KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červen – ZDE
• ČERVEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

1 – 7. června


 

 

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraji – údaje 7. 6. 2020 k 18. hodině

Celkový počet potvrzených případů nákazy 189 (denní přírůstek 0)

Celkový počet osob indikovaných k testování 16 561

Počet testovaných vzorků za 24 hod. 27

Počet testů samoplátců (kumulativně od 29. 3. 2020) 4 038 (denní přírůstek +7)

Počet karantén (aktuálně) 81

Celkový počet uzdravených: 171 (denní přírůstek 0)

Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 6 (denní přírůstek 0)

Aktuální počet osob s onemocněním COVID-19 (bez vyléčených a úmrtí) 12

Kumulativní počet repatriantů 363 (denní přírůstek 0)

(tzkhs)


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Dnes jsme ve výběhu s vlky v Návštěvnickém centru Srní zjistili nové přírůstky. Zatím nevíme, kolik vlčat přesně je, další podrobnosti sdělíme příští týden.

(fbnpš)


 

Výběr z médií: přejmenování Koněvovy ulice, nové zvony pro kostely i hlídání psů o dovolené

V sobotním výběru z médií se dočtete, že na žižkovskou radnici v Praze dorazila petice, která chce udělat z Koněvovy ulice ulici Marie Terezie. Podepsalo ji přes tisíc lidí, jak píše deník Právo. Kostely svatého Havla a svatého Haštala na Starém Městě v Praze dostanou podle Lidových novin nové zvony. Dílna v Innsbrucku zvony odlila v pátek a do Prahy by měly dorazit do konce června. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 6. června: Oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku skoro jasno až polojasno. V Čechách místy, zejména v severozápadní polovině, přeháňky nebo déšť. Později večer srážky i na východě a ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty v Čechách 15 °C až 19 °C, na východě 20 °C až 25 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 7. června: Oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Na Moravě a ve Slezsku během dne místy bouřky, ojediněle silné. Nejvyšší denní teploty od 13 °C na severozápadě až po 25 °C na východě.


 

Výběr z médií: ministerstva nechtějí škrtat a roušky v restauracích podle Prymuly nedávají smysl

Páteční E15 oslovila jednotlivá ministerstva a přináší zprávu, že část členů vládního kabinetu nepřipouští finanční škrty. Mf Dnes přináší rozhovor s epidemiologem Romanem Prymula, ve kterém říká, že nošení roušek v restauracích nedává smysl, a varuje před přílišným optimismem. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
6. 6. MUDr. Smolová Náměstí 2, Vlachovo Březí 737 608 640
7. 6. MUDr. Wimberská Nemocniční 204, Prachatice 388 316 040
6. – 7. 6. MUDr. Karlová Školní 225, Strakonice 773 533 059

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Předpověď počasí

Pátek 5. června: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Během odpoledne a večera od západu ustávání srážek a přechodné protrhávání oblačnosti. Později večer na západě Čech opět přibývání oblačnosti a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Sobota 6. června: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy, zpočátku jen v Čechách, přeháňky nebo déšť. Večer na východě srážky vydatnější a místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty v Čechách 14 °C až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku 19 °C až 23 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraji – údaje k 4. 6. 2020, 18. hod.

Celkový počet potvrzených případů nákazy 186 (denní přírůstek 0)

Celkový počet osob indikovaných k testování 16 351

Počet testovaných vzorků za 24 hod. 81

Počet testů samoplátců (kumulativně od 29. 3. 2020) 3 937 (denní přírůstek +23)

Počet karantén (aktuálně) 79 (denní přírůstek +13)

Celkový počet uzdravených: 171 (denní přírůstek +1)

Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 6 (denní přírůstek 0)

Aktuální počet osob s onemocněním COVID-19 (bez vyléčených a úmrtí) 9

Kumulativní počet repatriantů 363 (denní přírůstek 0)

UPOZORNĚNÍ: Změna provozu odběrových míst

V pátek 5. června ukončí svou činnost odběrová místa laboratoří Nextclinics v Českých Budějovicích a na hraničních přechodech Dolní Dvořiště, České Velenice a Strážný. Příští týden budou demontována a odvezena. Důvodem je ztráta zájmu samoplátců o testování v reakci na oznámení vlády o zavedení takzvaného cestovního semaforu a s tím souvisejícím rozvolnění pravidel při překračování hranic.

(tzkhs)


 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – silné bouřky (4. června)

Odpoledne k nám od jihu budou postupovat silné bouřky, které mohou působit lokální škody: zatopení podchodů a průjezdů nebo sklepů. Opatrní by měli být řidiči a přizpůsobit řízení nastalé situaci. VÍCE: www.chmi.cz


 

Výběr z médií: odvolaný ředitel Arcibiskupského gymnázia a varování před nákazou ze splašků

Ve čtvrtečním výběru z médií se dočtete, že pražské arcibiskupství po sedmnácti letech odvolalo ředitele svého pražského gymnázia Richarda Maška, píše Deník N. Extrémní sucho v Česku ovlivňuje realitní trh, informuje Deník. A čeští vědci dokážou podle Mf Dnes vyčíst varování před nákazou ze splašků. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

VÝZVA: PODPORA SPORTU 2020/1

Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu z rozpočtu města Vimperk pro rok 2020 na realizaci Programu pro poskytování dotací na podporu kulturních, sportovních, volnočasových a společensky prospěšných aktivit.

Podpora sportovních spolků, klubů, družstev i jednotlivců provozujících sportovní činnost ve správním území města Vimperk. Záměrem výzvy je podpořit především pravidelné výkonnostní aktivity v oblasti sportu a sportovních činností dětí a mládeže do 20 let. CELÝ ČLÁNRK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 4. června: Oblačno až zataženo, ve východní polovině území zpočátku i polojasno. Ojediněle, v Čechách odpoledne a večer od západu postupně na většině území, přeháňky nebo občasný déšť, místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na západě Čech 18 °C až 22 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer od západu měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Pátek 5. června: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle i bouřky. Během odpoledne a večera od západu ustávání srážek a přechodné protrhávání oblačnosti. Později večer na západě Čech opět přibývání oblačnosti a místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Výběr z médií: hektolitry piva v kanálu, hrozba až půl milionu nových exekucí a nezájem o pěstování konopí

Středeční vydání deníku Mf Dnes přichází s informací, že kvůli koronavirové krizi se do finanční ch problémů dostává stále více rodin. Na konci roku proto hrozí až půl milionu nových exekucí. Právo píše o českém nezájmu o budoucí byznys s léčebným konopím. Deník N informuje o tom, že lékaři už nemají využití pro statisíce rychlotestů z Číny. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 3. června: Polojasno až oblačno, ojediněle, odpoledne a večer místy, zejména v jihozápadní polovině území, přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severovýchodě kolem 20 °C. Slabý severozápadní nebo proměnlivý vítr do 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Čtvrtek 4. června: Oblačno až zataženo, ve východní polovině území zpočátku i polojasno. Ojediněle, v Čechách odpoledne a večer od západu postupně na většině území, přeháňky nebo občasný déšť, místy i bouřky. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na západě Čech 18 °C až 22 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer od západu měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.


 

Velká cena Michalova 2020

Chtěli bychom se tímto omluvit všem příznivcům, účastníkům a fanouškům Velké ceny Michalova, ale z hygienických důvodu a z nařízení vlády, musíme letošní akci zrušit. Mrzí nás to, a to dost, protože ani minulý rok se akce nekonala a letos to mělo být velké. Doufáme, že se na nás nezlobíte a že se spolu s námi budete těšit na příští rok, ve kterém doufáme, že vše klapne podle plánu a konečně se Velká cena Michalova povede opět uspořádat. Děkujeme za pochopení.

FB – Velká cena Michalova


 

Stachovská pouť 2020

Vážení občané, situace kolem koronavirové epidemie se uklidňuje a důkazem toho jsou končící vládní omezení. Jsme si vědomi toho, že díky těmto změnám se může sejít větší počet lidí, ale přesto…jistotu nemáme. Proto jsme se rozhodli neorganizovat tento rok pouťový kulturní program jako tomu bylo doposud. Důvody jsou zřejmé:
Problémy s dodržením vyhlášených opatření a obavy o zdraví všech, kteří by přišli.
I přesto věříme, že si letošní pouť užijete (pouťové atrakce, stánky, fotbal). Děkujeme za pochopení.

FB – Obec Stachy


 

Výběr z médií: výhodné balíčky pro turisty, utrácení po epidemii nebo vakcína proti klíšťové encefalitidě

Česká města se začínají přetahovat o turisty a připravují balíčky, které by návštěvníky nalákaly. Tématu se věnuje regionální Deník. Vláda ruší dva posty zmocněnců, informují Lidové noviny. Češi si zvykli na bezhotovostní transakce a po nouzovém stavu znovu utrácejí, píší Hospodářské noviny. Tým vědců z akademie věd vyvíjí vakcínu proti klíšťové encefalitidě, uvádí Mladá fronta Dnes. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 2. června: Jasno až polojasno, během dne postupně oblačno, přechodně až zataženo. Ojediněle přeháňky, hlavně na severovýchodě. Během večera přeháňky místy, ojediněle i bouřka. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, v Čechách až 23 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Středa 3. června: Polojasno až oblačno, místy přeháňky, odpoledne a večer i bouřky. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, v Čechách až 25 °C. Slabý, přes den mírný proměnlivý vítr 2 až 5 m/s.


 

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraji – údaje k 1. 6. 2020, 18. hod.

Celkový počet potvrzených případů nákazy 186 (denní přírůstek 0)

Celkový počet osob indikovaných k testování 16 071

Počet testovaných vzorků za 24 hod. 25

Počet testů samoplátců (kumulativně od 29. 3. 2020) 3624 (denní přírůstek +85)

Počet karantén (aktuálně) 59 (denní přírůstek +1)

Celkový počet uzdravených: 168 (denní přírůstek +1)

Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 6 (denní přírůstek 0)

Aktuální počet osob s onemocněním COVID-19 (bez vyléčených a úmrtí) 12

Kumulativní počet repatriantů 363 (denní přírůstek 0)

(tzkhs)


 

Lékárny od června vydávají léky i na občanku. Jak to bude fungovat?

K výdeji předepsaných léků bude nově stačit občanský průkaz, případně pas. Možnost výdeje na základě jednotlivých eReceptů zůstává zachována. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: české testovací sady na koronavirus, problém Letiště Praha a pesticidy jako riziko pro vodu

V pondělním výběru z médií se dočtete, že testovací sady na koronavirus z dílny českých vědců teď míří do širší praxe. Píší o tom Lidové noviny. Letiště Praha se podle deníku E15 obává, že nebude mít kvůli pandemii koronaviru peníze na investice. A Hospodářské noviny se věnují pesticidům, které jsou rizikem pro vodu. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 1. června: Jasno až skoro jasno, během dne většinou polojasno, na severovýchodě i oblačno. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, v Čechách až 23 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě až s nárazy 15 m/s.

Úterý 2. června: Jasno, na severovýchodě a odpoledne i jinde polojasno až oblačno, v Beskydech ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, v Čechách až 23 °C.


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Prohlédněte si novorozence a pošlete nám své snímky

ČTĚTE ZDE


 

II. kolo Krajské pomoci zranitelným: některé z 820 balíčků s respirátory, ústenkami a látkovými rouškami putovaly i do kardioklubů v ČB a Písku

820 balíčků s respirátory, ústenkami a látkovými rouškami připravil Jihočeský kraj pro lidi trpící chronickou srdeční chorobou či s různými dlouhodobými onemocněními. Stalo se tak v rámci II. kola projektu Krajská pomoc zranitelným (KPZ). Ten navázal na první kolo projektu KPZ z letošního dubna, který vznikl kvůli panující koronavirové pandemii. Potvrdila to hejtmanka Ivana Stráská.

„V prvním kole projektu KPZ jsme distribuovali přes 200 tisíc kusů ochranných prostředků. V době pokračující koronavirové pandemie jsme se rozhodli jimi podpořit i další ohroženou skupinu našich spoluobčanů a vytvořili dalších 820 balíčků,“ vysvětlila hejtmanka.

Balíčky rozvezli v bednách pracovníci krajského odboru sociálních věcí do devíti organizací. „Jedná se například o Kardio – Klub České Budějovice, Klub KARDIO Tábor či Svaz diabetiků České republiky – pobočný spolek Písek. S nimi byla předem dohodnuta také jejich finální distribuce,“ upřesnila Stráská.

Velkou radost ze zprávy o možnosti získat KPZ II projevila například paní Anna Slunečková, předsedkyně Svazu diabetiků ČR v Táboře, kterou rozhodnutí hejtmanky velmi potěšilo. „Již dlouho jsem přemýšlela, jakým způsobem bych svým členům pomohla získat ochranné prostředky a nyní se budu velmi ráda podílet na jejich distribuci,“ řekla Slunéčková.

Každý z 820 balíčků obsahoval 10 kusů látkových roušek, dva respirátory a dvě ústenky. „To znamená celkem 11 480 kusů ochranných prostředků. Do balíčků je opět zkompletovali zaměstnanci krajského úřadu,“ doplnila hejtmanka.

První kolo projektu KPZ se uskutečnilo letos na konci dubna. Tenkrát zaměstnanci krajského úřadu zkompletovali více než 14,7 tisíce kusů balíčků s ochrannými prostředky. Určeny byly pro lidi se závažnými zdravotními problémy, především chronickým onemocněním, oslabenou imunitou – například onkologicky nemocní, dialyzovaní, osoby s kardiovaskulárním nebo chronickým plicním onemocněním, pacienti po transplantaci či pečující osoby. Distribuce byla zajištěna v tzv. obcích II. a III. typu, v Jihočeských nemocnicích a na Krajské hygienické stanici.

(tzjč)


 

Krize COVID-19 je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů

Zakázková a odbytová nejistota, která je v současné době jedním z mnoha problémů strojírenských firem na jihu Čech, je testem flexibility zaměstnanců i zaměstnavatelů. Na svém posledním jednání se na tom shodli členové rady jihočeského sdružení Odborového svazu KOVO, stejně jako na tom, že snaha o minimalizaci důsledků koronavirové krize spojuje zaměstnavatele a zaměstnance víc než kdy jindy. A víc než si, kdy vůbec připouštěli.

„Nacházíme se v situaci, kdy to, co platí dnes, nemusí platit zítra. Nikdo nedokáže s určitostí říci, jak se bude koronavirová krize dál vyvíjet. Všechno jsou zatím jen odhady. Maximální flexibilita, a to jak zaměstnanců, tak samozřejmě i zaměstnavatelů, je jednou ze základních podmínek úspěšného zvládnutí této etapy krize, ale i všech případných dalších. Kdo nedokáže dost pružně reagovat, neobstojí,“ uvedl jihočeský zmocněnec OS KOVO a předseda základní organizace OS KOVO při společnosti Motor Jikov Jan Janoušek.

Zakázkovou a odbytovou nejistotu bez zřejmých výhledů potvrdil i předseda základních organizací OS KOVO Jihostroj Velešín, Engel a dalších tří strojírenských firem v Kaplici Jiří Řihout. „Nikdo přesně neví, co bude zítra. Firma kvůli zakázce povolá lidi do práce a hned na to je odvolá, protože zakázka byla na poslední chvíli zrušena. Jindy oznámí, že není práce a druhý den shání každého, kdo je volný, aby se mohla zrealizovat náhlá dodávka. Přitom si nikdo není jistý dalšími dny a týdny,“ konstatoval Řihout.

Podle zástupců jihočeského krajského sdružení kováckých odborů koronavirová krize akcentovala mimo jiné potřebu vzájemné loajality a spolupráce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. „Dnes už snad chápe úplně každý, že odbory a zaměstnavatelé by neměly stát proti sobě, ale že jsme na jedné lodi. Prioritou odborů, respektive zaměstnanců, je stejně jako zaměstnavatelů bezpečně vyvézt naše podniky a zaměstnance z krize. Připraveni ustoupit musí být ve společném zájmu všichni. Jsme v této krizi společně, a společně musíme najít cestu z ní,“ zdůraznil Janoušek.

Odbory si uvědomují, že řada firem bude muset sáhnout i k opatřením, která se ještě více než dosud dotknou zaměstnanců. Mnohé čelí těžkým finančním ztrátám, narušení výroby, poklesu poptávky, problémům s likviditou a podobně. Za naprosto zásadní proto považují posun vzájemné komunikace na kvalitativně vyšší úroveň.

Příkladem dobré komunikace sociálních partnerů na republikové úrovni je program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, prostřednictvím kterého stát kompenzuje firmám mzdové prostředky, aby nemusely propouštět. V Evropě se pro tento systém dočasné nebo částečné nezaměstnanosti vžil název Kurzarbeit. Janoušek v této souvislosti připomněl nedávná slova generálního tajemníka svazu IndustriAll Europe Luce Trianglea: „Odborové svazy v celé Evropě ukazují, že kolektivní vyjednávání nabízí řešení mnoha výzev současné krize COVID-19. Vidíme, že v zemích se silnými odbory a silným sociálním partnerstvím jsou uzavřeny dohody na míru, které zajišťují oboustranně výhodná řešení pro pracovníky a zaměstnavatele, kteří potřebují zajistit, aby jejich podnikání přežilo tuto krizi, a i nadále nabízelo kvalitní pracovní místa“.

Dialog s odbory a zástupci v oblasti zdraví a bezpečnosti zajistil také bezpečný návrat na pracoviště v mnoha společnostech, kde byly společně definovány protokoly pro obnovení práce. „Máme reakce z mnoha firem, kde působíme a z nich vyplývá, že komunikaci s námi zejména v období nástupu protiepidemických opatření managementy velmi oceňují,“ doplnila vedoucí českobudějovického regionálního pracoviště OS KOVO Pavlína Jirková.

(tzkovo)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře