V KUCHYNI S DANULOU: Konfitované kachní stehno s červeným zelím a bramborovo-houskovým...

V KUCHYNI S DANULOU: Konfitované kachní stehno s červeným zelím a bramborovo-houskovým knedlíkem

 

Maso: 6 kusů kachních stehen s kůží, 4 rovné lžičky soli, 4 stroužky česneku, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1/2 lžičky mletého černého pepře, cca 500-600 g rozpuštěného vepřového sádla.

V misce utřeme prolisovaný česnek se solí, přidáme rozmarýn a pepř a tuto směs do všech porcí masa důkladně vetřeme, uložíme do misky a dáme odležet do lednice nejlépe na 24 hodin.

Poté každou porci masa důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, abychom smyli přebytečnou sůl a naskládáme stehna do menší pečící nádoby (volíme co nejmenší, aby bylo maso hodně těsně vedle sebe, rozumějte ne na sobě!!!, ale co nejtěsněji vedle sebe) a zalijeme rozpuštěným sádlem tak, aby bylo všechno ponořené pod hladinou.

Nádobu přiklopíme a vložíme na 5 hodin do trouby na 130 stupňů. Maso poté vyjmeme a vložíme nasucho kůží dolů na pánev a zprudka orestujeme.

Výpek zaprášíme hladkou moukou, zalijeme trochou vývaru z kostí, přidáme 1 lžíci ústřicové omáčky a lehce provaříme.

Knedlíky: 3 starší rohlíky (na kostičky), 3 velké syrové brambory (cca 500 g, najemno nastrouhat), 1 vejce, 1 lžička soli, 3 hrsti strouhanky.

Rohlíky smícháme s nastrouhanými bramborami a se solí a necháme 5 minut odležet, pak přidáme vejce, promícháme a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme menší koule (v průměru asi 5 cm) a vaříme ve vroucí osolené vodě asi 25 minut.

Zelí: 1 menší hlávka červeného zelí (nakrouhat), 2 středně velké cibule (nadrobno), 1 jablko (nahrubo nastrouhat), 100 ml červeného vína, 2 lžíce krystalu, sůl, mletý černý pepř, olej, 2 lžíce octa, 1 větší brambora (najemno nastrouhat).

Na oleji necháme zpěnit cibuli, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vsypeme zelí, osolíme a opepříme, přidáme ocet a dusíme asi 20 minut pod pokličkou, poté podlijeme vínem, přidáme jablko, promícháme a opět dusíme, dokud nebude zelí téměř měkké. Zahustíme strouhanou bramborou a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
Nejlepší je nechat zelí do druhého dne v lednici proležet.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře