ANALÝZA ČS. SPOŘITELNY: Kolik HDP ztrácíme denně v nynějším stupni uzavření naší...

ANALÝZA ČS. SPOŘITELNY: Kolik HDP ztrácíme denně v nynějším stupni uzavření naší ekonomiky? Čtěte zde

 

Minule jsem prezentoval propočet, dle kterého nynější stupeň uzavření české ekonomiky vede k denním nákladům pro český státní rozpočet v objemu přes 1 miliardu Kč – přesněji cca 1,2 miliardy Kč.

Podobný propočet, opět opřený o loňskou skutečnost a aktuální výši oxfordského indexu přísnosti, můžeme využít i v případě, že nás zajímá, jak vysoké jsou denní náklady nynějšího lockdownu pro samotnou ekonomiku, tedy pro české HDP.

Řekněme, že bez covidu by ekonomika loni rostla 2%; ve skutečnosti dle prvního odhadu klesla o 5,6 %. V tom případě dopad covidu na loňské české HDP činil

-5,6 % HDP – 2 % HDP = -7,6 p.b. HDP = cca 400 mld. Kč

(předpokládám, že deflátor by byl v obou scénářích podobný, takže rozdíl v tempech růstu  reálného HDP je stejný jako rozdíl v tempech růstu nominálního HDP). Uvedený výsledek je ve výši hezky kulatých čtyř třetin dopadu (300 mld. Kč), který jsem včera uvedl pro státní rozpočet.

Oněch 400 mld. Kč ročně značí pro rok 2020 kolem 24 milionů Kč na 1 bod indexu přísnosti denně. V tuto chvíli index přísnosti činí 69. Hrubý odhad denní ztráty na letošním HDP tedy vychází kolem 1,7 mld. Kč:

24*69 = 1,7 mld. Kč.

Tento dopad by byl samozřejmě vyšší, nebýt právě pomoci ekonomice ze strany zadlužující se vlády. O kolik vyšší, to je těžko odhadnout. O celou částku cca 1,2 mld. Kč, o kterou denně přichází státní rozpočet, to nejspíš nebude, protože velká část vládní pomoci má podobu transferů, kde za vyplácenou podporu od příjemců žádnou přidanou hodnotu (tj. HDP) vláda ani nikdo jiný nedostává.

Transfery by ale měly samozřejmě zvyšovat budoucí HDP. To je vlastně smysl většiny z nich: díky nim se ekonomické vazby během koronakrize nezpřetrhají a po jejím skončení by se ekonomika měla rychleji vrátit k růstu normálním tempem.

Celý popsaný propočet se ovšem zaměřuje jen na aktuální vývoj, tj. nepočítá dlouhodobé nebo mimoekonomické dopady (úmrtí, poškozené zdraví, deprese, horší vzdělání, …).

 

Michal SKOŘEPA, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře