KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Pranostiky na květen – ZDE
• KVĚTEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

25. – 31. května


 

Výběr z médií: odškodné za chyby úředníků a justice, kůrovec na Vysočině nebo etický kodex soudce

V sobotním výběru z médií se dočtete, že ministerstvo spravedlnosti loni za chyby úředníků a justice vyplatilo občanům na odškodném téměř 184 milionů korun. Píše to deník Právo. Na Vysočině podle Lidových novin kůrovec napadá už i mladé stromy, které pro něj do té doby byly neatraktivní. Důvodem je, že staré stromy už došly. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Správa Národního parku Šumava informuje

V červnu otevíráme všechna návštěvnická zařízení. Jejich provozní doby najdete u nás na webu: https://bit.ly/navstevnicka-centra.
V tomto posledním květnovém víkendu je provoz ještě omezený na některé výběhy, parkoviště a toalety u návštěvnických center, Informační středisko Alžbětín a hájenku na Březníku.
Až se k nám vypravíte, nezapomeňte stále dodržovat pravidla vstupu do budovy s rouškou a rozestupy min 2 metry. Děkujeme a těšíme se na vás.

(fbnpš)


 

Výběr z médií: videohovory s lékařem, bezpečnostní rizika chytré domácnosti a přípravy obcí na sucho

Lékaři plánují ordinovat vzdáleně přes videohovory i po skončení koronavirové krize, píše Deník N. Mladá fronta Dnes v článku připomíná obnovené měření rychlosti na úsecích dálnice D1. Server iDnes.cz nabízí rozhovor s šéfem odborářů Josefem Středulou, podle jehož názoru by stát neměl pomáhat firmám se sídlem v daňovém ráji. Více si přečtěte v pátečním výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
30. – 31. 5. MUDr. Toman poliklinika Vimperk 388 415 761
30. 5. – 31. 5. MUDr. Kabátová Stavbařů 226, Strakonice 383 325 338

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Pokyn ministerstva zdravotnictví

Na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví ČR  je od 25.5.2020 povoleno pohybovat se bez ochranných prostředků dýchacích cest, vyjma následujících míst:

–          všechny vnitřní prostory staveb, mimo bydliště

–          prostředky veřejné dopravy

–          všechna ostatní místa, kde se nachází alespoň dvě osoby v bližší vzdálenosti než 2metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Viz. zdroj : https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/05/specifikace_pokyny_2505.pdf

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/05/kde_musim_mit_rousku_2505.pdf

(MĚSTO VIMPERK)


 

Předpověď počasí

Pátek 29. května: Polojasno až oblačno, na severu Čech přechodně i skoro jasno. Na jihu a východě až zataženo a místy, zejména na horách, přeháňky. Večer ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 30. května: Většinou oblačno, zpočátku i skoro jasno, ojediněle přeháňky. Na severovýchodě později až zataženo a srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C.


 

Výběr z médií: výroba vakcíny u Prahy, chybějící interpelace Okamury nebo peníze místo stravenek

Ve čtvrtečním výběru z médií se dočtete, že vakcína proti onemocnění covid-19 by se mohla v budoucnu vyrábět v Jevanech u Prahy. Americká společnost tam koupila továrnu, píší Hospodářské noviny. Tomio Okamura zdůvodňuje náklady na telefonování největším počtem interpelací. Jak ale zjistil Deník N, sněmovna neeviduje žádnou od předsedy SPD. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

VEŘEJNÁ VÝZVA

Město Vimperk, se sídlem Vimperk, Steinbrenerova 6/2, PSČ 385 17, IČO 00250805 vyhlašuje veřejnou výzvu na pracovní místo – referent odboru dopravy a silničního hospodářství – úsekové měření. ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 28. května: Zataženo až oblačno, zpočátku na východě, později i na západě a severozápadě místy polojasno. Během dne na většině území déšť, během odpoledne od severozápadu přechod k přeháňkám. Na východě srážky jen místy. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, na jihu Moravy při déletrvajícím slunečném počasí až 20 °C. Při trvalejším dešti kolem 12 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Pátek 29. května: Oblačno až polojasno, ojediněle, na jihu a na horách místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Deratizace

V termínu od 25.05.2020 do 25.07.2020  proběhne na území města Vimperk deratizace – tj. likvidace nežádoucích hlodavců. Město Vimperk hradí ze svého rozpočtu deratizaci na veřejných prostranstvích, v teplovodech a v objektech v majetku města. Objekty, v nichž bude deratizace prováděna, budou viditelně označeny. Žádáme všechny občany (fyzické osoby), které vlastní rodinný domek, či jinou nemovitost, aby se připojili k této akci a zajistili deratizaci svého objektu.

Své požadavky hlaste na firmu AGROCHEMA  ŽITNÁ, Žitná 90, 384 11 Netolice – telefon  602 253 578, 723 731 855   Ing.Štrobl Současně žádáme všechny chovatele, aby věnovali zvýšenou pozornost svým zvířatům (psi, kočky, fretky aj.)  a nepouštěli je volně bez dohledu na veřejná prostranství ve městě!

MĚSTO VIMPERK


 

Výběr z médií: stát nemůže koupit masky, armáda přispěje na tankery i kov do žlutých kontejnerů

Ve středečním výběru z médií se dočtete, že Správa státních hmotných rezerv nemůže nakoupit masky a polomasky. Nejsou totiž na seznamu ochranných prostředků, který zveřejnilo ministerstvo průmyslu, píší Hospodářské noviny. Armáda podle deníku E15 kupuje se spojenci létající tankery. Na nákup přispěje 594 miliony korun, na provozu se pak bude podílet zhruba 42 miliony ročně. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 27. května: Skoro jasno až polojasno, přes den přechodně oblačno. Na východě ojediněle přeháňky. Později večer na severozápadě přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek 28. května: Zpočátku zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami. Postupně od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti, hlavně v Čechách. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.


 

PROMINUTÍ MÍSTNÍHO POPLATKU Z POBYTU

Městský úřad Vimperk, jako správce místního poplatku z pobytu, rozhodl z moci úřední o prominutí místního poplatku z pobytu stanoveného obecně závaznou vyhláškou města Vimperk č. 5/2019 všem poplatníkům místního poplatku, a to za poplatkové období od 01.04.2020 do 31.12.2020.

Rozhodnutí o prominutí je zveřejněno na úřední desce Městského úřadu Vimperk.

MĚSTO VIMPERK


 

Výběr z médií: stát nekoupí dům v Bruselu, černý prapor v Praze nebo potravinová soběstačnost

V úterním výběru z médií se dočtete, že Česká republika nekoupí sídlo pro úředníky v Bruselu. Ministerstvo zahraničí chtělo šestipatrovou budovu pořídit kvůli blížícímu se předsednictví Česka v Evropské unii, píše Deník N. Pražský magistrát podle Práva vyvěsí černý prapor. Vedení města nesouhlasí se záměrem vyplatit podporu podnikatelům z peněz, které byly určeny pro obce a kraje. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 26. května: Většinou oblačno, jen přechodně polojasno. Místy přeháňky, ojediněle i bouřky. V severozápadní polovině Čech srážky jen ojediněle. K večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, v Polabí až 19 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku přechodně s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Středa 27. května: Skoro jasno až polojasno, přes den přechodně oblačno. Později večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Dobrovolníci, děkujeme!

Jihočeský kraj dne 16. března 2020 vytvořil formulář pro nábor dobrovolníků pro pomoc při řešení COVID-19. Do tohoto formuláře se přihlásilo 292 dobrovolníků, kteří nabídli svou pomoc. Jejich seznam byl předán Panelu neziskových organizací, který je partnerem pro dobrovolnickou činnost při řešení krizových situací v rámci Jihočeského kraje.  Chtěli bychom všem, kteří nabídli svou pomoc poděkovat. Jak těm, kteří byli využiti, ale i těm, kteří takzvaně zůstali v záloze. Věřte, že si vaší nabídky pomoci vážíme a věříme, že v případě, kdyby byla pomoc znovu nutná (i když si to nepřejeme), se znovu přihlásíte a pomůžete.  Děkujeme!

(tzjč)


 

Výběr z médií: SPD první v čerpání náhrad, nová firma pro hlídací náramky nebo zdražování pečiva

V pondělním výběru z médií se dočtete, že poslanci SPD loni vyčerpali nejvíc náhrad za telefony a svoje asistenty ze všech stran ve sněmovně. Zjistil to Deník N. Ministerstvo spravedlnosti musí vybrat novou firmu na elektronické hlídací náramky pro odsouzené. To je téma deníku Právo. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 25. května: Oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť, odpoledne ojediněle bouřky. Později večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Úterý 26. května: Polojasno až oblačno, ojediněle, během dne zejména na východě místy, přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, v Čechách až 18 °C.


 

Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Prohlédněte si novorozence a pošlete nám své snímky

ČTĚTE ZDE


 

Obnovení provozu vlaků GW Train Regio od pondělí 25. května na tratích:

 

197 Číčenice – Nové Údolí – pojedou školní vlaky Volary – Stožec a zpět
18062 Volary 6:55 hodin Stožec 7:09 hodin
18061 Stožec 7:22 hodin Volary 7:37 hodin
18064 Volary 13:47 hodin Stožec 14:00 hodin
18065 Stožec 14:03 hodin Volary 14:16 hodin

trať 198 Strakonice – Volary – pojedou školní vlaky Lenora – Volary
18130 Lenora 6:13 hodin Volary 6:27 hodin
18131 Volary 15:52 hodin Lenora 15:36 hodin
18132 Lenora 15:39 hodin Volary 15:53 hodin

JIKORD


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře