Z PRVNÍ RUKY: 11. – 17. ledna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 11. – 17. ledna 2021

 

 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

Pro více informací klikněte na obrázek:

 

(čhmú)


 

Hejtman Kuba: Vyzývám k rezignaci ředitele českokrumlovské nemocnice. Svým jednáním naboural důvěru Jihočechů v náš vakcinační systém

K okamžité rezignaci vyzval v pátek hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba ředitele českokrumlovské nemocnice Jindřicha Floriána. Důvodem byl neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin obyvatel. Informaci, že si ředitel Florián vytvářel jakési očkovací depo pro příbuzné zaměstnanců nemocnice, přinesly Seznam Zprávy.

„Vyzval jsem ředitele, aby doložil, že vakcíny z jím uvedeného depa byly skutečně použity jen pro seniory a nemocné. Kontrolou jsem zjistil, že toto dodrženo nebylo,” uvedl hejtman Kuba. „Pan ředitel svým jednáním porušil jihočeskou vakcinační strategii a já ho vyzývám k rezignaci. Je naprosto nepřijatelné, aby v této chvíli byla důvěra Jihočechů v celý vakcinační systém takovýmto způsobem nabourána. Chci naopak poděkovat ředitelům nemocnic a zdravotníkům, kteří všemi svými silami pracují na tom, aby se k vakcíně dostali co nejrychleji přesně ti lidé, pro které je v tom okamžiku primárně určena. Jihočeši musí mít jistotu, že očkování je transparentní a ne že se někdo dostane k vakcíně proto, že je něčí známý nebo kamarád. Všechny ředitele jsem na to od samého počátku upozornil. Mrzí mě to, ale neumím si představit, že by pan ředitel dál stál v čele nemocnice, takže ho již požádal, aby na svoji funkci rezignoval,“ dodal Kuba.

(tzjč)


 

Oznámení města Vimperk o uzavření MŠ Vimperk Klostermannova (pouze pracoviště Klostermannova, školka v Mírové ulici je otevřena)

Rada města Vimperk byla nucena na základě aktuálních informací ze dne 15.01.2021 rozhodnout o uzavření MŠ Vimperk, Klostermannova 365, z důvodu preventivního opatření proti šíření koronaviru COVID-19, a to počínaje dnem 18.01.2021 až do odvolání.

Mateřská škola Vimperk, Klostermannova 365, bude fungovat pouze v rámci krizového řízení, a to pro děti předškolního věku, jejichž rodiče jsou zaměstnáni ve složkách IZS, ve zdravotnických a sociálních službách a Armádě ČR.

Z tohoto důvodu prosíme rodiče těchto dětí, aby prostřednictvím e-mailu informovali mateřskou školu o využití této možnosti a své děti přihlásili k docházce. K přihlášení je potřeba doložit potvrzení od zaměstnavatele.

Rovněž prosíme všechny rodiče o sledování webových stránek mateřské školy, kde jsou průběžně zveřejňovány aktuální informace o jejím provozu. Jakmile situace dovolí, mateřská škola bude otevřena ve standardním režimu.

Děkujeme za pochopení tohoto opatření.
FB – Město Vimperk


 

Ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy vypadne Maďarsko, Malta a portugalské Azory a Madeira. Oranžové bude Lucembursko

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Od pondělí 18. 1. ze seznamu vypadávají Maďarsko, Malta a portugalské Azory a Madeira, nově budou spadat do červené kategorie. Po návratu tak bude povinné podstoupit PCR test a také vyplnit příjezdový formulář. Naopak do oranžové kategorie se přesune Lucembursko.

Maďarsko, Malta a portugalské Azory a Madeira tak doplní většinu evropských zemí, které spadají do červené kategorie. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech dobu delší 12 hodin, jsou povinni před návratem do České republiky vyplnit příjezdový formulář. Do 5 dnů od vstupu na území České republiky se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí být předložen do 7 dnů od příjezdu příslušné krajské hygienické stanici. 

Po návratu je možné předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, který ale nesmí být starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší 5 let. Před oznámením výsledku testu je nutné, aby se dotyční chovali obezřetně a omezovali kontakty se zranitelnými skupinami obyvatel, především pak se seniory. Měli by zároveň zvážit home office, pokud to povaha práce umožňuje.

Lucembursko se nově přesune do oranžové kategorie, kde už nyní figuruje Belgie, Bulharsko, Finsko, Island, Norsko, Řecko a Kanárské ostrovy. Po návratu z těchto zemí musí cizinci, kteří na území ČR pracují nebo studují, předložit výsledek PCR testu. A to před vstupem na pracoviště, případně před vstupem do vzdělávací instituce, kde studují.

Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Parametry a kritéria tzv. semaforu vychází z hodnocení epidemiologických kritérií a ukazatelů daných států.

Již od 20. prosince 2020 je omezen volný pohyb na území ČR pro osoby, které přicestovaly z Velké Británie a Severního Irska. Důvodem je především výskyt nové mutace koronaviru SARS-CoV-2.

Přicestování z Velké Británie včetně leteckou dopravou je umožněno všem osobám, které jsou ale povinné předtím podstoupit antigenní nebo PCR test s negativním výsledkem. První test je nutné podstoupit na území Velké Británie, a to nejpozději 72 hodin před započetím cesty. Druhý test (PCR test) je nutné podstoupit na území ČR, vzhledem k inkubační době onemocnění je povinnost podstoupit PCR test stanovena mezi pátým až sedmým dnem po návratu. Do té doby je dotyčným osobám omezen volný pohyb na území ČR.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmzv)


 

Nárok na krizové ošetřovné potrvá minimálně do 22. ledna 2021

Na základě usnesení vlády ze dne 7. ledna 2021 se prodloužilo plošné uzavření škol do 22. ledna. Tato skutečnost představuje pro rodiče a jiné osoby, které mohou čerpat ošetřovné z důvodu uzavření školských a dětských zařízení, prodloužení potřeby péče a také prodloužení nároku na ošetřovné.

Z důvodu prodloužení nouzového stavu se prodlužuje také uzavření škol a spolu s ním i nárok na ošetřovné až do 22. ledna 2021. I nadále však platí výjimka například pro prvňáčky a druháky.

Pokud by po tomto datu došlo k otevření škol, budou rodiče v žádosti o ošetřovné v části A „Prohlášení o uzavření zařízení (školy), které dítě navštěvuje“ uvádět údaj o uzavření zařízení do 22. ledna 2021.

Upozorňujeme však, že datum 22. ledna 2021 nemusí být konečným datem pro uzavření škol a termín uzavření se může prodloužit.

Aktuální informace a návody, jak správně vyplnit žádost o ošetřovné, naleznete na našem webu.

(tzčssz)


 

Výběr z médií: těžší zkouška z češtiny, průzkum k distanční výuce i nové LNG čerpací stanice

15. ledna – Ministerstvo školství chce zpřísnit zkoušku z češtiny pro cizince. Tématu se věnuje páteční deník Právo. Průzkum, který zveřejnila Mf Dnes, ukazuje, že čeští žáci zvládají distanční výuku lépe než na jaře, obávají se ale návratu do školy. Podle E15 v Česku vznikne pět nových čerpacích stanic se zkapalněným zemním plynem LNG. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeské nemocnice přijaly z Karlovarska tři pacienty s velmi těžkým průběhem onemocnění covid-19

Dostatečná kapacita lůžkového fondu jihočeských nemocnic umožnila přijetí tří pacientů z Karlovarského kraje.

První pacient byl transportován 13. ledna z Nemocnice v Chebu. Pacient byl hospitalizován na Infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice.

Druhý pacient byl Leteckou záchrannou službou Armády České republiky přepraven do Nemocnice Jindřichův Hradec. Pacient je napojen na umělou plicní ventilaci.

„V průběhu dnešního dne (čtvrtek 14. ledna) přijme k neinvazivní ventilaci Infekční oddělení Nemocnice České Budějovice pacienta z Nemocnice Sokolov,“ uvedl krajský koordinátor intenzivní péče pro nemocné koronavirem Richard Tesařík.

„V jihočeských nemocnicích jsme byli během krize vždy schopni postarat se kvalitně o všechny Jihočechy, jejichž průběh infekce vyžadoval nemocniční péči. Vím, že tento úkol zvládneme i v dalších týdnech. Proto můžeme přijmout i pacienty bojující o život z nemocnic Karlovarského kraje, které již nemají volnou kapacitu,“ uvedla předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

V jihočeských nemocnicích je hospitalizováno aktuálně 418 pacientů, z toho 49 na lůžkách intenzivní péče, 18 pacientů je napojeno na umělou plicní ventilaci.

(tzjč)


 

Dost bylo plastů na jedno použití. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČR  posílá 60 milionů na alternativy fastfoodového nádobí

Projekty podpořené z Operačního programu Životní prostředí sníží používání jednorázového nádobí. Na mnoha místech ČR tak odzvoní kelímkům či nádobí na jedno použití. Podporu za bezmála 60 milionů korun získalo na 23 projektů zejména měst a obcí. Při nejrůznějších příležitostech se díky tomu bude používat nádobí, které místo do koše půjde do myčky a znovu na další akce.

Na akcích města v České Kamenici přestanou používat jednorázové kelímky, stejným způsobem omezí jejich využití i v Poděbradech nebo Hodoníně. Díky ministerské dotaci rozšíří svou infrastrukturu pro poskytování vratných kelímků např. společnost NICKNACK s.r.o., která tak svůj vratný systém bude moct nabídnout městům a obcím, která nemají kapacity či dostatečné využití. Zajímavé jsou i projekty BEZPETEK a.s., které přispějí snížení spotřeby PET lahví zřízením sítě pro natočení perlivé či neperlivé vody do vlastních nádob.

MŽP již vloni na podzim představilo návrh zákona o omezení dopadu jednorázových plastů na životní prostředí. V EU totiž od července letošního roku bude zakázán prodej mj. vybraných jednorázových plastových výrobků, jako jsou příbory, talíře, brčka či vatové tyčinky. Dotace vedoucí ke snižování vzniku odpadů jsou účinným opatřením, díky němuž ČR nečeká na zákazy a omezení a aktivně jednorázové plasty eliminuje.

„Nikdo dnes nestojí o záplavy jednorázových plastů. Pro životní prostředí představují velkou a nesmyslnou zátěž. Díky připravované legislativě, mohutným dotacím a široké osvětě jsme na cestě ke skoncování se zbytečným nádobím pro pouhou jednu konzumaci,“ vysvětluje ministr Richard Brabec a připomíná i iniciativu ministerstva #dostbyloplastu, která se právě na redukci množství jednorázových obalů zaměřuje. Tato kampaň je důležitou součástí aktivit MŽP v této oblasti už od roku 2018, kdy vznikla s cílem připravit českou veřejnost a podnikatele na tehdy chystané změny evropské odpadové legislativy.

Ministerstvo prostřednictvím #dostbyloplastu nejen pomohlo šířit osvětu o tématu, ale také přijímalo zpětnou vazbu o úskalích, na která občané naráželi, a snažilo se o jejich aktivní řešení. Zkušenost s dobrovolným omezováním plastů byla zásadní i pro přípravu související dotační výzvy OPŽP. V současné době se snažíme na kampaň navázat stabilní iniciativou na platformě pro udržitelné Česko – ČR 2030 (https://www.cr2030.cz/zavazky/dost-bylo-plastu/), spočívající v přijetí dobrovolného závazku podniků, veřejné správy i jednotlivců. Prostřednictvím těchto závazků jsou společnosti motivovány k udržitelnějšímu fungování, a to nejen v oblasti jednorázových plastů.

Seznam schválených projektů

(tzmžp)


 

Jihočeský kraj získá od státu 10 milionů korun na krytí nákladů souvisejících s řešením koronavirové pandemie. Peníze využije na zabezpečení očkování

Primárně na zabezpečení očkování využije Jihočeský kraj 10 milionů korun, které získá od Ministerstva financí. Stejnou částku obdrží i ostatní kraje v rámci státní pomoci na pokrytí nákladů souvisejících s řešením koronavirové pandemie.

Část financí z tohoto balíčku využijí na jihu Čech také na provoz škol, které zajišťují péči o děti zaměstnanců složek IZS, zdravotníků či pracovníků sociálních služeb. Řekl to hejtman Martin Kuba, který je zároveň předsedou Rady asociace krajů ČR.

„Zejména v současné době, kdy je nutno co nejrychleji zabezpečit v krajích očkování, jsem opravdu rád, že Ministerstvo financí vyhovělo naší žádosti a finanční prostředky nám poskytlo. Všechny kraje i tak samozřejmě hradí celou řadu dalších nákladů spojených se zajištěním očkování z vlastních rozpočtů,“ okomentoval krok ministerstva Kuba.

Rozdělením 10 milionů korun pro každý z krajů v České republice hejtmani podle Kuby úspěšně dosáhli naplnění svého požadavku o uvolnění finančních prostředků z účelové rezervy státu na řešení krizových situací v rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa.

O účelovou dotaci na řešení krizových situací se kraje ucházely už loni. Kladně byla jejich žádost vyřízena v březnu při 1. vlně pandemie. V říjnu ale jejich dvě opakované žádosti o uvolnění 140 milionů korun Ministerstvo financí zamítlo s tím, že účelová rezerva finančních prostředků v kapitole Všeobecná pokladní správa státního rozpočtu je pro rok 2020 již vyčerpána.

(tzjč)


 

Evropské školy hledají české učitele do Bruselu a Lucemburku

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ČR vyhlásilo výběrová řízení na osm pozic v rámci systému Evropských škol. Na nich jsou vzdělávány nejen děti pracovníků institucí EU, ale také děti pracovníků ze stálých reprezentací a dalších zastoupení. Uplatnění najdou učitelé matematiky, výtvarné výchovy nebo literatury. Volná je i pozice v mateřské škole.

České sekce byly zřízeny na Evropských školách v Bruselu a Lucemburku. Hlavním smyslem Evropských škol je zajistit vzdělávání pro děti pracovníků institucí Evropské unie. Pro tyto děti je vzdělávání na Evropských školách bezplatné. To platí i pro děti učitelů a administrativních pracovníků školy. Děti pracovníků soukromých společností školné hradí.

„Učit české děti v zahraničí se může zdát jednoduché a lákavé. Ale pozor, je to těžká a zodpovědná práce. Jistě těžší než učit děti u nás doma,“ řekl krajský náměstek jihočeského hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma. „Z profesního hlediska se ale jedná o zkušenost, kterou nedostane každý a která vám po návratu domů otevře nejedny dveře,“ dodal Klíma.

Učitele vysílají a platí členské státy. Plat je stanoven dle platových předpisů vysílající země, z rozpočtu Evropských škol je pak učitelům vyplácen tzv. evropský přídavek, který vyrovnává jejich národní plat na úroveň země, ve které je Evropská škola situována. Učitele může členská země vybírat ze státní i soukromé sféry. Ti ovšem nemohou v Evropských školách zůstávat déle než devět let. Inzeráty na jednotlivé pozice naleznete na https://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/evropske-skoly. Termín pro zasílání přihlášek na MŠMT je do 26. března 2021.

(tzjč)


 

Příručka „Jak se zachovat při mimořádné události“ pro slabozraké děti jde do jihočeských škol

Jihočeský kraj a Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje uvedly v jižních Čechách v život unikátní projekt – příručku „Jak se zachovat při mimořádné události“ určenou pro slabozraké a nevidomé děti.

Unikátní projekt vznikl v Olomouckém kraji v roce 2014, kdy byla vytvořena příručka pro slabozraké a nevidomé spoluobčany pod názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“. Jedinečná publikace, která v České republice dosud neměla obdoby, zpracovala rady a doporučení, jak se zachovat při požáru v bytě nebo jak reagovat při vzniku mimořádných událostí.

Na tuto příručku pro dospělé pak navazovala další publikace, a to „Jak se zachovat při mimořádné události“, určená pro slabozraké a nevidomé žáky základních a středních škol. Příručka seznamuje tentokrát děti s různými nebezpečnými situacemi, které by je mohly v životě potkat, a řeší s nimi, jak se mají správně zachovat. Děti se dočtou například jak komunikovat na tísňových linkách, co je hlásič požáru, jak postupovat při evakuaci nebo co je to integrovaný záchranný systém, a to vše úměrně dětskému věku.

Jihočeskou příručku, která vychází z nápadu olomouckých kolegů, zpracovali příslušníci HZS Jihočeského kraje ve spolupráci s pracovníky Krajského úřadu a její realizaci financoval Jihočeský kraj. Publikace je pak vytištěna ve zvětšeném písmu, navíc perforovaná Braillovým písmem a doplněna obrázky. Úvodní slovo napsali hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

„Je jen dobře, že taková publikace vznikla i v Jihočeském kraji a naši nejmladší zrakově postižení obyvatelé mají možnost seznámit se s tím, jak nejlépe řešit mimořádné situace,“ uvedl hejtman Martin Kuba a zároveň popřál, aby žádný z uživatelů příručky nakonec nemusel takovou situaci zažít.

V tuto chvíli je k dispozici 50 kusů této výjimečné příručky. Budou uloženy ve Speciálním pedagogickém centru pro nevidomé a slabozraké v Českých Budějovicích, organizacích pomáhajícím nevidomým a slabozrakým Tyfloservis a TyfloCentrum, ve vybraných jihočeských knihovnách, ale především budou distribuovány do jihočeských škol, kde se vzdělávají děti se zrakovým postižením.

Text a foto:(tzjč+hzs)


 

Ministerstvo zdravotnictví spustí centrální rezervační systém

Ministerstvo zdravotnictví v pátek 15. ledna v 8:00 spustí pro vybranou skupinu populace nový centrální rezervační systém pro očkování proti COVID-19. Hlásit se mohou lidé starší 80 let přes web registrace.mzcr.czcrs.uzis.cz nebo telefonní linku 1221. S přihlašováním jim mohou pomoci další osoby, například příbuzní, ale také jejich praktičtí lékaři.

Centrální rezervační systém poskytuje zájemcům možnost registrace a rezervace k provedení očkování. Registrace je online registrační formulář pro osoby indikující jejich zájem a souhlas s očkováním, s nutným vyplněním údajů pro prioritizaci. Z registrace je vypočteno bodové skóre, které spolu s plánem dodávek vakcín určuje, kdy je osoba vyzvána k rezervaci na konkrétní termín.

„Rezervační systém poskytne rezervaci prvního i druhého termínu současně, a to včetně možnosti změny data i připomínek na jednotlivé návštěvy. To vše na jednom místě. Systém pracuje s dalšími informačními systémy resortu, např. ISIN, který je využíván k zaznamenání provedeného očkování a zároveň k vystavení certifikátu o provedeném očkování. Celkové řešení přináší lepší koordinaci a logistiku očkování na celostátní i krajské úrovni. Při přípravě nového systému tým využil zkušenosti s objednávkovým systémem pro testování obyvatel na koronavirus,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Rezervace termínů bude možná přímo na portálu Centrálního rezervačního systému, případně na telefonní lince 1221.

Zdravotníci se budou hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna, nejpozději však 22. ledna. „Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR. Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět,“ doplnil ministr Blatný.

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení, což je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo a název své zdravotní pojišťovny. Vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

Centrální rezervační systém vychází ze zkušeností z plošného antigenního testování, jehož cílem je nabídnout zájemcům pohodlnou rezervaci termínů očkování a zároveň zpřístupnit rezervaci očkování v rámci jednotlivých krajů z jednoho místa.

(tzmz)


 

Rakousko: aktuální informace k cestám

Od pátku 15. ledna 2021 bude před vstupem do Rakouska vyžadována povinná elektronická registrace (Pre-Travel-Clearance – PTC). Registraci nemusí vyplňovat osoby, které při příjezdu nepodléhají testu/karanténě.
Při cestách za nezbytným lékařským výkonem do/z Rakouska, které rovněž nepodléhají testu/karanténě, se nicméně registrace vyplnit musí. Po zadání všech potřebných údajů vám bude zasláno automaticky generované potvrzení na uvedenou e-mailovou adresu, které předložíte (vytištěné či v telefonu) případné kontrole. Pokud nemáte možnost vyplnit formulář elektronicky, můžete tak učinit i ručně. Upozorňujeme, že za neposkytnutí údajů hrozí osobám pokuta až do výše 1450 EUR.

DALŠÍ INFORMACE


 

Výběr z médií: zvýšení cen elektřiny, plynu i nákladní dopravy nebo péče o toulavé kočky

14. ledna – Ve čtvrtečním českém tisku se dočtete, že po loňském zlevnění energií nejspíš ceny elektřiny a plynu znovu porostou. Tlak na zvyšování cen podle analytiků ovlivňuje plnění klimatických cílů i brexit, píší Lidové noviny. Omezení letecké přepravy kvůli pandemii koronaviru podle deníku E15 zdražilo nákladní dopravu. V listopadu ceny za přepravu meziročně stouply přibližně o 70 procent. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Na mimořádném jednání ve středu 13. ledna projednala vláda Andreje Babiše Metodický pokyn pro očkovací kampaň pro Českou republiku, kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví.

Očkování bude probíhat ve dvou hlavních fázích. Předchází jim přípravná fáze, která začala již v prosinci minulého roku. V první fázi IA, která již byla spuštěna, probíhá očkování nejrizikovějších skupin obyvatelstva, tedy nejstarších seniorů či vybraných zdravotníků. Následovat bude od února fáze IB, v níž by měly být naočkovány prioritní skupiny obyvatelstva, což jsou senioři nad 65 let, lidé s vybranými chronickými chorobami a zaměstnanci v důležitých povoláních pro stát. Od května by pak měla být spuštěna finální fáze II, v níž by měli být naočkováni zájemci z ostatních skupin obyvatelstva.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se spuštěním očkovací kampaně dostalo od vlády svolení vydat dvě mimořádná opatření, která se k očkování na covid-19 vztahují, a to s účinností od 14. ledna.
První z nich umožní vlastní provádění očkování proti nemoci covid-19 v souladu s očkovací strategií všech klientů tuzemských zdravotních pojišťoven, kteří o to projeví zájem.

Druhé pak nařizuje očkovacím místům neprodleně zadávat do speciálního modulu Informačního systému infekčních nemocí pro očkování všechny potřebné údaje o vydávání a pohybu očkovacích látek tak, aby byla zajištěna jednotná a přesná evidence. Tím bude mimo jiné i zajištěn dohled nad tím, jestli je dodržována prioritizace zájemců o očkování právě v souladu s vydaným metodickým pokynem.

(fb)


 

Velká Británie: nově zavádí povinné testování pro cestující do Anglie

Ministerstvo zahraničních věcí ČR informuje, že Anglie zavede od pátku 15. 1. 2021 od 04:00 ráno povinnost prokázat se před odjezdem/odletem do Anglie negativním testem na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se vztahuje na leteckou, lodní i železniční dopravu. Uznávaným druhem testu bude tzv. PCR test. Více…

(tzmzv)


 

Výběr z médií: pokuta pro ministerstvo, delší pauzy při očkování i zájem o práci u policie

Ve středečním českém tisku se dočtete, že ministerstvo dopravy musí zaplatit pokutu 200 tisíc korun za to, že neoprávněně vyloučilo ze soutěže na dodávku registračních značek společnost Eltodo. Nezaokrouhlilo nabídkovou cenu na celé koruny, píší Hospodářské noviny. Lékový úřad podle Mf Dnes souhlasí s delší pauzou mezi jednotlivými dávkami očkování proti koronaviru. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Minimální platba pojistného na nemocenské pojištění bude od ledna činit 147 Kč

Česká správa sociálního zabezpečení upozorňuje osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které jsou dobrovolně účastny nemocenského pojištění, že od ledna 2021 je stanovena nová minimální výše platby pojistného na nemocenské pojištění, a to ve výši 147 Kč.

Pojistné na nemocenské pojištění OSVČ je stanoveno z měsíčního vyměřovacího základu procentní sazbou ve výši 2,1 %. Měsíční základ nemocenského pojištění si OSVČ určuje svou platbou v rozmezí minimálního a maximálního vyměřovacího základu. V roce 2021 dochází ke zvýšení tohoto minimální měsíčního vyměřovacího základu pro nemocenské pojištění na 7 000 Kč. Minimální platba pojistného na nemocenské pojištění tak od ledna 2021 činí 147 Kč (7 000 x 2,1 %).

Doporučujeme proto, aby OSVČ, které doposud platí pojistné na nemocenské pojištění v nižší částce než 147 Kč, provedly včas veškeré úkony spojené s tímto navýšením minimálního pojistného na nemocenské pojištění na 147 Kč.

Placení pojistného od ledna 2021 v nižší výši, než je nově stanovené minimum, by znamenalo zánik účasti na nemocenském pojištění.

Nemocenské pojištění je splatné od prvního do posledního dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí. V měsíci přihlášení k nemocenskému pojištění je pojistné splatné až do konce následujícího kalendářního měsíce.

Obecné informace k platbám na nemocenské pojištění OSVČ naleznete na našich webových stránkách.

(tzčssz)


 

Výše příjmu rozhodného pro účast na nemocenském pojištění nově činí 3500 Kč

V souvislosti s každoročním vyhlášením průměrné mzdy, resp. jejím zvýšením (nařízení vlády č. 381/2020 Sb.), se s účinností od 1. ledna 2021 změnila také výše rozhodného příjmu pro účast na nemocenském pojištění. Tzv. rozhodný příjem, tedy minimální výše sjednaného příjmu pro účast na nemocenském pojištění, se od uvedeného data zvyšuje z původních 3 000 Kč na 3 500 Kč měsíčně (sdělení MPSV č. 436/2020 Sb.).

Zvýšení rozhodného příjmu má význam pro účast na nemocenském pojištění, od kterého se následně odvíjí i účast na pojištění důchodovém. Sjednaná částka započitatelného příjmu ze zaměstnání za kalendářní měsíc musí činit alespoň částku rozhodnou pro účast na pojištění.

U takového zaměstnání, kde je sjednaná částka započitatelného příjmu nižší než nově stanovená částka 3 500 Kč anebo příjem nebyl sjednán vůbec, bude zaměstnanec pojištěn jen v těch měsících, v nichž dosáhne započitatelného příjmu alespoň 3 500 Kč (jde o tzv. zaměstnání malého rozsahu). Částka rozhodného příjmu 3 500 Kč se u více zaměstnání malého rozsahu, která zaměstnanec vykonává u jednoho a téhož zaměstnavatele, posuzuje v celkovém úhrnu. Zaměstnanci, který byl v roce 2020 účasten nemocenského pojištění, avšak jeho příjem není sjednán aspoň ve výši 3 500 Kč, zaniká účast na pojištění k 31. 12. 2020 a zaměstnavatel ho k tomuto datu musí z pojištění odhlásit.

Příklad:

Zaměstnanec má sjednán v roce 2020 rozhodný příjem 3 000 Kč. Od ledna 2021 by tak nadále již nesplňoval podmínku minimální výše sjednaného příjmu pro účast na nemocenském pojištění. Ze zákona tak ke dni 31. 12. 2020 zaměstnanci zanikla účast na pojištění, od 1. 1. 2021 je jeho zaměstnání zaměstnáním malého rozsahu.

Zaměstnavatel má v tomto případě povinnost zaměstnance odhlásit z účasti na pojištění (formulář Oznámení o nástupu do zaměstnání / skončení zaměstnání).

Zaměstnavatel znovu přihlásí zaměstnance k pojištění do 20. kalendářního dne kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž bude zúčtován příjem aspoň 3 500 Kč (opět za pomoci formuláře Oznámení o nástupu do zaměstnání / skončení zaměstnání). Pokud byla dříve uplatněna žádost o některou z dávek nemocenského pojištění, podává se přihláška na příslušnou OSSZ současně s podklady pro výpočet dávky.

(tzčssz)


 

Výběr z médií: daňové odpočty za antigenní testování, samoodečty energií i mladí podnikatelé

12. ledna – V českém tisku se v úterý dočtete, že firmy, které hromadně testují své zaměstnance, můžou za antigenní testy využít daňové odpočty. Podle ministerstva financí jde o způsob, jak motivovat firmy i jejich zaměstnance v testování, píše deník Právo. Lidé si letos kvůli pandemii koronaviru budou podle Mf Dnes energie zapisovat převážně sami. Hlásit je budou buď telefonicky, nebo přes web. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Žadatelé se mohou začít ucházet o dotace Jihočeského kraje za téměř 175 milionů korun

Žadatelé se mohou začít ucházet o dotace Jihočeského kraje za téměř 175 milionů korun. A to od pondělí 11. do 22. ledna letošního roku. V první dotační vlně vyhlášené pro rok 2021 mohou získat finanční podporu v 18 programech na výstavbu a obnovu vodohospodářské infrastruktury, služby nedefinované v zákoně č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, rozvoj protidrogové politiky Jihočeského kraje, bezpříspěvkové dárcovství krve, rodinnou politiku, zajištění lékařské pohotovostní služby na území kraje mimo území základní sítě, práci s dětmi a mládeží (mimo oblast sportu), sport, kulturu, prevenci kriminality, muzea a galerie, paliativní péči, prezentaci kraje v oblasti vědy, mládeže a sportu, reprezentaci kraje v oblasti kultury, venkovské prodejny, rozvoj venkova a krajiny 1: Ochrana druhů, rozvoj venkova a krajiny 2: Chov ryb ve vodních tocích, rozvoj venkova a krajiny 3: Chov včel, kulturní dědictví, jednotky SDH obcí a nových oplocenek. Zapojit se mohou i do Programu zvýhodněných regionálních úvěrů pro malé podnikatele.

Více informací o dotačních programech: https://www.kraj-jihocesky.cz/ku_dotace/vyhlasene

(tzjč)


 

Jak je to s povinnými odvody pro studenty, kteří měli pracovní povinnost během pandemie

Studenti pomáhající (pracovní povinnost) během pandemie v nemocnicích nebo zařízení sociálních služeb nemají z vyplacených odměn odvádět povinné pojistné. Tuto povinnost má plátce odměny, tedy kraje. Nemáme oficiální informace o tom, že by kraje požadovaly po studentech vrácení části odměn.

Pokud jde o studenty, kteří pomáhali v sociálních službách, MPSV umožnilo krajům proplatit veškeré náklady včetně odvodů, které kraje měly s pracovní povinností studentů. Odvody za studenty tedy odvedl plátce odměny (příslušný kraj).

Co se týče povinných odvodů. MPSV nikomu nepřikázalo změnit v této oblasti postup. V gesci MPSV jsou pouze odvody na sociální pojištění a v této věci se MPSV řídí výkladem Ministerstva financí a následně také Ministerstva vnitra. Stejný výklad je určující i pro Ministerstvo zdravotnictví.

K odměnám studentů, kteří pomáhali během pandemie v nemocnicích a dalších zařízeních vydalo Ministerstvo financí již v květnu stanovisko, ve kterém sdělilo, že platí povinnost odvést daň z příjmu. Na základě tohoto stanoviska není možné, aby odměny byly zproštěny povinných odvodů. Nutností by bylo přehodnocení výkladu ze strany Ministerstva financí. Příjem studentů při pracovní povinnosti by bylo nutné klasifikovat nikoli jako příjem ze závislé činnosti, ale jako náhradu újmy (nebo škody) podle občanského zákoníku při aplikaci nařízení pracovní povinnosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto krajům vyplatí dodatečné prostředky na odměny pro studenty v sociálních službách tak, aby jim byla prostřednictvím krajů dodatečně zaplacena odměna ve stejné výši, jako kdyby se pojistné (sociální i zdravotní) neplatilo.

(tzmpsv)


 

Vláda schválila pomoc provozovatelům lyžařských středisek, studenti nemusí danit odměny za práci během pracovní povinnosti

Provozovatelé lyžařských středisek dostanou odškodné za dobu, kdy nemohou v důsledku nařízení vlády provozovat své vleky a lanovky. Spuštění příslušeného dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda na jednání v pondělí 11. ledna 2021. Rozhodla také, že studenti a další osoby, které pracovaly buď v důsledku nařízené pracovní povinnosti, nebo i dobrovolně v rámci krizových opatření vlády, nebudou muset odměny za tuto práci zdanit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypíše ještě během ledna výzvu na příjem žádostí o podporu v novém programu podpory podnikatelů Covid – Sport III Lyžařská střediska. O finanční kompenzaci ve formě dotace na provozní náklady budou moci v tomto programu požádat podnikatelé, kteří jsou vlastníky nebo provozovateli ski areálů v České republice, které byly krizovým opatřením vlády od 27. prosince v rámci boje proti pandemii koronaviru uzavřeny.

Vláda schválila, že výše podpory na jednoho příjemce bude odvíjet od počtu a struktury přepravních zařízení, přičemž podle typu vleku či lanovky bude činit od 210 do 530 korun za den v období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021 a nemůže přesáhnout polovinu běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé dvě sezony. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tento program vyčlení miliardu korun. Více v tiskové zprávě MPO .

Kabinet se také shodl na tom, že studenti, kteří pracovali v rámci uložené pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci, a také všechny osoby, jež dobrovolně pomáhaly v rámci krizových opatření vlády po dobu platnosti nouzového stavu, nebudou muset platit daň z příjmu z peněžní náhrady, kterou za tuto práci dostali. Vláda uložila místopředsedkyni vlády a ministryni financí, aby příslušné rozhodnutí připravila. Toto prominutí daně z příjmů se bude vztahovat i na peněžní náhrady za splnění pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci v budoucnu, pokud bude uložena ze stejného či obdobného důvodu.

Vláda se zabývala situací v pohřebnictví, kdy se některá krematoria ocitla na hranici svých kapacit. Vláda proto přijala krizové opatření, které s účinností od 12. do 22. ledna zakazuje zpopelňovat těla osob zemřelých mimo území České republiky, které nebyly státními občany České republiky ani neměly trvalý pobyt na území České republiky s výjimkou těl zemřelých, které se k dnešnímu dni nacházejí na území České republiky. Více v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kromě bodů, které se týkaly pandemie koronaviru, se vláda zabývala rovněž běžnou agendou. Posoudila tři žádosti o investiční pobídky, přičemž souhlasila s jejich poskytnutím firmám rPET InWaste, s. r. o., a Wandera CZ, s. r. o., které splnily požadovaná kritéria. Naopak žádost firmy Sklopísek Střeleč, a. s., ministři odmítli, protože investiční akce bude realizována v rozvinutém regionu s nízkou mírou nezaměstnanosti, nevykazuje dostatečnou přidanou hodnotu a nenavazuje na vlastní výzkum žadatele.

Vláda také rozhodla, že i nadále nebude zatím usilovat o vstup do bankovní unie států eurozóny, schválila novou Státní politiku životního prostředí České republiky 2030 s výhledem do 2050 a akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2021–2022.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-11–ledna-2021-186001/.

(tzvladacr)


 

Výběr z médií: školení policistů na hackery, omezení rychlosti ve městech na třicítku a bakterie u opic

11. ledna – V pondělním tisku se dočtete, že 154 českých policistů projde speciálním školením etického hackování. Informuje o tom Deník N. Evropské metropole podle Mf Dnes rozšiřují zóny s maximální povolenou rychlostí třicet kilometrů v hodině. A čeští vědci objevili u opic ze zoologických zahrad nové druhy bakterií, píše Právo. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Naposledy jsme se rozloučili

CELÝ ČLÁNEK

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře