KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI


STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na únor – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ÚNOR A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

10. – 16. února


 

Výběr z médií: usínání dětí s mobilem v ruce, SPZ již bez hologramu a bludný kruh špatně placených Čechů

Česká minimální mzda 14 600 korun hrubého pro důstojný život nestačí. Podle deníku N si Češi koncem loňského roku měsíčně potřebovali vydělat alespoň 31 a půl tisíce korun hrubého. Z výzkumu BBC vyplývá, že při jídle je na mobilu přes 30 procent dětí, informuje Mf Dnes. Nové SPZ budou bez hologramu, ministerstvo dopravy chce ušetřit, píše Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 15. února: Polojasno až oblačno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Neděle 16. ledna: Polojasno, na Českomoravské vrchovině a jihozápadní Moravě zpočátku ojediněle nízká oblačnost. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti a na severu místy slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, na Moravě kolem 9 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
15. 2. MUDr. Vágnerová Nemocniční 204, Prachatice 797 993 281
16. 2. MDDr. Blašková V Kasárnách 669, Volary 722 917 202

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Výběr z médií: kácení stromů na železnici, léky na roupy neúčinkují a nedostatek kontejnerů na kov

Ekologové a lesníci upozorňují na to, že železničáři mohou pokácet až 10 milionů stromů podél drah. Umožňuje jim to novela zákona, píše Mf Dnes. Páteční Deník se věnuje rostoucímu počtu pacientů s roupy. Přestávají totiž působit dostupné léky. Lidové noviny pak upozorňují na nedostatek kontejnerů na kov. Přitom roste spotřeba plechovek, kterým dávají lidé přednost před plastovými lahvemi. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 14. února: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, hlavně na horách. Od 700 m srážky sněhové nebo smíšené. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na jihu Moravy až 9 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Sobota 15. února:Polojasno až oblačno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Na společnost ČEVAK a.s. se obrátilo několik obyvatel krajského města s tím, že je navštívil údajný zaměstnanec jejich firmy. Ten přichází s tím, že jde vyměnit vodoměr

„Dnes nás oslovila paní z Českých Budějovic, kde tento člověk přišel vyměnit vodoměr a chtěl za to inkasovat 500 korun. Naštěstí obyvatelka ho do domu nevpustila a na pomoc si přivolala svého vlčáka,“ přibližuje jednu ze situací Jitka Kramářová, mluvčí společnosti ČEVAK a.s. „Je možné, že tuto historku zkoušel podvodník u více lidí, my však víme pouze o případech, kdy se na nás naši odběratelé obrátili,“ doplňuje.

Společnost ČEVAK, která v krajském městě provozuje vodohospodářský majetek, veřejnost upozorňuje, že s tímto člověkem v žádném případě nespolupracuje. Vodoměry se mění po šesti letech a provozovatel posílá odběratelům oznámení o chystané výměně, případně jej telefonicky informuje.

Navíc každý člověk si může velmi jednoduše u svého vodoměru ověřit, zda přišel čas jeho výměny nebo ne. „Každý vodoměr je opatřen plombou, na které je číslo značící rok instalace. Od tohoto čísla se pak odvíjí šestiletá lhůta pro výměnu vodoměru,“ vysvětluje Jitka Kramářová.

Stejně tak si mohou lidé snadno ověřit, že skutečně jednají se zaměstnancem společnosti ČEVAK. Ve většině případů jezdí viditelně označeným autem s logem firmy. Na sobě mají firemní oblečení taktéž označené logem společnosti. Zároveň jsou povinni prokázat se firemní průkazkou s fotografií. Pokud mají lidé stále pochybnost, mohou se obrátit na linku 800 120 112, kde jim sdělí, zda je dotyčný skutečně naším zaměstnancem.

„Rozhodně by lidé měli zpozornět vždy, když po nich chce dotyčný na místě finanční hotovost, tu totiž naši zaměstnanci nikdy nevybírají,“ doplňuje Kramářová.

(tz)


 

Ve čtvrtek nám na části jižních Čech vypnou Novu i Primu

Nemáte-li novou televizi, satelit nebo kabelovku, potřebujete set top box.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: častější půjčky v eurech, problematické vyšetření prsu termografií a drahá chřipka

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že české firmy si stále více půjčují v eurech, píše deník E15. Deník N informuje o problematickém vyšetření prsu termografií. A podle týdeníku Ekonom stojí chřipka český stát a domácnosti každý rok miliardy korun. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Poznáte kvalitní uzeninu? Tipy, jak se nenechat napálit

Ceny vepřového masa a uzenin z něj vyrobených stále rostou. Se stoupající cenou by proto měla jít ruku v ruce i vysoká kvalita produktů. Poradíme vám, jak ji rozpoznat. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 13. února: Zpočátku jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a večer od západu občasný déšť nebo přeháňky, od 600 m většinou sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 8 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, postupně místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s, na severu až 25 m/s.

Pátek 14. února: Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, hlavně na horách. Od 600 m srážky sněhové nebo smíšené. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na jihu Moravy až 10 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, během dne místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

VLS hlásí škody 150 tisíc kubíků, převážně na Šumavě

Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které spravují šest rozsáhlých lesních lokalit v Čechách a na Moravě o celkové rozloze 125 tisíc hektarů, odhadují předběžně škody způsobené pondělní vichřicí Sabine na asi 130 až 150 tisíc metrů krychlových dříví. Nejvíce postiženou oblastí je vojenský újezd Boletice na Šumavě s okolím, kde větrné poryvy poničily asi 100 tisíc kubíků dříví. (tz)


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Od dnešního dne jsou znovu otevřena obě Návštěvnická centra Kvilda i Srní i jejich výběhy a stezky.
Pořád tu ale hodně fouká a tak na sebe buďte opatrní.

Pro přehled uvádíme únorovou otevírací dobu informačních center a středisek:
Návštěvnické centrum Kvilda 8:30 – 16:00 denně
Návštěvnické centrum Srní 8:30 – 16:00 denně
Informační středisko Kvilda 8:30 – 16:00 denně

Informační středisko Svinná Lada 8:30 – 15:30 stř – ne
Informační středisko Stožec 8:30 – 16:00 stř – ne
Informační středisko Alžbětín 9:30 – 16:30 stř – ne
Informační středisko Kašperské Hory 8:30 – 16:00 po – pá

(fbnpš)


 

Výběr z médií: odvolání Duška, téměř plné přehrady nebo změna daňového identifikačního čísla

Ve středečním výběru z médií se dočtete, že odvolání někdejšího vlivného šéfa drážních odborů Jaromíra Duška bylo neplatné. Rozhodl o tom nepravomocně soud, informují Hospodářské noviny. Většina přehrad v Česku je podle Mf Dnes téměř plná. Vodohospodáři se totiž už teď chystají na letní sucho. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 12. února: Proměnlivá převážně velká oblačnost. Ojediněle, na jihozápadě a na horách místy, sněhové přeháňky, pod 300 m srážky i smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s, bude večer slábnout.

Čtvrtek 13. února: Zpočátku většinou polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a večer od západu místy občasný déšť nebo přeháňky, od 600 m sněžení nebo déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, postupně místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.


 

SLEDUJEME ON-LINE: Jihočeši sčítají a odstraňují škody po pondělním orkánu


 

Sdělení cestujícím

Provoz v úseku Volary – Černý Kříž – Horní Planá – Kájov OBNOVEN

Pozor, náhradní autobusy, které jsou již na cestě, dojedou do cíle. Podrobnosti zde: http://www.gwtr.cz/…/omezeni-…/obnoveni-provozu-na-trati-194

GW TRAIN REGIO


 

Sdělení cestujícím

Provoz na tratích Číčenice – Volary a Strakonice – Volary OBNOVEN V CELÉ TRASE (pozor, náhradní autobusy, které jsou již na cestě, dojedou cíle).

V úseku Volary – Horní Planá – Kájov jezdí i nadále NÁHRADNÍ AUTOBUSY.

GW TRAIN REGIO


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Z bezpečnostních důvodů ještě dnes trvá uzavírka stezek a výběhů u Návštěvnických center Kvilda a Srní.

Děkujeme za pochopení.

(fbnpš)


 

Strakonická v problémech. Kvůli nehodě se tvoří dlouhé kolony

Na celém území Středočeského kraje se tvoří ledovka.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: stavba vodní cesty, lékaři a registr zbraní nebo zákaz pití v kokpitu airbusů

V úterním výběru z médií se dočtete, že stavba vodní cesty z Prahy do Mělníka bude trvat nejméně o dva roky déle. Důvodem je i úprava mostu. Píše to Mf Dnes. Lékaři budou podle Lidových novin moct nahlížet do centrálního registru zbraní. Navrhuje to novela ministerstva vnitra. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

DOTAČNÍ PROGRAM PROGRAM REGENERACE MPZ VIMPERK – VÝZVA PRO ROK 2020

ČTĚTE ZDE


 

Střední škola obchodní v Českých Budějovicích otevřela nové učebny a laboratoře

V létě roku 2019 byla zahájena další etapa modernizace Střední školy obchodní. Díky významnému investičnímu příspěvku od zřizovatele školy –  Jihočeského kraje, byly vybudovány v hlavní budově školy v Husově ulici nové kabinety, šest učeben pro teoretické vyučování, z toho dvě kmenové učebny, jedna učebna pro výuku jazyků, jedna učebna pro výuku přírodovědných předmětů a dvě nadstandardně vybavené laboratoře pro výuku žáků oboru Farmaceutická technologie. Nová výdejna obědů přispívá ke kvalitnímu zázemí.

Dne 7. února se za přítomnosti náměstka hejtmanky Jihočeského kraje Zdeňka Dvořáka, při příležitosti Dne otevřených dveří, uskutečnilo slavnostní předání nových prostor do užívání. Prostory si se zájmem prohlédli přítomní ředitelé škol, zástupci dodavatelských firem, další hosté a návštěvníci školy.  Hosté měli možnosti navštívit nově vybudované učebny, které jsou vybaveny interaktivními – dotykovými panely. Ty kromě klasického psaní nabízejí mnoho rozšiřujících funkcí, například i vlastní přístup do internetové sítě, lze je tak využít i bez použití počítače.

Zvláště pro výuku cizích jazyků vznikla učebna, která podporuje nácvik komunikačních dovedností, cílí na skupinovou práci žáků a na staniční učení. Žáci ve čtyřčlenných skupinkách sdílí jeden pracovní stůl, usazeni jsou naproti sobě a mohou tak komunikovat přímo z očí do očí. Každý žák má k dispozici tablet, na který mu učitel zasílá úlohy, žáci vytvářejí myšlenkové a pojmové mapy, soutěží mezi sebou za pomoci různých aplikací.

Dvě špičkové laboratoře s nejnovějšími bezpečnostními prvky vznikly pro výuku žáků oboru Aplikovaná chemie – Farmaceutická technologie. První z laboratoří je určena pro výuku základní chemie, nácvik laboratorních technik a analytickou chemii. Druhá laboratoř je určena žákům vyšších ročníků. Ti se zde budou učit instrumentální metody využívané v chemické praxi, aplikovanou analytickou chemii a analýzu léčiv. Po celou dobu existence školy procházejí budovy školy neustálou modernizací, kterou vítají nejen pedagogové, ale pozitivně hodnotí i žáci školy.

Budova školy na Husově ulici se stala v dubnu loňského roku majetkem Jihočeského kraje. Tento krok umožnil škole získat od zřizovatele investiční příspěvek ve výši 16 mil Kč, který na rekonstrukci a modernizaci prostor budovy plně využila.  Účelné využití získaných finančních prostředků zásadním způsobem přispělo ke zkvalitnění výuky žáků.

Střední škola obchodní se zařadila k nejlépe vybaveným středním školám v regionu. „Technické vybavení, úzká vazba praktické a teoretické výuky na požadavky trhu práce přispívají k rozvoji dovedností žáků a zvyšují možnosti uplatnění absolventů,“ říká ředitelka školy Mgr. Jarmila Benýšková.

(tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 11. února: Proměnlivá, převážně velká oblačnost. Zpočátku na většině území, postupně jen místy, hlavně na horách, sněhové přeháňky, pod 500 m i přeháňky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C, na jihu Moravy až 8 °C. Čerstvý západní vítr 7 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 25 m/s, na horách kolem 30 m/s, bude k večeru zvolna slábnout.

Středa 12. února: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, ojediněle, na jihozápadě a na horách místy, sněhové přeháňky, pod 400 m srážky i smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s


 

SLEDUJEME ON-LINE: Jihočechy bičuje silný vítr, Sabine dorazila, buďte opatrní


 

Informace pro cestující – provoz v úterý 11. února

Vzhledem k tomu, že ještě stále se nepodařilo odstranit všechny popadané stromy, očekávejte i zítra komplikace při cestování. Vlaky mohou být nahrazeny autobusy nebo rušeny úplně. Toto varování platí zejména pro tratě na Šumavě (č. 194, 197 a 198).

V rámci časových možností dispečerů budeme informace přidávat na web, do sekce Omezení provozu. Zároveň se můžete také podívat do systému GRAPP (provoz.szdc.cz/grappnv) nebo se informovat na telefonních číslech:

Šumava: 733 785 009
Plzeň – Most: 734 640 410
Ostatní tratě: 602 179 003

http://www.gwtr.cz/cs/o-spolecnosti/omezeni-provozu

 

Výpis náhradní autobusové dopravy v jižních Čechách – vlaky zde neuvedené jsou zrušeny bez náhrady: http://www.gwtr.cz/…/omezeni-provozu-pro-trate-194-197-a-19…

(fb)


 

Informace Správy Národního parku Šumava

i přes Šumavu se prohnal silný vítr a vyvracel a lámal stromy. Objem polomů však neznáme, jelikož dnes lesnický personál z důvodu bezpečnosti nevcházel do lesních porostů. Škody se tak začnou zjišťovat až v úterý 10. února. První odhady by tak mohly být známy ve středu dopoledne – záleží však na vývoji počasí, především větru. Zároveň stále platí doporučení nevstupovat do lesních porostů, a na turistické stezky vedoucí lesními porosty. Stále totiž hrozí pády stromů. Pokud však návštěvníci budou vyrážet do terénu, žádáme je, aby dbali zvýšené opatrnosti. Zítra dopoledne také zhodnotíme, zda již budou moci být otevřena Návštěvnická a Informační centra. Vypadá to, že dodávky elektřiny by již mohly být obnoveny a obsluha Návštěvnických center bude zjišťovat případná rizika v okolí výběhů Návštěvnických center Srní a Kvilda. Sledujte proto prosím naše oficiální internetové stránky www.npsumava.cz a facebookový profil NP Šumava.

(tznpš)


 

Počet událostí spojených se Sabine přesáhl tisícovku

Přinášíme aktualizaci výjezdů hasičů v Jihočeském kraji za dnešní den – pondělí 10. února. 

Situace se po obědě trochu uklidnila, ale v odpoledních hodinách se vítr na územní Jihočeského kraje rozfoukal znova. Evidujeme celkem již okolo 1100 událostí spojených s orkánem Sabine. Stále se jedná o tzv. vícečetné události, kdy hasiči v rámci jednoho výjezdu odklízejí i více spadlých stromů.
Hasiči pokračují v odklízení popadaných nebo vyvrácených stromů. Uvolňování silnic, železnic nebo sundání spadlých stromů z drátů elektrického vedení patří k nejčastějším zásahům. Kromě toho jednotky musí stále zajišťovat uvolněné části střech, zabezpečují létající cedule či billboardy.

Českobudějovicko: celkem 241 událostí

Českokrumlovsko: celkem 160 událostí

Jindřichohradecko: celkem 159 událostí

Písecko: celkem 78 událostí

Prachaticko: celkem 116 událostí

Strakonicko: celkem 135 událostí

Táborsko: 140 událostí

Počet událostí se ale každou chvíli mění a stále narůstá. Na operačním středisku je řada událostí ještě v tzv. “zásobníku”. Jedná se o události, které nejsou v tuto chvíli úplně aktutní, nehrozí u nich bezprostřední nebezpečí a operační důstojníci je proto odkládají na pozdější dobu.

Podle odhadů ČHMÚ přijde další “větrná vlna” po půlnoci. Aktualizace zásahů jihočeských hasičů bude proto následovat pravděpodobně v brzkých ranních hodinách.

(vm)


 

Upozornění pro cestující

Počínaje vlakem 18112 je zavedena náhradní autobusová doprava v úseku Strakonice – Vimperk.

V úseku Vimperk – Volary jsou všechny vlaky i nadále zrušeny bez náhrady!

GW TRAIN REGIO


 

Počet výjezdů jihočeských hasičů se blíží k sedmi stovkám

Přinášíme další aktualizaci počtu výjezdů, které evidujeme v souvislosti s odklízením následků orkánu Sabine.

Situace k 14. hodině:

Českobudějovicko: celkem 167 událostí, většinou přibyly další popadané stromy, kromě toho hasiči odstraňovali uvolněné plechy na střeše v Českých Budějovicích v oblasti Voříškův Dvůr, ve sportovním areálu SKP Policie ČR na Jiráskově nábřeží, na střeše domu v Branišovské ulici a ve Vrbenské ulici. Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích zajišťovali na střeše domu v ulici M. Horákové uvolněnou stříšku balkónu. V obci Olešnice, části obce Buková spadlý strom poškodil střechu rodinného domu.

Českokrumlovsko: celkem 124 událostí,  z toho kromě popadaných stromů na komunikace hasiči zajišťovali v Českém Krumlově – Domoradicích utržené dveře na střeše panelového domu a plech visící ze střechy, další plech na střeše jistili hasiči na bytovce ve Chvalšinách a také na střeše mateřské školy v Dolním Dvořišti. V Lipně nad Vltavou a v Novém Spolí stromy spadly na rodinné domy.

Jindřichohradecko: celkem 110 událostí, většinou jde o stromy, uvolněné střechy jsme zajišťovali ve Slavonicích, Českých Velenicích a Dukelské ulici v Třeboni.

Písecko: celkem 48 událostí, kromě popadaných stromů hasiči sundavali větrem uvolněnou ocelovou lávku vedoucí na domě v Budějovické ulici v Písku ke komínu, zajišťovali měděné lemování střechy v Rokycanově ulici v Písku a uvolněné plechy na činžovním domě v Kollárově ulici v Písku.

Prachaticko: celkem 84 událostí, nové události jsou všechno spadané stromy na silnici.

Strakonicko: celkem 91 událostí, z toho jednotky zajišťovaly uvolněný poutač v Písecké ulici ve Strakonicích, uvolněné plechy na střeše domu v Miloňovicích, v Heydukově a Bezděkovské ulici ve Strakonicích, Šumavské ulici ve Vodňanech a v Dražejově.

Táborsko: 58 událostí, kromě popadaných stromů řešíme uvolněné střechy v Táboře v ulicích Mládeže, Soběslavské a v Raděticích, v Táboře v Trocnovské ulici byl ohlášen pád stromu na bytovku.

Počet událostí se ale každou chvíli mění a stále narůstá. Na operačním středisku je řada událostí ještě v tzv. “zásobníku”. Jedná se o události, které nejsou v tuto chvíli úplně akutní, nehrozí u nich bezprostřední nebezpečí a operační důstojníci je proto odkládají na pozdější dobu.

(vm)


 

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje hlásí

Každou minutou naskakují do statistik HZS Jihočeského kraje další a další události, které přináší orkán Sabine.

Jestli okolo 5. hodiny ranní jsme evidovali přibližně 20 vícečetných událostí, tak situace se během tří hodin hodně zdramatizovala. Silný vítr navýšil počet událostí, u kterých zasahovali a stále zasahují profesionální i dobrovolní hasiči Jihočeského kraje, na cca 220. Opět mluvíme o tzv. vícečetných událostech, kdy hasiči během jednoho výjezdu likvidují i několik stromů.

Naprostá většina událostí jsou popadané stromy. Hasiči pracují na odklizení stromů především ze silnic a železnic, aby byla zajištěna průjezdnost. Dále spolupracují s pracovníky pohotovostních služeb, kteří obnovují elektrické vedení. Část zásahů je také zajišťování a upevňování či odstraňování billboardů, cedulí nebo poutačů.

Situace k 8:20 hodinám:

Českobudějovicko: celkem 64 událostí, z toho dvakrát hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střeše domu na Žižkově třídě v Českých Budějovicích, na tělocvičně v Bachmačské ulici v Českých Budějovicích, dále na Husově třídě v Českých Budějovicích. Uvolněné plechy máme hlášené také na střechách domů v Dobrovodské ulici, na Pražském sídlišti nebo Za Poliklinikou v Českých Budějovicích. Stromy popadaly například také dovnitř stadionu na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích nebo na střechu mateřské školy v ulici J. Opletala v Českých Budějovicích.

Českokrumlovsko: celkem 22 událostí (všechno stromy).

Jindřichohradecko: celkem 4 události (všechno stromy).

Písecko: 16 událostí (všechno stromy).

Prachaticko: celkem 43 událostí, z toho dopravní nehoda (náraz do stromu) na Libínském Sedle s lehkým zraněním, ve Vimperku, části obce Lipka náraz vlaku do spadlého stromu (bez zranění), zajištění uvolněné střechy v Prachaticích a odstranění a upevnění zastřešení bazénu, které vítr v Bohumilicích odnesl až na silnici. Uvolněná střecha je hlášena také na Sídlišti v Prachaticích a v Lenoře.

Strakonicko: celkem 45 událostí, z toho zajištění uvolněných plechů nebo částí střech v Drachkově a ve Strakonicích v ulicích Mírová, Zahradní a Budovatelská.

Táborsko: 22 událostí (všechno stromy).

Počet událostí se ale každou chvíli mění a rychle narůstá. Na operačním středisku je řada událostí ještě v tzv. “zásobníku”. Jedná se o události, které nejsou v tuto chvíli úplně aktutní, nehrozí u nich bezprostřední nebezpečí a operační důstojníci je proto odkládají na pozdější dobu.

Další aktualizace bude následovat.

(vm)


 

Zpráva od energetiků

Sabine řádila a naši technici tak aktuálně řeší výpadky především na Českobudějovicku, Strakonicku, Prachaticku a Táborsku, ale i na mnoha jiných místech.

Posilujeme kapacity na dispečinku i v terénu. Pro nahlášení poruch i nadále využívejte non-stop linku 800 22 55 77.

Omlouváme se za případné komplikace a děkujeme za vaši trpělivost a pochopení.

(fb)


 

Informace Správy Národního parku Šumava

Přes Česko prochází orkán Sabine. Z bezpečnostních důvodů až do odvolání důrazně nedoporučujeme pohyb po stezkách nebo v lese na celém území Národního parku Šumava. Výběhy zvířat a stezky u Návštěvnických center Kvilda a Srní jsou uzavřeny. Děkujeme za pochopení.

(fbnpš)


 

Upozornění pro cestující

VŠECHNY VLAKY JSOU ZRUŠENY NA TRATÍCH:

České Budějovice – Český Krumlov – Černý Kříž
Číčenice – Prachatice – Volary – Černý Kříž – Nové Údolí
Strakonice – Vimperk – Volary

Sledujte zpoždění vlaků a zastavení provozu na mapě SŽ: https://provoz.szdc.cz/grappnv/

(fb)


 

Orkán Sabine je v jižních Čechách

Přibližně v půl druhé v noci (10. února) přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje první oznámení na tísňovou linku o spadlém stromu.

A od té doby hasiči už začali postupně vyjíždět k zásahům, které do Jihočeského kraje přinesl orkán Sabine. K 5. hodině ranní evidujeme 20 výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů k popadaným stromům. Jedná se o tzv. vícečetné události, kdy jednotka během jednoho zásahu odklidí i více stromů. Nejvíce zásahů mají hasiči na Strakonicku – 10, Prachaticku – 9 a Písecku – 6. Evidujeme zatím pouze události, kdy stromy padají na silnice či železnice.
K těmto zásahům krátce před 5. hodinou ranní přibyla nehoda u obce Libínské Sedlo, kdy strom spadl na osobní auto. Zde je jedna zraněná osoba.

(vm)


 

Výběr z médií: zvýšený přístup do záznamu léků, zájem o české hotely a dražší odvoz popelnic

Zájem investorů o pražské hotely se výrazně zvyšuje, může za to především sílící cestovní ruch. Informují o tom Hospodářské noviny. Od května budou mít lékaři přístup ke všem údajům o lécích, které bereme, píše Deník N. Podle Deníku stát přitvrdí kvůli nelegální práci proti agenturám, které se snaží obcházet zákon. A Mf Dnes se věnuje podražení odvozu popelnic. Více v pravidelném výběru z médií, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 10. února: Oblačno až zataženo, od severozápadu déšť, místy, zejména v severní polovině území, bouřky. Odpoledne přechod k přeháňkám, od 600 m postupně sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, od severozápadu ochlazování. Velmi silný západní vítr s nárazy 80 až 110 km/h, na horách i přes 120 km/h.

Úterý 11. února: Oblačno až zataženo, na většině území, postupně jen místy, sněhové přeháňky, pod 400 m, na jihu pod 500 m, srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Silný západní vítr 8 až 12 m/s s nárazy 15 až 25 m/s, na horách kolem 30 m/s.


 

Informace a rady k očekávanému extrémně silnému větru jsme zveřejnili v neděli ZDE

… a zde:

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – extrémně silný vítr (vydáno 9. února)

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR: Jak se bezpečně chovat při silném větru

 


 

Právě jsme přišli na svět

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře