ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jihočeské nemocnice zahajují očkování proti koronaviru

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jihočeské nemocnice zahajují očkování proti koronaviru

 

Ve středu 30. prosince obdržely jihočeské nemocnice 975 dávek vakcíny COMIRNATY proti covid-19. Jako první zahájí očkování svých zaměstnanců Nemocnice České Budějovice, která je jedním ze třiceti páteřních očkovacích center v České republice.

Nemocnice České Budějovice převzala ve středu 30. prosince 975 dávek vakcíny COMIRNATY od výrobce Pfizer-BioNTech pro aktivní imunizaci za účelem prevence nemoci covid-19 způsobené virem SARS-CoV-2 u jednotlivců ve věku od 16 let. Zásilka tak dorazila o den dříve, než bylo původně plánováno. Podle domluvy s ostatními jihočeskými nemocnicemi bude tento objem rozdělen tak, aby bylo očkování zdravotníků na jihu Čech zahájeno ve všech okresech. V českobudějovické nemocnici proběhne první symbolické očkování již 31. prosince, do všech okresů bude vzhledem k náročným transportním a skladovacím podmínkám vakcína distribuována v pondělí 4. ledna ráno.

„Bezprostředně po obdržení informace od MZČR jsme zahájili veškeré organizační kroky k zajištění vakcinace našich zaměstnanců. Nejdříve budou očkováni starší pracovníci, tedy ti s největším rizikem těžkého průběhu covid-19. Mezi prvními očkovanými budou zaměstnanci z COVID jednotek, anesteziologicko-resuscitačního oddělení či jednotek intenzívní péče,“ uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Podle vyjádření předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzany Roithové všechny nemocnice v Jihočeském kraji přistupují k vakcinaci společně a své postupy koordinují tak, aby byly dodávané vakcíny spotřebovávány průběžně a neležely bez využití v mrazících boxech.

„Nemocnice Písek má již připravené jmenné seznamy svých zaměstnanců. Očkování máme naplánováno od 4. do 7. ledna. Během těchto dní proočkujeme 100 zdravotníků první dávkou a budeme pokračovat v průběhu ledna. V dalších fázích budou očkováni klienti následné péče, pracovníci sociálních zařízení a další osoby z rizikových skupin. V únoru s rostoucím závozem vakcín bude nastartován vysoce průchodný systém, počet očkovacích týmů zvýšíme minimálně na čtyři,“ sdělil ředitel Nemocnice Písek  Jiří Holan.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba uzavírá: „Cílem očkování je hlavně snížení úmrtnosti a snížení zátěže zdravotního systému, proto s řediteli nemocnic velmi intenzivně připravujeme následné očkování veřejnosti a budování velkokapacitních očkovacích center. V Jihočeském kraji máme víc než 130 tisíc seniorů nad 65 let, z nichž velká část patří do rizikové skupiny, právě je musíme očkovat co nejdříve.

(tzjčnem)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře