JIŽNÍ ČECHY: Poslední den roku 2019 byl pro jihočeské zdravotníky opět náročný

JIŽNÍ ČECHY: Poslední den roku 2019 byl pro jihočeské zdravotníky opět náročný

Ilustrační foto: archiv (red) – Za krásnější Vimperk

 

Lékaři úrazových ambulancí jihočeských nemocnic měli již tradičně poslední den roku 2019 napilno. Silvestrovské oslavy jsou každý rok spojeny s úrazy a ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Nejvíce práce měli v Nemocnici České Budějovice, kde bylo na Silvestra do půlnoci ambulantně ošetřeno 40 pacientů, po půlnoci poté 11 pacientů. Ve třech případech se jednalo o poranění v souvislosti s použitím zábavní pyrotechniky.

„Lékaři traumatologického oddělení přijali k hospitalizaci sedm pacientů a provedli dvě operace. Jeden operační zákrok se týkal zlomeniny stehenní kosti. Ve druhém případě operovali devastující poranění ruky pyrotechnikou, k zákroku byl rovněž přivolán plastický chirurg,“ dodává tisková mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

V táborské nemocnici ošetřili na Silvestra 12 pacientů. Jednalo se především o pohmožděniny, bolesti břicha či tržné rány.

V jindřichohradecké nemocnici ošetřili poslední den roku 2019 rozsáhlou řeznou ránu bérce, mozkovou komoci, tržnou ránu kolena způsobenou při dopravní nehodě či jedno napadení.

(tz)


 

 

Na poslední službu v roce 20119 posílila Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje (ZZS JčK) zdravotnické operační středisko o jednoho operátora. Výjezdová činnost posádek záchranné služby byla zajištěna ve stejném rozsahu jako v ostatních dnech v roce, 55 výjezdovými skupinami na 33 výjezdových základnách rozmístěných po celém Jihočeském kraji.  Na denní směnu nastoupilo 126 pracovníků ZZS JčK (záchranáři, řidiči, lékaři, dispečeři a pracovníci protialkoholní záchytné stanice) a na noční směně je pak vystřídalo dalších 118 kolegů.

Denní služba probíhala v relativně klidnějším tempu. Zasahovali jsme u 130 událostí, což je o něco méně oproti běžnému dennímu průměru. Jednalo se především o interní onemocnění u starších osob a úrazové stavy.

V 17:20 vyjížděli českobudějovičtí záchranáři k dopravní nehodě osobního vozu u obce Zliv. Ve vozidle byl zaklíněn jeden muž. Při střetu utrpěl závažná mnohačetná poranění a došlo u něj k selhání životních funkcí. Přes veškerou snahu všech zúčastněných, muž bohužel zemřel.

Během silvestrovské noci řešila Zdravotnická záchranná služba JčK 135 událostí, což je šedesátiprocentní zvýšení oproti průměrnému počtu výjezdů při běžných nočních směnách. Největší nárůst počtu volání na linku 155 přinesly první hodiny Nového roku, kdy operátoři řešili desítky tísňových volání. Jihočeští záchranáři ošetřili více než čtyři desítky pacientů v přímé souvislosti se Silvestrovskými oslavami.

Oproti letům minulým, klesl počet zásahů u osob zraněných pod vlivem alkoholu. Záchranáři jich ošetřili 13, jednalo se o pády, řezné a tržné rány a úrazy při napadeních. V jednom případě, na Táborsku, skončil úraz tragicky. Žena po pádu ze schodů utrpěla poranění natolik závažná, že zemřela přímo na místě. Zasahují lékař mohl pouze konstatovat její smrt.

Všechna lůžka na protialkoholní záchytné stanici v Českých Budějovicích byla během silvestrovské noci zaplněna.

Jihočeští záchranáři ošetřili dvě zranění způsobená zábavní pyrotechnikou. V prvním případě se jednalo o muže středního věku, který sledoval odpalování pyrotechniky ze svého vozidla. Jedna petarda vlétla do vozu a způsobila mu vážné poranění oka. Po ošetření byl pacient transportován do českobudějovické nemocnice. V druhém případě se opět jednalo o muže středního věku, který manipuloval s nevybuchlou pyrotechnikou. Došlo k opožděné explozi a muž utrpěl velmi závažné ztrátové poranění ruky. Záchranáři ho po poskytnutí nezbytné přednemocniční neodkladné péče transportovali do krajského traumacentra.

 

Petra KAFKOVÁ, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře