RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Svatomartinská husa

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Svatomartinská husa

 

HUSA S NÁDIVKOU
1 husa, sůl, máslo, mletý pepř, drcený timián,1 lžička pálivé mleté papriky
Nádivka: 3 žemle, 1,5 dcl smetany, 1 cibulka, 2 lžíce másla, čerstvá petrželka, sůl, pepř, muškátový oříšek,5 dkg mandlových lupínků, 5–8 dkg strouhanky, 2 vejce (sníh)
Husu omyjeme a vetřeme do něj sůl, pepř a tymián. Necháme odpočinout a připravíme si nádivku. Na másle osmahneme zlehka cibulku a necháme trochu vychladit. Nakrájíme žemle a zalijeme je smetanou, do které jsme zašlehali žloutky. Necháme nasáknout. Promícháme spolu s cibulkou, přidáme petrželku, špetku strouhaného oříšku, sůl, pepř, strouhanku a mandle. Zamícháme a lehce zapracujeme sníh. Husu naplníme, zašijeme (nebo spíchneme párátky), dáme do pekáčku spolu s máslem a pečeme. Před dopečením potřeme rozpuštěným máslem s paprikou a necháme utvořit kůrčičku.
HUSA PEČENÁ S JABLKY

Husa, 3 kyselá jablka, 2 cibule, sůl, kmín, kysané zelí, bobkový list, 2 lžičky brusinkové marmelády
Husu naporcujeme, prosolíme a necháme do druhého dne proležet. Druhý den dáme do pekáče, posypeme kmínem a mezi porce dáme nakrájené čtvrtky jablek a cibuli také nakrájenou na čtvrtky. Přidáme bobkový list a marmeládu. Podlijeme vodou a zvolna pečeme asi 2 hodiny. Měkké porce husy vyjmeme, šťávu propasírujeme přes sítko a znova prohřejeme. Podáváme se zelím a knedlíky.

Zelí podusíme s trochou vody, medu a octa. Zahustíme světlou jíškou, přidáme 2 stroužky česneku a osolíme.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře