DĚJINNÉ OKAMŽIKY: 5. ledna 1860 zemřel Jan Nepomuk Neumann

DĚJINNÉ OKAMŽIKY: 5. ledna 1860 zemřel Jan Nepomuk Neumann

5. ledna 1860, před 160 lety, zemřel ve Filadelfii český katolický kněz a misionář, jeden z architektů katolického školství v USA a v letech 1852-1860 čtvrtý filadelfský biskup Jan Nepomuk Neumann (1811-1860). V roce 1963 byl rodák z Prachatic papežem Pavlem VI. blahořečen a v roce 1977 svatořečen. Stal se tak druhým světcem z USA po Elizabeth Ann Setonové a dobou působení je zároveň nejmladší světcem českým.

Narodil se v Prachaticích do rodiny punčocháře, vystudoval gymnázium v Českých Budějovicích. Zde také roku 1831 vstoupil do kněžského semináře odkud po dvou letech přešel na arcibiskupský seminář do Prahy. Studium v červnu 1835 zdárně absolvoval, z důvodu nadbytku kneží v českobudějovické diecézi však bylo jeho vysvěcení na kněze odkládáno.

Když zjistil, že ve Spojených státech mají o absolventy bohosloví zájem, zajistil si pozvání, v dubnu 1836 nastoupil v Le Havru na trojstěžník Evropa a vydal se na čtyřicetidenní plavbu do Nového světa. V červnu 1836 byl newyorským biskupem Duboisem vysvěcen na kněze a přidělen jako farář do Williamsville nedaleko Niagarských vodopádů. Zde se zasadil o dostavbu místního kostela i založení školy (kde také dočasně zastupoval funkci učitele). Po čtyřech letech vysilující práce však těžce onemocněl a byl převezen do kláštera redemptoristů v Pittsburgu.

Řehole redemptoristů byla založena roku 1732 a jejím úkolem bylo zejména kázat, konat bohoslužby, podílet se na misiích a starat se o nemocné. Do USA přišli roku 1832 a starali se zde zejména o nové přistěhovalce. Po noviciátu byl Jan Nepomuk Neumann přijat roku 1842 do řádu, v roce 1844 byl jmenován představeným pittsburského řeholního domu a v prosinci 1846 náměstkem provinciála pro všechny řeholní domy v Americe. Neustále cestoval, zakládal školy a kostely a roku 1851 se stal farářem v Baltimore, kde žilo mnoho imigrantů. Byl také literárně činným a napsal i vydal dva katechismy a biblickou dějepravu.

Když roku 1851 zemřel biskup ve Filadelfii, navrhl baltimorský arcibiskup na toto místo právě obětavého Neumanna a ten byl 1. února 1852 papežem Piem IX. skutečně jmenován. Za osm let svého působení založil téměř sto škol a přes 80 kostelů, reformoval kněžský seminář a velmi podporoval i jiné řády, které tam tehdy působily. V roce 1854 se vydal do Říma na slavnostní kongregaci a byl přijat v osobní audienci papežem. Na zpáteční cestě se zastavil vedle Prahy a Českých Budějovic také v rodných Prachaticích, kde mu zástupy obyvatel města ve vyzdobených ulicích přichystaly slavné přijetí vyzváněním zvonů, střelbou z hmoždířů a slavnostní mší v kostele sv. Jakuba.

Po návratu do USA se dále věnoval své usilovné práci při zakládání farních škol a traduje se, že když to bylo třeba, zastoupil na biskupství i vrátného. Toto usilovné pracovní tempo se však znovu podepisovalo na jeho zdraví. Veškeré napomínání odbýval větou: “Jsem šumavský horal,to mne neuškodí”. 5. ledna 1860 se 48 letý Jan Nepomuk Neumann necítil dobře. Odešel se projít na vzduch vyřídit pochůzky po Filadelfii. Na ulici se zhroutil a zemřel.

 

Text a foto: fb – Kramerius – Digitální knihovna NK ČR

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře