ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Co nám ukáže obloha v listopadu

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Co nám ukáže obloha v listopadu

V listopadu nastávají výhodné podmínky ke sledování planety Merkur. Dne 10. 11. se ocitne v maximální západní elongaci a promítá se tak na ranní oblohu. Takových období v průběhu roku moc nebývá.
Začátkem listopadu tak můžete v průběhu noci spatřit všechny planety, které jsou viditelné očima. Večer nad jihozápadním obzorem najdete jasnou planetu Jupiter a vlevo nahoře u ní ještě Saturn. Stále pokračují výborné pozorovací podmínky pro planetu Mars – najdeme ji na obloze po většinu noci kromě rána. Její jas i úhlový průměr se pomalu zmenšuje, stále však i malým dalekohledem, za dobrých atmosférických podmínek, rozeznáme na kotoučku planety řadu podrobností. Na ranní obloze pak spatříme nad jihovýchodem velmi jasnou Venuši (v roli Jitřenky) a nad východním obzorem také Merkur, počátkem měsíce poblíž jasné hvězdy Spika v souhvězdí Panny.
Tradičně 17. 11. očekáváme maximum meteorického roje Leonid s frekvencí do 15 meteorů za hodinu. Měsíc krátce po novu letos nebude rušit. Navíc tak trochu doufáme, že při zákazu nočního vycházení se nebude svítit všude naplno a oblohy si všichni zaslouženě užijeme.
0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře