JIHOČESKÝ HEJTMAN MARTIN KUBA: Každý se musí podílet. Kraj bude ve druhém...

JIHOČESKÝ HEJTMAN MARTIN KUBA: Každý se musí podílet. Kraj bude ve druhém pololetí velmi redukovat plošné vyplácení odměn svým úředníkům

V letošním druhém pololetí budeme VELMI redukovat plošné vyplácení odměn pro všechny úředníky našeho krajského úřadu. Jsem totiž bytostně přesvědčený, že rozložení zátěže, kterou přináší tato doba, musí být ve společnosti rovnoměrné. Každý se musí podílet. Na tomto postupu jsem se osobně shodl s naprostou většinou vedoucích odborů. Chci jim za tento přístup poděkovat a říct, že si toho vážím.

Kvůli těžké koronavirové krizi musela řada živnostníků zavřít své provozy. Dostávají od státu 15 tisíc korun na měsíc a z toho musí 5 tisíc zaplatit za zdravotní a sociální pojištění. Spousta firem, které mají problémy nechává zaměstnance doma za 60 % platu, a nikdo z nich to nezavinil. A jen minimum firem v soukromém sektoru si může letos dovolit vyplácet třinácté platy.

Právě proto jsem přesvědčen, že není možné, aby se v téhle době úřady chovaly, jako by nic. Aby úředníci, kteří mají tu výhodu, že stále dostávají 100 % měsíčního platu k tomu ještě AUTOMATICKY dostávali mimořádné odměny v prvním i druhém pololetí. A je třeba říct, že i na úrovni krajských úřadů to jsou často odměny v desítkách tisíc korun, které dnes živnostník jako podporu od státu nedostane ani za půl roku. Mimochodem, původní návrh ředitele úřadu, který měl připravený by fakticky znamenal, že někteří vedoucí odborů by v roce 2020 dostali 15 platů.

Troufnu si tvrdit, že hlavní odměnou úředníků v této době je především to, že po celou dobu roku brali 100 % platu a nemusí se bát o svou práci.

Nechci tu v žádném případě tvrdit, že úředníci neodvádí svou práci dobře. O tom tahle debata vůbec není. Řadu lidí tady na úřadě osobně znám a vážím si toho, jak pracují. Jsem taky přesvědčený, že naprostá většina z nich tenhle krok pochopí. Jako jihočeský hejtman logicky chci, aby na úřadě byli ti nejlepší a taky tvrdím, že musíme do státní správy umět přivést špičkové odborníky. Pokud ti lidé pracují výjimečně dobře, tak si rozhodně zaslouží vysoké platy a motivační odměny. Ale tento nástroj se nesmí stát automatickým vyplácením 13.,14. a 15. platů bez významnější motivace těch nejlepších a reflektování reálné situace ve veřejných rozpočtech. A to chci na našem úřadě změnit.

Úřady tu přeci jsou jako služba občanům. Občanům měst a krajů. Ti, kteří pracují v soukromé sféře, si platí jejich fungování ze svých daní. Je podle mě velmi špatné, pokud se zaměstnanci a živnostníci v soukromé sféře potýkají s tak těžkou dobou, aby zaměstnanci na úřadech tvářili, že jich se to netýká.

Dnes vedeme napříč společností debatu o tom, že se kvůli koronavirové krizi musíme zadlužit. Budeme tyhle dluhy splácet dlouho a budou je splácet naše děti. Vede se debata o výši daní a velká část politiků včetně řady hejtmanů se hroutí z toho, jak veřejné rozpočty zchudnou. Právě součástí téhle debaty by ale mělo být, NA CO se vlastně zadlužujeme. Jestli je to opravdu na fungování efektivního a štíhlého státu, na to, co občané opravdu potřebují nebo z velké části na neustále bobtnající stát, ve kterém jen nesmyslně rostou počty lejster a úředníků. Pokud v tomhle nebudeme ochotni dělat změnu, žádné daně nikdy nebudou dost velké, aby takový stát uživily.

Tohle je podle mého principiální debata, kterou musí vést moderní pravice. A čekám na váš názor.

 

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje

(Zveřejněno na facebookovém profilu autora)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře