ULOVENO V SOCIÁLNÍ SÍTI: Dobrš

ULOVENO V SOCIÁLNÍ SÍTI: Dobrš

Dobrš je starobylá vesnička, ležící v severozápadní části Jihočeského kraje, v okrese Strakonice a úředně spadá pod obec Drážov.

Dobršské sídliště vzniklo zřejmě již v raném středověku. Strategická poloha vesnice i obou kostelů je možným předpokladem pro existenci hradiště. První písemná zmínka o Dobrši je až z roku 1352.

Panství dostal za záchranu knížete Oldřicha před rozzuřeným kancem Přibík zvaný Kocík, zakladatel Koců z Dobrše. Vystavěl si tvrz, rozšiřoval svou državu, postupně mu patřilo několik okolních obcí s lesy i rybníky.
Mezi nejznámější a nejzajímavější památky patří Dobršská tvrz, gotická stavba, později přestavěná, původně románský kostel Zvěstování Panny Marie pochází ze 13. století. Po poškození roku 1420 byl přestavěn raně goticky. Kaple sv. Jana a Pavla ležící na návrší nad Dobrší je původně románský kostel postavený kolem roku 1230.

Kaple sv. Jana a Pavla

Původně románský jednolodní kostel s věží, který později začal sloužit jako zvonice. Ve věži zvon z dílny pražského zvonaře Brickího z Cimperka. Podle pověsti koupil místní zvon pražský arcibiskup Václav Chlumčanský. Původně jej hodlal věnovat do Hoštic u Volyně, ale když vyzval tamní občany, aby si pro něj přijeli do Prahy, otázali se, kolik dostanou od cesty. To biskupa rozčílilo natolik, že zvon raději věnoval Dobrši.

 

Text a foto: FB – Václav KRAJÁNEK

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře