ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Letní slunovrat je tu – začíná astronomické...

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Letní slunovrat je tu – začíná astronomické léto (ač to tak nevypadá)

 

20. června ve 23:44 středoevropského letního času (tedy toho, který právě používáme) začne astronomické léto. V tomto okamžiku totiž dosáhne Slunce (bez ohledu na to, že právě nebude na obloze vidět) na své každoroční dráze nejsevernějšího bodu, vstoupí do znamení Raka a severní polokoule Země se nejvíce přikloní ke Slunci.

Noc ze soboty na neděli tak bude nejkratší v roce. Slunce u nás setrvá 16 hodin 22 minut nad obzorem a jen 7 hodin 38 minut zbývá pro letní noc. Tak můžeme vysvětlit, proč jsou u nás noci v tomto období hodně světlé a úplně se nesetmí. Po celou noc trvá jen tzv. astronomický soumrak a nenastává skutečná astronomická noc.

Období kolem letního slunovratu přináší ale výjimečnou příležitost pozorovat noční svítící oblaka (http://ukazy.astro.cz/nlc.php), letos už byla několikrát pozorována. Ideální doba k pozorování večer je zhruba od 22:30. Poznáte je snadno, vypadají jako stříbřitá jemně svítící pavučina.

Oslavte letní slunovrat v Praze na Karlově mostě u Staroměstské mostecké věže

Každoročně o letním slunovratu v poledne vrhá plastika lva po velmi krátkou dobu stín na erb se svatováclavskou orlicí. Dochází k tomu v jediný den v roce. A v ten samý den (na který ve středověku připadal svátek svatého Víta) večer zapadá Slunce při pohledu od paty věže nad místem, kde jsou ve svatovítské katedrále uloženy ostatky sv. Víta. Slunce nejprve projde velkou jižní věží katedrály (pod ní je pochován sv. Václav), pak označí východní věž (zde spočívají ostatky sv. Vojtěcha) a zapadne v místech uložení ostatků sv. Víta. Jde o důkladné propojení Staroměstské mostecké věže s plánem a polohou celého města. Na obrázku západ Slunce při letním slunovratu nad katedrálou zachycený od Staroměstské mostecké věže – autor Ivan Kordač.

FB – Astronomický ústav AV ČR

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře