ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Pohanka obsahuje mnoho cenných látek a dá se bohatě...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Pohanka obsahuje mnoho cenných látek a dá se bohatě využít rovněž při přípravě jídel

Ilustrační foto: pixabay

 

Pohanka je pro naše zdraví velmi přínosná, stále ale patří spíše mezi méně časté potraviny v našem jídelníčku. Přitom obsahuje mnoho cenných látek a dá se bohatě využít v kuchyni. Tato jednoletá rostlina je sice často řazena k obilovinám, příbuzná je ale s rebarborou nebo třeba šťovíkem, nikoliv s pšenicí a ovsem. Má ale moučnatá semena, ze kterých se vyrábí pohanková mouka, a jsou použitelná pro vynikající zdravá jídla.

 

Potravina nejen pro chudé

Dříve byla pohanka považována spíše za potravinu chudých lidí. Do Evropy se dostala z Asie, už ve středověku. Má vysokou nutriční hodnotu a specifickou chuť, která možná na první ochutnání nesedne každému, ale na kterou se dá velmi snadno zvyknout. Pohanka je bohatá na škroby a bílkoviny, je tedy právoplatně považována za plnohodnotnou součást jídelníčku. Navíc obsahuje i mnoho vitaminů a minerálů. Prospěšná je pro všechny věkové kategorie, dokonce i pro těhotné ženy. Lipidy v ní obsažené snižují vstřebávání cholesterolu a vznik krevních sraženin, vitamin B podporuje činnost nervové soustavy, cholin regeneruje játra. Pohanka je skvělá i při detoxikaci. Pokud trpíte na hemoroidy, zkuste jíst hodně pohanky a tu kombinovat s vyšším příjmem vlákniny a pitím odvaru z lněného semínka.

Rutin pro pružné cévy

Výjimečnou složkou v pohance je rutin, patřící mezi bioflavonoidy. Nachází se jak v samotných semenech, tak i v pohankových slupkách. Má příznivé působení na cévní systém, vrací cévám pevnost i pružnost. Pokud máte problémy s oběhovým systémem, cévami, praskáním žilek, krvácivostí a křečovými žilami, kombinujte pohanku s čerstvým ovocem a zeleninou. Výborné je i působení vitamínu E a C, které účinky rutinu znásobují. Snížíte riziko trombózy, infarktu i mrtvice. Pohanka je výborná i při vředech a nádorech v trávicím traktu.

Jak ji správně připravit?

Abychom zachovali co nejvíce cenných látek, nevařme pohanku příliš dlouho. Stačí ji spařit horkou vodou a nechat nabobtnat. Připravit si z ní můžeme přílohu, polévku, kaši, jídlo na způsob rizota, zapečený pokrm i pomazánku.

 

TVÉ ZDRAVÍ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře