KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na září – ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

31. srpna – 6. září


 

Roušky a brýle. Jak to udělat, aby se skla nemlžila?

S opětovnou povinností užívat ochranné prostředky nosu a úst se vrátil i problém pro ty, kdo nosí brýle. Existují různé možnosti, jak vyzrát na zamlžená skla.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: těžké kovy v houbách, čtyřicet tisíc dětí s rodiči ve vězení a půdu ohrožuje větrná eroze

Vědci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti připravují mapu, která ukáže, v jakých místech se vyskytují těžké kovy v houbách. Tématu se věnuje regionální Deník. Mf Dnes upozorňuje, že v Česku je 40 tisíc dětí, které mají nejméně jednoho rodiče ve vězení. Pomoct jim má projekt Rodičovství za mřížemi. A větrná eroze ohrožuje čtvrtinu zemědělské půdy – téma pro Lidové noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 5. září: Skoro jasno až polojasno, během dne od severozápadu postupně přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo i bouřky, zejména na severu a severovýchodě. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na severozápadě Čech kolem 22 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude odpoledne měnit na severozápadní.

Neděle 6. září: Oblačno až zataženo, v jihovýchodní polovině území občas déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Jinde srážky jen ojediněle a na západě a severozápadě místy i polojasno. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C.


 

NÁVŠTĚVY V BH-NEMOCNICI VIMPERK od 2.9.2020

LDN:  Po – Ne 14.00 – 16.00 hod.

Sociální služby Po – Ne 14.00 – 16.30 hod.

PŘÍSTUP

LDN 1.  p. – hlavním vchodem
DOZP 3. p. – hlavním vchodem
Sociál. lůžka 2. p. – hlavním vchodem
Domov seniorů 1. p. – hlavním vchodem, velký výtah, zákaz procházení přes LDN

PRAVIDLA

– zazvonit u vchodu a vyčkat příchodu personálu
– vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti a kontakt
– dodržovat rozestupy nejméně 2 m
– krytí úst a nosu – ústenka, šátek
– dezinfekce rukou
– maximálně 2 osoby
– doba návštěvy max. 20 minut u lůžka,  30 minut v návštěvní místnosti, 1 hod venkovní prostory

– dodržovat pokyny personálu

Osoby v karanténě a s projevy respiračního onemocnění mají zákaz návštěv!

(fb – Město Vimperk)


 

Na sklonku koupací sezóny se jakost vody mírně zlepšila, trvá pouze zákaz koupání u Podolska

V pondělí 31. srpna odebírali hygienici kontrolní vzorky koupacích povrchových vod ve všech sledovaných jihočeských lokalitách. Dnes obdržené výsledky kontrolních testů ukazují, že se s koncem prázdnin a blížícím se koncem koupací sezóny jakost vody oproti minulým týdnům poněkud zlepšila.

V lokalitě vodní nádrž Orlík – ATC Radava (hodnocení stupeň 3) rozbory vody ukázaly na zhoršenou jakost vody. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a.

„V odběrovém místě v lokalitě vodní nádrže Orlík u veřejného tábořiště Podolsko je voda nebezpečná ke koupání, dle aktuálního rozboru voda neodpovídá hygienickým požadavkům a opět ji musíme hodnotit nejhorším stupněm pět. Byly zde významně překročeny limitní hodnoty III. Stupně pro ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ, je zde snížená průhlednost a stále hrozí akutní poškození zdraví. Dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání jsme zde vyhlásili na konci července a platí i nadále,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Oba rekreační rybníky na JIndřichohradecku – Hejtman a Staňkovský, tentokrát dostaly čtyřku. V lokalitě Staňkovský rybník je voda nevhodná ke koupání, dle aktuálního rozboru je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. V lokalitě Rybník Hejtman je voda hodnocena podobně, dle aktuálního rozboru byla rovněž překročena hodnota pro ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ doplnila ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jitka Pillerová.

V lokalitě vodní nádrže Lipno u pláže v Horní Plané (hodnocení stupeň 2) je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a a je snížená průhlednost. V lokalitě u pláže v Černé v Pošumaví (hodnocení stupeň 3) je zhoršená jakost vody. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ, chlorofyl-a a je snížená průhlednost. U pláže v Lipně nad Vltavou (hodnocení stupeň 3) je zhoršená jakost vody a platí zde stejné doporučení jako v předešlém případě.

(tzkhs)


 

Nevyhovující potravina

CABERNET SAUVIGNON D.O. VALLE CENTRAL CHILE 2019, červené víno suché. Víno z Chile. Alk. 13,0%obj.
Nebezpečné potraviny
Víno / Vína tichá s odrůdou nebo ročníkem
Kaufland Česká republika v.o.s. – Krumlovská 1103, 383 01 Prachatice
Ve víně byl jedenáctkrát překročen maximální limit reziduí pesticidu captanu.

VÍCE INFORMACÍ


 

Výběr z médií: vojáci budou pomáhat udržovat lesy, problémy s platbou nájmu i prodej zvěřiny

V českém tisku se v pátek dočtete, že Čeští vojáci budou pomáhat s údržbou lesů. Podle Deníku N ale nasazení členů armády na nevojenské úkoly v něčem připomíná dobu základní vojenské služby, kdy vojáci pomáhali třeba při žních. Šest procent Čechů má podle zjištění regionálního Deníku problémy se sháněním peněz na nájem. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Veřejná výzva – knihovnice

Město Vimperk, se sídlem Vimperk, Steinbrenerova 6/2, PSČ 385 17, IČO 00250805 vyhlašuje veřejnou výzvu na pracovní místo – knihovnice.
Předpokládaný nástup: 1. října 2020, na dobu neurčitou s 3 měsíční zkušební dobou
Přihlášku s požadovanými doklady zašlete nebo osobně doručte nejpozději do 21.09.2020 do 14.00 hod., na adresu: Městský úřad Vimperk, Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk. Uzavřenou obálku označte heslem: „NEOTEVÍRAT, VEŘEJNÁ VÝZVA – KNIHOVNICE“.
Více informací 


 

Výběrové řízení – referent odboru dopravy

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – referent odboru dopravy – agenda přestupků.
Předpokládaný nástup: 1. října 2020, na dobu neurčitou s 3 měsíční zkušební dobou
Místo výkonu práce: Městský úřad Vimperk, Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk
pracoviště: Městský úřad Vimperk, Nad Stadiónem 199, 385 01 Vimperk
Více informací


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
5. 9. MUDr. Vágnerová Nemocniční 204, Prachatice 797 993 281
6. 9. MUDr. Wimberská Nemocniční 204, Prachatice 388 316 040
5. – 6. 9. MUDr. Stulíková Radomyšlská 336, Strakonice 383 321 408

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Předpověď počasí

Pátek 4. září: Polojasno až oblačno, na severu přechodně až zataženo a ojediněle, zpočátku místy, déšť. Na jihu postupně i skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severu kolem 21 °C.

Sobota 5. září: Skoro jasno až polojasno, během dne od severozápadu postupně až oblačno a místy přeháňky nebo i bouřky, zejména na severu. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na severu Čech kolem 22 °C.


 

Kam se hrabou superpotraviny na jitrocel. Nejen sirup má skvělé účinky

Říkalo se mu korocél či ranocél hojílek, hítrocíl, volský či psí jazyk. Řeč je o jitroceli kopinatém, což je jeden z vůbec nejznámějších jitrocelů, které se v Česku vyskytují. Pokud ještě doma nemáte jeho listy nebo semínka, dám vám celou řadu pádných důvodů, proč se sběrem dále neotálet.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nemáte doma mražené kuřecí? Může v něm být salmonela

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na nebezpečnou potravinu. V obchodech by již být neměla, ale lidé ji mohou mít doma v mrazáku a jíst by ji rozhodně neměli.

CELÝ ČLÁNEK


 

Prymula: Koronavirus je v Česku zatím pod kontrolou, musíme se ale obávat šíření viru ve školách

Koronavirus se Českem šíří bez ustání, lidé postupně nasazují roušky a čeká se, co bude dál. Na to, jak je stát připraven na další boj, odpovídal pro Lidovky.cz vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: nové testy na koronavirus, znečištěné sperma a spor o roušky v automobilce Hyundai

V českých novinách se ve čtvrtek dočtete, že do tří týdnů by v Česku měly být nové rychlotesty na koronavirus. Informuje o tom Právo. Znečištěné ovzduší poškozuje podle Hospodářských novin spermie. A dělníci z automobilky Hyundai nechtějí nosit roušky. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 3. září: Skoro jasno až polojasno, jen přechodně oblačno a na severu ojediněle přeháňky. Večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Slabý západní, postupně až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Pátek 4. září: Polojasno až oblačno, v severní polovině území přechodně až zataženo a ojediněle déšť. Během dne na jihu místy až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severu kolem 21 °C


 

Ne každá dezinfekce zničí viry. Správné množství je plná dlaň

Dezinfekce na ruce může být ve spreji i v tubě, tekutá či gelová. Některé lepí, další voní, jiné slibují být „přírodní“. V důsledku ale mnohé dezinfekce vůbec nemusí likvidovat viry, což od nich právě nyní očekáváme. Třeba antibakteriální gel nemusí být antivirový. A to je zrovna u oblíbených gelů častá věc.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: spor o Trdlo, nelegální odpad z Německa a část hotelů obnoví provoz až na jaře

Městský soud v Praze odročil jednání o ochranou známku Trdlo, kterou podle jejího majitele neoprávněně používají dvě firmy. Téma pro Hospodářské noviny. Podle zjištění deníku Mf Dnes se do Česka dostává nelegální odpad z Německa a Itálie. Změnit to má nový zákon. Část hotelů znovu otevře až na jaře, píše deník E15. Kvůli koronavirovým opatřením se jim nevyplatí obnovit provoz. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím masným výrobkem se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou Kuřecí kuličky na jižanský způsob, 61642 Southem Fried Chicken Popsters, krájená kuřecí prsa ze spojovaných kusů masa obalované na jižanský způsob, k dopečení, hluboce zmrazeno, datum minimální trvanlivosti: 15.05.2021, šarže: L: 13620, původ kuřecího masa: Polsko, vyrobeno v Polsku.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost bakterií rodu Salmonella, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v maloobchodní provozovně Iceland Czech a.s., Leopoldova 2138/16, Praha. Dle průvodní dokumentace je dodavatelem potraviny do ČR společnost Iceland International Limited HSBC. Prodejce závadnou šarži na základě výzvy již stáhnul z tržní sítě.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali. SZPI aktuálně vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci o zjištění uvedené nevyhovující šarže potraviny. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Text a foto: (tzszpi)


 

Předpověď počasí

Středa 2. září: Oblačno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Ojediněle, v horských oblastech na severu a severozápadě místy, přeháňky. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek 3. září: Skoro jasno až polojasno, v severní polovině území přechodně zvětšená oblačnost a ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C. Mírný západní, postupně až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

1221 – Informační linka hygienické služby České republiky

V úterý 1. září byl spuštěn jeden z nástrojů chytré karantény, a to nově zřízená informační linka 1221 – bude v provozu 7 dní v týdnu.

Operátoři vám dají odpověď na otázky z oblasti:

  • cestování
  • výsledky testů, zdravotní obtíže
  • rizikové kontakty
  • karanténa
  • aktuální platnost mimořádných opatření

(tzjč)


 

Hejtmanka Stráská zahájila školní rok na budějovické zdravotnické škole

Děkujeme zdravotníkům. Těm hotovým i těm studujícím za to, že v době koronavirové pandemie stáli v první linii. A jsou v ní připraveni stát i nadále. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla během zahájení školního roku 2020 až 2021 na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Českých Budějovicích v úterý 1. září.

Uvedené poděkování bylo důvodem, proč hejtmanka zavítala právě sem. Spolu s ředitelem školy Karlem Štixem ji doprovázel například předseda představenstva českobudějovické nemocnice Michal Šnorek či náměstkyně pro ošetřovatelskou péči z českobudějovické nemocnice Monika Kyselová.

Musíme poděkovat zdravotníkům, těm hotovým i těm studujícím za to, že v době koronavirové pandemie stáli v první linii. A jsou v ní připraveni stát i nadále. Zároveň bych ráda vyzdvihla, jak se tato škola zachovala ve chvíli, kdy jsme potřebovali týmy do našich domovů pro seniory pro případ, kdyby musel personál do karantény, nebo nastaly jiné problémy. A byli to oni, kteří nám nabídli pomoc. To se často nevidí. Proto jsem se rozhodla, že tentokrát nepůjdu, jako tradičně, navštívit prvňáky na některou ze základních škol, ale právě sem,“ vysvětlila Stráská a popřála všem studentům, aby ve svém budoucím povolání našli smysl i cíl svého života a byli v něm spokojení. „Myslím, že všichni, kdo se pro toto povolání rozhodli a chtějí se mu věnovat, dobře vědí, že je náročné psychicky, fyzicky i morálně,“ dodala hejtmanka.

Na jihu Čech má nastoupit do základních a středních škol 83 910 žáků a středoškoláků

Šnorek pak připomněl, že českobudějovická nemocnice se střední zdravotnickou školou spolupracuje dlouhodobě a že to není jeho první návštěva. „Proto jsem toto pozvání přivítal, abych mohl studenty pozdravit, popřát jim vše nejlepší do nového školního roku a informovat je o novinkách a možnostech zaměstnávání v našich nemocnicích,“ dodal Šnorek. Zároveň řekl, že absolventi zdravotnických škol se většinou, na rozdíl od některých jiných, nemusejí bát, že budou obtížně shánět práci.

Podle Štixe usedlo do lavic střední zdravotnické školy v 32 třídách 770 studentů, což u něj vzbuzuje určité obavy. „Ano, ta obava, že s příchodem studentů ze všech okresů, se sem zavleče koronavirová nákaza, tu samozřejmě je. My si to samozřejmě nepřejeme, ale uvidíme, jak se situace bude vyvíjet,“ konstatoval Štix s tím, že studentům samozřejmě přeje mnoho úspěchů.

Celkem má na začátku školního roku 2020 až 2021 na jihu Čech nastoupit do základních a středních škol 83 910 žáků a středoškoláků. Z toho je zhruba šest tisíc žáků, kteří usednou do lavic na základních školách poprvé. „Zatím je to předběžný odhad. Přesnou statistiku, kolik žáků a středoškoláků na jednotlivé školy nastoupilo, bychom měli mít k dispozici v polovině října,“ uzavřela Stráská.

Text a foto: (tzjč)

 


 

VZP motivuje děti k pohybu a přispívá jim tisícovku na sportovní aktivity

Se začátkem školního roku, kdy děti usednou po mimořádně dlouhých „prázdninách“ do školních lavic, začíná také plno sportovních kroužků a dalších zájmových aktivit ve škole i mimo ni. Rodičům tak přibývá další náklad do rodinného rozpočtu. VZP chce podpořit děti v pravidelném pohybu, a proto jim v tomto roce přispívá až 1000 Kč na různé pravidelné pohybové aktivity. V prvním pololetí zažádalo o příspěvek pro své děti 58 845 klientů a VZP jim vyplatila 52 271 466 Kč. VZP podporuje zdravý vývoj dětí, a proto poskytuje každoročně s mírnými obměnami příspěvek na pohyb dětí z fondu prevence.

V roce 2020 nabízí pro děti od jednoho roku příspěvek až 1000 Kč na jakoukoliv pravidelnou sportovní činnost organizovanou mimo školu, od dvou let i na pravidelné pohybové aktivity organizované školským zařízením. Děti od 15 let mohou částku použít také na úhradu permanentky. Příspěvek je možné využít i na sportovní prohlídku absolvovanou a hrazenou u lékaře nebo na úhradu startovného či členského poplatku.

V letošním prvním pololetí zažádalo o příspěvek na pohyb dětí zhruba o pětinu méně klientů než v prvním pololetí předchozího roku. Na jaře totiž naši republiku ochromila epidemie COVID-19, a proto i klienti podávali žádostí méně. Při postupném rozvolňování aktivit, kdy se pomalu otevírala sportoviště, začaly děti opět i přes různá omezení sportovat a využívat příspěvky VZP. Vzhledem k tomu, že pojišťovna pro rok 2020 změnila podmínky čerpání příspěvků na pohyb a přestala rozlišovat školní a mimoškolní pohybovou aktivitu, vyplatila i přes nižší počet žadatelů o 37 % více peněz než v prvním pololetí roku 2019. Nejvíce žádostí bylo v prvním pololetí roku 2020 v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Nejméně pak v Karlovarském kraji.

Rodiče by měli myslet na správný vývoj svých dětí, nenechat je po škole doma jenom hrát hry na počítači a podobně, ale umožnit jim dostatek pohybu nad rámec tělesné výchovy. Jedině tak budou děti zdravé a spokojené. Nedostatek pohybu totiž výrazně přispívá ke zdravotním problémům, včetně obezity a následným kardiovaskulárním či ortopedickým potížím.

Čerpat příspěvky na pohyb dětí můžete do konce listopadu tohoto roku. Podrobné podmínky, jak o příspěvek zažádat, si přečtete na webu VZP. Ještě do 30. září je možné zažádat o přeregistraci ke Všeobecné zdravotní pojišťovně a od 1. ledna čerpat benefity ze široké nabídky, kterou pojišťovna pro své klienty nabízí.

(tzvzp)


 

OBRAZEM: Děti se vracejí do škol. Jaký je první den školy na Prachaticku?

Prázdniny, mnohým dětem prodloužené o několik měsíců kvůli koronavirové situaci, jsou u konce. Podívejte se s námi, jak vypadal první zářijový den roku 2020.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČESKÁ OBCHODNÍ INSPEKCE: V červenci nevyhověl jeden vzorek benzinu

Česká obchodní inspekce provedla v červenci kontrolu jakosti pohonných hmot (automobilové benziny, motorové nafty, LPG, CNG). Kontrolovány byly čerpací stanice pohonných hmot na území České republiky. Z celkového počtu 284 odebraných vzorků nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům 1 vzorek automobilového benzinu.

Oproti červnu bylo v červenci zaznamenáno zhoršení u kontrolovaných vzorků automobilových benzinů z 0,0 % na 0,9 %. Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v měsíci červenci 2020 odebrány.

Česká obchodní inspekce uložila v červenci 2020 v jednom případě zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 10 380,35 l pohonných hmot (BA 98 Super plus) v hodnotě 331 133,17 Kč.

(tzčoi)


 

ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ: Předkládání vybraných předepsaných tiskopisů pouze v elektronické podobě

V souvislosti s právní úpravou přijatou dne 20. 5. 2020 zákonem č. 255/2020 Sb. dochází s účinností od 1. 9. 2020 pro zaměstnavatele k některým trvalým změnám v oblasti sociálního pojištění, jejichž cílem je zrychlení a zefektivnění přenosu informací potřebných pro provádění nemocenského a důchodového pojištění.

Novela se dotýká následujících tiskopisů:

Oznámení o nástupu do zaměstnání / skončení doby zaměstnání

Zaměstnavatel je povinen oznámit okresní správě sociálního zabezpečení nově v elektronické podobě na elektronickou adresu určenou touto správou prostřednictvím uvedeného předepsaného tiskopisu den nástupu zaměstnance do zaměstnání, které mu založilo účast na pojištění, a den skončení doby zaměstnání.

Lhůta pro podání tohoto tiskopisu zůstává zachována v současné podobě, tj. nejpozději do 8 kalendářních dnů ode dne nástupu do zaměstnání nebo skončení doby zaměstnání. Stejná pravidla budou platit i pro oznamování zahájení nebo skončení výkonu práce na území ČR v případě smluvních zaměstnanců. U zaměstnanců, jejichž zaměstnání je zaměstnáním malého rozsahu, a u zaměstnanců činných na základě dohody o provedení práce se současná lhůta pro oznamování také nemění.

Příloha k žádosti o dávku

Zaměstnavatel je povinen podklady pro výpočet dávek nemocenského pojištění zasílat pomocí uvedeného tiskopisu v elektronické podobě nově u všech dávek nemocenského pojištění (nejen u nemocenského), a to na elektronickou adresu určenou okresní správou sociálního zabezpečení.

Tiskopisy žádostí o dávky, které zaměstnavatel převzal od svých zaměstnanců, a další dávkové podklady (např. k exekučním srážkám) může zasílat stejně jako dosud:

• v papírové podobě na adresu příslušné OSSZ,

• do datové schránky příslušné OSSZ (podklady k témuž zaměstnanci pokud možno společně v jedné datové zprávě),

• na elektronickou adresu podatelny příslušné OSSZ s uznávaným elektronickým podpisem či pečetí.

Evidenční list důchodového pojištění

Zaměstnavatel je nově povinen evidenční listy důchodového pojištění (ELDP) předkládat ČSSZ v elektronické podobě formou datové zprávy prostřednictvím datové schránky nebo elektronické adresy podatelny.

Tyto předepsané tiskopisy se zasílají prostřednictvím služeb e-Podání ČSSZ, a to ve formátu XML. Služby e-Podání jsou k dispozici jak pro podání s uznávaným elektronickým podpisem, tak pro podání do datové schránky.

Bližší informace o způsobech elektronického podání najdete na webu ČSSZ.

Pokud zaměstnavatel nemůže z prokazatelných objektivních technických důvodů postupovat elektronicky, je možné, aby tiskopis zaslal v písemné podobě na příslušnou správu sociálního zabezpečení, přičemž je povinen uvést důvod tohoto postupu.

(tzčssz)


 

Výběr z médií: nižší příjmy kvůli koronaviru, děti volající na Linku bezpečí a nová státní záruční banka

V českých novinách se v úterý dočtete, že každý pátý Čech hlásí kvůli pandemii koronaviru snížení příjmů, píše Mf Dnes. Kvůli strachu z koronaviru se na Linku bezpečí obrací podle Práva stále více dětí. A v Česku možná vznikne státní záruční banka, informuje Deník N. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 1. září: Ve východní polovině území převážně zataženo s deštěm, místy trvalým a vydatným. V západní polovině území zataženo až oblačno a místy přeháňky nebo občasný déšť. Večer postupně ustávání srážek a místy i ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, ve východní polovině území 11 °C až 14 °C. Mírný vítr severních směrů 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Středa 2. září: Oblačno až zataženo, hlavně na jihu přechodně i polojasno. Místy občasný déšť nebo přeháňky, na jihu a jihovýchodě srážky jen ojediněle. Večer ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Upozornění k provozu Návštěvnického centra Kvilda v tomto týdnu
Od 31.8. do 7.9. včetně bude budova centra pro návštěvníky uzavřena.
Parkoviště zůstává k dispozici zdarma, můžete také použít toalety.
Od středy 2.9. se znovu rozběhnou prohlídky výběhů, a to po skupinách podle zájmu návštěvníků.
Z pozorovacích věží můžete cvrkot ve výbězích sledovat bez omezení.

V září také pokračují komentované vycházky po vlčí stezce v Návštěvnickém centru Srní. Každý den ve dvou termínech: v 10:00 a ve 14:00 hod. Na vycházku je možno přijít bez telefonické rezervace.

Případné informace dostanete na tel. č. 731 530 447.

(fbnpš)


 

Výběr z médií: podvodné sbírky, nový náměstek na obraně a rostoucí případy klíšťové encefalitidy

Ministerstvo vnitra eviduje celkem na 2000 veřejných sbírek, na každou ohlášenou ale běží další dvě až tři bez kontroly. Informuje o tom pondělní Mf Dnes. Tématem regionálního Deníku je narůstající počet případů klíšťové encefalitidy. Podle Práva má většina studentských kolejí už plné všechny pokoje. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Počasí – pondělí 31. srpna a předpověď

Za posledních 24 hodin se nejsilnější bouřky objevily na severovýchodě Čech, kde v okolí Trutnova večer napršelo během krátké doby i přes 50 mm.
Trvalý a vydatný déšť se pak večer, a hlavně v noci na pondělí, objevoval na západě a severozápadě Čech. Nejvíc pršelo v Aši, kde naměřili 60 mm srážek. Srážkové úhrny za posledních 24 hodin ukazuje přiložený obrázek.

První školní den bude letos mimořádně chladný a deštivý. Na východě a severovýchodě republiky bude pršet trvale a vydatně.
Nejvyšší denní teploty budou jen mezi 13 až 17 stupni, takové teploty odpovídají spíše polovině října.
Předpokládaný úhrn srážek (mm) za úterý a také úterní maximální teploty ukazují přiložené obrázky.

(fb-čhmú)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Naposledy jsme se rozloučili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Řidiči budou moci začít využívat obchvat Strážkovic v listopadu 2022. Jeho stavba bude stát 116 milionů korun

Řidiči budou moci začít využívat obchvat Strážkovic v listopadu 2022. Vyplývá to z rozhodnutí rady kraje, která ve čtvrtek 27. srpna schválila dodavatele této stavby. Na základě výběrového řízení se jí stala společnost EUROVIA CS, která komunikaci kolem obce na Českobudějovicku vybuduje za 116 milionů korun. Potvrdil to krajský radní pro investice Antonín Krák.

Obchvat umožní zejména rychlejší spojení na trase mezi Českými Budějovicemi, Trhovými Sviny a Novými Hrady. A zároveň zlepší životní úrovně obyvatel Strážkovic. „Stavba bude zahájena v lednu příštího roku. Vozovku o délce 2,127 kilometru tvoří dva jízdní pruhy, které budou rozšířeny o stoupací pruh o délce 700 metrů,“ popsal Krák.

Financování obchvatu pokryjí částkou 60,5 milionu dotace a kraj zaplatí 54 milionů. O tom, kdo uhradí zbylých 1,5 milionu korun, jedná kraj se Strážkovicemi.

(tzjč)


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře