V KUCHYNI S DANULOU: Křehké koláčky bez kynutí

V KUCHYNI S DANULOU: Křehké koláčky bez kynutí

 

250 g polohrubé mouky, 2 lžičky krystalu, 100 g změklého tuku na pečení, 12 g čerstvého droždí, 50 ml vlažného mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, špetka soli

Do hrnečku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a lžící hladké mouky, zalijeme vlažným mlékem, dobře rozmícháme a necháme vzejít kvásek.

Do mísy nasypeme mouku, citronovou kůru a špetku soli, přidáme změklý tuk, žloutek a vzešlý kvásek a zpracujeme těsto nejprve vařečkou a poté rukama.

Těsto ihned vyválíme asi na tloušťku 0,5 cm, vykrájíme koláčky a uložíme na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvoříme nepatrný důlek ( já jsem ze zbytku těsta udělala malé kuličky a “nasázela” je po obvodu vykrájených kytiček, aby se jakýsi důlek vytvořil sám), do něho dáme náplň a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Teplota i čas jsou orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou.

Náplň: 250 g měkkého tvarohu ve vaničce, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička vanilkové esence, 1 žloutek a mimo to pár zralých meruněk. Já jsem z tohoto množství udělala 12 kytiček.

Pozn.: Ještě horké polévám směsí másla a rumu a sypu cukrem. Pokud používám ovoce, sypu lehce po upečení a natření máslem ještě drobenkou, která vsákne případnou ovocnou šťávu.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře