JIHOČESKÝ KRAJ: KORONAVIRUS – preventivní informace

JIHOČESKÝ KRAJ: KORONAVIRUS – preventivní informace

Ilustrační foto: pixabay

 

Informační telefonní linka Jihočeského kraje pro veřejnost na čísle 800 100 450 je dostupná v době od 7 do 17 hodin včetně víkendů. Poskytne základní informace, které vám pomohou se lépe zorientovat v přijatých opatřeních v rámci České republiky a kraje.

MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ Ministerstva zdravotnictví: každému, kdo se vrací od 7. března z Itálie je nařízena karanténa! Více informací ZDE

Základní postupy chování, když:

 

BYL jsem v oblasti nového koronaviru a MÁM projevy respirační infekce (teplota, kašel nebo dušnost)

Rizikový pobyt = předchozích 14 dní v oblasti nákazy novým koronavirem ( postižené oblasti se mění dle vývoje epidemiologické situace a je nutné tato místa sledovat na stránkách Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje:

  • Pokud jste doma, nikam nechoďte. Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi
  • Často si myjte ruce mýdlem a vodou. Popřípadě používejte dezinfekční prostředky na bázi alkoholu
  • Při kašli se zakrývejte ústa a nos jednorázovým kapesníkem nebo použijte rukáv, ne ruce!!!   
  • Telefonicky kontaktujte v pracovní době svého praktického lékaře. Mimo pracovní dobu kontaktujte lékaře na Infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice na tel. 387 874 656.
  • Pokud jste pozváni k vyšetření na Infekční oddělení, nejezděte hromadným dopravním prostředkem. A pokud je to možné, nasaďte si ochrannou roušku! 

 

BYL jsem v oblasti s výskytem nového koronaviru a NEMÁM projevy respirační infekce (teplota, kašel nebo dušnost):
  • Kontaktujte telefonicky pracoviště protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje se sídlem v Českých Budějovicích (KHS), které rozhodne o příslušných protiepidemických opatření včetně karantény. Linky jsou dostupné v úředních hodinách: Po, St 8:00 – 17:00 / Út, Čt, Pá 8:00 – 14:00:

 

České Budějovice 387 712 210 387 712 211 387 712 212 387 712 310 387 712 312
387 712 320 387 712 321 387 712 326 387 712 380
Český Krumlov 387 712 711 387 712 712 387 712 713
Jindřichův Hradec 387 712 544 387 712 545 387 712 548
Prachatice 387 712 930
Strakonice 387 712 812 387 712 824
Písek 387 712 606
Tábor 387 712 414 387 712 428 387 712 433
So – Ne (7:00 – 17:00) – pohotovostní linka 736 514 386

 

  • Kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a požádejte ho vystavení potvrzení o nařízení karantény
  • Po celou inkubační dobu – 14 dnů od možné nákazy zůstaňte doma, nikam nechoďte. Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi.
  • Často si myjte ruce mýdlem a vodou. Popřípadě používejte dezinfekční prostředky na bázi alkoholu
  • Pokud se objeví příznaky jako teplota, kašel, dušnost, kontaktujte telefonicky lékaře Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice na tel. 387 874 656.
  • Pokud jste pozváni k vyšetření na Infekční oddělení Nemocnice České Budějovice, nejezděte hromadným dopravním prostředkem. A pokud je to možné, nasaďte si ochrannou roušku!!! 

 

Kontaktní místa, na kterých jsou poskytovány informace:

Praktický lékař,
lékař pro děti a dorost
v pracovní době vždy po návratu z Itálie
nebo
Projevy respirační infekce (teplota, kašel, dušnost)
Zelená linka JčK 800 100 450 denně 7:00 – 17:00 Základní informace k situaci a přijatým opatřením
Infekční oddělení Nemocnice Č. Budějovice 387 874 656 mimo pracovní dobu praktického lékaře Projevy respirační infekce (teplota, kašel, dušnost)
Krajská hygienická stanice JčK výše uvedené kontakty Po, St 8:00 – 17:00
Út, Čt, Pá 8:00 – 14:00Mimo pracovní dobu do 19:00,

So, Ne 7:00 – 19:00

Při návratu z rizikové oblasti (mimo Itálii) – pevné linky

Pohotovostní linka

Státní zdravotní ústav   724 810 106
725 191 367
nonstop Rady v souvislosti s koronavirem

 

Další informace jsou k dispozici:

 

(tjjč)


 

Přehled opatření k omezení šíření koronaviru Covid-19 v Jihočeském kraji naleznete ZDE


 

MIMOŘÁDNÉ OPATŘENÍ Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 4. 3. 2020

Všem pořadatelům hromadných akcí na území České republiky s předpokládanou účastí nad 5 000 osob denně se nařizuje oznámit konání takové akce místně příslušné krajské hygienické stanici

  • v případě akcí konaných do 18. 3. 2020 včetně bezodkladně,
  • v případě akcí konaných od 19. 3. 2020 nejpozději 10 pracovních dnů přede dnem zahájení akce,

a to do odvolání tohoto mimořádného opatření.

Kompletní informace naleznete ZDE.


 

Koronavirus a pracovněprávní souvislosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo v souvislosti s rizikem nákazy koronavirem sadu informací pro zaměstnavatele a zaměstnance. Tiskovou zprávu MPSV naleznete ZDE


 

V tomto videu naleznete základní informace, které vám pomohou se lépe zorientovat v přijatých opatřeních v rámci České republiky a Jihočeského kraje. Součástí příspěvku je i instruktážní video o hygieně rukou, kterým vás provede primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. MUDr. Aleš Chrdle:

 


 

Nejčastější dotazy z infolinky 800 100 450

Bezplatná infolinka Jihočeského kraje funguje už celý týden. Přes 80 % dotazů jsou otázky občanů, kteří se vracejí z nerizikových nebo rizikových oblastí v zahraničí, jejich rodin, zaměstnavatelů, škol apod., případně dotazy osob plánujících cestu do zahraničí do zasažených i nezasažených oblastí. Počet těchto dotazů v čase narůstá na úkor jiných a tvoří většinu agendy infolinky. Ostatní dotazy lze z velké většiny zodpovědět s využitím odpovědí publikovaných na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

  • Problematické jsou dotazy osob s narušenou imunitou, těhotné, nebo starajících se o staré nebo nemocné členy rodiny, kteří shánějí roušky nebo respirátory které jim nemůžeme zajistit. (Doporučujeme zkoušet prodejny zdravotnických potřeb nebo lékárny)
  • Množí se dotazy od ředitelů škol nebo rodičů žáků kterým školy brání v účasti na výuce. V pondělí 2. 3. 2020 byly do všech škol odeslány pokyny a informace, vyplývající z jednání krizové pracovní skupiny Jihočeského kraje z téhož dne. Je zde uvedeno, mimo jiné, toto:
    • Pokud se žák či pedagog školy vrací z individuální zahraniční cesty z rizikové oblasti, je vhodné a doporučující s ohledem na vývoj zdravotní situace v České republice, aby takový žák či pedagog strávili alespoň jeden týden v domácím prostředí. A to i bez projevujících se příznaků. Po návratu ze zahraničí kontaktuje vracející se osoba Krajskou hygienickou stanici (387 712 210, 387712 320) a konzultuje s ní, ze které oblasti se vrací a zda má příznaky choroby.
    • Pokud příznaky má ihned po návratu, kontaktuje osoba svého lékaře (mimo pracovní dobu kontaktuje lékaře na infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice na tel. 387 874 656), který nařídí karanténu, tu jistě také doporučí KHS.
    • Pokud příznaky nejsou je vhodné a doporučující, jak uvedeno výše, využít týden v domácím prostředí, neboť může být reálný předpoklad, že se mohou příznaky ještě objevit. Tím se předejte případnému rozšiřování viru formou přenosu bez příznaků.
    • Nepřítomnost pedagoga v zaměstnaní je možné v takovém případě označit za výkon nepřímé práce či samostudia (jakási forma home office s náhradou platu). U žáků lze využít omluvenku zákonným zástupcem s tím, že půjde o omluvenou absenci. Vedení kraje doporučuje v této mimořádné situaci u žáků posuzovat zameškané hodiny jako odučené, tedy nezapočítávat je do záporného salda zameškaných hodin, čímž by se mohlo např. stát, že by někdo nemohl být připuštěn k maturitě pro nedostatek hodin absolvované výuky.
    • V rámci školy je možné si se zaměstnanci domluvit i komunikační kanál přes víkend a vzájemně se informovat, jak dále postupovat v uvedených intencích (např. po návratu po víkendu).
    • Dále je vedením kraje doporučeno nekonat hromadné akce, ani shromažďovací v tělocvičnách školy, nejezdit do rizikových oblastí apod. Je věcí nás všech přijmout opatření taková, aby se co nejvíce zamezilo šíření onemocnění.


 

Ministerstvo zdravotnictví ČR:

Uvádíme na pravou míru nejčastější mýty a fámy, které kolují ohledně nákazy #COVID19. Světová zdravotnická organizace doporučuje ověřovat si v souvislosti s šířením nákazy informace a nepodporovat paniku. Sledujte web www.mzcr.cz a informace, které zveřejňuje Státní zdravotní ústav a mezinárodní organizace jako World Health Organization (WHO)European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC či Centers For Disease Control (CDC).

 

 

Průběžná aktualizace ZDE


 

Informace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI)

Může se virus přenášet potravinami?

Nový koronavirus je respirační virus. K přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou, která zejména při mluvení, kašlání a kýchání šíří infekční kapénky na své okolí. Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka.

Přenos potravinami je nepravděpodobný, a to díky jeho nízké stabilitě v prostředí. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo.

Zdroj: SZÚ

Jaká preventivní opatření by měli dodržovat provozovatele potravinářských podniků?

Jedinci nakažení virem 2019-nCoV aktivně vylučují virus prostřednictvím částic sputa a hlenu. Tyto projevy potenciálně kontaminují okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků.

Provozovatelé potravinářských podniků jsou odpovědní za zajištění bezpečnosti potravin a hrají důležitou úlohu při prevenci nemocí přenášených potravinami. Měli by proto zajistit:

  • aby zaměstnanci byli informováni o situaci COVID-19 (Koronavirus)
  • proškolení personálu v oblasti dodržování správné hygienické praxe
  • odpovídající zařízení a prostředky pro udržování osobní hygieny
  • účinný dohled nad dodržování hygienických zásad ze strany pracovníků (např. pravidelné mytí rukou, zamezení nehygienického chování na pracovišti – kouření, konzumace potravin, kýchání či kašel nad nechráněnými potravinami apod.)
  • aby pracovníci oznámili onemocnění, které může být přenášeno potravinami, nebo jeho příznaky
  • vyloučení osob s infekčním onemocněním nebo jeho příznaky ze všech činností, při kterých dochází k manipulaci s potravinami nebo vstupu do prostor, kde se s potravinami manipuluje, z důvodu možné kontaminace potravin
  • dodržování preventivních zásad a technologických postupů při manipulaci s potravinami, jako např. důkladné tepelné opracování surovin/potravin, opatření k zamezení kontaminace potravin

Provozovatelé maloobchodních prodejen by měli s ohledem na aktuální riziko respiračních nemocí způsobených koronavirem věnovat zvýšenu péči a pozornost čištění a desinfekci prostor i vybavení prodejen včetně nákupních košíků

Při maloobchodním prodeji by měl být zvláštní důraz kladen na zajištění odpovídajících hygienických podmínek pro prodej nebalených potravin, zejména nebalených pekařských výrobků, které jsou spotřebiteli konzumovány zpravidla bez další úpravy.

(tz)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře