STRÁŽNÝ: Jihočeští celníci odhalili další pokus o nedovolenou přeshraniční přepravu odpadu do...

STRÁŽNÝ: Jihočeští celníci odhalili další pokus o nedovolenou přeshraniční přepravu odpadu do Česka

 

Příslušníci hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj zastavili začátkem toho týdne v obci Strážný nákladní vozidlo s polskou registrační značkou. Zjistili, že řidič vozidla značky DAF přepravuje náklad osmnácti tun komunálního odpadu. Při kontrole dokladů se ukázalo, že se řidič dopravil náklad na území České republiky bez příslušných povolení a dokladů.

Celá přeprava měla být realizována pouze na území Spolkové republiky Německo. Řidič nedokázal dostatečně zdůvodnit to, proč náklad dovezl na české území. Na základě těchto zjištění příslušníci hlídky pojali podezření, že se jedná o nedovolenou přeshraniční přepravu odpadů. To po prohlídce nákladu a předložených dokladů jednoznačně potvrdili i přivolaní pracovníci České inspekce životního prostředí.

Na základě všech zjištěných skutečností celníci nařídili odstavení vozidla. O tom, jak bude s nákladem komunálního odpadu, který mimo jiné tvoří použité plastové a skleněné obaly, textil, obuv a plesnivějící zbytky potravin dále naloženo, rozhodnou pracovníci Ministerstva životního prostředí České republiky.

Od počátku roku pracovníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj zkontrolovali 146 nákladních vozidel s nákladem odpadu a odhalili 15 případů podezření z porušení předpisů přeshraniční přepravy odpadů.

Fyzické osobě oprávněné k podnikání nebo právnické osobě, která poruší při přeshraniční přepravě odpadů povinnost stanovenou přímo použitelným předpisem Evropských společenství o přepravě odpadu, hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

 

Text a foto: CELNÍ SPRÁVA ČR

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře