Z PRVNÍ RUKY: 5. – 11. března 2021

Z PRVNÍ RUKY: 5. – 11. března 2021

 

 

 

Výběr z médií: zájem Čechů o Sputnik, psychické problémy dětí v domovech i dotazník o Dukovanech

10. dubna – V českém tisku se v sobotu dočtete, že přibližně každý druhý Čech by se nechal naočkovat ruskou vakcínou Sputnik V pod podmínkou, že by látka dostala výjimku od českých úřadů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Mf Dnes. Koronavirová opatření můžou podle regionálního Deníku dětem v dětských domovech způsobovat vážné psychické problémy. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do tmavě červené kategorie zemí se přesune Chorvatsko. Itálie bude nově červená, Dánsko oranžové

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 12. dubna se do tmavě červené kategorie zemí přesune Chorvatsko. Červená bude nově Itálie a do oranžové kategorie bude zařazeno Dánsko.

Chorvatsko tak rozšíří tmavě červenou kategorii, do které spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích. Po návratu z tmavě červených zemí je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.

Do červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se nově zařadí Itálie. Doplní tak Finsko, Irsko, Maltu, Monako, Norsko, Litvu, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Německo, Slovensko, Švýcarsko, Španělsko a Kanárské ostrovy.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve 5. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 12. 4. přesune Dánsko. V oranžové kategorii již nyní figuruje Island, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.

Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii je momentálně zařazený Vatikánský městský stát a z mimounijních států pak Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt tzv. jihoafrické mutace koronaviru. Z důvodu možného šíření této varianty viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření této mutace. Konkrétně se jedná Botswanu, Brazílii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Asistenční centrum Impuls pro kariéru a praxi rozšiřuje aktivity v oblasti digitalizace či podnikavosti

Základní školy se musí připravit na změny rámcového vzdělávacího programu, podle kterého musí začít učit od září roku 2023. Pedagogové ale mají obavy, aby se na změny ve výuce stihli proškolit. Asistenční centrum Impuls pro kariéru a praxi při Jhk proto připravuje nové aktivity v oblasti digitalizace, podnikavosti a kreativity, které mají podpořit nejen pedagogy, ale následně i žáky. A to tak, aby budoucí absolventi disponovali potřebnými kompetencemi stále se měnícího trhu práce.

Jihočeská hospodářská komora v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi, které se mimo jiné dlouhodobě věnuje zvyšování úrovně kariérového poradenství a odborného vzdělávání na školách, rozšířila v tomto roce své aktivity i v oblasti digitální gramotnosti, podnikavosti a kreativity.

„Jihočeský kraj nám dal důvěru a tato témata nám v rámci projektu svěřil. Máme jedinečnou příležitost přiblížit učitelům kompetence, kterými by měli budoucí absolventi disponovat. Připravujeme metodické materiály a workshopy pro učitele ve zmíněných oblastech. Učitelé si tyto dovednosti budou moci osvojit a ve spolupráci s odborníky je pak snáze na školách implementují,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk).

Jednou z aktivit Asistenčního centra bylo také zorganizování setkání Pracovní skupiny pro digitalizaci, na kterém se setkali zástupci základních a středních škol a dalších vzdělávacích institucí nejen z Jihočeského kraje. „Z diskuse s ostatními zástupci mimo jiné vyplynulo, že některé základní školy mají obavy, jestli budou schopné se připravit na změny rámcového vzdělávacího programu (RVP) a na nově zaváděné činnosti mít dostatečně proškolené pedagogy,“ připomíná Barbora Sejková, metodička pro digitalizaci v rámci aktivit Impulsu pro kariéru a praxi. Dodává, že cílem úprav v RVP je modernizovat obsah vzdělávání na školách v digitální oblasti tak, aby odpovídal dynamice a potřebám 21. století. Základní školy mohou podle nového RVP začít učit od 1. 9. 2021, povinně od 1. 9. 2023.

Ačkoliv většina pedagogů již umí pracovat s moderními technologiemi, problémem bývá využívání těchto nástrojů ve výuce. „Zástupci škol se především obávají nedostatečné kapacity vzdělávacích institucí, které by měly učitele základních škol na nové změny proškolit. Naší snahou je učitele na tyto změny v oblasti IT připravit a formou workshopů rozvíjet jejich digitální kompetence tak, aby je mohli předávat svým žákům. O vhodné formě podpory pro školy jednáme s Národním pedagogickým institutem ČR a dalšími partnery. Zjištěné informace využijeme v rozšířené nabídce školení pro učitele na základních i středních školách,“ říká Barbora Sejková. Nabídku workshopů bude tým Asistenčního centra školám zasílat napřímo formou pravidelného newsletteru a zároveň budou všechny informace k dispozici na portálu www.impulsprokarieru.cz.

Na začátku letošního roku proběhl mezi jihočeskými školami průzkum, na jehož základě odborný tým identifikoval témata, kterým se Asistenční centrum bude věnovat v rámci vzdělávacích workshopů pro učitele. Tyto aktivity by měly nejen podpořit pedagogy a zvýšit jejich znalosti z oblasti digitalizace a IT, ale v rámci těchto workshopů si mohou vyzkoušet práci s programovatelnými stavebnicemi, které si mohou následně bezplatně vypůjčit pro zavádění prvků digitalizace do výuky na své škole.

Asistenční centrum „Impuls pro kariéru a praxi” vzniklo v rámci realizace projektu Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III, který je spolufinancován Evropskou unií.

(tzjhk)


 

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger přijal rezignaci Cyrila Höschla na funkci ředitele Národního ústavu duševního zdraví

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger přijal po předchozí vzájemné domluvě rezignaci Cyrila Höschla na pozici ředitele Národního ústavu duševního zdraví. Höschl bude ústav řídit až do doby, než bude známý jeho nástupce. Toho určí výběrové řízení, které Ministerstvo zdravotnictví vypíše.

Cyril Höschl působil na pozici ředitele NÚDZ od jeho založení v roce 2015, kdy ústav vznikl transformací z Psychiatrického centra Praha, jehož byl ředitelem od roku 1990. Po mnoha letech vysokého pracovního nasazení při budování špičkového výzkumného a klinického pracoviště v oblasti duševního zdraví by se nyní rád věnoval odborným zájmům a činnostem, které v době budování NÚDZ musely jít do značné míry stranou. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger jeho rozhodnutí respektuje.

„Panu řediteli jsem za jeho práci, kterou pro ústav ale i pro českou a evropskou psychiatrii za několik desítek let odvedl, poděkoval a popřál mu hodně štěstí v jeho osobním životě i v dalších pracovních výzváchNárodní ústav duševního zdraví je intenzivně zapojen v procesu reformy péče o duševní zdraví, která je jednou z priorit Ministerstva zdravotnictví. Věřím proto, že pan profesor bude aktivity reformy nadále podporovat, byť v jiné pozici a s menší tíhou zodpovědnosti za její úspěšný průběh,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Ministerstvo zdravotnictví v nejbližší době vypíše na pozici ředitele otevřené výběrové řízení. Do doby, než bude vybrán nový ředitel, bude instituci nadále řídit stávající ředitel Cyril Höschl.

(tzmz)


 

9. dubna – Dnešní ráno je mrazivé, teploty se pohybují většinou od -1 do -5 °C, ojediněle máme až -7 °C, nejvyšší teplotu má Vidnava +1,5 °C, na druhé straně nejnižší teploty jsou tradičně na Šumavě, Březník a Kvilda – Perla mají kolem -18 °C.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Výběr z médií: pomoc obětem domácího násilí, ztráta práce během pandemie a provoz hromadné dopravy

9. dubna – Oběti domácího násilí mohou nově řešit krizovou situaci anonymně přes platformu Nenech se. To je téma pátečního regionálního Deníku. Počet žen, které oproti minulému roku hledají práci, se zdvojnásobil, píše deník Mf Dnes. A městská hromadná doprava v Česku se s koncem nouzového stavu pomalu vrátí do normálu. Informuje o tom server zdopravy.cz. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Inspekce práce pomůže krajským hygienickým stanicím při kontrolách dodržování covidových opatření ve firmách

Inspektoři z oblastních inspektorátů práce budou vypomáhat krajským hygienickým stanicím kontrolovat dodržování protiepidemických opatření ve firmách. V současné době jde o 59 inspektorů, ale jejich počet se ještě může navýšit. Zároveň i nadále trvá personální výpomoc Státního úřadu inspekce práce krajským hygienickým stanicím pro potřeby trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými nemocí COVID-19. Celkově je v současné době tímto způsobem zapojeno už více než 340 inspektorů práce.

Kontroly zaměstnavatelů krajskými hygienickými stanicemi, do kterých se zapojí i inspektoři oblastních inspektorátů práce, už odstartovaly v minulém týdnu a jsou zaměřeny na ověření dodržování mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví při testování zaměstnanců na přítomnost viru COVID-19. „Jde nám primárně o ochranu zdraví zaměstnanců. Dodržování opatření vlády ve firmách je z hlediska boje proti koronaviru klíčové. Krajské hygienické stanice nejsou na takovouto situaci dostatečně personálně vybavené, proto je logické, že s touto činností pomáhají inspektoři práce. Naším cílem ovšem v žádném případě není šikanovat či trestat zaměstnavatele, ale především jim poskytovat poradenství. Velmi dobře si uvědomujeme, že i oni jsou ve velmi obtížné situaci,“ vysvětluje hlavní důvod pomoci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Poprvé Státní úřad inspekce práce personálně vypomohl krajským hygienickým stanicím už v polovině prosince, kdy na pomoc s trasováním dočasně přeložil přes 80 inspektorů. Postupně tento počet narůstal a v současné době se na trasování podílí 291 inspektorů z oblastních inspektorátů práce. Nejvíce jich v tuto chvíli posílilo řady krajských hygienických stanic v Ostravě (41 osob), v Brně (30 osob), ve Středočeském kraji (27 osob) a v Praze (26 osob).

„Současná epidemická situaci zůstává i nadále velmi vážná a jednou z cest, jak urychlit návrat k normálnímu režimu, je zabránit šíření nákazy na pracovištích a zvýšit účinnost trasování. Proto jsme se rozhodli vypomoci hygienickým stanicím s kontrolami dodržování protiepidemických opatření u zaměstnavatelů a dočasným přeložením dalších inspektorů pro potřeby trasování,“ říká generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

V době vyhlášeného nouzového stavu se Státní úřad inspekce práce při vědomí složitého situace řady zaměstnavatelů zaměřuje především na poskytování poradenství, zřídil bezplatné informační linky v sídle každého oblastního inspektorátu, které denně odpoví průměrně na cca 1000 dotazů. Poradenství využívají jak zaměstnanci, tak i zaměstnavatelé. Kontroly orgánů inspekce práce jsou v současné době zahajovány pouze na základě závažných podnětů zaměstnanců, v případech jasných indicií svědčících o závažném porušování pracovněprávních předpisů, případně v situacích, kdy dochází k ohrožení života a zdraví zaměstnanců na pracovištích. Už na začátku loňského dubna celkem 215 zaměstnanců inspektorátů práce dočasně personálně posílilo stavy Úřadu práce ČR, kterému vypomáhali s administrací programu Antivirus za účelem zajištění rychlejšího vyplacení finančních kompenzací na mzdy zaměstnanců firmám postihnutých pandemií COVID-19.

(tzmpsv)


 

Náklady VZP na léčbu Parkinsonovy choroby se v roce 2020 přehouply přes 400 milionů korun

Praha 8. duben 2021 – Loňské náklady na péči o pacienty s Parkinsonovou chorobou se vloni přehouply přes 400 milionů Kč, což je o 9,5 % více než v roce předchozím. Počet léčených pacientů (klientů VZP) s touto chorobou v roce 2020 klesl zhruba o 500 osob. Analýzu zpracovala Všeobecná zdravotní pojišťovna k příležitosti Světového dne Parkinsonovy choroby, který každoročně připadá na 11. dubna.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, které se časem zhoršuje. Průběh nemoci je individuální. Pacient postupně není schopen ovládat svůj pohyb. Je charakterizována pozvolně se rozvíjející svalovou ztuhlostí, zpomaleným pohybem a klidovým třesem prstů ruky. Začíná drobnými potížemi s ovládáním pohybů těla a pokračuje k omezení v každodenních činnostech. Nemocní mívají problémy s komunikací, artikulací, psaním. V souvislosti s tím může pacient upadat do depresí a uzavírat se do sebe. Je to nevyléčitelná nemoc, ale vhodnou léčbou lze její průběh zmírnit. Vedle klasické léčby, která spočívá v podávání řady léků, je důležitou součástí také fyzioterapie. Při léčbě může pomoct i canisterapie a muzikoterapie, které zlepšují celkovou motoriku nemocného. V případech, kdy jsou bez výsledku vyčerpány veškeré neinvazivní možnosti léčby u pacientů se závažným a rychlým vývojem této nemoci, lze uvažovat nad hlubokou stimulací mozku.

Nejvíce klientů VZP postižených touto chorobou bylo v loňském roce v Praze a Jihomoravském kraji. Nejméně v kraji Karlovarském a Libereckém. Nejnákladnější péče o tyto pacienty byla v Praze a ve Středočeském kraji.

(tzvzp)


 

Výběr z médií: vliv vysokoškolských titulů při hledání práce, vlak mezi Znojmem a Vídní i rostoucí ceny aut

8. dubna – Stále více zaměstnavatelů při výběru pracovníků přihlíží více ke zkušenostem, než k dosaženému vysokoškolskému vzdělání. Téma pro deník Mf Dnes. Mezi Znojemskem a Vídní by mohlo znovu vzniknout vlakové spojení. Informuje o tom regionální Deník. A čtvrteční Hospodářské noviny se věnují rostoucím cenám nových i starých automobilů. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vážení cestující, z důvodu obnovení školní docházky prvního stupně základních škol bude od 12. dubna 2021 vrácena veřejná linková (autobusová) a železniční doprava do normálního provozu (školní provoz).
Jízdní řády platné od 12. dubna 2021 naleznete v internetovém vyhledávači IDOS (www.idos.cz) – aktualizace dat probíhá průběžně. Pro ověření spojení je možné využít telefonní infolinky dopravců.

FB – Jikord.cz – jihočeský koordinátor dopravy


 

Krajský úřad rozděloval antigenní testy jihočeským školám

Od pondělí 12. dubna se začnou některé děti opět vracet ke svým školním a předškolním povinnostem. To platí zatím jen pro předškoláky v mateřských školách a žáky prvního stupně základních škol, kteří zasednou do lavic s týdenní rotací.

Povinností pro ně bude 2x týdně testování neinvazivními antigenními testy.  V úterý 6. dubna na Krajský úřad Jihočeského kraje dorazil po 16. hodině kamion plně naložený krabicemi s testovacími sadami právě pro tyto účely. Během středečního dopoledne zaměstnanci krajského úřadu rozdělili celkem 533 krabic, to je 239 850 testovacích sad, na 17 obcí s rozšířenou působností. Tam je odvezli hasiči a během následujících dní si je vyzvednou zástupci škol, kde bude výuka zahájena. Středním školám v Českých Budějovicích testy rozvezou řidiči krajského úřadu.

(tzjč)


 

ČOI kontrolovala mezibankovní poplatky při placení kartou

Česká obchodní inspekce (ČOI) se v minulém roce zaměřila na dodržování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/751, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce. Celkem uskutečnila 91 kontrol a porušení tohoto nařízení nezjistila.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v období od 20. července do 31. prosince 2020 celkem 91 kontrol. Kontrolní akce byla zaměřená na ověření dodržování zákona č. 370/2017, o platebním styku, respektive nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/751, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce. ČOI porušení tohoto nařízení nezjistila.

Porušení další právních předpisů bylo zjištěno ve 33 případech, tj. 36,3 %. Nejčastěji (42 případů) se jednalo o některé ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy například ve 13 případech obchodník porušil zásadu poctivosti prodeje (§ 3) nebo ve 13 případech nebyl spotřebitel řádně seznámen s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším počtu.

Uložená opatření

ČOI pravomocně uložila v tomto období 22 pokut v celkové hodnotě 30 500 Kč. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 38 kusů výrobků v celkové hodnotě 2 016,50 Kč a zákaz používání na 2 kusy neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

(tzčoi)


 

Od pondělí se s koncem nouzového stavu uvolní část restrikcí, do škol a školek se vrátí první děti

V neděli 11. dubna o půlnoci skončí v České republice vyhlášený nouzový stav. Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 6. dubna 2021 schválila sérii mimořádných opatření, kterými Ministerstvo zdravotnictví zavede protiepidemická opatření na základě pandemického zákona. Zároveň v opatřeních dojde k řadě změn – do školských zařízení se budou moci vrátit mimo jiné dětí s povinností předškolního vzdělávání a děti 1. stupně základních škol, ovšem za podmínky pravidelného testování, skončí zákazy pohybu a dojde k dílčím změnám v pravidlech pro maloobchod a služby.


Od pondělí 12. dubna se budou moci vrátit k běžné předškolní a školní docházce děti, které plní povinné předškolní vzdělávání, děti v přípravných třídách, žáci na 1. stupni základních škol a žáci v oboru vzdělání Praktická škola jednoletá a Praktická škola dvouletá. Školy s nejvýše 75 žáky na 1. stupni, které mají pro 1. stupeň samostatnou budovu včetně školní jídelny, budou moci fungovat normálně, v ostatních případech bude zavedeno týdenní střídání tříd, takže do školy půjde vždy jen polovina tříd.

Povoleny budou i skupinové konzultace žáků 2. stupně ohrožených školním neúspěchem anebo žáků 9. tříd podle jejich potřeby vyhodnocené školou v předmětech potřebných pro přijímací zkoušky, a to v maximálním počtu šesti žáků v jedné skupině, a individuální konzultace a individuální prezenční výuky na základních uměleckých školách, jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky podle školského zákona a vzdělávacích institucích poskytujících jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou.

Obnoven bude i praktický výcvik v řízení motorových vozidel žáků a studentů v rámci jejich odborné přípravy v oborech vzdělávání, u kterých je získání řidičského oprávnění určených skupin součástí vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu nebo školního vzdělávacího programu. Informace na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Podmínkou pro přítomnost dětí v prezenční výuce bude absolvování neinvazivního antigenního testu na covid-19, a to dvakrát týdně, přičemž první test musí proběhnout v den prvního nástupu do školského zařízení. Testovat se budou muset i zaměstnanci školských zařízení – ti, kteří přicházejí do styku s dětmi rovněž dvakrát týdně, ostatní jen jednou. Negativním testem na covid-19 se budou muset podle dalšího opatření prokázat i děti, které půjdou na přijímací či talentové zkoušky. Druhou podmínkou pro účast na školní docházce bude absence příznaků nemoci covid-19. Testy nebudou muset podstupovat ti, kteří prodělali covid-19 v posledních 90 dnech, ti, kteří se prokáží platným testem z oficiálního testovacího centra, nebo ti, kteří prošli kompletním očkováním.

Vláda zároveň rozhodla o vyčlenění adekvátního množství antigenních testů pro školy a školská zařízení. Do konce školního roku bude na zajištění testování ve školách zapotřebí více než 21,9 milionu testů. V současné době je k dispozici nebo nasmlouváno více než 7,5 milionu testů, které se už za pomoci hasičského záchranného sboru rozvážejí do kontaktních míst v krajích. Vláda schválila, že na období do konce května 2021 jde o pořízení dílčího plnění ve výši 5 633 000 kusů sad antigenních testů. Nákup uskuteční Správa státních hmotných rezerv.

Současně vláda rozhodla o bezúplatném poskytnutí více než 12,6 milionu kusů zdravotnických roušek z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv pro potřebu žáků a studentů ve školách a školských zařízeních. Zdravotnické roušky budou mít děti ve školách povinné, vláda chce touto rezervou řešit situace, kdy dítě nebude mít správnou roušku k dispozici, protože bude pocházet třeba ze sociálně slabší skupiny nebo ji ztratilo a nemá u sebe jinou.

Vláda projednala také prodloužení dalších protiepidemických opatření po 11. dubnu. Část opatření, která jsou navázána výslovně na krizový zákon, přestane o nedělní půlnoci platit, například zákaz nočního vycházení či zákaz bezdůvodně opouštět území okresu. Většina jich ale bude od 12. dubna nově vyhlášena na základě pandemického zákona, a to s několika dílčími změnami.

Mezi ně patří například konec zákazu návštěv ve věznicích. Nově budou moci odsouzené či chovance v detenci navštívit současně až dvě osoby. Do opatření nařizujícího nošení ochranných prostředků dýchacích cest byla doplněna pravidla pro nošení roušek pro žáky a studenty. Ministerstvo také už od 7. dubna zmírnilo současný zákaz poskytování plánované péče v zařízeních akutní lůžkové péče a lůžkové péče následné a dlouhodobé. Zdravotnická zařízení tak budou moci začít opět přijímat pacienty na plánované zákroky, ale musí dál mít možnost operativně měnit lůžkové kapacity pro pacienty s covid-19.

Větších změn dozná opatření omezující maloobchod a služby. Od pondělí budou moci otevřít například i prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, prádelny a čistírny, zámečnictví či provozovny s prodejem pietního zboží. Noční zákaz prodeje se posouvá na 22.00. Na tuto hodinu se posouvá i zákaz obsluhovat ubytované hosty v hotelových restauracích i provoz výdejních okének.

Za přísných hygienických podmínek budou moci otevřít stánky a mobilní provozovny trhovců. Prodávat ale budou moci jen ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu. Otevřít se veřejnosti budou moci i zoologické a botanické zahrady. Lidé ale nebudou moci do vnitřních pavilonů a najednou bude možné do areálu vpustit jen pětinu kapacity. Povoleny budou i spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, pokud na nich bude venku méně než dvacet osob a uvnitř deset osob. Pro svatby či pohřby bude platit omezení na 15 osob. Na maximálně sto osob bude omezeno i právo shromažďovací.

Ministerstvo zdravotnictví také rozhodlo o posunutí termínu pro očkování druhou dávkou vakcíny, a to na dobu 38 až 42 dní od podání dávky první u vakcín Pfizer/BIONTECH a Moderna a na dobu 84 až 91 dní od podání první dávky u vakcíny AstraZeneca. Změna se bude týkat jen nově naočkovaných a platit začne od 10. dubna.

Vláda rovněž projednala poslanecký návrh novely zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a související návrh novely přestupkového zákona. S návrhem, který má umožnit přísnější a efektivnější trestání nevhodného chování zákonodárců během schůzí, vyslovila s několika připomínkami souhlas. Naopak, kabinet zamítl žádost společnosti Minth Automotive Technology Research & Development Co., Ltd., na poskytnutí státní investiční pobídky na zahájení výroby bateriových skříní pro elektromobily v Kralupech nad Vltavou. Podle vlády tato investice za více než 836 milionů nesplňuje podmínky pro její poskytnutí.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-6-dubna-2021-187550/.

(tzvláda)


 

Výběr z médií: plány na objednávku Sputniku V, nákup bitcoinu od státu a každý třetí Čech ztloustnul

7. dubna – V médiích se ve středu dočtete, že premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje objednat ruskou vakcínu Sputnik V. Česko o tom podle Hospodářských novin a Deník N informovalo Evropskou unii. Stát poprvé prodává virtuální měnu. Jde o 0,42 bitcoinu, kterou zabavila policie. Téma pro Mf Dnes. A každý třetí Čech během pandemie ztloustnul, ukazuje průzkum. Na váze přibírají hlavně mladí, píše deník Právo. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK

 


PŘEHLEDNĚ: Od pondělí otevřou některé obchody, skončí zákaz cestovat mezi okresy, žáci se vrátí do lavic


 

Lesy ČR letos zalesní největší plochu v historii

Obnova státních lesů zrychluje. Lesy České republiky letos zalesní 21 tisíc hektarů holin a vysadí rekordních 85 milionů sazenic. Je to zhruba o třetinu víc než v předchozím roce. Práce už začaly. Podnik obnovuje rozsáhlé plochy vytěžené kvůli suchu a kůrovcové kalamitě.

Ještě nikdy se lesy neobnovovaly tak rychle jako nyní. Zvládnutí kalamity i obnovy lesa je prioritou Lesů ČR.

Jsme rádi, že se nám daří podstatně urychlovat obnovu krajiny po kůrovcové kalamitě, která ohrožuje lesy už několik let. Včas jsme posílili produkci našeho semenářského závodu a napřeli maximum kapacit na sběr semen z loňské úrody. Díky tomu máme dostatek sazenic, především listnáčů.  Dokážeme proto podstatně urychlit sázení smíšených lesů nové generace. Odvrátili jsme hrozbu, před níž varovala řada lesnických odborníků, že nebude dostatek sazenic listnatých stromů. To považuji za velký úspěch. V lesích tak sázíme 67 procent listnáčů a 33 procent jehličnanů a v tomto trendu budeme pokračovat,“ říká generální ředitel podniku Josef Vojáček. Už loňská obnova 16 tisíc hektarů 74 miliony sazenic byla nevídaná.

Lesy ČR sází pestrou směs dřevin, která odpovídá podmínkám konkrétního místa. Lesy nové generace tak budou odolnější vůči změnám klimatu i škůdcům. V nižších polohách podnik sází především duby doplňované například lípou, habrem nebo javorem, ve středních polohách pak směsi buku, jedle, modřínu i smrku spolu s jasany i javory. Do horských oblastí patří smrk s bukem, jeřábem či javorem klenem. Ve vlhčích lokalitách se daří olším, na sušších místech s nižší zásobou živin borovicím.

(tzlčr)


 

Ředitelkou Státního zdravotního ústavu se stala MUDr. Barbora Macková

Ministr zdravotnictví Jan Blatný jmenoval na základě výsledků výběrového řízení ředitelkou Státního zdravotního ústavu Barboru Mackovou.

Úkolem nové ředitelky bude navázat na dosavadní komplexní činnost Státního zdravotního ústavu, zachovat vysokou úroveň odbornosti instituce a dále ji rozvíjet v souladu s evropskou strategií „Zdraví 2030“, celosvětovou strategií „Jedno zdraví“ a obecnými principy „Public Health“. Státní zdravotní ústav bude mít také zásadní roli v monitorování mutací koronaviru na našem území.

„Paní doktorka Macková působí ve Státním zdravotním ústavu 26 let, a proto fungování tohoto pracoviště skvěle zná. Aktuálně probíhající pandemie COVID-19 jasně ukazuje důležitost rozvoje Státního zdravotního ústavu jako stěžejní instituce v systému veřejného zdravotnictví ČR nejen při komunikaci směrem k odborníkům, ale především vůči veřejnosti,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

MUDr. Barbora Macková působí ve Státním zdravotním ústavu od roku 1995. Od roku 2014 vede odborné Centrum epidemiologie a mikrobiologie. V roce 2018 byla jmenována odborným zástupcem ředitele SZÚ a od ledna 2021 byla pověřena jeho řízením. Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Věnuje se odborné přednáškové a publikační činnosti.

(tzmz)


 

Výběr z médií: laboratoře na zkoumání mutací koronaviru, tajní majitelé firem i letoví dispečeři

6. dubna – V Česku vznikne systém laboratoří na vyhledávání a zkoumání mutací koronaviru. Informují o tom Lidové noviny. Firmám, které tají své majitele, bude od června hrozit vysoká pokuta, píší Hospodářské noviny. A letoví dispečeři plánují zdražit navigační služby pro aerolinky, dopad to může mít i na ceny letenek. Téma pro deník E15. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

ČTĚTE ZDE


 

Na Prachaticku nás opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře