V KUCHYNI S DANULOU: Pečené kachní žaludky a bramborovo-dýňové pyré
Cca 1 kg drůbežích žaludků (dají se použít kuřecí, krůtí nebo jako v mém případě kachní), 1 větší cibule (nadrobno), 4 stroužky česneku (nadrobno), 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžíce sušené majoránky, sůl, asi 300 ml masového vývaru, 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
Žaludky důkladně očistíme a rozřízneme, vložíme do pekáče a přisypeme cibuli, česnek, koření a bylinky, mírně osolíme a zalijeme vývarem. Poté neprodyšně uzavřeme a pečeme doměkka v troubě na 180 stupňů asi dvě a půl hodinky. Občas zkontrolujeme množství tekutiny a případně podlijeme vodou. Pak odklopíme, přidáme sádlo a dopečeme do barvy.
Pyré: nic převratného ani složitého, pouze část brambor na pyré nahradíme na kostky nakrájenou dýní hokkaidó (neloupeme, jelikož slupka krásně změkne a neochudíme se tudíž o spoustu přínosných vitamínů a minerálů). A je zcela na vás, jak velká část to bude. Vše zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Pak už jen slijeme, rozšťoucháme, přidáme teplé mléko a zjemníme máslem. Já ještě dochucuji sušeným česnekem.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ