za kalendářní den (400 Kč, případně se krátí, pokud nejde o plný úvazek) již byla dávka poskytnuta tak, že sama o sobě dosahuje výše 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu či ji přesahuje.

(tzčssz)


 

Nejlíp přežívají koronakrizi důchodci

Nedávno zveřejněná data Evropské komise zpochybňují tezi české vlády, že v koronakrizi finančně trpěli a trpí nejvíc důchodci.

Saldo kladných a záporných odpovědí na otázku ohledně změny osobní finanční situace za posledních 12 měsíců se v březnu 2021 ve srovnání se saldem z března 2020 v EU jako celku zhoršilo nejvíc u lidí ve věku 16-29 let a nejméně u lidí nad 65 let (v následujícím grafu viz modré sloupce). Díky tomu se právě u nejstarších respondentů nejvíc zlepšilo hodnocení jejich momentálního hospodaření v oblasti úspor (viz oranžové sloupce):

Obdobně vyznívá i graf, který zachycuje vývoj podílu (v rámci dané věkové kategorie) těch respondentů, kteří v posledních 12 měsících snižovali své úspory nebo zvyšovali svou zadluženost. Nejpříznivější výsledky opět vycházejí pro skupinu 65 let a více (v následujícím grafu červená čára):

Podle těchto čísel koronakrize finančně nejméně zranila seniory. Potvrzuje se tak (i když na číslech za celou EU – čísla v členění podle věku respondenta za samotné Česko podle všeho zveřejněna nejsou), že pětitisícovka vyplacená před loňskými vánocemi českou vládou do rukou každého penzisty a penzistky byla zcela zbytečným gestem. Dárkem, který jen přispěl – a to cca 15 miliardami korun – k nynějšímu rychlému růstu českého veřejného dluhu.

(K otázce, jestli se Česko stalo zemí, která je „jen pro starý“, více viz zde.)

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy


 

Jan Krob: „Roční výpadek praxe žáků bude mít dopady nejen na dovednosti, ale i zájem uplatnit se v oboru“

Podle MŠMT dojde od 26. dubna 2021 k obnově praktického vyučování a přípravy žáků a studentů všech ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol bez omezení počtu žáků ve skupině. Návrat žáků do praxe byl mimo jiné tématem oborové platformy Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi, která se bude pravidelně konat se zástupci středních škol a firem. Ti upozorňují, že roční přerušení praktického vyučování nelze nahradit a problém bude i s uplatněním žáků v zasažených oborech.

Návrat žáků na pracoviště firem, ke kterému má dle Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy dojít 26. dubna 2021, byl hlavním tématem jednání oborové platformy „GASTRONOMIE, HOTELNICTVÍ A TURISMUS“. Ta proběhla 14. dubna 2021 pod záštitou Jihočeské hospodářské komory (Jhk) v rámci aktivit asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi.

„Tyto oborové platformy, které nyní vznikají s cílem veřejně diskutovat aktuální témata v oblasti odborného vzdělávání, se budou konat pravidelně minimálně dvakrát za rok. Kromě již zmíněných gastro oborů vzniknou pro obory strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika, informatika, zemědělství a lesnictví, ekonomika, obchod a služby,“ uvedl Petr Rejnek, koordinátor projektového týmu. „Platformy otevírají diskusi zástupců firem a středních škol nad konkrétními náměty spolupráce, které vedou ke zlepšení a zkvalitnění odborného vzdělávání. Naše první platforma se věnovala především tématu distanční výuky. Podle většiny diskutujících je největším problémem více jak roční výpadek praxe žáků, který bude mít dopady nejen na získané znalosti a dovednosti žáků, ale také na jejich zájem a motivaci o daný obor,“ říká Veronika Vicková, metodička pro odborné vzdělávání Jihočeské hospodářské komory.

Potřebu spolupracovat s firmami potvrzuje i Jan Krob z Fine Food Academy: „S Jhk jsme již před několika lety realizovali první workshopy pro žáky a je třeba zdůraznit, že i když se řadu věcí žáci naučí ve školách, praxi v provozech nelze ničím nahradit.“ Zástupci platformy však také upozornili, že právě obory gastronomie a hotelnictví budou čelit problémům s umístěním žáků na praxe přímo v provozech firem. Firmy v těchto oborech totiž čelí krizi a ty, které znovu otevřou své provozy, pravděpodobně nebudou moci nabídnout tolik míst pro žáky jako v dřívějších letech.

Tomáš Olejník z Budějovického Budvaru upozornil na problém zvyšujícího se tlaku na financování škol, které nutí školy nabírat žáky bez ohledu na jejich preference. Právě zájem a preference žáků a zkvalitnění vzdělávání by oborům přineslo prestiž i zájem žáků daný obor studovat a hledat v něm uplatnění. To potvrzuje i Eva Pluchová, která má na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu, České Budějovice na starosti praktické vyučování: „Do oborů se hlásí žáci, kteří nemají vyhraněné zájmy. To se projevuje na studiu a zájmu opravdu získat dovednosti a znalosti.“

Jedním z výstupů platforem mimo jiné bude i školení pro učitele odborných předmětů na středních školách, a to přímo od odborníků z firem. „Jen díky spolupráci škol a firem se může propojovat teoretická výuka s praxí a absolventi budou nejen lépe připraveni, ale snad i také nadšeni a více odhodláni do práce,“ dodává Veronika Vicková.

Školy aktuálně volají po pomoci se vzděláváním žáků i učitelů, které by vedlo ke sblížení teorie s praxí. Současně je důležité i inspirovat a motivovat žáky, například formou setkávání se známými osobnostmi. I o to se bude Jihočeská hospodářská komora v rámci aktivit Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi v dalších měsících snažit. Jhk plánuje realizovat školení pro učitele odborných předmětů spolu s již tradičními workshopy pro žáky ve firmách.

Jihočeská hospodářská komora se v rámci projektu Implementace krajského akčního plánu Jihočeského kraje III věnuje nejen otázkám zkvalitnění odborného vzdělávání, ale také podpoře kariérového poradenství, které je jedním z důležitých prvků výběru studijního oboru a volby povolání. Současně Jhk reaguje i na aktuální potřeby v oblasti změn trhu práce a připravuje vzdělávání pro pedagogy a žáky v oblasti digitálních kompetencí a také podpoře podnikavosti a kreativity.

(tzjhk)


 

Saldo hospodaření vládních institucí skončilo v deficitu

Pravidelné konzultace mezi Eurostatem a Českým statistickým úřadem ověřily výši schodku hospodaření a dluhu vládních institucí, jež byly publikovány v rámci Rychlých informací 1. dubna 2021. Bylo potvrzeno, že saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v roce 2020 schodkem ve výši 348,0 miliard Kč, jenž v relativním vyjádření odpovídá 6,2 % HDP, a zadlužení sektoru dosáhlo na konci roku 2020 úrovně 38,1 % HDP.

„Eurostat potvrdil údaje o výši deficitu a dluhu vládních institucí publikované 1. dubna 2021. Hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v deficitu 348,0 mld. korun a výše dluhu dosáhla 38,1 % HDP,“ říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/notifikace-deficitu-a-dluhu-vladnich-instituci-2020-prvni-notifikace-udaje-notifikovane-eurostatem.

(tzčsú)


 

Výběr z médií: nejvíc pokut v historii České národní banky, sucho hrozí na pětině území i plastový odpad

22. dubna – V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že Česká národní banka byla loni při rozdávání pokut nejpřísnější v historii. Udělila 149 sankcí za necelých 67 milionů korun, píše deník E15. I přes deštivé počasí z minulých týdnů podle regionálního Deníku v Česku chybí spousta vody a v některých regionech hrozí sucho. Podle portálu Intersucho se problémy můžou objevit zhruba na pětině území. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na zelené lince 800 100 450 kraj ušetří. Podařilo se vyjednat slevu

Už od 15. ledna tohoto roku provozuje Jihočeský kraj zelenou linku 800 100 450. Na této lince pomáhají zaměstnanci kraje především seniorům s přihlášením do centrálního rezervačního systému pro očkování proti covid-19. Kraji se podařilo dojednat se společností O2 Czech Republic a.s. na hovory slevu, díky které ušetří desetitisíce korun.

„Obecné povědomí o zelených linkách je takové, že jsou zdarma. To je pravda, ale jen pro volajícího. Veškeré náklady na telekomunikační provoz hradí plně provozovatel linky, což je v tomto případě Jihočeský kraj,“ řekla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje pro IT a e-government Lucie Kozlová s tím, že linka je plně vytížená a náklady na provoz se každý měsíc zvyšují. Faktura za měsíc leden byla ve výši 35 282,93 Kč, za únor 53 878,38 Kč a za březen 107 238,38 Kč. „To je důvod, proč jsme společnost O2 Czech Republic požádali o slevu a dostali jsme ji. Za volání z mobilní sítě tak oproti původní ceně ušetříme 25 procent a za volání z pevných linek pak 20 procent,“ upřesnila Kozlová.

Jihočeský kraj má na provoz hlasových telefonních služeb na pevných linkách uzavřenou smlouvu, jejíž součástí je i zmiňovaná zelená linka 800 100 450. Tu kraj zřídil a sám ji formou call centra provozuje od začátku letošního roku. „Linku jsme volili jako bezplatnou, protože ji využívají především starší občané, a to nejen z našeho kraje. Volají i senioři z celé ČR. My jim pomáháme s registrací do centrálního registračního systému, s orientací na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR, s fungováním PIN kódů rozesílaných SMS atd. Chci poděkovat společnosti O2 Czech Republic za vstřícnost. Ušetřené peníze můžeme použít na další náklady spojené s očkováním Jihočechů,“ dodala Lucie Kozlová.

(tzjč)


 

22. dubna – Podobně jako v úterý bylo i včera poměrně teplo

Maximální teploty se pohybovaly většinou kolem 16 °C, nejtepleji pak bylo ve středních a severozápadních Čechách a na jižní Moravě, kde rtuť teploměru vystoupila výjimečně až na 19 °C. K tomu se zejména v jižní polovině území objevovaly četné přeháňky a ojediněle i bouřky.
I dnes čekáme místy srážky, postupně zejména v jihovýchodní polovině republiky. Spojené budou se studenou frontou, za kterou bude do střední Evropy od severozápadu až severu proudit chladný vzduch. Oproti včerejšku tak bude chladněji, maxima dnes vystoupí nejčastěji na 9 až 13 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Ošetřovné se zvýší na 80 procent výdělku. Nová pravidla pomohou většině rodin

Ošetřovné v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii vzroste zpětně už od 1. března ze 70 na 80 procent denního vyměřovacího základu. Čerpat ho bude možné i při ošetřování dětí se zvláštními vzdělávacími potřebami. Rozhodli o tom včera senátoři, nyní už chybí jen podpis prezidenta republiky.

„Cílem navýšení je zlepšit situaci rodin s dětmi, které kvůli zavřeným školám přicházejí už několik měsíců o část příjmů. Předcházíme zároveň tomu, aby nebyly nuceny žádat o jiné dávky,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zároveň by mělo dojít i k rozšíření okruhu příjemců především o rodiče dětí starších 9 let se speciálními vzdělávacími potřebami, které objektivně nejsou schopny účastnit se samostatně on-line výuky. „Jde například o děti se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem,“ upřesňuje také Jana Maláčová.

Ošetřovné se zvyšuje zpětně od 1. března 2021. „V případech, kdy bylo ošetřovné za březen už vyplaceno pouze ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu, bude následně bez žádosti doplaceno,“ připomíná dále ministryně.

Podle předchozích pravidel se ošetřovné týká také péče o školáky ve věku do 26 let, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost), děti využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení a děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině.

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že ošetřovné v době zavření škol může pobírat až 180 tisíc lidí. Náklady na ošetřovné se v období od 1. března do 11. dubna 2021 předpokládají zhruba 610 milionů korun týdně, při navýšení na 80 procent redukovaného příjmu stoupne tato částka na přibližně 700 milionů týdně, s otevíráním škol se výdaje od 12. dubna postupně snižují.

 

(tzmpsv)


 

Prodloužení Izolačky schválili poslanci. Příspěvek se bude proplácet do konce června

Ve stavu legislativní nouze poslanci schválili prodloužení takzvané Izolačky až do poloviny letošního roku. Zaměstnanci se tak nebudou muset nejméně do konce června obávat poklesu příjmu, který by zásadně ohrozil jejich rodinný rozpočet. Definitivní slovo bude mít ještě Senát a prezident.

„Pro prodloužení Izolačky minimálně do poloviny roku je řada dobrých důvodů. Osvědčila se jako účinná motivace zaměstnanců, aby se nevyhýbali karanténě a bez obav ze ztráty výdělku nahlašovali rizikové kontakty s infikovanými osobami. Pokud vycházím z dostupných statistik, tak jsem přesvědčená, že i v době rozvolňování sehraje Izolačka velmi důležitou roli ve snížení rizika šíření epidemie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Izolačka, neboli mimořádný příspěvek pro zaměstnance, kterým byla nařízena karanténa, motivuje lidi, aby v případě karantény nebo onemocnění Covid-19 zůstávali v izolaci a nemuseli se obávat podstatného poklesu svých příjmů. Příspěvek totiž zvýší náhradu mzdy o 370 Kč za kalendářní den, a to nejvýše na úroveň 90 procent průměrného hrubého výdělku. „Před zavedením Izolačky přicházeli zaměstnanci o velkou část příjmů a často se tak dostávali do finančních problémů,“ konstatuje Jana Maláčová.

Ze statistik nařízených karantén a izolací za březen tohoto roku vyplývá, že příspěvek plní zamýšlený účel. Do března počet karantén a izolací v poměru k počtu potvrzených případů onemocnění postupně klesal, v posledních týdnech se podařilo tento trend zastavit a zvýšit tento poměr přibližně o 9,5 % oproti situaci, která by pravděpodobně nastala, pokud by tento zákon nebyl přijat.

Mimořádný příspěvek, pro nějž se vžilo označení Izolačka, se začal proplácet od začátku letošního března. Zaměstnanec jej získá automaticky, pokud má od lékaře vystavenou eNeschopenku na karanténu či správnou diagnózu nemoci, ze které vyplývá izolace. Mimořádný příspěvek vyplácí zaměstnavatel za prvních 14 kalendářních dnů trvání nařízené karantény nebo izolace současně s náhradou mzdy, vyplacené příspěvky si odečítá od pojistného placeného orgánům sociálního pojištění. Potvrzení o nařízení karantény (izolace) vydávají orgány veřejného zdraví a ošetřující lékaři.

„I přes pozitivní trend vývoje karantén, je stále nutné v jeho poskytování pokračovat i po konci dubna. Při postupném rozvolňování se totiž bude zvyšovat počet kontaktů mezi občany mimo rodinu a pracovní prostředí,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí.

(tzmpsv)


 

Úspory domácností výrazně vzrostly

Druhá vlna opatření proti šíření koronaviru ve 4. čtvrtletí 2020 omezila provoz části nefinančních podniků, především v oblasti služeb a obchodu. To vedlo i k poklesu jejich hrubé přidané hodnoty. Spotřeba domácností byla podobně jako na jaře restrikcemi limitována a jejich úspory rekordně vzrostly.

Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků byla ve 4. čtvrtletí meziročně nižší o 8,7 mld. korun. Omezení dopadla jen na část sektoru, takže se neopakoval tak hluboký pokles jako ve 2. kvartálu. Za celý rok 2020 hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků klesla o 93,4 mld. korun. Její reálný propad loni činil 7,2 %, což bylo nejvíce od roku 2009. Silný pokles se dotknul také investiční aktivity. „Během celého roku se postupně prohluboval meziroční propad investičních výdajů a za celý rok investice nefinančních podniků klesly o více než 90 miliard korun. Míra investic tak dosáhla jen 27 %, což je nejméně za dobu existence Česka,“ říká Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu.

Příjmy domácností se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšily o 37,0 mld. korun. Na jejich nárůstu se značně podílely prostředky ze stabilizačních programů, které kompenzovaly slabší dynamiku mezd a platů. Spotřeba domácností byla opět omezena uzavřením části provozoven obchodu i služeb, takže se jejich příjmy přelily do úspor. Za celý rok 2020 hrubé úspory domácností narostly o 217,1 mld. korun a podíl úspor na disponibilním příjmu vyskočil na více než 18 %.

Řešení krize kladlo velké nároky na výdaje vládního sektoru, které ve 4. čtvrtletí prudce vzrostly. Zvyšovaly se hlavně výdaje na sociální dávky, náhrady zaměstnancům ve zdravotnictví a silových složkách, a také dotace a kapitálové transfery související se stabilizací ekonomiky. Deficit hospodaření vládních institucí se ve 4. čtvrtletí prohloubil na 141,6 mld. korun.

Další detaily přináší aktuální Analýza sektorových účtů.

(tzčsú)


 

 


 

Populaci pstruha rozšířilo v jizerskohorských tocích deset tisíc plůdků

Populaci pstruha obecného potočního se v jizerskohorských tocích spravovaných Lesy ČR podařilo rozšířit i letos na jaře. Vodohospodáři spolu s tamějšími správci CHKO vysadili deset tisíc plůdků.

Stávající populace pstruha se tak posiluje už čtrnáctým rokem. Vždy na tocích ve správě Lesů ČR, na nichž se rybářsky nehospodaří, nebo kde se odlovily ryby kvůli stavebním pracím v korytě toku. Letošní plůdky pocházejí z líhně frýdlantského Českého rybářského svazu. „Tentokrát jsme je vysadili na Arnoltickém potoce, Malém Sloupském potoce a jeho levostranném přítoku od Poledníku, na Heřmanickém potoce, na levostranném přítoku Olešky ze Špičáku a na pravostranném přítoku Černé Nisy v Kateřinkách,“ řekl Karel Fišer, ředitel východočeského oblastního ředitelství Lesů ČR.

Kromě tohoto projektu v regionu spolupracují Lesy ČR s kolegy z CHKO a jihočeskou univerzitou také při vysazování střevle potoční a dvouletého pstruha potočního.

(tzlčr)


 

21. dubna – Po včerejším dni, kdy teplota ojediněle vystoupala slabě nad 18 °C nás čeká obdobný den s teplotami většinou mezi 14 až 18 °C.

Tyto hodnoty (kolem 16 °C) jsou pro toto období normální. Ale studená fronta, která bude už v noci na čtvrtek přecházet přes naše území je vrátí pod normál.
I dnes se budou vyskytovat přeháňky, ojediněle i bouřky. Opět to bude zejména odpoledne. Objeví se na většině území, ale o něco vyšší pravděpodobnost bude na jihu našeho území.
Mapky zobrazují teplotní maxima dnes a srážky za 24 hodin.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Výběr z médií: náměstkovi Jarošovi chybí prověrka, Škoda zvažuje odchod z Číny i nehody na přejezdech

21. dubna – V českém tisku se ve středu dočtete, že novému politickému náměstkovi ministerstva zahraničí Pavlu Jarošovi chybí povinná prověrka. Jaroš si o prověrku na stupeň tajné zažádal. Získat ji ale může nejdřív za několik měsíců, píše Deník N. Automobilka Škoda Auto podle Hospodářských novin zvažuje odchod z čínského trhu. Prodeje citelně klesají, loni meziročně spadly skoro o 40 procent. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

20. dubna – V noci na dnešek teploty vzduchu klesly většinou na 6 až 2 °C, v Karlovarském kraji a také na severovýchodě Čech až k 0 °C.

Od severu se oblačnost zmenšuje, jak ukazuje družicový snímek a ojediněle se v noci vytvořily mlhy.

Dnes bude polojasné až oblačné počasí s nejvyššími denními teplotami 12 až 16 °C. Odpoledne se na většině území vyskytnou přeháňky, ojediněle i bouřky.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Výběr z médií: váznoucí dotace pro hoteliéry, nákup vakcín unií i harmonogram očkování

20. dubna – V českém tisku se v úterý dočtete, že cílené dotace pro hoteliéry váznou a někteří podnikatelé čekají na pomoc od státu i půl roku. Splátky bankám nebo platby za energie tak hoteliéři musejí často platit z úspor, píše Mf Dnes. Evropská unie podle Lidových novin plánuje nákup vakcín proti covidu-19 minimálně na další dva roky. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Antivirus je prodloužen do konce května!

Program Antivirus, který už zachránil více než milion pracovních míst, bude prozatím pokračovat až do konce května. Prodloužení dosud nejlépe fungujícího vládního protikrizového programu doporučila v minulém týdnu tripartita a dnes o něm rozhodla i vláda. Důvodem prodloužení Antiviru je jak pokračující nepříznivá epidemiologická situace, tak předpokládaný termín nabytí účinnosti „kurzarbeitu“ k 1. lednu 2022.

„Antivirus týden, co týden potvrzuje, že je právem označován za nejlepší vládní program. Nedávno už pokořil 1 milionovou hranici lidí, jimž pomohl. Všem bylo již minulý týden na tripartitě jasné, že musí pokračovat i po 30. dubnu. Lidem musíme dát jistotu, aby měli z čeho žít,“ zdůraznila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po dnešním jednání vlády.

Od spuštění programu 6. dubna 2020 do letošního 11. dubna bylo v rámci programu Antivirus uzavřeno se zaměstnavateli 72 085 dohod o poskytnutí příspěvku a bylo tak podpořeno 1 006 179 zaměstnanců. K výplatě byly za toto období odeslány příspěvky v objemu 37,7 mld. Kč. „Jen v únoru 2021 bylo z programu Antivirus jsme podpořili 267 761 zaměstnanců,“ uvedla Jana Maláčová.

Smyslem programu Antivirus, který realizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, je zmírnění dopadů celosvětového šíření nákazy COVID-19 na zaměstnanost. V rámci programu Antivirus jsou zaměstnavatelům refundovány náklady vzniklé v důsledku výplaty náhrad mezd zaměstnancům za dobu trvání překážek v práci. Antivirus byl opakovaně prodlužován. Naposledy do 30. dubna 2021, kdy zároveň došlo k některým úpravám v podmínkách poskytování příspěvku. Aktuálně schválené prodloužení do 31. května ale už s žádnými novými změnami nepočítá.

Další osud Antiviru bude hodně záviset jednak na dalším vývoji pandemické situace a navazujících opatřeních a jednak na finálním hlasování o kurzarbeitu v Poslanecké sněmovně, které by mělo proběhnout v nejbližších dnech. „Doufám, že poslanci tento opravdu tvrdě vydřený kompromis podpoří a že se díky schválení kurzarbeitu lidé nebudou muset klepat strachy kvůli vyhazovu. Stálo nás opravdu hodně úsilí tento návrh prosadit a vyjednat, a proto věřím, že se k tomu nyní poslanci postaví čelem,“ dodává Jana Maláčová.

(tzmpsv)


 

Izolačka by měla zaměstnance dál motivovat, aby se nevyhýbali karanténě. Nyní je prodloužení na poslancích

Izolačka, neboli mimořádný příspěvek pro ty zaměstnance, kterým byla nařízena karanténa, by mohla podle dnešního rozhodnutí vlády pokračovat až do poloviny letošního roku. Zaměstnanci se díky příspěvku nemusejí v případě karantény nebo onemocnění Covid-19 bát podstatného poklesu svých příjmů a jsou motivováni informovat orgány hygieny o kontaktech s infikovanými osobami. Nyní je na poslancích, zda prodloužení Izolačky posvětí.

„Statistiky vypovídají o tom, že se Izolačka v týdnech svého fungování osvědčila. Důležitou roli by proto měla podle mého názoru sehrát i v období rozvolňování. Před zavedením Izolačky se často stávalo se, že se lidé vyhýbali karanténě kvůli obavám, aby měli z čeho platit složenky,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ze statistik nařízených karantén a izolací za březen tohoto roku vyplývá, že příspěvek plní zamýšlený účel. Do března počet karantén a izolací v poměru k počtu potvrzených případů onemocnění postupně klesal, v posledních týdnech se podařilo tento trend zastavit a zvýšit tento poměr přibližně o 9,5 % oproti situaci, která by pravděpodobně nastala, pokud by tento zákon nebyl přijat.

Příspěvek, pro nějž se vžilo označení Izolačka, se začal proplácet od začátku letošního března. „Nyní, i přes pozitivní trend vývoje karantén, je stále nutné v jeho poskytování pokračovat i po konci dubna. Při postupném rozvolňování se totiž bude zvyšovat počet kontaktů mezi občany mimo rodinu a pracovní prostředí. Izolačka má nyní ještě větší potenciál přispívat k tomu, aby lidé v karanténě zůstávali doma a vyhnuli se tak riziku dalšího šíření epidemie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí.

Návrh na prodloužení Izolačky do 30. června zamíří po vládním souhlasu do Poslanecké sněmovny s požadavkem na co nejrychlejší projednání v rámci stavu legislativní nouze. „Pokud poslanci návrh schválí, předpokládáme, že si prodloužení platnosti zákona o další dva měsíce vyžádá ze státního rozpočtu náklady ve výši 300 miliónů Kč,“ doplnila Jana Maláčová.

(tzmpsv)


 

Výběr z médií: zpřísnění podmínek pro Airbnb, vysychání Česka od starověku nebo sport při pandemii

19. dubna – V českém tisku se v pondělí dočtete například o tom, že poslanci budou projednávat zpřísnění podmínek pro ubytování Airbnb. Vláda se k oběma návrhům na omezení krátkodobých pronájmů vyjádřila neutrálně, píše E15. Lidové noviny poté medializují zjištění vědců, že trend vysychání v Česku začal již v období starověku.

CELÝ ČLÁNEK


 

Chladné počasí bude doprovázet i začínající týden

Objevovat se budou přeháňky, slunce se ale přechodně také ukáže.
Ve srovnání s minulými dny se sice oteplí, přesto budou teploty většinou nižší, než bývá ke konci dubna obvyklé.  Nejteplejším dnem týdne bude pravděpodobně středa s maximy mezi 13 až 17 °C, rozložení nejvyšších teplot v rámci republiky ukazuje přiložený obrázek.
Od čtvrtka se znovu ochladí. Hlavně závěr týdne potrápí zemědělce a zahrádkáře, protože v noci budou teploty klesat na mnoha místech pod nulu.  Na horách se ke konci týdne objeví opět sněhové vločky.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

ČTĚTE ZDE


 

Na Prachaticku nás opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře