KORONAVIRUS: Za uplynulých 24 hodin se na jihu Čech neobjevil nový případ...

KORONAVIRUS: Za uplynulých 24 hodin se na jihu Čech neobjevil nový případ onemocnění koronavirem, pozitivních je 30 lidí

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Za uplynulých 24 hodin, tedy od sobotní 18. do nedělní 18. hodiny, nebyl na jihu Čech zaznamenán žádný nový případ nákazy koronavirem COVID-19. Celkový počet nemocných s touto diagnózou tak zůstává v regionu na třiceti.

K vyšetření na COVID-19 v neděli lékaři indikovali v regionu 16 nových suspektních případů. Laboratorní výsledky všech 16 vzorků byly negativní. „Analýza tří desítek onemocnění COVID-19 podle věkových skupin ukázala, že většina nemocných v Jihočeském kraji, celkem 28, je v produktivním věku od 20 do 65 let. Jeden nemocný je z věkové skupiny 10 – 14 let a jeden 65 – 74 let. Z epidemiologického hlediska je důležité, že poslední nové případy registrujeme u osob, které jsme již umístili do karantény a nemohly tedy onemocnění dál šířit,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) Kvetoslava Kotrbová.

Na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech indikováno už celkem 1847 případů. Více než 1720 Jihočechů je v současné době v nařízené povinné karanténě.

Třicítku nemocných na jihu Čech tvoří 17 žen a 13 mužů. Deset nemocných pochází ze Strakonicka, sedm z Českobudějovicka, sedm z Prachaticka, čtyři z Českokrumlovska a dva z Táborska. Písecko a Jindřichohradecko zatím vykazují nulu.

„Onemocnění, evidovaná v Jihočeském kraji, jsou buď importovaná, tedy vzniklá po návratu osob ze zahraničí, nebo se jedná o onemocnění osob pracujících v zahraničí či o kontakty s již evidovaným pozitivním případem onemocnění. Vzhledem k tomu, že přibývá onemocnění kontaktních, tj. vzniklých úzkým mezilidským přenosem, je důležité dodržovat hygienické zásady a respektovat nařizovaná opatření tak, aby se zamezilo dalšímu šíření,“ konstatovala jihočeská epidemioložka Jitka Luňáčková.

Z analýz Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že nejohroženější věkovou skupinou jsou osoby nad 65 let, proto jsou mimořádná opatření směřována právě k seniorům. „Je doporučeno co nejméně vycházet ven, na nákupy chodit ve vyhrazený čas, v případě zdravotních obtíž kontaktovat lékaře telefonicky, aby byl kontakt s ostatními lidmi co nejmenší a riziko přenosu nákazy se snížilo na minimum. Je třeba nezapomínat na ochranu nosu a úst a pokud možno, necestovat hromadnou veřejnou dopravou,“ zdůraznila Jitka Luňáčková.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v České republice lze nalézt na webových stránkách: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 .

(tzkhs)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře