KORONAVIRUS: COVID-19 na jihu Čech 3. června: Žena přivezla z Itálie na...

KORONAVIRUS: COVID-19 na jihu Čech 3. června: Žena přivezla z Itálie na rodinnou návštěvu koronavirus

 

Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech jeden nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2, importovaný z Itálie. Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k středeční 18. hodině zvýšil v regionu na 186. Přibyl jeden vyléčený, kterých je v současné době v jižních Čechách už 170. Aktuálně pozitivních osob v kraji je nadále 10.

„Od úterního do středečního večera vyšetřily laboratoře v regionu 89 suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. Současně bylo otestováno 239 samoplátců. A právě zde byl zjištěn pozitivní vzorek ženy žijící v Itálii, která přijela na Českokrumlovsko na rodinnou návštěvu a podstoupila povinné testování na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Jí i osobě, s níž přišla do styku, jsme nařídili karanténu,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 10 případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno šest na Prachaticku, tři na Písecku a zmíněný jeden nový na Českokrumlovsku. Českobudějovicko, Strakonicko, Táborsko a Jindřichohradecko hlásí aktuální nulu. V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy stále udržují s 29,04 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (ke středeční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se vyléčilo téměř 95 procent všech nakažených, celkově v republice je to zhruba 70 procent.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 16 270 osob. V povinné karanténě se k středeční 18. hodině nacházelo 66 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu ve středu zvýšil o 239 na celkových 3 914,“ konstatovala epidemioložka KHS Jitka Luňáčková. Samoplátci se mohou nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích a na hraničním přechodu s Německem ve Strážném. V krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem výstaviště a v ulici U tří lvů. K dispozici jsou také odběrová místa ve všech jihočeských nemocnicích s výjimkou českobudějovické.

Podle verifikovaných dat KHS bylo ve středu večer na jihu Čech pozitivních kumulativně od začátku epidemie 106 žen a 80 mužů. Z celkových 186 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 36 z Prachaticka, 23 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 18 z Jindřichohradecka a dvanáct z Písecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Sedmnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, čtyřiatřicet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí v rámci hromadných repatriací či samostatně a byli nebo ještě jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, zůstává na 363.

(tzkhs)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře