KORONAVIRUS: Myslím, že si můžeme dovolit střízlivý optimismus, říká jihočeský hejtman Martin...

KORONAVIRUS: Myslím, že si můžeme dovolit střízlivý optimismus, říká jihočeský hejtman Martin Kuba

 

Milí Jihočeši, mám pro Vás další týdenní shrnutí vývoje hospitalizací v našich jihočeských nemocnicích v souvislosti s pandemií coronaviru. Zdá se, že trend z minulého týdne se potvrdil a situace se opravdu pomalu začíná lepšit. Myslím, že si můžeme dovolit střízlivý optimismus.

V grafu už jsme tentokrát vymazali původní exponeciální trendy, jelikož už opravdu dva týdny probíhá postupné oploštění křivek a ten původní “katastrofický” trend byl opuštěn. V minulém týdnu se počty hospitalizovaných pacientů pohybovaly dokonce pod zelenou přímkou a přibližovaly se té světle modré, která by znamenala, že se vyhneme naplnění kapacit nemocnic, a kterou jsme proto nazvali jako variantu “ÚNIK”. Stejně se chovaly počty pacientů na ARO+JIP. Byly mezi růžovou a hnědou křivkou “ÚNIK”. Proto už jsme Vám v grafu ponechali jen tyto uvedené trendy. Mimochodem je dobře vidět, jak se počet hospitalizovaných pacientů v původním exponenciálním trendu za čtyři týdny, tedy od 27.9. do 25.10. zvýšili 10krát ze 45 na 443, ale za poslední dva týdny už jen 1,5krát ze 443 na 612. V posledním týdnu byl dokonce po dlouhé době ve čtvrtek a v pátek 2denní pokles. Počty těžkých případů na odděleních ARO a JIP se už tři týdny nezvyšují v původním exponeciálním trendu a za poslední dva týdny se pohybují v rozmezí cca 50-70 pacientů.

Co teď můžeme čekat?

Počty hospitalizovaných pacientů mohou pořád vykazovat značnou setrvačnost v závislosti na předchozích vysokých počtech nových případů nákazy. Může ještě dojít k “doběhu” těžších případů, takže počet pacientů na ARO+JIP nám může ještě narůstat a také déle přetrvávat i při celkovém poklesu hospitalizací. To bychom měli oproti ostatním krajům díky spolupráci našich nemocnic zvládat lépe.

Důležité pro další dny také bude, abychom zvládli situaci v domovech pro seniory. Právě v nich je víc než 300 seniorů C+ , kteří nepotřebují hospitalizaci. Je ale důležité, aby se jejich stav nezhoršoval. Abychom udrželi v domovech všechna hygienická opatření, oddělovali důrazně C+ a C- zóny a maximálně pomáhali pracovníkům v jejich náročné práci. Jak zdravotníkům tak sociálním pracovníkům a všem kteří se starají o chod nemocnic a domovů pro seniory patří velké poděkování!

Zdá se, že jsme nejen na jihu Čech odvrátili neřízené přetížení nemocnic, ale naši zdravotníci stále ještě nemají to nejhorší za sebou. Pokud bude kulminace pozvolná, jejich zatížení bude dlouhodobé a navíc pořád budou výpadky personálu kvůli karanténě nebo izolaci. To samé v domovech pro seniory. Takže, buďme v optimismu opatrní, držme si všichni palce a chovejme se odpovědně. Odpovědnost i ohleduplnost se bude muset v tomto směru stát na delší dobu součástí našich dnů.

V minulém týdnu jsme si připomínali Svátek zesnulých tedy Dušičky. Chci proto říct, že přes všechna tahle relativně pozitivní čísla vnímám, že bohužel i tady u nás na jihu Čech stoupl počet zesnulých. Mysleme tedy i na ty, kterým tato doba někoho vzala. Každý člověk je pro někoho tátou, maminkou, dědou nebo babičkou a bude svým blízkým, svým dětem či vnoučatům scházet.

Děkuji Vám všem Jihočechům, kteří jste odpovědní a ohleduplní. Tohle je prostě o každém z nás.
A tady na jihu Čech to společně zvládneme.

FB – Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře