KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na září – ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

21. – 27. září


 

Výběr z médií: Výcvik psů na rozpoznání koronaviru, nízké investice obcí a výstavba na pražském Smíchově

V sobotním Regionálním Deníku se dočtete, jak koronavirus pozastavil množství plánovaných investic českých obcí. V Česku také na podzim začne další speciální výcvik psů na rozeznání nakažených novým koronavirem, píše Mladá fronta Dnes. A deník Právo se věnuje rozhodnutí Nejvyššího soudu, který povolil použití odposlechů z jiných kauz coby důkazního materiálu. Více si přečtěte ve výběru médií, který pro vás sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 26. září: Zataženo s deštěm, místy trvalým a vydatným. Od jihovýchodu odpoledne postupně ustávání srážek. Na Šumavě a v Krušných horách nad 1100 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Neděle 27. září: Oblačno až zataženo, ojediněle déšť. Na jihu později ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na jihovýchodě až 15 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.


 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – vydatný déšť

Místy očekáváme vydatný déšť s úhrny 40 až 60 mm za 24 hodin.
Výstraha je platná od dnešní 12.h. do zítřejší 12.h. (26.9. 2020)
Územní platnost a další podrobnosti naleznete na: www.chmi.cz
Doporučujeme sledovat radar v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na portálu chmi.cz.

FB – ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
26. – 27. 9. MUDr. Suková poliklinika Vimperk 388 414 948
28. 9. MUDr. Hemmerová Nemocniční 204, Prachatice 388 317 400
26. – 27. 9. MUDr. Tušková Bezděkovská 186, Strakonice 383 328 036
28. 9. MUDr. Vlachová Bezděkovská 129, Strakonice 383 328 292

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

 

(Jihočeské nemocnice)


 

Výběr z médií: chybějící volební komise, rušení online plateb u zájezdů a zájem o kryptoměny

Kvůli šíření nákazy covid-19 má čtvrtina měst a obcí v Česku problém obsadit volební komise do blížících se krajských a senátních voleb. Píše o tom regionální Deník. Páteční Právo informuje o tom, že cestovní kanceláře Čedok, Fischer nebo Alexandria přestanou od října přijímat platby online za nákup zájezdů. Důvodem je časté rušení zájezdů kvůli koronavirové pandemii. Více se dočtete ve výběru médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 25. září: Převážně zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami. Místy trvalý a vydatný déšť. Na východě ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, na krajním severovýchodě ještě až 20 °C. Mírný jižní vítr 2 až 5, na východě čerstvý 4 až 8 m/s, se bude měnit na západní a bude slábnout.

Sobota 26. září: Zataženo s deštěm, místy trvalým a vydatným. Od jihovýchodu odpoledne postupně ustávání srážek. Na Šumavě a později i v Krkonoších nad 1200 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jihovýchodě až 14 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

Ministerstvo zdravotnictví schválilo přes 300 žádostí o mimořádné odměny pro zaměstnance poskytovatelů lůžkové péče

Poskytovatelé lůžkové péče, jejichž zaměstnanci v uplynulých měsících pracovali v souvislosti s COVID-19 ve ztíženém pracovním prostředí obdrží od Ministerstva zdravotnictví (MZ) mimořádné dotace. Resort schválil přes 300 žádostí. Dotace a příspěvek zřizovatele se poskytuje ke mzdě nebo platu jako odměna za práci, během které byl zaměstnanec vystaven riziku nákazy COVID-19. „Vzhledem k výjimečnému nasazení zdravotnického personálu v uplynulých měsících považuji mimořádné odměny pro zaměstnance poskytovatelů lůžkové péče za adekvátní nástroj, jak ocenit jejich práci,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

MZ schválilo celkem 312 žádostí o dotaci nebo příspěvek zřizovatele v souhrnné výši cca 11,5 mld. Kč. Jedná se o 39 žádostí ze strany přímo řízených organizací MZ ČR a 273 žádostí od dalších poskytovatelů lůžkové péče. Dotace a příspěvek zřizovatele jsou určeny na mimořádné odměny zaměstnancům, kteří v období od 1. března 2020 do 31. května 2020 působili v zařízeních lůžkové péče.

Výměr odměny proběhne na základě počtu odpracovaných hodin v daném období, a to jak u zaměstnanců pracujících na hlavní pracovní poměr do výše jejich úvazku, tak u osob pracujících prostřednictvím DPČ/DPP. Na mimořádnou odměnu mají nárok také zaměstnanci, kteří v daném období pracovali u poskytovatele lůžkové péče, ale pracovní poměr nebo dohodu již ukončili. Stejné podmínky budou mít také všechny přímo řízené organizace MZ ČR, které obdrží finanční prostředky na odměny prostřednictvím příspěvků zřizovatele.

(tzmz)


 

ZRUŠENÍ LÉKÁRENSKÉ SLUŽBY O STÁTNÍCH SVÁTCÍCH

Nemocniční lékárna v Prachaticích NEBUDE nadále poskytovat lékárenskou péči ve dnech státních svátků (včetně svátků, kdy jsou zavřeny velké obchody, tudíž i lékárna v Kauflandu).
Vedení nemocnice tak rozhodlo z důvodu ekonomické neudržitelnosti tohoto provozu a minimálnímu využívaní lékárenské služby lékaři i pacienty. Děkuji za pochopení.

(fb)


 

Výběr z médií: koronavirus ovlivňuje trh s auty i pomáhá šířit dezinformace nebo data v diamantech

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že koronavirová krize dál ovlivňuje český trh s ojetými auty. Ojetin se podle Lidových novin méně prodává a zároveň je jich méně v nabídce. Pandemie koronaviru je podle Deníku N živnou půdou pro dezinformace. Podle něj se koronaviru bojíme i proto, že někdo chce, abychom měli strach. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 24. září: Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, hlavně na severozápadě a severovýchodě Česka. Ráno ojediněle mlhy. Večer na západě a jihozápadě Čech přibývání oblačnosti a později déšť. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na západě a jihozápadě Čech kolem 20 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na jižní až jihovýchodní.

Pátek 25. září: Převážně zataženo s deštěm, místy trvalým a vydatným. Odpoledne od západu přechod spíše k přeháňkám. Na východě ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, na severovýchodě ještě až 20 °C. Mírný jižní vítr 2 až 5, na východě až 7 m/s, se bude měnit na západní a bude slábnout.


 

Z domu spisovatele ve Strunkovicích je hostinec a komunitní centrum

Spisovatel a novinář Bohumil Havlasa žil v 19. století a pro Strunkovice nad Blanicí na Prachaticku zůstává významnou osobností. Kdysi pobýval v rodinném domě u náměstí, které po něm nakonec pojmenovali. Starý dům před několika lety městys koupil. Nyní v něm po opravách otevřeli komunitní centrum a obecní hostinec.

CELÝ ČLÁNEK


 

KOMENTÁŘ JANY VANDLÍČKOVÉ: Štíty na základky pošle město

Nařízení nosit roušky i při vyučování zvedlo vlnu nevole i v Prachaticích. Rodiče prskají, že jde dětem o zdraví.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – silné bouřky

Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 30 mm.
Platnost pro Jihočeský a Plzeňský kraj a také pro Kraj Vysočina.
Časová platnost: dnes 23.9. od 13:00-23:00
Vše na: www.chmi.cz

(fb)


 

Výběr z médií: kompenzace pro České dráhy, neproplacené koronavirové vouchery i nová přístaviště

V českém tisku se ve středu dočtete, že České dráhy žádají stát o skoro dvě miliardy korun jako kompenzaci za úbytek cestujících během první poloviny letošního roku. Píší to Lidové noviny. Stát podle regionálního Deníku zatím nezaplatil lázním za přijaté koronavirové vouchery, které vydává ministerstvo pro místní rozvoj. První peníze by měl rezort začít posílat příští týden. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 23. září: Oblačno až zataženo, na severovýchodě zpočátku polojasno. Během dne postupně místy přeháňky nebo i bouřky, hlavně v jižní polovině Česka. Na severovýchodě srážky až později odpoledne a večer. Na západě večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na jihozápadě kolem 20 °C. Slabý jihozápadní až západní vítr 1 až 4 m/s, na východě mírný jižní vítr 3 až 6 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Čtvrtek 24. září: Převážně polojasno, ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Večer na západě Čech přibývání oblačnosti a později déšť. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude k večeru měnit na jižní až jihovýchodní.


 

Výběr z médií: odmítání roušek ve školách, starostové proti kamerám na přejezdech i levné letenky

V českém tisku se v úterý dočtete, že část rodičů odmítá, aby jejich děti ve školách měly nasazené roušky. Navíc nechtějí, aby bylo jejich dítě testováno v případě, že přišlo do kontaktu s nakaženým. Píše to Mf Dnes. Někteří starostové jsou podle šéfa Správy železnic Jiřího Svobody proti kamerám na přejezdech, které mají zvýšit bezpečnost, píše server Zdopravy.cz. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 22. září: Jasno až polojasno. Odpoledne a večer na jihozápadě až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně na Šumavě. Ráno ojediněle, v jihozápadní polovině Čech místy, mlhy. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý vítr do 4 m/s

Středa 23. září: Polojasno až oblačno, později až skoro zataženo. Během dne postupně místy přeháňky nebo i bouřky, hlavně v jižní polovině Česka. Na severovýchodě srážky až později odpoledne a večer. Na západě večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na jihu a jihozápadě Čech kolem 20 °C. Slabý jihozápadní až západní vítr 1 až 4 m/s, na východě mírný jižní vítr 3 až 6 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Vážení návštěvníci, z důvodu dlouhodobějšího výpadku obsluhy návštěvnického centra Soví voliéry v Borových Ladech a také s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci, jsme nuceni provoz tohoto návštěvnického centra pro letošní sezónu ukončit. Věříme, že v roce 2021 se návštěvnické centrum Soví voliéry otevře v řádném termínu bez nutnosti dalších omezení, jaké byly v tom roce letošním.
Děkujeme za pochopení a přejeme co nejlepší dny, ideálně v šumavské přírodě.

(fbnpš)


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Z důvodu právě probíhající říje je obora s jelení zvěří u Návštěvnického centra Kvilda uzavřena!
Neprobíhají tudíž ani komentované vycházky!
Jelení zvěř můžete sledovat ze dvou přístupných vyhlídek mimo výběh.
Děkujeme za pochopení.

(fbnpš)


 

Výběr z médií: hudebníci bez podpory, nájemné šéfa antimonopolního úřadu, deprese z pandemie

Na program COVID-kultura dosáhne jen zlomek lidí, kteří pracují v hudebním průmyslu. O práci jich může přijít až 130 tisíc, píše týdeník Hrot. Lidové noviny informují, že šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj si nechal platit byt, který vlastní Profima Reality. Ve firmě je jednatelem jeho známý Alexandr Čuba (ČSSD). A kvůli koronaviru se v Česku zvýšilo riziko duševních nemocí. Téma pro Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Mapy lékařů: praktici chybí na Domažlicku, pediatři téměř všude. Nejvíce zubařů je v Plzni

Sehnat praktického lékaře či zubaře je pro mnoho obyvatel Česka stále větším problémem, který se netýká jen menších obcí. Nejvíce pacientů připadá na lékaře ve Středočeském kraji, vytížení jsou ale i na Plzeňsku či Karlovarsku. Lékaři navíc stárnou a náhrady kraje shánějí těžce. Server iROZHLAS.cz proto sestavil mapu okresů, která dostupnost péče analyzuje.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 21. září: Jasno až skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C.

Úterý 22. září: Jasno až skoro jasno, na západě později i polojasno a na Šumavě ojediněle přeháňka. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Naposledy jsme se rozloučili

V uplynulých dnech jsme se naposledy rozloučili…

CELÝ ČLÁNEK


 

OS KOVO: I přes koronakrizi chybí ve strojírenství zaměstnanci, firmy přesto tlačí na mzdy

Jakkoli to v souvislosti s koronavirovou krizí a propadem ekonomiky zní překvapivě, je to skutečnost. Strojírenským výrobním firmám v tuzemsku chybí zaměstnanci. A to dokonce v takové míře, že to řadě podniků komplikuje plnění zakázek. Vyplynulo to ze zasedání Rady odvětvové sekce automobilového průmyslu OS KOVO a Předsednictva Odborového svazu KOVO, která se minulý týden následně po sobě uskutečnila v Českých Budějovicích.

Do města na soutoku Malše s Vltavou se tak v průběhu čtyř dnů vydali řešit aktuální situaci zástupci odborů z většiny nejvýznamnějších strojírenských společností v ČR. „Se značným nedostatkem lidí se v České republice v současné době potýká naprostá většina strojírenských podniků. Největší problémy mají ty výrobní firmy, kterým se podařilo nasmlouvat zakázky a před vypuknutím koronavirové pandemie využívaly ve značném rozsahu agenturní pracovníky z Ukrajiny, Polska a dalších zemí. Ti zde nyní nejsou,“ uvedl předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček.

To, že českých pracovníků je stále velký nedostatek, není podle Součka nijak překvapivé. Problém je ovšem v tom, že stávající tuzemské kmenové zaměstnance tyto firmy nutí k maximu přesčasů, práci v sobotu i v neděli, aby své zakázky naplnily. Téměř všude, kde se před vypuknutím pandemie nepodařilo podepsat kolektivní smlouvu, už následně k navýšení mezd nedošlo. Dalším problémem je nařizování práce v rouškách bez toho, že by je zaměstnavatel přiděloval jako osobní ochranné pracovní pomůcky a bez návazných předpisů o přestávkách a dalších podrobnostech použití. V některých případech je totiž nelze z důvodu bezpečnosti používat

„Tlak na zaměstnance je nyní skutečně obrovský a otázkou je, jak se to bude dál vyvíjet. Zaměstnavatelé hrozí, že pokud 31. října skončí Antivirus A i B a nebude ještě dohodnutý kurzarbeit, začnou hromadně propouštět. A to mají spoustu zakázek, které nestíhají plnit,“ konstatoval Souček. Kurzarbeit má přitom plnou podporu odborů.

To potvrdil i místopředseda OS KOVO Libor Dvořák. „Odbory jednoznačně prosazují, aby Antiviry skončily až po zavedení kurzarbeitu. Odmítáme ale, aby si zaměstnavatelé brali své kmenové zaměstnance za rukojmí,“ zdůraznil Dvořák. Poznamenal, že ačkoli firmy z autoprůmyslu zasáhlo zavedení nouzového stavu ekonomicky asi nejvíce, jsou to nyní znovu ony, které se poměrně rychle vzpamatovaly a rozjely výrobu znovu tak, že nyní nemají lidi. „V průběhu prvního pololetí skončilo v autoprůmyslu 3,5 až 4 tisíce agenturních pracovníků a ti nyní nejsou, takže vyhrožování masovým propouštěním není na místě. Kurzarbeit samozřejmě, ale za podmínek, na nichž se shodnou všichni sociální partneři. A doufejme, že k dohodě dojde co nejdříve,“ dodal Dvořák.

Sekce automobilového průmyslu OS KOVO je největší odvětvovou sekcí svazu. Má 61 členů, kteří zastupují více než 62 tisíc zaměstnanců. Mezi její členy patří například kovácké odborové organizace v TPCA Kolín, Evobus Holýšov, Iveco Czech Republic, JAWA, Hyundai Motor Manufacturing Czech, Tatra Trucks, Aisin, Valeo, Continental Automotive a v dalších výrobních firmách.

Jihočechy vedle svých kolegů v radě automobilové sekce i při jednání předsednictva svazu zastupoval jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Janoušek. „České Budějovice nebyly pro obě setkání vybrány náhodně. Důvodů je hned několik. Prvním je tradice střídání hostitelských regionů, druhým skutečnost, že jednání se uskutečnilo ve vlastním objektu svazu, tedy v prostorách Domu kultury Metropol a účastníci byli ubytováni opět v hotelu patřícím OS KOVO a dalším je, že v jižních Čechách působí celá řada významných firem z autoprůmyslu. Například Motor Jikov Group, Dura Automotive Blatná, Robert Bosch České Budějovice, Brisk Tábor,“ prozradil Janoušek s tím, že i zde je nedostatek pracovníků velkým a aktuálním problémem.

„Samozřejmě, že nevidíme do budoucna a těžko odhadneme, co nás čeká. Realitou ale je, že podniky v autoprůmyslu znovu začínají mít víc zakázek, než lidí na jejich zpracování. Rozhodně tak není doba, na mzdová omezení. Míra inflace je tedy spodní, nepřekročitelnou hranicí při uzavírání nových kolektivních smluv,“ zdůraznil Janoušek.

(tzkovo)


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře