NA VIMPERSKÉM DVORKU: Chodníky a schodiště pod sněhem a upozornění žádné

NA VIMPERSKÉM DVORKU: Chodníky a schodiště pod sněhem a upozornění žádné

Plán zimní údržby pro rok 2020/2021 schválený loni v listopadu Radou města Vimperk, vyjmenovává také čtyři úseky chodníků a devět schodišť v majetku a správě města, “které se neudržují jednak pro jejich malý dopravní význam, jednak pro technickou nebo ekonomickou nemožnost (§ 27 odst. 5 zákona).”
Potud vše v pořádku a v souladu s literou zákona. Občané – chodci se s tím musejí smířit. Nejsou lidi na úklid koštětem a lopatou (to je ale celoroční problém Vimperka), a tak nastupuje zmíněné opatření.
Zákon o pozemních komunikacích však nejen něco povoluje, ale zároveň také ukládá. Majitel sám nebo prostřednictvím smluvního správce (v našem případě městských služeb) je povinen úseky svých komunikací vyjmuté ze zimní údržby náležitě označit. Např. tabulkou s nápisem “Tento chodník se v zimním období neudržuje”. To se zatím ve Vimperku nestalo, byť sníh už chodníky a schodiště zasypal a ty mnohde připomínají klouzačku.
Radnice by se ve vlastním zájmu měla co nevidět postarat o nápravu v souladu se zákonem. Jinak bude dále čelit (v tomto případě oprávněným) výtkám občanů, že to někde ve městě klouže, že se městské služby na úklid sněhu vybodly. To v lepším případě, pokud na zmíněných úsecích nedojde k úrazu.
Zdeněk JUNGVIRT

 

Mezi v zimě neudržované úseky ve Vimperku patří také schody na terasách pod srubovými domy / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře