ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Kysané výrobky jsou vhodné pro pozitivní trávicí mikroflóru

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Kysané výrobky jsou vhodné pro pozitivní trávicí mikroflóru

 

Ve střevní stěně se nachází významné procento buněk imunitního systému, a právě zde probíhá odvěký souboj mezi pozitivními a negativními bakteriemi. Aby bylo naše tělo mnohem více odolné proti různým chorobám mikrobiálního původu, měli bychom podporovat rozvoj a život bakterií příznivých a na druhé straně samozřejmě omezovat množství nepříznivých bakterií střevní mikroflóry.

 

 

 

 

Mléčné kvašení

K posílení „hodných” bakterií se například velmi dobře hodí produkty mléčného kvašení, tedy jogurty, kefíry, kyšky a podmáslí. Probiotické kultury v nich obsažené jsou vhodné rovněž při nemoci a po používání antibiotik. O těch je známo, že v zažívacím ústrojí nelikvidují jen negativní, ale bohužel také pozitivní mikroorganismy. Bakterie mléčného kvašení podpoří rozvoj mikroflóry žaludku a posílí jeho odolnost, tím získá větší obranyschopnost celé tělo.

Ovšem na obnovení střevní mikroflóry byste měli začít pracovat co nejdříve po odeznění příznaků nemoci. Pokud si nebudete jisti, jak takové příznivé látky dostat do těla, zeptejte se lékaře nebo výživového specialisty, ten poradí, jestli budou lepší mléčné výrobky nebo jiné medikamenty.

Kvasné a hnilobné bakterie

Na metabolismu organismu se podílí bakterie hnilobné a kvasné. Hnilobné bakterie produkují amoniak a sulfan, kvasné zase oxid uhličitý a methan. Zajímavé je, že se ve střevech nenachází pouze bakterie, ale také množství hub a plísní, které dosud nejsou kupodivu tolik prozkoumané.

Kysané zelí

Velice významným produktem, který nesmíme opomenout, je kysané zelí. To působí na naši žaludeční a střevní mikroflóru doslova jako balzám. Obsahuje totiž značné množství imunitního vitamínu C a samozřejmě také zmiňovaných kladných bakterií, které posilují celkovou odolnost. Kromě toho je ale kysané zelí ideální pro zdravá játra, podpoří funkci ledvin a je toho mnohem, mnohem více.

Doporučuje se alespoň 2-3 deci zelné šťávy denně, která má blahodárný účinek na vnitřní ústrojí, ale také působí příznivě na pokožku či proti dně, je to skutečný „elixír mládí”.

TVÉ ZDRAVÍ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře