ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Olomoucké tvarůžky sice zapáchají, zato však velmi dobře chutnají....

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Olomoucké tvarůžky sice zapáchají, zato však velmi dobře chutnají. Nevěříte?

Ilustrační foto. pixabay

 

Hrozně zapáchají, ale velmi dobře chutnají. Pravé Olomoucké tvarůžky se však nevyrábějí přímo v Olomouci, ale v třicet kilometrů vzdálených Lošticích. A proč se tedy nazývají olomoucké, když se vyrábějí o několik desítek kilometrů jinde? Loštice byly před sto lety jen malé městečko a tvarůžky se prodávaly na trhu v již tehdy známé Olomouci a lidé je kupovali právě tam. A tak se ujal název Olomoucké tvarůžky.
Výroba a nutriční hodnota tvarůžků

Tvarůžky se vyrábějí z nejkvalitnějšího kravského netučného kyselého tvarohu. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou rozkladem mléčné bílkoviny sýra při zrání. Jak sýr dozrává, vytváří se na něm speciální bakteriální mikroflóra.

Olomoucké tvarůžky se svou nutriční a dietetickou hodnotou řadí na první místo mezi sýry. Navíc se vyrábějí bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Syrečky obsahují pouze jediný alergen, tvaroh, vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. Na druhé straně neobsahují látky, které způsobují celiakii a jsou tedy vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Proč právě tvarůžky?
  • Mají nízký obsah tuku- pouze 1 %
  • Obsahují vápník, fosfor, železo a vitamíny
  • Pozitivně regulují trávicí procesy ve střevě
  • Navzdory charakteristické „vůni” mají lahodnou chuť
Skladování

Olomoucké tvarůžky je nejlepší doma rozbalit a uložit do skleněné nebo porcelánové nádoby. Po té je přikrýt vlhkou látkou a skladovat v tmavé místnosti nebo v chladničce při teplotě 5 až 8 stupňů Celsia. Platí pravidlo, že čím déle zrají, tím jsou lepší.

Nakládané tvarůžky

Ingredience: Dva balíčky syrečků, 1 cibule, bobkový list, mletá sladká paprika, celý pepř, slunečnicový olej, kmín, špetka soli.

Příprava: Tvarůžky nakrájejte na kostičky (cca 1 cm), smíchejte s mletou paprikou, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a vše promíchejte. Do skleněné nádobky vložte několik kuliček pepře s bobkovým listem. Tvarůžky skládejte do sklenice a vrstvu vždy posypte drceným kmínem.

Tento postup opakujte, dokud není nádoba plná. Zalijte olejem, nádobu uzavřete a nechte jeden nebo dva dny odležet na chladnějším místě.

 

Text a foto: TVÉ ZDRAVÍ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře