KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na srpen – ZDE
• ČERVENEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

17. – 23. srpna


 

Mezi testovanými v Dobronicích bylo celkem sedm pozitivních osob

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V souvislosti s výskytem COVID-19 u jedné z účastnic kurzu mediků 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve výcvikovém středisku UK v Dobronicích u Bechyně na Táborsku, bylo včera testováno celkem 148 osob – 131 studentů, 9 pedagogů a 8 zaměstnanců kuchyně a střediska.

„V průběhu večera a dnes ráno jsme obdrželi kompletní výsledky vyšetření. Pozitivních bylo sedm osob. Všichni pozitivní jsou studenty UK a pocházejí z České republiky a ze Slovenska, informovala jsem proto i slovenskou ambasádu. V současné době zůstávají pozitivní medici v izolaci v uzavřených prostorách střediska. Do místa bydliště je v průběhu dne přepraví přepravní sanitka zdravotnické záchranné služby nebo rodinní příslušníci. Účastníci kursu, kteří jsou negativní, se postupně podle možností přesouvají osobními vozidly do domácí karantény,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Je to už minimálně šestý hromadný odběr v našem kraji. Veřejnost nevidí, jaké vyžaduje logistické zabezpečení a spolupráci všech zúčastněných složek. Jaké to je být v tomhle vedru hodiny v ochranných oblecích. A já nemám jinou cestu, než takto veřejně poděkovat sestřičkám a dalšímu zdravotnickému personálu infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, které jsou u všech hromadných odběrů, z Infekčního oddělní Nemocnice Tábor, kolegům z Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a samozřejmě kolegyním z naší KHS. Slyšela jsem slova chvály od testovaných osob i novinářů na organizaci a jsem ráda, že si jejich nasazení lidé všímají. A ještě jednou jim děkuji, dělají pro zdraví Jihočechů hrozně moc,“ doplnila ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

(tzkhs)


 

Výběr z médií: kriminalita mezi dětmi roste, Pražané třídí více kovu a výzkum o televizních pořadech

V českých médiích se v sobotu dočtete, že v Česku narůstá kriminalita mezi dětmi, především mezi mladšími ročníky, píše o tom Mladá fronta Dnes. Právo informuje, že sledování televizních pořadů narušuje partnerské vztahy. A Lidové noviny se věnují tržbám v restauracích, které se po koronavirové krizi vrací pomalu k normálu. Více si přečtěte ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 22. srpna: Zpočátku jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti a postupně na většině území přeháňky, místy bouřky. Zejména ve východní polovině území i velmi silné bouřky. Na Moravě a ve Slezsku přibývání oblačnosti a srážky až během odpoledne, na východě až večer. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 30 °C, na východě 29 °C až 33 °C. Mírný jižní nebo jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, na frontě čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 23 srpna: Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na východě ráno zpočátku ještě zataženo s deštěm. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
22.8. MDDr. Tišler U Stadionu 270, Prachatice 601 502 564
23.8. MUDr. Tkáčová U Stadionu 270, Prachatice 601 502 339
22. – 23. 8. MUDr. Sádlo Spojařů 1252, Strakonice 383 333 964

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Výběr z médií: nováčci v realitním byznysu, Češi na světových burzách a slabší úroda ovoce

V českých novinách se v pátek dočtete, že do českého realitního byznysu míří podle Mf Dnes rekordní počet nováčků. Češi vydělávají na růstu světových burz, informují Hospodářské noviny. A českého ovoce se letos urodilo oproti loňsku výrazně méně, píše Právo. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministr Toman v Jihočeském kraji: Zemědělci v okolí Římova by mohli používat méně chemie, na Výstavišti plánujeme rozsáhlé investice

Diskuzí se zemědělci zahájil ministr zemědělství Miroslav Toman návštěvu Jihočeského kraje. Shodl se s nimi, že v ochranném pásmu vodárenské nádrže Římov by se zemědělci mohli zapojit do programu na snížení používaných chemických prostředků, a zlepšit tak kvalitu vody v nádrži. Ministr jednal také s vedením Výstaviště České Budějovice a hejtmankou kraje Ivanou Stráskou o plánovaných investicích v areálu Výstaviště.

Text a foto: (tzjč)


 

Hudební festival Jihočeské Nové Hrady se blíží. Jaroslav Svěcený osobně pozval hejtmanku Stráskou

Osobní pozvánku na hudební festival Jihočeské Nové Hrady přinesl hejtmance Ivaně Stráské jeden z našich nejvýznamnějších houslistů Jaroslav Svěcený. Během rozhovoru jí ukázal i jedny ze vzácných houslí, které návštěvníci na festivalu uvidí a uslyší.

Text a foto: (tzjč)


 

Řidiče v Prachaticích omezí opravy

Projet městem Prachatice bude od začátku září komplikované. Silničáři začnou opravovat ulice Zvolenská a Slámova.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 21. srpna: Převážně jasno. Nejvyšší denní teploty 30 °C až 34 °C, na severovýchodě kolem 29 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 22. srpna: Zpočátku jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky nebo bouřky. Ojediněle i silné bouřky. Na Moravě a ve Slezsku přibývání oblačnosti a srážky až během odpoledne, na východě až večer. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na východě až 33 °C.


 

Výběr z médií: solární podvodníci, soukromé koleje pro studenty a elektronické účtenky v obchodech

V českých novinách se ve čtvrtek dočtete, jak Mf Dnes odhalila nový způsob, jak podvodníci vydělávají na energii ze slunce. V Praze podle deníku E15 vyrostou nové soukromé koleje. A některé velké obchodní řetězce zvažují zavedení elektronických účtenek, informují Hospodářské noviny. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 20. srpna: Jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Během dne na severu přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na severovýchodě kolem 25 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Pátek 21. srpna: Převážně jasno. Nejvyšší denní teploty 30 °C až 35 °C, na severovýchodě kolem 29 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Uzavírka silnice

Městský úřad Vimperk, odbor dopravy a silničního hospodářství, oznamuje, že od 24.08.2020 do 18.12.2020 bude pro veškerý provoz uzavřena silnice III. třídy č. 1673 v úseku Lipka – Černá Lada z důvodu realizace stavby „Most přes Volyňku na silnici III/1673 za obcí Lipka“.

(fb)


 

Výběr z médií: hlučné armádní stíhačky, mizení oslů nebo odhalení pančovaného medu

Vedení Nového Města na Moravě kritizuje cvičné lety českého letectva, píše středeční Mladá fronta Dnes. Vysoká poptávka po oslech může způsobit jejich postupné mizení. Tématu se věnuje Deník N. Tržby nebankovních úvěrových firem v Česku klesly kvůli pandemii koronaviru asi o pětinu, uvádí deník E15. Čeští vědci vyvíjí nové testy, které odhalí pančovaný med. Téma pro Lidové noviny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Kůrovec požírá jihočeské lesy, obnovit se je snaží lesníci i dobrovolníci

Kůrovec i přes deštivé počasí sužuje lesy napříč republikou, Jihočeský kraj není výjimkou. Situace je podle Ministerstva zemědělství kalamitní, a tak rozšířilo tzv. červenou zónu, pro kterou platí mimořádná opatření.

CELÝ ČLÁNEK


 

Města nakupují roušky pro komise, stát losoval volební čísla

Podívejte se, jaká volební čísla byla vylosována pro politické subjekty, které se budou na podzim ucházet o hlasy na jihu Čech.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 19. srpna: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Na severovýchodě a východě až zataženo a na většině území přeháňky nebo déšť, v horských oblastech zpočátku i trvalejší. K večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severovýchodě kolem 21 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek 20. srpna: Jasno až polojasno, ráno místy mlhy. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na severovýchodě kolem 25 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Výběr z médií: chyby u alternativních taxi, obliba mikrobytů a zájem o zelené střechy

V českých novinách se v úterý dočtete, že kontroly odhalily nedostatky u všech alternativních taxislužeb, informuje Mf Dnes. Mezi mladými lidmi v Praze roste podle Lidových novin obliba takzvaných mikrobytů. A v Česku také roste zájem o zelené střechy, píše Právo. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 18. srpna: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Pozdě večer od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 19. srpna: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy přeháňky, ojediněle i bouřky, na severovýchodě až zataženo a srážky četnější. K večeru ustávání a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severovýchodě kolem 21 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

VIDEO: Voda z polí v Prachaticích podemlela koleje

Přívalový déšť, který na Prachaticku spustil kolem pondělní sedmé hodiny večerní, zaplavil nejen cesty a silnice.

CELÝ ČLÁNEK


 

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Od 1. září budou opět plošně povinné roušky v hromadné dopravě nebo uvnitř budov. Lidé je budou muset mít například v obchodech či na úřadech. Novinářům to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

CELÝ ČLÁNEK


 

Lidé na Prachaticku mohou roušky sundat od středy 19. srpna
ČTĚTE ZDE

 

Přejezd v Lenoře je uzavřený, doprava je vedena jen přes Vimperk

V pondělí 17. srpna v sedm hodin ráno byl pro veškerou dopravu uzavřen železniční přejezd na silnici I/39 v Lenoře.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kolik těžkých kovů obsahují houby?

I ve zdánlivě panenských lesích mohou být houby plné těžkých kovů, včetně rizikového kadmia.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: lékaři ve vězení by mohli léčit, clo pro balíky a málo vyšetřovatelů leteckých nehod

V českých novinách se v pondělí dočtete, že odsouzení lékaři by mohli za mřížemi léčit spoluvězně. Píše o tom Deník N. Proclívat se podle deníku Právo nově budou muset i malé balíky. A v Česku ubývají vyšetřovatelé příčin leteckých havárií, informují Lidové noviny. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 17. srpna: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne místy, zejména v západní polovině Čech a na východě Moravy a Slezska, přeháňky nebo bouřky. Ojediněle silné bouřky. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude později odpoledne a večer v Čechách měnit na západní.

Úterý 18. srpna: Oblačno až zataženo, v západní polovině Čech přechodně i polojasno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Naposledy jsme se rozloučili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře