Z PRVNÍ RUKY: 21. prosince 2020 – 3. ledna 2021

Z PRVNÍ RUKY: 21. prosince 2020 – 3. ledna 2021

 

 

První letošní porozené dítě v sanitce na jihu Čech

Neděle 3. ledna – Dnes po 5.hodině ranní spatřila poprvé světlo světa Terezka z Českokrumlovska, které pomohli na svět záchranáři přímo v sanitce.
Terezka s maminkou jsou v pořádku a po ošetření byly transportovány do nemocnice v Českých Budějovicích.

(tzzzsjčk)


 

Výběr z médií: unijní zákaz jednorázových plastů, klidnější oslavy nového roku a covidoví psi

Evropská unie chce od léta zakázat některé jednorázové plasty. Informují o tom Lidové noviny. Oslavy Nového roku letos po mnoha letech neplašily labutě, píše Mf Dnes. Jak deníku Právo popsal psí psycholog Pavel Bradáč, koronavirus negativně ovlivňuje chování psů. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výjezdy posádek Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje při silvestrovských a novoročních oslavách

Poslední den roku 2020 byl pro jihočeské záchranáře klidnější v porovnání s roky předchozími. Během dne ale zasahovali u několika dopravních nehod.

K nejzávažnější z nich došlo v dopoledních hodinách na Strakonicku. Na místě posádky ošetřily tři zraněné osoby, z nichž jedna byla ve vážném stavu transportována letecky do nemocnice v Českých Budějovicích. Ostatní dopravní nehody na Českobudějovicku a Táborsku se obešly naštěstí bez těžkých zranění.

Během přelomové noční služby od 18 hod. do ranních 6 hodin bylo zdravotnické operační středisko, stejně jako v loňských letech, posíleno o jednoho operátora.

Do terénu pak vyslalo výjezdové posádky k celkem 83 případům, což je o třetinu méně než loňský konec roku. Zhruba polovina výjezdů napříč krajem měla souvislost se silvestrovskými oslavami, ať už šlo o úrazy způsobené v opilosti nebo po napadení druhou osobou, či intoxikace alkoholem. K úrazům způsobeným zábavní pyrotechnikou vyjížděli jihočeští záchranáři třikrát: ve dvou případech šlo o výbuch pyrotechniky v ruce a ve třetím případě rachejtle zasáhla zraněného do obličeje. Ve všech případech byli zranění na místě ošetřeni a transportováni na příslušné úrazové ambulance.

V 11 případech poskytovali záchranáři přednemocniční péči intoxikovaným pacientům. V některých případech nešlo o alkohol, ale také o léky či nadýchání kouře. Kuriózní výjezd byl k dítěti, jež omylem vycucalo prskavku. Naštěstí se tento incident obešel bez zdravotních následků, a dítě tak mohlo být po vyšetření ponecháno doma. Protialkoholní záchytná stanice měla letos naplněnou kapacitu až po 5. hodině ranní.

I přes tyto „silvestrovské“ výjezdy nadále záchranáři vyjížděli k pacientům s prokázanou covid-19 pozitivitou, konkrétně ve třech případech. Dalších 10 pacientů bylo z hlediska covid-19 suspektních na základě uvedených obtíží a příznaků.

(tzzsjčk)


 

Prvním miminkem na jihu Čech je holčička Inna z Českých Budějovic

V Nemocnici České Budějovice se 52 minut po půlnoci narodilo první jihočeské miminko roku 2021, holčička Inna z Českých Budějovic.

„Holčička je zdravá a má se čile k světu. Rodičům gratulujeme a přejeme vše nejlepší,“ uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Porod proběhl bez komplikací, Inna vážila 2510 g.

„Druhé miminko se narodilo v čase 2,04 hod. v Nemocnici Písek. Chlapeček Petr vážil 3600 g a jsou s maminkou již v pořádku na oddělení šestinedělí,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Písek Michal Turek.

Třetím jihočeským miminkem je chlapeček Tomáš, který se narodil ve 2,08 hod. ve strakonické nemocnici.

Text a foto: (tzjč)


 

Úrazové ambulance jihočeských nemocnic měly poslední den roku 2020 napilno

Lékaři úrazových ambulancí jihočeských nemocnic měli poslední den roku 2020 vyšší počet ošetřených i k hospitalizaci přijatých pacientů.

V Nemocnici České Budějovice poslední den roku 2020 hospitalizovali osm pacientů. „Operovali jsme pacienta se zlomeninou stehenní kosti. V dalších případech se jednalo o poúrazový absces ruky a nohy, poranění ledviny či stabilizaci zlomeniny obratle. V souvislosti s použitím pyrotechniky jsme ošetřili otevřené zlomeniny prstů,“ uvedl traumatolog Daniel Mahovský.

„Chirurgické oddělení Nemocnice Strakonice ambulantně ošetřilo osm pacientů s drobnými zraněními. Dva pacienty jsme pak hospitalizovali v souvislosti s intoxikací alkoholem,“ sdělil chirurg Jan Kratochvíl.

Zdravotníci v táborské nemocnici ošetřili ambulantně devět pacientů, jednalo se o zhmožděniny v důsledku napadení na silvestrovské oslavě, tržné rány v důsledku přepadení a zhmožděniny posádky z autonehody.

(tzjč)


 

Na jihu Čech začalo očkování proti covidu-19. První vakcínu dostal emeritní primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice

Prvním očkovaným Jihočechem proti covidu-19 se stal na Silvestra emeritní primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík. Podle nastaveného trendu totiž svým věkem i pracovním zařazením spadá to tzv. rizikové skupiny lidí, kteří by měli dostat vakcínu nejdříve. Potvrdil to hejtman Martin Kuba i ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Chmelík se věnuje infektologii přes 40 let a stále dochází na infekční oddělení. „Je mi přes 65 let, mám vyšší tlak, trochu nadváhu a nějaké chronické potíže. Podobně je na tom i řada mých spolužáků a vrstevníků. Mám proto pro ně jednoduchý vzkaz. Jestli jste u sebe napočítali podobné faktory, které jsem vyjmenoval, tak se nechte naočkovat, je to pro vás velmi vhodné,“ sdělil emeritní primář s tím, že podle statistiky je průběh nemoci covid-19 horší u mužů, než u žen.

Prvních 975 očkovacích vakcín proti covidu-19 dorazilo na jih Čech, konkrétně do českobudějovické nemocnice, ve středu 30. prosince. „Využijeme je pro zdravotníky v jihočeských nemocnicích. 375 zůstane v českobudějovické nemocnici a po stovce jich dostane každá okresní nemocnice,“ upřesnil Kuba.

Zájem zdravotníků podle hejtmana množství těchto vakcín ale převyšuje. „Máme nahlášeno, že bychom v průběhu ledna měli dostat dalších 11 700 vakcín. A ty chceme využít právě na očkování dalších zdravotníků v našich nemocnicích. A dále seniorů v seniorských domovech, kde se nám ta infekce, bohužel, znovu zase na jihu Čech šíří. Dostat by ji měli i pečovatelé a sestřičky v seniorských domovech, praktičtí lékaři či ambulantní specialisté,“ naznačil Kuba.

Očkování veřejnosti by mohlo nastat v únoru. Preferujeme vakcinační centra

Očkování veřejnosti, jak dále hejtman uvedl, by mohlo nastat v únoru, jakmile vláda připraví a nastaví objednávací systém. „Z mého pohledu je nejdůležitější naočkovat lidi nad 60 let, protože ti patří k té rizikové skupině. Když se podíváme, kdo s covidem-19 končí v nemocnicích, tak jsou to právě oni,“ řekl Kuba.

Hejtman preferuje, aby se očkování veřejnosti na jihu Čech konalo ve vysokoprůtokových vakcinačních centrech. „Denně bude nutné naočkovat třeba okolo pěti až šesti tisíc lidí a to v nemocnicích není technicky možné. Proto chceme již v příštím týdnu představit nějakou podobu, jak by měla tato očkovací centra v Českých Budějovicích a okresních městech vypadat,“ sdělil Kuba.

Šnorek pak dodal, že vzhledem k náročným transportním a skladovacím podmínkám, bude vakcína z českobudějovické nemocnice do okresních nemocnic distribuována v pondělí 4. ledna ráno. „Jedná se o vakcínu COMIRNATY od výrobce Pfizer-BioNTech pro aktivní imunizaci za účelem prevence nemoci covid-19 způsobené virem SARS-CoV-2 u jednotlivců ve věku od 16 let,“ uzavřel ředitel českobudějovické nemocnice.

(tzjč)


 

Zákon o prodejní době v maloobchodě se sice 1. ledna opět neuplatní, ale s nákupy na Nový rok přesto počítat nemůžeme

Česká obchodní inspekce reaguje na četné dotazy ze stran spotřebitelů, podnikatelů i novinářů a vysvětluje, že zákon o prodejní době v maloobchodě se zítra, tedy 1. ledna 2021, opět neuplatní, avšak i přesto je nutné myslet na aktuální opatření Vlády ČR a počítat s tím, že si na Nový rok spotřebitelé přesto nenakoupí.

Česká obchodní inspekce v posledních dnech roku intenzivně vysvětluje spotřebitelům i podnikatelům, že zákon upravující prodej ve vybrané státní svátky v provozovnách nad 200m² se sice opět neuplatní (jednoduše řečeno „neplatí“), protože je stav nouze, nicméně „běžný“ prodej přesto nebude možný z důvodu opatření Vlády ČR. Aktuální opatření se navíc vztahují na provozovny bez ohledu na velikost jejich prodejní plochy.

Opatření je možné sledovat na stránkách Vlada.cz, kde je nyní uvedeno: „zakazuje se – maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách ve státní svátek a v ostatní svátek po celý den a v ostatní dny v čase mezi 21:00 hod. až 04:59 hod.“ s tím, že tento zákaz se nevztahuje na činnosti, které nejsou živností podle živnostenského zákona, a na provozování

a) čerpacích stanic s palivy a mazivy,

b) lékáren,

c) prodejen v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích,

d) prodejen ve zdravotnických zařízeních,

e) provozoven stravovacích služeb v rozsahu podle bodu I/2,“

Viz: https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-stav-a-mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/#maloobchod_sluzby

(tzčoi)


 

Výběr z médií: levnější PCR testy, pohovory přes internet i evropský očkovací průkaz

31. prosince – V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že PCR testy na koronavirus budou od ledna levnější, lidé zaplatí maximálně 1310 korun. Laboratořím se totiž od jara výrazně snížily náklady, píšou Hospodářské noviny. Neobvyklý rok podle Mf Dnes zažili kvůli koronaviru taky personalisté a uchazeči o zaměstnání. Většina pracovních pohovorů se totiž přesunula na internet. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V SAPĚ i v řetězci se prodávala dnes pyrotechnika navzdory opatřením

Česká obchodní inspekce dnes (ve středu 30. prosince) provedla ve spolupráci s Policií ČR kontrolu provozovny nacházející se v prostorech pražské tržnice SAPA. Na místě se prodávala pyrotechnika, což je v rozporu s aktuálním opatřením Vlády ČR, dále bylo zjištěno i porušení v dozorové kompetenci ČOI.

Inspektorát ČOI pro Středočeský kraj a Hl. m. Praha ve spolupráci s Policií ČR dnes provedla kontrolu v provozovně v areálu SAPA. V provozovně byly nabízeny k prodeji pyrotechnické výrobky kategorie F1, F2, F3 a P1. Pyrotechnické výrobky byly prodány inspektorům v postavení běžného spotřebitele, tedy v rámci tzv. maloobchodního prodeje, přestože prodej pyrotechnických výrobků je v kamenných provozovnách v jeho režimu aktuálně zakázán. Provedenou kontrolou inspektorátu bylo zjištěno, že se prodejci snaží přes opatření Vlády ČR pyrotechnické výrobky prodávat, přičemž tento prodej „schovávají“ za informaci uvedenou v daném případě na dveřích provozovny, z níž plyne, že prodej výrobku je zajištěn pouze pro živnostníky. Inspektorát ale prokázal opak.

Provedenou kontrolou bylo zjištěno překročení celkové hmotnosti čisté slože (výbušných látek). Na místě bylo zjištěno více než 350 kg čisté slože, což je v rozporu se zákonem č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích.

Kontrola nebyla doposud ukončena; kontrolované osobě byla uložena opatření k doplnění požadovaných dokumentů, dokladů a evidencí, které budou inspektorátem následně posouzeny a vyhodnoceny a na základě nichž přijme inspektorát případná další opatření v její dozorové pravomoci.

Česká obchodní inspekce mimo jiné na začátku tohoto týdne také zjistila prodej pyrotechnických výrobků ve dvou prodejnách řetězce (v Praze a Berouně), což bylo zadokumentováno a bude předáno k došetření Policii ČR pro podezření na porušení aktuálních opatření Vlády ČR.

(tzčoi)


 

Krizová školská zařízení začnou fungovat od 4. ledna

V návaznosti na usnesení vlády č. 1378 ze dne 23. prosince 2020 o přijetí krizového opatření v souvislosti s řešením pandemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na jihu Čech byly Pokynem hejtmana Jihočeského kraje číslo 41 ze dne 29. prosince 2020 v každé obci s rozšířenou působností aktivovány vybrané základní školy, které budou zajišťovat péči dětem a žákům, jejichž zákonní zástupci se podílejí na boji proti této pandemii a nemohou tuto péči zajistit.

Jedná se o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví, zaměstnanců uvedených v § 115 odst. 1 a dalších zaměstnanců v sociálních službách podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, sociální pracovníky zařazeny k výkonu sociální práce na krajských a obecních úřadech podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, sociální pracovníky a další odborné pracovníky vykonávající činnosti podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, příslušníky ozbrojených sil nebo pedagogické anebo nepedagogické pracovníky určené školy nebo školského zařízení, zaměstnance Finanční správy, zaměstnance České pošty, s.p. a to bez ohledu na to, zda jsou tyto děti dětmi nebo žáky určené školy nebo školského zařízení.

Vybraná školská zařízení jsou od 4. ledna 2021 připravena výše uvedeným zaměstnancům zajišťovat péči o děti ve věku od 3 do 12 let.  Uvedený pokyn ukládá umístit na vstupní dveře určené školy informace o způsobu zajištění péče o děti výše uvedených oprávněných osob s uvedením kontaktu na kontaktní osobu školy a školského zařízení.

(tzjč)


 

Výběr z médií: kontroly na Silvestra nebudou, rostoucí akciové trhy i vlci v Jizerských horách

30. prosince – V českých médiích se ve středu dočtete, že policisté na Silvestra nechystají celorepublikové kontroly, někde ale posílí noční hlídky. Týkat se to bude třeba Prahy, kde budou kontrolovat zákaz pyrotechniky i dodržování vládních nařízení, píše Mf Dnes. Světové akciové trhy podle Hospodářských novin v závěru roku rostou, investoři sází na pomoc států a konec pandemie. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: Čechy zlákaly levné letenky do tepla, dražší skládkovací poplatek i vyšší tržby e-shopů

29. prosince – Hitem letošní zimy je cestování do exotických destinací. Například o dovolenou na Maledivách oproti loňskému roku projevilo zájem o 287 procent více Čechů, píše Mf Dnes. Od prvního ledna se zdraží cena takzvaný skládkovací poplatek. Novým odpadkovým pravidlům se věnují Lidové noviny. A Hospodářské noviny informují o trendu nákupů online. Více se dočtete ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zjistila podezření na diskriminaci spotřebitelů

Česká obchodní inspekce pokračovala ve 3. čtvrtletí 2020 v kontrolách zaměřených na diskriminaci spotřebitelů. Celkem provedla 248 kontrol a podezření na některou z forem tohoto nežádoucího společenského jevu zjistila ve 3 případech.

Česká obchodní inspekce uskutečnila od 1. července do 30. září 2020 celkem 248 kontrol. Konkrétně se zaměřila na porušování § 6 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, který zakazuje prodávajícím diskriminovat spotřebitele při prodeji výrobků nebo poskytování služeb. Podezření na některou z forem diskriminace spotřebitele byla inspektory zaznamenána ve 3 případech.

Konkrétně se jednalo:

– 1x byl rusky hovořícím zákazníkům nabídnut jídelní a nápojový lístek, ale jídelní lístek s denním obědovým menu jim nabídnut nebyl, ačkoli česky hovořícím zákazníkům tento jídelní lístek s denním obědovým menu nabídnut byl

– 1x byl spotřebiteli zakázán vstup do provozovny s dětmi mladšími 15 let

– 1x byl výrobek zakoupený do kontrolního nákupu, který byl realizován v anglickém jazyce, účtován částkou 69 Kč namísto správné částky 49 Kč, čímž došlo k celkovému finančnímu rozdílu 40 Kč, neboť byly zakoupeny 2 kusy výrobku, tj. 2 x 69 Kč; kontrolní nákup realizovaný v českém jazyce byl účtován správně, tj. 2 x 49 Kč

Součástí kontrolní akce bylo také ověřování plnění dalších zákonných povinností obchodníků. Jejich nedodržení bylo zjištěno ve 102 případech.

Nejčastěji obchodníci porušovali ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Ve 32 případech bylo kvalifikováno porušení ustanovení § 12, neboť prodávající neseznamovali spotřebitele s cenami nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb v souladu s cenovými předpisy, ve 26 případech byly zjištěny nedostatky v dodržování zásad poctivosti prodeje ve smyslu ustanovení § 3, v 19 případech se jednalo o porušení ustanovení § 16, kdy nebyl vydán doklad o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo byl vydán doklad bez potřebných náležitostí.

Porušení některých ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, včetně dalších zákonů bylo zjištěno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Právní moci, ve 3. čtvrtletí 2020, v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním, nabyly dvě pokuty v celkové výši 40 000 Kč (jedná se o úhrnné pokuty, tj. týkají se i dalších porušení ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele). Obě pravomocně uložené pokuty se vztahují ke kontrolám provedeným v roce 2019. Obchodní společnosti MANES GROUP a.s. provozující „Art Restauraci Mánes“ byla uložena úhrnná pokuta ve výši 20 000 Kč. Německy hovořícím spotřebitelům nebylo nabídnuto jídlo z „poledního menu“, přestože spotřebitelům hovořícím česky jídlo z „poledního menu“ nabídnuto bylo.

Druhá pokuta, rovněž ve výši 20 000 Kč, byla uložena společnosti FlixBus CZ s.r.o. za diskriminaci spotřebitele kupující jízdenky při nástupu v autobuse, neboť totožnou službu poskytovala některým osobám kupujícím jízdenku při nástupu levněji než ostatním osobám, aniž vyšší cenu rozumně zdůvodnila. V konkrétním případě byla účtována cena za jízdné ve výši 60 Kč, zatímco dalšímu spotřebiteli nastupujícímu na stejnou trasu do téhož autobusu účtovala cenu 69 Kč, tedy o 9 Kč vyšší.

Další sankce ve formě zákazu prodeje byly uloženy na 438 kusů výrobků v celkové hodnotě 34 811,80 Kč. Dále byl vydán zákaz používání na 8 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Na základě zjištěných dalších porušení právních předpisů bylo v rámci kontrolní akce pravomocně uloženo v tomto období celkem 74 pokut v celkové výši 205 000 Kč.

(tzčoi)


 

Výběr z médií: další odložení Čapího hnízda, fotograf pro Schillerovou i Vánoce v zoologických zahradách

28. prosince – V pondělním českém tisku se dočtete, že covid zbrzdil vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Ministryně financí Alena Schillerová si najala profesionálního fotografa, od kterého si ministerstvo navíc nakoupilo kalendáře za desetitisíce korun. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 23. prosince

Vláda rozhodla o zpřísnění přijatých krizových opatření s ohledem na přechod do stupně 5 protiepidemického systému PES, k němuž dojde v neděli 27. prosince. Přísnější opatření mají platit až do 10. ledna 2021.

V důsledku toho bude opět prodloužen noční zákaz vycházení, který bude nově začínat ve 21 hodin https://www.vlada.cz/…/aktualne/volny-pohyb-1375.pdf

Ve stejnou dobu budou muset zavřít všechny prodejny a služby včetně výdejních okének, přičemž vláda opět přikročila k jejich výraznému omezení, budou povoleny opět jen vymezené základní druhy prodávaného zboží a poskytovaných služeb. Zároveň ale vláda zrovnoprávnila všechny druhy provozoven tím, že se zákaz bude týkat výhradně sortimentu a služeb a nebude již vázán na velikost prodejny. To v praxi znamená, že velké supermarkety nebudou smět nabízet zákazníkům doplňkové zboží, které nelze prodávat a nabízet v jiných provozovnách. Zákaz se od 27. prosince bude týkat i lyžařských vleků a lanových drah pro veřejnost, které slouží k využívání lyžařských tratí https://www.vlada.cz/…/med…/aktualne/maloobchod-1376.pdf

Omezeno bude shromažďování osob na veřejnosti na dvě. Svateb, pohřbů a vstupu do registrovaného partnerství se bude moci účastnit nanejvýš patnáct osob. Pro církevní a náboženská shromáždění byla snížena povolená kapacita v kostelech a modlitebnách na maximálně deset procent míst k sezení, nově byl ale povolen hromadný zpěv za podmínky, že zpěváci nebo sbor budou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby bylo zabráněno šíření kapének hodin https://www.vlada.cz/…/aktualne/volny-pohyb-1375.pdf

Do přísnějšího režimu se po skončení vánočních prázdnin vrátí i školy. Až do 10. ledna budou moci být v provozu pouze mateřské školy a první a druhé ročníky základních škol. V platnosti zůstávají výjimky pro speciální školy, praktické vyučování a praxe, zkoušky či individuální konzultace https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/skoly-1377.pdf

Vláda současně opět nařídila hejtmanům a pražskému primátorovi, aby zajistili nezbytnou péči pro děti od 3 do 10 let, jejichž zákonní zástupci pracují v oborech, které jsou důležité pro chod státu, například pro zaměstnance integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády, obecní policie, hygieny, zdravotnictví, pracovníky v sociálních službách, na úřadech práce, zaměstnance škol a školek či České pošty https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/deti-1378.pdf

Omezen bude opět na nezbytné minimum i chod úřadů a institucí a rozsah úředních hodin pro veřejnost https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/urady-1379.pdf

Vláda se zabývala také informací vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu o aktuální podpoře podnikatelů zasažených pandemií covid-19. Cílem je, aby byly všechny zasažené sektory podpořeny spravedlivě stejně. Vicepremiér Havlíček dostal za úkol předložit upravený dotační program na příštím jednání vlády. Podnikatelé tak budou mít k dispozici čtyři základní podpůrné programy – Antivirus Plus, Covid – Nájemné, kompenzační bonus a právě nový program Covid – Uzavřené provozovny.

Kompletní výsledky jednání vlády http://www.vlada.cz/…/vysledky-jednani-vlady-23…/

(fbvčr)


 

Index rizika PES je na hodnotě 81, nejhorší je situace v Karlovarském kraji

Souhrnný index rizika pro Českou republiku je podle protiepidemického systému na hodnotě 81. Hodnota odpovídá pátému pohotovostnímu stupni. Vláda ČR proto projednala přesun právě do tohoto stupně. Pro toto rozhodnutí byla kromě rizikového skóre důležitá také situace ohledně intenzivní péče v nemocnicích.

Řazení do příslušných úrovní probíhá na základě epidemiologických ukazatelů, jako je např. 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, pozitivita testů a také 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel zaměřená na seniorní skupiny.

Aktuální hodnota souhrnného indexu rizika pro Českou republiku je nyní 81. Úroveň odpovídá pátému pohotovostnímu stupni. Nejpříznivější skóre je v Praze, kde se pohybuje na hodnotě 66. Naopak v Karlovarském kraji je hodnota indexu 86.

„Souhrnný index rizika PES je i nadále na hodnotě, která odpovídá pátému stupni pohotovosti, proto jsme byli nuceni na jednání vlády přistoupit k přesunu do tohoto stupně. Kromě samotného indexu je velmi důležité pozorně sledovat také situaci v nemocnicích, především v oblasti intenzivní péče,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V souvislosti s nárůstem počtu případů dochází také k navyšování počtu provedených testů, které souvisejí s indikacemi k testování. Aktuálně je prováděno ve všedních dnech zhruba 30 000 testů denně. Průměrná pozitivita testů se pohybuje okolo 25 %.

„Počty nových případů na onemocnění COVID-19 korelují s počty provedených testů. K tomu, aby situace neeskalovala, pomáhá také trasování. Do 24 hodin se podaří vyřešit většinu případů,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Skóre je hodnoceno barevně pro celou republiku i jednotlivé kraje, hodnoty jsou ale kalkulovatelné také pro nižší správní celky. Podle skóre jsou kraje řazené do pěti stupňů pohotovosti, na které navazují příslušná protiepidemická opatření týkající se např. nošení roušek, shromažďování, obchodů, kultury nebo školství, ale i jejich rozvolňování.

Protiepidemický systém (PES) vyvinulo Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ve spolupráci s experty z českých i zahraničních univerzit. Skóre je kalkulováno a implementováno do online systému ÚZIS a zveřejněno na webových stránkách.

„Všechny sledované populační epidemické indikátory ukazují mezitýdenní nárůst. Šíření viru má komunitní charakter a narůstá s hodnotou reprodukčního čísla 1,25. Vyšší počty nově nakažených zranitelných skupin představují bohužel stále trvající riziko pro budoucí hospitalizace,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek

V nemocnicích trvá stabilní situace z pohledu dostupnosti péče pro pacienty s covid-19. Stávající vývoj počtu nemocných covid-19 s nutností hospitalizace ale vyžaduje v řadě krajů trvající omezování odkladné péče, v některých prakticky zastavení. Systém je udržován v pohotovostním režimu tak, aby byl schopen v řádu dní se přizpůsobit kapacitně na případný i skokový nárůst pacientů. V provozu je nadále Národní dispečink lůžkové péče, umožňující operativní transport a umístění pacientů mimo daný kraj v případě nutnosti.

Aktuální opatření, počty pozitivně diagnostikovaných pacientů a další informace související s epidemií covid-19 je možné sledovat na stránkách Ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz, nebo na vládním portálu covid.gov.cz.

(tzmz)


 

‚Ojedinělý’ vánoční podvod. Policie pátrá po prodejci cukroví, který připravil 80 lidí o desítky tisíc korun

Na internetu zahlédl nabídku vánočního cukroví za výhodnou cenu, u prodejce si ho proto objednal, zaplatil zálohu a čekal na termín dodání. Autor inzerátu ale přestal komunikovat a David Ditrich se tak svého cukroví nedočkal. Stejný příběh se letos stal desítkám dalších lidí, kteří si cukroví koupili ze stránek Jiříkova kuchyně. „Evidujeme nejméně 80 poškozených se škodou 40 tisíc korun,“ říká mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: tisíce nájemních bytů, digitalizace realitního trhu i levnější štědrovečerní večeře

23. prosince – Ve středečním českém tisku se dočtete, že na nájemní trh se letos dostaly tisíce nových bytů. Mohl za to i výrazný pokles v oblasti krátkodobého ubytování turistů kvůli pandemii koronaviru. Píše to deník E15. Pandemie podle Hospodářských novin urychlila i digitalizaci na realitním trhu. Makléři začali častěji nabízet online prohlídky nemovitostí nebo podpisy smluv na dálku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministerstvo zdravotnictví spustilo projekt Pacientský hub

Unikátní projekt Ministerstva zdravotnictví Pacientský hub zahájil svoji činnost. Jeho cílem je poskytovat zázemí pro rozvoj a vzdělávání občanské společnosti ve zdravotnictví. Prostory Pacientského hubu na neformálním setkání s novináři a pacientskými organizacemi představil náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Radek Policar.

Pacientský hub je projekt Ministerstva zdravotnictví ČR financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska 2014–2021 z programu Zdraví.

Projekt je jedinečný svým zaměřením na podporu pacientských organizací a pacientů. Projekt má primárně za cíl pacientským organizacím zajišťovat komplexní vzdělávací program, a to prostřednictvím seminářů, workshopů a setkávání s odborníky. Sdílený pracovní a komunitní prostor v pražských Vršovicích poskytuje prostor pro práci, spolupráci a sdílení dobré praxe. Kromě fyzických prostor Pacientský hub taktéž spravuje interaktivní webový portál a aktivně se podílí na rozvoji online komunity na sociálních sítích.

„Ministerstvo zdravotnictví si uvědomuje důležitost pacientských organizací a jejich práce pro pacienty. V tomto ohledu hrají skutečně nezastupitelnou roli. Věřím, že činnost Pacientského hubu výrazně přispěje k posílení jejich soběstačnosti, nezávislosti a kompetentnosti pro obhajování zájmů a práv pacientů,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Do programu se mohou registrovat a plně jej využívat členové a členky pacientských organizací. Prostor však bude otevřen i široké veřejnosti, a to skrze volnočasové, komunitní a osvětové aktivity, stejně tak jako pro akce s cílem zvýšit zdravotní gramotnost.

„Letošní rok byl pro všechny z nás ve znamení dramatických událostí a zkoušek. V porovnání s tím, čím procházíme, je otevření Pacientského hubu balzámem na duši,“ řekl náměstek pro legislativu a právo Radek Policar a dodal: „Věřím, že se již brzy dočkáme plného zprovoznění, jakmile se zlepší epidemická situace.“

Pacientský hub však nezahálí ani v době mimořádných opatření. Vzdělávací program probíhá čile v online podobě. V listopadu proběhl webinář k negrantovému fundraisingu, začátkem prosince uspořádal hub diskuzní setkání k digitalizaci a webinář k pořádání akcí online.

V oblasti vzdělávání je pro Pacientský hub důležitá bilaterální spolupráce s partnerskou organizací Norsk Revmatikerforbund (NRF). Jedná se o jednu z největších norských pacientských organizací s více než 34 000 členy, která je zaměřena na prevenci a boj s revmatickými onemocněními a na muskuloskeletální poruchy. NFR bude Pacientskému hubu poradcem zejména při tvorbě e-learningových vzdělávacích programů, se kterými má letité zkušenosti.

Projekt rovněž významně podpořila Městská část Praha 10, která Ministerstvu zdravotnictví poskytla nově zrekonstruované a bezbariérové prostory. Spolupráce bude nadále pokračovat propojováním aktivit hubu s činnostmi organizací i obyvatel této městské části.

Jak vypadají prostory Pacientského hubu?

Prostory Pacientského hubu se nacházejí na adrese U Vršovického nádraží 30, Praha 10 – Vršovice. Prostor o celkové rozloze 340 m2 bude v provozu každý všední den od 8:30 do 17:00 hodin. Návštěvníci mohou v tomto čase využívat multifunkční prostor o rozloze 72 m2, který bude především plnit funkci pracovního zázemí se stoly s nastavitelnou výškou a sdílenými počítači. Snadno jej ale lze proměnit na konferenční sál, galerii či promítací místnost.

Registrovaným členům budou dále k dispozici 3 plně vybavené zasedací místnosti o rozloze 10 m2, 12 m2 a 30 m2, kuchyň včetně prostoru pro odpočinek a relaxaci a sociální zařízení. Na zbylé ploše se nachází 6 kanceláří, z nichž 2 v tuto chvíli slouží jako zázemí pro zaměstnance Ministerstva zdravotnictví ČR a 4 využijí další subjekty, jež se o prostory budou moci v nadcházejícím roce ucházet v rámci veřejné soutěže.

Co jsou Fondy EHP a Norska?

Prostřednictvím Fondů EHP a Norska přispívají státy Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru (EHP) a k posilování spolupráce s patnácti evropskými státy. Příjemci finanční podpory jsou země střední, východní a jižní Evropy. Patří mezi ně také Česká republika, která má s těmito fondy dlouhodobě vynikající spolupráci.

(tzmz)


 

V Jihočeském kraji absolvovalo antigenní test 2300 pedagogických pracovníků. Počty pozitivních se pohybují mezi 2,3 až 3,9 procenty

Antigenního testování na zjištění přítomnosti covidu-19 v organismu se v Jihočeském kraji zúčastnilo od 2. do 18. prosince 2300 z celkového počtu 19 800 evidovaných pedagogických pracovníků. Tedy 11,6 procenta. Pozitivní nález byl podle údajů Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) prokázán u 2,3 procenta a podle systému COVID FORMS APP (CFA) u 3,9 procenta z nich. Bez příznaků respiračního onemocnění bylo dle ISIS 1,65 procenta a dle CFA 2,0 procenta. Potvrdil to v úterý 22. prosince hejtman Martin Kuba.

Provést vyšetření antigenním testem na covid-19 všem pedagogickým pracovníkům, kteří o vyšetření projeví zájem, nařídilo 3. listopadu ve svém mimořádném opatření Ministerstvo zdravotnictví všem poskytovatelům zdravotní péče v síti antigenních odběrových center (AOC). V kraji testování pedagogů zajišťovalo sedm AOC zařazených v síti garantovaných odběrových míst lokalizovaných v každém okrese kraje, respektive ve všech okresních a krajské nemocnici.

Kromě stacionárních AOC byly zorganizovány také čtyři mobilní odběrové týmy, které umožnily vyšetření pedagogů v odlehlejších lokalitách. Dva týmy zajišťovaly ve svých okresech Nemocnice České Budějovice a Strakonice. Další dva týmy zajišťoval Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje (HZS JčK) ve spolupráci s pracovníky Nemocnic Tábor, Jindřichův Hradec a Prachatice. Týmy HZS JčK pak rovněž prováděly vyšetřování ve školách v sedmi městech – Suchdol nad Lužnicí, Třeboň, Dačice, Milevsko, Vimperk, Soběslav a Veselí nad Lužnicí.

„Pro preventivní testování pedagogů byly vytvořeny samostatné objednávací systémy. Z protiepidemických důvodů byly rovněž vyčleněny samostatné doby pro vyšetřování pedagogů, nebo vytvořeno další paralelní místo tak, aby nedocházelo ke kontaktu pedagogů s pacienty přicházejícími na indikovaná PCR vyšetření,“ uzavřel hejtman Kuba.

(tzjč)


 

Ministr Brabec: Do obcí posíláme dalších 700 milionů, především na vodohospodářské projekty. Dotaci získal i model Zdoňov, který navrací vodu do krajiny

Dalších více než sto obcí získá dotační podporu na své investice. Celkem se jedná o téměř 700 milionů korun, které obce použijí na posílení či výstavbu nových zdrojů pitné vody, čištění vody odpadní nebo díky nim zafinancují zpracování dokumentace k vodohospodářským a krajino – hydrologickým projektům. Projektové práce se naplno rozeběhnou i na inovativním projektu v CHKO Broumovsko – tzv. modelu Zdoňov, jehož cílem je vrátit do krajiny přirozený vodní režim a adaptovat ji tak na klimatické změny.

Do obcí posílá rezort životního prostředí ročně stovky milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, které zejména malým obcím nabízí řešení nejen akutních problémů, kterým nedostatek pitné vody bezesporu je. Díky nově schváleným dotacím vybudují nový vodní zdroj například v Dolanech u Jaroměře. V obci Hradec na Plzeňsku použijí třímilionovou dotaci na výstavbu vodovodního přivaděče a v Řevnici zregenerují místní prameniště. Díky dotacím tak obce v poměrně krátké době zažehnají problémy s dodávkami pitné vody.

„Peníze na výstavbu nových nebo regeneraci stávajících zdrojů pitné vody nabízíme obcím setrvale od roku 2016 a průběžně je schvalujeme. Mohu slíbit, že v tom budeme pokračovat i nadále. Minulý týden jsme v aktuálně otevřené výzvě pro velký zájem navýšili alokaci o dalších 150 milionů a prodloužili příjem žádostí o půl rok,“ komentuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotační prostředky, vyplácené z národních zdrojů, umožní také výstavbu nákladných technologií na čištění vody. Ve Žďáru mohou začít modernizovat čistírnu odpadních vod tak, aby pojala a zpracovala více splašků. Hned pět vesnic okolo Štětí dostane novou kanalizaci, na tu se mohou také těšit v Koloveči nebo v mikroregionu Císařský Kámen na Jablonecku. U těchto náročných projektů se podpora počítá na desítky milionů korun a bez ní by často v regionech žádná taková infrastruktura nevznikla. Zkrátka nepřijde ani na šedesát obcí, kde se na podobné velké stavby typu vodovodů či kanalizací teprve chystají. Z přiklepnuté dotace budou moci zafinancovat kompletní projektovou přípravu, od počátečních podkladových studií až po projektovou a zadávací dokumentaci.

„S takto připravenými projekty si už v příštím roce budou moci požádat o dotaci na jejich realizaci v navazujícím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Tím, že budou mít obce vše dopředu připravené, budou se moci rovnou pustit do realizace a začít čerpat peníze,“ popisuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Unikátní „model Zdoňov“

Dotaci na zpracování kompletní projektové dokumentace získal i rozsáhlý projekt spolku Živá voda, který ve Zdoňově v Broumovském výběžku plánuje na ploše 479 hektarů navrátit krajině její přirozený vodní režim, a to pomocí všech dostupných opatření. Projekt počítá s vybudováním 71 tůní, 25 mokřadů, revitalizací přibližně devíti kilometrů malých vodních toků a kromě jiného také s vysázením téměř tří tisíc stromů a dalších dřevin.

„Projekt je zajímavý především svou komplexností a bezpochyby má potenciál inspirovat další subjekty, aby model převzaly do dalších částí republiky. My je v tom samozřejmě rádi podpoříme, ať už z národních či evropských peněz. Odolnější krajina vůči změně klimatu a dopadům sucha je naše výsostná priorita již od roku 2014,“ dodává ministr Richard Brabec.

Spolek zatím získal peníze na vytvoření projektové dokumentace, na samotnou realizaci, do níž plánuje aktivně zapojit i veřejnost, chce následně čerpat dotace z Operačního programu Životní prostředí. Výsledkem projektu tak bude nejen zvýšená retence vody, lepší ochrana proti povodním a erozi, ale také přiblížení tématu klimatické změny lidem.

Kromě projektů zaměřených na vodu je součástí velkého balíku schválené dotační podpory i ekologická autodoprava. Nové vozy na elektřinu, CNG či hybridní pohon si pořídí téměř stovka měst a obcí, jejich příspěvkové organizace či společnosti. Obec Tehov nový elektromobil využije na bezemisní údržbu obce, ve Vysokém Mýtě vozy uplatní v technických službách. Tři elektromobily včetně dobíjecí stanice pořídí i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a na nový vůz se mohou těšit i v domově pro seniory v Kamenci.

Seznam schválených projektů: https://www.narodniprogramzp.cz/dokumenty/detail/?id=2205

(tzmžp)


 

Antigenní testy jsou rychlé a spolehlivé, výsledek je k dispozici maximálně do 30 minut

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravilo leták určený zejména pro zaměstnavatele k antigennímu testování. Antigenní testy by se měly primárně používat u osob s příznaky covid-19. Testy jsou určeny pro profesionální užití. Provádět je musí vyškolený zdravotnický personál, který má povinnost zápisu údajů a výsledků provedených testů do zdravotnických informačních systémů.

„Oproti PCR testům jsou antigenní testy výrazně rychlejší a levnější. Výsledek je k dispozici asi za čtvrt hodiny, maximálně do 30 minut. Antigenní test pátrá po bílkovině z povrchu koronaviru, zatímco PCR test hledá genetickou informaci, odběr vzorků je nicméně stejný. Spolehlivost antigenního testu ovlivňuje například koncentrace viru či doba od začátku nemoci,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Antigenní testy už nyní používá řada podniků, mnohé průmyslové firmy proto, aby mohly fungovat i v době pandemie, mají systém boje s koronavirem velmi dobře nastavený a mohou být inspirací i pro ostatní,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Příklady dobré praxe z průmyslu bychom chtěli postupně zveřejňovat tak, aby bylo zřejmé, že průmysl jede dál, i když situace není příznivá.“

Kompletní seznam testů registrovaných CEIVD v Evropě je k dispozici na: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu/devices, WHO přehled pak na: www.finddx.org/covid-19/pipeline. Vždy je třeba používat antigenní testy (POC Ag) s certifikací CE IVD a s citlivostí > 90% a specificitou > 97%. Informace pro firmy a OSVČ poskytuje celostátní informační linka 1212, která by od 2. poloviny ledna příštího roku měla nabídku služeb ještě rozšířit.

(tzmz)


 

Výběr z médií: narůstající kyberútoky, chybějící odborníci na kontrolu zpravodajců i netradiční betlém

22. prosince – V úterním českém tisku se dočtete, že počet kybernetických útoků v Česku narůstá. Novinkou, která se objevila letos na podzim, je takzvaný vishing. Pachatelé klientům volají a vydávají se za pracovníky call center jejich bank, informují Hospodářské noviny. Vláda podle Lidových novin ani po třech letech nesehnala odborníky na kontrolu zpravodajců. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Padělky ve velkém množství na tržnici ve Vyšším Brodě i v době nouzového stavu

Česká obchodní inspekce pro Jihočeský kraj a Vysočinu provedla ve spolupráci s cizineckou policií mimořádnou kontrolní akci na tržnici ve Vyšším Brodě, která byla zaměřena na nabídku, prodej a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, tedy padělků. Inspektoři v rámci kontrol dvou stánků, kdy si zjednali vstup do těchto stánku prostřednictvím přizvané osoby – zámečníka, zabavili celkem 1 976 kusů výrobků v celkové hodnotě originálů 8 469 370 Kč, u nichž bylo pojato podezření na skladování a prodej nedovolených napodobenin.

Jednalo se převážně o textilní výrobky, konkrétně bundy, trička tepláky, mikiny, čepice, trenýrky, šátky a dále o pásky, peněženky, kabelky a hodinky označené Louis Vuitton, Michael Kors, Diesel, Gucci, Burberry, G. Armani, Lacoste, Jack Wolfskin, Mammut, Nike, Harley- Davidson, Levis, adidas, Calvin Klein, Mercedes – Benz, BMW, VW a Air Jordan.

Prodávajícím lze za prodej padělků uložit pokutu až do výše 5 miliónů korun.

Text a foto: (tzčoi)


 

Zaměstnanci po Novém roce nezůstanou bez podpory! Program Antivirus bude pokračovat

Vláda dnes na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schválila prodloužení programu Antivirus do konce února. MPSV tak bude nadále podporovat udržení pracovních míst u zaměstnavatelů, kteří jsou stávající nepříznivou situací dotčeni přímo i nepřímo. Důvodem prodloužení programu je nepříznivá epidemická situace i dosud neukončená jednání o kurzarbeitu, který je v současné době ve Sněmovně.

„Krize neskončila, a proto trvá i potřeba ochránit zaměstnance před ztrátou místa. Když totiž dnes přijdete o práci, přijdete i o příjem a získáte přímou jízdenku do života v chudobě. Proto jsme už na jaře přišli s programem Antivirus, který nám umožnil zachránit stovky tisíc pracovních míst. A dokud tu nebudeme mít trvalý nástroj ochrany zaměstnanosti v podobě kurzarbeitu, musíme si vystačit s osvědčeným Antivirem,“ vysvětlila potřebu pokračování programu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Program Antivirus funguje od 6. dubna 2020. Od té doby byl program již několikrát na podnět Ministerstva práce a sociálních věcí prodlužován. Naposledy do 31. prosince 2020. MPSV předpokládalo, že v mezidobí se podaří najít širší politickou shodu nad systémovým opatřením příspěvku v době částečné zaměstnanosti („kurzarbeit“), který měl na program Antivirus plynně navázat s účinností od 1. ledna 2021.

 

Vzhledem k tomu, že příslušný návrh je aktuálně ve Sněmovně ve 2. čtení, bylo MPSV nuceno opětovně Vládě ČR navrhnout prodloužení programu Antivirus. Pakliže by k tomuto kroku nedošlo, byla by Česká republika jedinou zemí v okolí, která by nedisponovala nástrojem na podporu udržení pracovních míst. Cílem programu Antivirus je totiž zmírnění dopadů celosvětového šíření nákazy COVID-19 na zaměstnanost. Zaměstnavatelům jsou refundovány náklady na výplaty náhrad mezd pracovníků za dobu trvání překážek v práci. Parametry současného nastavení Programu Antivirus se od Nového roku nezmění. Informace k jednotlivým režimům Antiviru k dispozici ZDE.

Program Antivirus je považován za jeden z nejúspěšnějších a nejlépe fungujících krizových programů vlády zejména proto, že prokazatelně pomohl udržet lidem pracovní místa. Z celkového počtu stovek tisíc podpořených zaměstnanců si práci udrželo 95 % lidí. Více podrobností k podpoře z Antiviru k dispozici v přehledné analýze. Přehled čerpání z Programu ZDE.

(tzmpsv)


 

Zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách si polepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí prosadilo zvýšení platových tarifů

Lékaři nebo pracovníci v sociálních službách budou mít v příštím roce vyšší platy. Vláda schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení platových tarifů vybraných skupin zaměstnanců ve veřejných službách a správě a státních zaměstnanců.

„Všechny vybrané profese si zaslouží náš obrovský dík. Jejich práce byla v letošním roce nejvíce ovlivněná pandemií COVID-19 a oni i přes velmi ztížené podmínky všechno zvládli a zvládají i nyní. Význam jejich práce je pro společnost skutečně mimořádný a zaslouží si proto adekvátní a trvalé ocenění. A já jsem ráda, že se nám povedlo prosadit zvýšení základní a nejvýznamnější nárokové složky platu, tedy platového tarifu,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zvyšování platových tarifů se bude týkat lékařských a nelékařských zdravotnických pracovníků včetně lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví, pracovníků v sociálních službách, sociálních pracovníků. U této skupiny pracovníků půjde o zvýšení o 10 %. Platové tarify pedagogických pracovníků v regionálním školství (tj. v mateřských, základních a středních školách) se zvýší o 4 %. V případě pedagogických pracovníků v regionálním školství vláda rovněž, tak jako v předchozích letech, pokračuje v plnění závazku obsaženého v Programovém prohlášení vlády.

Celé nařízení od 1. ledna 2021 do konce roku vyjde státní rozpočet na částku cca 4,63 mld. Kč a rozpočty krajů a obcí na cca 1,43 mld. Kč. Pro zaměstnance, kteří jsou placeni z rozpočtů zdravotních pojišťoven, se očekává finanční náklad ve výši cca 4,63 mld. Kč.

(tzmpsv)


 

Další podpora pracujícím rodinám s dětmi!. Vláda schválila zvýšení přídavku na dítě

Vláda na svém dnešním jednání podpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na další podporu pracujících rodin s dětmi. Od nového roku se zvýší přídavek na dítě o víc než čtvrtinu. Navíc se rozšíří okruh rodin, které na něj budou mít nárok. Nově na něj dosáhne zhruba o 250 tisíc dětí více. Změny by měly začít platit od 1. dubna 2021.

„Přídavek na dítě se nezvyšoval 12 let! Přitom od té doby rostly životní náklady rodinám minimálně o čtvrtinu. Pracující rodiny s dětmi, obzvlášť pak ty s nižšími příjmy, si pomoc zaslouží. Dělají všechno správně, ale příjem jim zkrátka nevystačí. A teď v době koronavirové epidemie mají tyto rodiny situaci ještě složitější. Před tím nemůžeme zavírat oči,“ vysvětluje ministryně Maláčová důvody proč se přídavek na dítě zvyšuje právě nyní.

Jak se zvýší přídavek na dítě a kdo na něj dosáhne?

Jelikož se přídavek na dítě nezvyšoval od roku 2008, jeho reálná hodnota klesla o víc než čtvrtinu. Současné navýšení o 26 % tak dorovná tuto ztrátu.

I nadále bude platit, že částky přídavku na dítě ve zvýšené motivační výměře pro pracující rodiny budou o 300 Kč vyšší než v základní výměře. Nárok na zvýšenou výměru mají rodiny, kde má některý z rodičů příjem ze závislé činnosti (alespoň ve výši životního minima), ze samostatné činnosti, z dávek nemocenského pojištění, nějakou formu důchodu, pobírá rodičovský příspěvek nebo mateřskou apod. Tento příjem musí mít rodina pravidelně každý měsíc.

Návrh zároveň obsahuje také rozšíření okruhu nezaopatřených dětí, které na přídavek budou mít nárok. Navrhuje se zvýšit hranici příjmu rodiny, od které mají nárok na tuto dávku. Doposud byl hranicí 2,7násobek životního minima rodiny, nově to bude 3,4násobek. Jen zvýšením hranice příjmu pro přídavek na dítě se podpoří jednou tolik dětí jako je tomu dnes. Celkem by tak mohlo být podpořeno zhruba 20 % všech nezaopatřených dětí. Přídavek na dítě tak nejvíce pomůže pracujícím rodinám s nízkými příjmy.

Novelu zákona o státní sociální podpoře musí nyní projednat Parlament ČR a podepsat prezident republiky. Změny by měly začít platit od 1. dubna 2021.

(tzmpsv)


 

Zdravotnictví čeká příští rok několik důležitých zákonů a vyhlášek

Nový rok přinese do českého zdravotnictví několik důležitých změn na poli právních předpisů z dílny Ministerstva zdravotnictví. K 1. lednu by měla nabýt účinnosti vyhláška měnící seznam zdravotních výkonů, ale také například vyhláška o preventivních prohlídkách mající za cíl upřesnit rozsah preventivních prohlídek. Mimo to ministerstvo předpokládá nabytí účinnosti novely zákona o nelékařských zdravotnických povoláních a zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látky proti COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám a o změně zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Nabytí účinnosti se očekává u zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látky pro očkování proti COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám a o změně zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jeho cílem je zajistit úhradu očkování proti COVID-19 z veřejného zdravotního pojištění, a to včetně příslušné očkovací látky, pro všechny pojištěnce účastné v systému veřejného zdravotního pojištění České republiky. Návrh řeší také nárok na odškodnění případné újmy způsobené očkováním proti COVID-19.

Také v roce 2021 můžeme dále počítat s vyhláškou o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro tento rok. Ty se stanovují každoročně pro případ, že by se zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotních služeb nedohodli na způsobu a výši úhrady zdravotních služeb a regulačních omezeních jinak. Celkový meziroční nárůst nákladů na péči za všechny segmenty činí cca 19,5 miliard Kč, a to před započtením mimořádných nákladů na řešení onemocnění COVID-19 v roce 2021. Tyto mimořádné náklady zahrnují testování na onemocnění COVID-19 a úhradu vakcíny. Přesto, že jsou těžko predikovatelné, střední odhad těchto nákladů se pohybuje ve výši okolo 6,6 mld. Kč a celkový růst nákladů na péči po jejich započtení tak činí cca 26,2 mld. Kč oproti roku 2020. Tento údaj vychází z aktuální predikce stavu ekonomiky České republiky v roce 2021, která počítá se zvýšením platby za státní pojištěnce.

Velmi očekávaná je také novela vyhlášky, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Jejím cílem je provést potřebné změny v seznamu zdravotních výkonů, který slouží k vykazování zdravotních služeb poskytnutých poskytovateli zdravotních služeb pojištěncům. Dojde tak k zařazení nových výkonů i aktualizaci stávajících výkonů, které svým obsahem neodpovídaly skutečnosti, a dále k vyřazení výkonů, které se již nepoužívaly při vykazování zdravotní péče a byly nahrazeny modernějšími metodami či technologiemi. V souvislosti se zařazováním nových výkonů zpravidla dojde k rozšíření a doplnění pravidel pro vykazování zdravotních výkonů. Vyhláškou budou provedeny nezbytné změny s ohledem na platnou a účinnou právní úpravu, rozvoj jednotlivých medicínských oborů nebo také míru inflace. V novém roce je počítáno také s novelou vyhlášky o preventivních prohlídkách, jejímž cílem je vhodně modifikovat a upřesnit rozsah preventivních prohlídek dětí a rozšířit všeobecnou preventivní prohlídku pro dospělé o doporučení pacientovi podrobit se ve vymezeném věku preventivnímu očnímu vyšetření. 

Důležitou novinkou jsou také vyhlášky o stanovení činností, které může vykonávat lékař bez odborného dohledu po získání certifikátu o absolvování základního kmene, a to konkrétně chirurgického, patologického, oftalmologického, dermatovenerologického a urologického. Postupně budou vydávány obdobné vyhlášky i pro další základní kmeny.

V návaznosti na novelu zákona o ochraně veřejného zdraví přinese nový rok také novelu vyhlášky o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch. Ta nově stanovuje povinnost sledování a hodnocení výskytu mnohobuněčných organismů ve vodě ke koupání v přírodních koupalištích. Toto doplnění bylo provedeno vzhledem ke zvyšujícímu se výskytu biologického znečištění vod ke koupání a s tím souvisejícím nárůstem výskytu cerkáriové dermatitidy u koupajících se osob v přírodních koupalištích v několika posledních rekreačních sezonách. Doposud nebyl výskyt jejich původců v koupacích vodách řešen preventivně, ale obvykle až po nahlášení prvních onemocnění.

Počátkem roku 2021 se očekává také nabytí účinnosti novely zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, který má nově stanovit, že medici po absolvování 8 semestrů studijního programu všeobecné lékařství a po úspěšně vykonané zkoušce z ošetřovatelské péče nebo péče o nemocné anebo obdobného předmětu v rámci tohoto studijního oboru získávají způsobilost k výkonu povolání praktické sestry a studenti  studijního programu zubní lékařství po absolvování čtyř semestrů akreditovaného zdravotnického magisterského studia oboru zubní lékařství a po složení zkoušky z předmětu preklinické zubní lékařství nebo podobného předmětu v rámci tohoto studijního oboru získají způsobilost k výkonu povolání zubní instrumentářka.

(tzmz)


 

Ministerstvo zdravotnictví informuje o opatřeních pro cestovatele z Velké Británie a Severního Irska

 

Vzhledem k epidemické situaci ve Velké Británii a Severním Irsku vydalo Ministerstvo zdravotnictví ochranná opatření, která stanovují podmínky po cestovatele z těchto lokalit. Všechny osoby vracející se z těchto zemí musí podstoupit PCR test, nebo nastoupit do karantény. Do té doby je až na výjimky omezený jejich volný pohyb na území České republiky.

Na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (dále jen „Velká Británie“) došlo v posledních dnech k rapidnímu nárůstu nově diagnostikovaných případů onemocnění COVID-19, obzvláště v jihovýchodní Anglii. Z genetických analýz se ukázalo, že příčinou je pravděpodobně nová varianta viru SARS-CoV-2. Dosavadní analýzy ukazují, že tato varianta viru způsobuje významně vyšší přenos onemocnění než dosud známé varianty, a odhaduje se, že má zvýšenou přenositelnost až o 70 % (viz Threat Assessment Brief vydaný dne 20. prosince 2020 Evropským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí). Z tohoto důvodů bylo vydáno nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které stanoví:

  1. Všem osobám, které přicestovaly na území České republiky od 20. prosince 2020 od 15:30 hod. a které pobývaly v posledních 14 dnech na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, se zakazuje, až na výjimky uvedené v opatření, volný pohyb na území celé České republiky po dobu 10 dní, nebo do doby předložení výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, anebo do doby ukončení karanténního opatření. Test je nutno podstoupit nejdříve pátý až sedmý den po příjezdu do České republiky. Zároveň stále platí povinnost před vstupem do České republiky vyplnit Příjezdový formulář (www.prijezdovyformular.cz).
  2. Všem osobám, které přicestovaly na území České republiky od 10. prosince 2020 do 20.prosince 2020 do 15:30 hod, a které pobývaly v posledních 14 dnech na území Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, v souladu s MO č.j. MZDR 20599/2020-43/MIN/KAN ze dne 14. prosince 2020 a MO č.j. MZDR 20599/2020-40/MIN/KAN ze dne 30.listopadu 2020, byla uložena povinnost vyplnit příjezdový formulář před vstupem do ČR a absolvovat RT-PCR test nejdéle do 5 dnů po návratu. V případě že doposud tento test neabsolvovaly, krajská hygienická stanice nařídí těmto osobám karanténní opatření spočívající v omezení volného pohybu na území celé České republiky.

(tzmz)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Již nejsou mezi námi

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dánsko vypadne ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy, Španělsko bude oranžové

Ministerstvo zdravotnictví na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Od pondělí 21. 12. ze seznamu vypadne Dánsko a po návratu tak bude povinné podstoupit PCR test nebo nastoupit do karantény a také vyplnit příjezdový formulář. Do oranžové kategorie se přesune Španělsko.

Dánsko tak doplní většinu evropských zemí, které spadají do červené kategorie. Cestující, kteří v těchto zemích strávili v posledních 14 dnech dobu delší 12 hodin, jsou povinni před návratem do České republiky vyplnit příjezdový formulář. Do 5 dnů od vstupu na území České republiky se dotyčný musí podrobit PCR testu a výsledek musí být předložen do 7 dnů od příjezdu příslušné krajské hygienické stanici. Po návratu je možné předložit také výsledek PCR testu z jakékoliv země EU, který ale nesmí být starší 72 hodin. Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší 5 let.

Před oznámením výsledku testu je nutné, aby se dotyční chovali obezřetně a omezovali kontakty se zranitelnými skupinami obyvatel, především pak se seniory. Měli by zároveň zvážit home office, pokud to povaha práce umožňuje.

Španělsko se od pondělí přesune do oranžové kategorie, kde už nyní figuruje Francie, Řecko, Finsko, Irsko, Island, Norsko, Malta, portugalské Azory a Madeira. Po návratu z těchto zemí musí cizinci, kteří na území ČR pracují nebo studují, předložit výsledek PCR testu. A to před vstupem na pracoviště, případně před vstupem do vzdělávací instituce, kde studují.

Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Parametry a kritéria tzv. semaforu vychází z hodnocení epidemiologických kritérií a ukazatelů daných států.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde

(tzmz)


.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře