KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – ulice Zlatá stezka / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na listopad – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LISTOPAD A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

1 – 10. listopadu


 


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 9. listopadu

Nová výstraha varuje před ojedinělou tvorbou 🌫 mrznoucích mlh s možností tvorby námrazy.Tyto mlhy se budou ojediněle tvořit už v noci na zítra a také v noci na pondělí v Čechách. Pozor však dejte i v brzkých dopoledních hodinách. Místo a čas platnosti výstrahy na webu ČHMÚ nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ.

 


 

Přehled tisku: Česko trápí stop stav psychiatrů, sólo rodičovství a kyberšikana na sociálních sítích

V českých denících se v sobotu dočtete, že depresí v Česku přibývá, psychiatrických ambulancí je ale nedostatek a čekací doby jsou dlouhé, téma MF Dnes. Regionální Deník se zabývá svobodnými matkami. Ty trápí finanční situace, shánění stálé práce, ale i bydlení a výchova dětí. Deník Právo se pak věnuje kyberšikaně, podle odborníků rodiče podceňují její nebezpečí. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 9. listopadu: Oblačno až zataženo, občas déšť, na západě v polohách nad 900 m i déšť se sněhem nebo sněžení. K večeru postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty v západní polovině 4 °C až 8 °C, na Moravě a ve Slezsku až 10 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout.

Neděle 10. listopadu: Jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku až zataženo. Ráno a dopoledne hlavně v Čechách místy mlhy, i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C. Slabý, postupně mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě místy s nárazy kolem 15 m/s


 

Omezení prodejní doby

Od 11. listopadu bude podniková prodejna Maso – uzeniny Skaličan v Nádražní ulici ve Vimperku každé pondělí z provozních důvodů uzavřena. V ostatní dny (úterý – pátek) je prodejní doba jako doposud od 8 do 17 hodin. (fb)


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
09.11.2019 MDDr. Chrášťanský Prachatice Nemocniční 204 702 062 092
10.11.2019 MDDr. Chrášťanský Prachatice Nemocniční 204 702 062 092

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: nevýhodné kurzy v bankomatech, neekologické oblečení a parkování na trávníku

V pátečních novinách se dočtete, že výběr z českých bankomatů je pro cizince nevýhodný, píše deník E15. Zemi podle Lidových novin zamořuje i to, co nosíme. A řidiči v Praze stále častěji podle Deníku parkují auta na trávníku. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 8. listopadu: Oblačno až zataženo, na východě i polojasno. Ojediněle mrholení a mlhy. Na západě Čech večer postupně místy občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, v západní polovině Čech 6 °C až 10 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, místy, zejména v oblasti Vysočiny čerstvý s nárazy kolem 15 m/s. Na západě Čech jen slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Sobota 9. listopadu: Oblačno až zataženo, občas déšť, na západě později v polohách nad 900 m déšť se sněhem nebo sněžení. K večeru postupně ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty v západní polovině 5 °C až 9 °C. Mírný jihovýchodní, postupně jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Krajský úřad Jihočeského kraje vyjadřuje hlubokou soustrast nejbližší rodině, příbuzným a známým svého historicky prvního ředitele

PhDr. Jan Stráský
24. 12. 1940 – 6. 11. 2019 

Jan Stráský se narodil 24. prosince 1940 v Plzni, kde také maturoval na obchodní akademii. Mezi roky 1963 a 1970 vystudoval filozofii a politickou ekonomii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Před sametovou revolucí pracoval jako úředník ve Státní bance československé. Na jaře 1990 se stal náměstkem generálního ředitele Komerční banky. V květnu 1991 se zapojil do vrcholné politiky, když byl jmenován místopředsedou české vlády a měl na starosti hospodářské reformy. Jeho vrcholné chvíle v politice pak přišly po volbách v červnu 1992, v nichž byl zvolen poslancem České národní rady. V červenci 1992 přijal roli premiéra rozpadající ho se Československa, které se 1. ledna 1993 rozdělilo na dva samostatné státy.

Po rozpadu společného státu se vrátil do české vlády, kde dostal na starosti ministerstvo dopravy. Vedl ho do října 1995, kdy jej premiér Klaus povolal do čela ministerstva zdravotnictví. V roce 1997 patřil Jan Stráský mezi ty členy ODS, kteří vyzvali Klause k odchodu z čela vlády, a později také vstoupil do Unie svobody. Svou politickou kariéru v té době uzavřel.

V lednu 2001 se stal na šest let ředitelem Krajského úřadu Jihočeského kraje. Od února 2011 do června 2012 pak působil také jako ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Byl i dlouholetým předsedou Klubu českých turistů.

Čest jeho památce.


 

Hejtmanka Stráská a její náměstek Hroch poděkovali ledenickým Žralokům

Dva obrovské putovní poháry dominovaly společnému setkání hejtmanky Ivany Stráské a jejího náměstka Pavla Hrocha s ženským i mužským týmem ledenických Žraloků. Naše nejúspěšnější softbalové družstvo přijelo tyto trofeje ukázat jako potvrzení svého mimořádného sportovního úspěchu, kdy se jim podařilo získat prvenství v extralize žen hned třikrát za sebou. Zlaté bylo tentokrát i družstvo mužů, takže se ledenickým poprvé v české softballové historii podařilo získat v jednom roce obě nejvyšší trofeje v Extralize mužů i žen.

„Dosáhnout takových úspěchů, navíc jako amatérský klub, který hraje jen pro své potěšení a nikoli pro peníze, to je vždy třeba ocenit,“ neskrývala své uznání hejtmanka Ivana Stráská a náměstek Hroch připojil přesvědčení, že vedení kraje schválí úspěšnému ledenickému klubu systémovou dotační podporu. „Již teď mohu říci, že na připravované evropské mistrovství mužů, které v Ledenicích proběhne příští rok, kraj přispěl individuální dotací více než dvě stě tisíc korun,“ uvedl náměstek Hroch.

Mimořádný rok udělal radost i trenérovi Jaroslavu Korčákovi. „Největší úspěch pro nás je, že se nám podařilo získat oba tituly a pozvání na kraj nás velmi potěšilo. Hrajeme samozřejmě pro radost, ale je příjemné, když vaši snahu a úspěch někdo ocení,“ uvedl Jaroslav Korčák. Hráčka ženského týmu Veronika Pecková pak dodala, že doufá v pokračování úspěšné série. „Letos proběhly dvě svatby a některé hráčky už pomýšlí na založení rodiny, tak doufáme, že náš úspěšný kolektiv udržíme co nejdéle,“ uzavřela s úsměvem Pecková.

(tzjč)


 

Jihočeský kraj plánuje rozšíření kapacity domova pro seniory v Chýnově

Kapacita domova pro seniory v Chýnově na Táborsku bude už za tři roky více než dvojnásobná. Jihočeský kraj zde plánuje přístavbu nového křídla s dalšími 96 lůžky. Součástí projektu jsou i specializované prostory pro fyzioterapii a rehabilitaci. Projekt si vyžádá investici ve výši necelých 210 milionů korun. Jeho realizaci už schválilo na svém minulém zasedání ve čtvrtek 31. října Zastupitelstvo Jihočeského kraje.

„Nový pavilon bude volně navazovat na stávající prostory, kde je v současnosti místo pro sedmdesát sedm klientů. Jsem rád, že zastupitelstvo výstavbu tohoto pavilonu schválilo,“ uvedl 1. náměstek hejtmanky Josef Knot, podle něhož bude výstavba probíhat od konce roku 2020 do září 2022. Část nákladů v předpokládané výši necelých 210 milionů korun kraj plánuje uhradit z dotace Ministerstva práce a sociálních věcí.

Barokní zámek v Chýnově slouží jako ústav sociální péče od 19. září 1958. Od té doby prošel mnoha úpravami a rekonstrukcemi, při kterých bylo pro obyvatele domova vytvářeno stále lepší a příjemnější prostředí. Byla provedena celková rekonstrukce kuchyně, postupně byly zrekonstruovány koupelny, toalety i další společné prostory domova. V roce 2006 dostal celý objekt novou fasádu. Na přelomu let 2007-2008 byla zahájena výstavba nové budovy, která výrazným způsobem poznamenala chod a možnosti domova. Výstavba nového, třetího křídla, pak naplnila zvýšené požadavky na pobytovou sociální péči. Vznikly zde jedno a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zázemím, které nahradily původní vícelůžkové pokoje.

(tzjč)


 

Křest knihy Toulání za šumavskými sklárnami

Obecní knihovna ve Vacově zve na křest knihy Josefa Pecky Toulání za šumavskými sklárnami – v úterý 12. listopadu od 17 hodin v klubovně SK Vacov. Po křtu následuje beseda s projekcí. (fbokv)


 

Přehled tisku: podezřelý nákup Agrofertu, nové noční spoje vlaků i Kotlebova informační kancelář v Praze

Skupina Agrofert se dostala ke státní půdě, na kterou neměla nárok. Pro firmu je za peníze holdingu koupili sourozenci Moniky Babišové, zjistil Deník N. Hospodářské noviny se věnují připravovaným nočním spojům vlaků. Evropští železniční dopravci je přitom v minulosti rušili. Firmy v Česku nestojí o rekvalifikované pracovníky, vyplývá z průzkumu pro deník Právo. Více ve čtvrtečním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 7. listopadu: Skoro jasno až polojasno, přechodně oblačno, ráno ojediněle mlhy. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku převážně zataženo a místy déšť. Večer na západě Čech přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až 13 °C. Slabý, během dne mírný vítr jižních směrů 2 až 5 m/s.

Pátek 8. listopadu: Oblačno až zataženo, na východě i polojasno. Ojediněle mrholení a mlhy. Na západě Čech odpoledne a večer postupně místy občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, v západní polovině Čech 6 °C až 10 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině místy s nárazy kolem 15 m/s. Na západě Čech jen slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Jihočeský kraj hostí výstavu jihočeských folklorních tradic

Až do 29. listopadu si mohou návštěvníci hlavní budovy Jihočeského kraje prohlédnout výstavu s názvem Jihočeské folklorní sdružení a rozvoj dětských lidových tradic. Prezentace vznikla v rámci přeshraničního projektu Lidová kultura a přístupná bude veřejnosti vždy v návštěvní době krajského úřadu. Více informací o projektu naleznete na těchto stránkách: https://www.jfos.cz/. Slavnostní vernisáže se zúčastnila i hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která ocenila vynikající spolupráci na projektu mezi zástupci Jihočeského kraje, Vysočiny a Horního i Dolního Rakouska. „Na této výstavě vidíme, jak žili naši předkové ještě v nedávné době. Právě zde si nejlépe uvědomíme, že není možné žít přítomností bez dědictví minulosti. Tu minulost si tu pak můžeme připomenout v té nejpříjemnější formě, prostřednictvím dětí,“ uvedla hejtmanka Stráská a poukázala tak na kulturní vystoupení z dětského folklorního souboru Kovářovánek, které bylo součástí slavnostní vernisáže.

(tzjč)


 

Zaměstnanost v Jihočeském kraji byla hlavním tématem tradičního setkání s hejtmankou Ivanou Stráskou

Zaměstnanost v Jihočeském kraji byla hlavním tématem setkání s hejtmankou Jihočeského kraje Ivanou Stráskou, které se uskutečnilo v budějovickém Budvaru n. p. v úterý 5. listopadu. Během dvouhodinové diskuse se hovořilo například o nedostatku technicky kvalifikovaných pracovníků, o cizincích pracujících v jihočeských nemocnicích nebo o problematice zaměstnávání lidí v kategorii 55+ a jejich nesnadnému zařazení do pracovního procesu.  Během akce, kterou pořádá už čtvrtým rokem Deník, odpovídala hejtmanka Stráská nejen na přímé otázky hostů Deníku, ale také s pozvanými osobnostmi diskutovala o tématu zaměstnanosti. Záznam reportáže je k dispozici na stránkách Deníku.

(tzjč)


 

Jihočeský kraj hledá strategického partnera pro rozvoj areálu letiště v Českých Budějovicích

Jedním z dlouhodobých strategických cílů Jihočeského kraje je postupná revitalizace a cílené oživení areálu letiště v Českých Budějovicích. Celý areál se skládá ze dvou funkčních částí a to samotného letiště (200 hektarů) a převážně volných ploch (330 hektarů), určených k rozvoji. V druhé části se jedná o převážně zatravněné a zalesněné plochy a také brownfield s desítkami nevyužívaných a chátrajících objektů bývalé vojenské posádky.

Celý areál tak čeká na svoji budoucí příležitost. Ta spočívá v kombinaci osobní, ale převážně nákladní letecké dopravy. Je nutné zahájit postupný a citlivý rozvoj celého území, umožňující využití vysoké poptávky podnikatelů na vybudování výrobních a skladovacích prostor, kterých je v Českých Budějovicích a okolí velký nedostatek. Potenciál do budoucna dává blízké přímé napojení na dálnici D3 a existující železniční vlečka.

Prostřednictvím aktuálně zahajovaného průzkumu trhu tuzemských a zahraničních podnikatelů hledá Jihočeský kraj odpovědi nad možnostmi a mezemi budoucí revitalizace celého areálu. Prostřednictvím svého dlouholetého partnera a transakčního poradce, České spořitelny, a.s. plánuje Jihočeský kraj vést řízenou a strukturovanou diskuzi, která umožní definovat možnosti případné smluvní spolupráce s potenciálními investory.

Na základě získané zpětné vazby bude Jihočeský kraj schopen analyzovat možnosti v této oblasti, stanovit vhodnou smluvní strukturu se strategickým partnerem, způsob financování, rozdělení rizik a řízení celého životního cyklu projektu jako celku, ale i dílčích investic. To jsou hlavní atributy úspěšné a dlouhodobě finančně udržitelné realizace každého investora.
Případní zájemci ať se prosím obracejí přímo na vedení Jihočeského kraje, nebo na projektového manažera pana Jana Kozáka z týmu infrastrukturního poradenství České spořitelny, a.s. (jkozak@csas.cz).

(tzjč)


 

Přehled tisku: recyklační značky na obalech, nedostatek chlazených hus i nové testy v autoškolách

V českém tisku se ve středu dočtete, že některé obchodní řetězce zavádějí vlastní recyklační značky na obalech. Obchody se inspirovaly v zahraničí, píše Mf Dnes. Podle Lidových novin dvacet let staré zkušební otázky v autoškolách nahradí nové testy. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 6. listopadu: Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Ojediněle, na západě Čech místy, přeháňky. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek 7. listopadu: Skoro jasno až polojasno, přechodně oblačno. Na východě zpočátku až zataženo a ojediněle déšť. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný vítr jižních směrů 2 až 5 m/s.


 

Jakub Vácha je “Česká hlavička”. Cena pro mladé vědce zůstává na jihu Čech

 

Studuje prvním rokem geologii na Masarykově univerzitě v Brně, ale ceny získal za své práce v době, kdy byl studentem soběslavského gymnázia. Devatenáctiletý Jakub Vácha z Řípce na Táborsku uspěl díky svým projektům na ochranu přírody. Již podruhé převzal významné české ocenění pro mladé vědce s názvem Česká hlavička.

Druhou cenu získal za výzkum bezobratlých živočichů v místech těžby v Plané nad Lužnicí. Stal se tak vůbec prvním středoškolákem, který prestižní ocenění obdržel podruhé, oba své projekty totiž zpracovával ještě coby student soběslavského gymnázia. Nejnovější ocenění získal díky zajímavému objevu v místech, kde je nyní pískovna. “Chtěli jsme zjistit, jestli některé druhy bezobratlých upřednostňují určité typy substrátu, převážně písků. Nakonec jsme přišli na to, že nejvíce vzácných druhů žije na jemných a nezpevněných píscích, což jsou třeba písečné přesypy,” vysvětluje Vácha.

Těžařské firmě se práce mladého studenta zamlouvala natolik, že se rozhodla výsledky práce zahrnout i do budoucích plánů na rekultivaci lokality tak, aby místo fungovalo jako přirozené prostředí pro život bezobratlých živočichů. Vácha přímo na místě zjistil, že z celkového počtu více než 400 pozorovaných druhů jich je 10 až 15 procent vzácných.

V současnosti ho plně zaměstnává studium na univerzitě a pokračující výzkumy v těžebních prostorech na jihu Čech. “Ochranu živočichů na těžbách ale beru spíš už jen jako koníček, i když mi to bere čas. Samozřejmě se ale jako správný geolog věnuji své sbírce minerálů, kterou si postupně doplňuji o nové vzorky,” říká s úsměvem talentovaný vědec.
Podrobnosti naleznete zde.

(tzjč)

Jakub Vácha (vpravo)

 

Přehled tisku: spory státu s firmou o Peruny, kyberútoky na nemocnice nebo test brček

V českém tisku se v úterý dočtete, že ministerstvo obrany má spory s přeloučskou společností SVOS kvůli zrušené zakázce na obrněná vozidla Perun. Firma zvažuje žalobu, píší Hospodářské noviny. Nemocnice v Česku podle Lidových novin vydírají hackeři. Kyberútokům, které ohrožují i péči o pacienty, čelilo nejméně pět z devíti fakultních nemocnic. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 5. listopadu: Převážně zataženo, na severozápadě Čech přechodně oblačno, ojediněle přeháňky. V jihovýchodní polovině území během dne postupně s deštěm, později i trvalejším. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 6. listopadu: Oblačno až polojasno, ojediněle, zejména na horách, přeháňky. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Kraj podpořil mažoretky. Přivezly z Mistrovství Evropy v Itálii zlato

ihočeský kraj podporuje jihočeský sport. Odměnou jsou úspěchy mladých jihočeských sportovců a sportovkyň. Krásnou zprávu jsme dostali od mažoretek z Mistrovství Evropy asociace NBTA v italském Lignano Sabbiadoro.

Již tradičně se na soutěž nominovala děvčata z budějovického klubu STARLETTE: Alexandra Vaněčková a Veronika Kadlecová. Soutěžila v disciplínách Solo Showtwirl (sólo s hůlkou a rekvizitami).  Dvanáctiletá Saša Vaněčková letos soutěžila poprvé v kategorii Junior mladší. Na startovní listině měla 17 soupeřek ze států západní Evropy.  Získala titul II. Vicemistr Evropy. Jedná se zatím o její největší úspěch.

Veronika Kadlecová naopak stála před nelehkou úlohou, a to obhájit pošesté titul Mistra Evropy. Veronika soutěžila v nejvíce obsazené kategorii Senior – 24 závodnic. Konkurence byla veliká, neboť většina soupeřek je z řad twirlingu, to znamená, že děvčata (a i jeden chlapec) bravurně ovládají twirlingové prvky s hůlkou. Budějovická twirlerka si vymyslela téma Cirkus iluzí a optických klamů (Cirque des Illusions) a porotu nadchla nejen svým cvičením s hůlkou, ale rovněž velkou stříbrnou konstrukcí. Porota ocenila vystoupení nejvyššími body a tím získala náskok před soupeřkami především z Chorvatska, Velké Británie a Holandska a pošesté obhájila titul Mistryně Evropy. 

Za Jihočeský kraj posíláme velkou gratulaci a držíme palce do dalších soutěží.

(tzjč)


 

Technická soutěž prověří dovednosti jihočeských i rakouských žáků

Již 5. ročník soutěže T-Profi Talenty pro firmy, která se bude konat 7. listopadu na českobudějovickém Výstavišti, prověří technické dovednosti i schopnost jihočeských a rakouských žáků spolupracovat v týmu. V soutěži, která má mimo jiné zvýšit zájem o technické vzdělávání, bude letos zapojeno 12 týmů z dvaceti jihočeských a jedné rakouské školy.

V rámci naší dlouhodobé snahy rozvíjet technické vzdělávání v Jihočeském kraji jsme si vědomi, že je nutné podporovat zájem žáků o technologie už na základních školách. Soutěž T-Profi Talenty pro firmy je pro žáky ideální příležitostí vyzkoušet si práci s polytechnickou stavebnictví nebo i základy programování pomocí BBC micro:bitu,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). Ta společně s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ) letos uspořádá již 5. ročník soutěže, v rámci níž sedmičlenná družstva vedená kapitánem, zástupcem některé z firem, musí v časovém limitu sestavit funkční zařízení ze stavebnice Merkur a poté ho i naprogramovat.

Družstva jsou tvořena jedním zástupcem z firmy, třemi žáky ze základních škol a třemi středoškoláky. Součástí týmu musí být navíc alespoň jedna dívka. Tato spolupráce, kterou koordinuje kapitán, kromě odborných znalostí také prověří, jak jsou soutěžící pod tlakem časového limitu schopni plánovat nebo si rozvrhnout práci tak, aby výsledek odpovídal soutěžnímu zadání,“ doplňuje Barbora Sejková, organizátorka soutěže z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů. Vytvořená zařízení následně ohodnotí odborná porota, která vybere vítěze do celorepublikového finále.

Vlivem rozšiřující se digitalizace chceme soutěž do budoucna směřovat nejen na stavbu zařízení z polytechnické stavebnice, ale i na tisk součástek pomocí 3D tiskáren, které firmy stále častěji využívají ve svých provozech. Postupně se 3D tisku začínají věnovat i některé průmyslové či strojírenské školy,“ dodává Luděk Keist a zároveň upozorňuje, že technologie jsou a budou důležité nejen ve výrobních podnicích, ale i v ostatních oborech, jako je například oblast zdravotnictví či služeb.

Souboj 12 družstev z celého jihočeského kraje a Rakouska se letos uskuteční v rámci výstavy Vzdělání a řemeslo 7. listopadu na českobudějovickém Výstavišti v pavilonu Z.

Nad akcí letos převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, primátor města České Budějovice Jiří Svoboda a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Soutěž je financovaná z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.

(tzjč)


 

Program rozvoje Jihočeského kraje na období 2021 – 2027. Zahájení otevřeného připomínkového řízení

Krajský úřad předkládá do otevřeného připomínkového řízení návrh nového strategického dokumentu Program rozvoje Jihočeského kraje 2021 – 2027. Řízení probíhá od 1. 11. 2019 do 15. 11. 2019. Program představuje základní střednědobý programový dokument, sestávající z cílených priorit a opatření, který je nástrojem strategického plánování rozvoje našeho regionu. Návrh v podobě průběžné pracovní verze koncepce je předkládán zejména v rámci zefektivnění a větší transparentnosti tvorby tohoto strategického dokumentu.

Nyní Jihočeský kraj dává možnost široké odborné i neodborné veřejnosti se vyjádřit ve vnějším připomínkovém řízení ke koncepci v průběhu jeho tvorby, kdy je dostatek času na případné zohlednění a zapracování došlým připomínek a návrhů. Později bude následovat ještě veřejné projednání koncepce a posouzení SEA.

Veškeré informace a materiály související s návrhem koncepce jsou k dispozici ZDE.

(tzjč)


 

Senát nepodpořil žádost o odklad rozšiřování bezzásahových území. Rozhodl jeden hlas

Senát nepodpořil žádost o odklad rozšiřování bezzásahových území na Šumavě kvůli boji se suchem a s kůrovcem. Chyběl k tomu dnes jediný hlas. Ministerstvo životního prostředí už dříve podobnou žádost o odklad odmítlo. Navrhlo vyhlášku, která v souladu se zákonem o národních parcích s rozšířením bezzásahové zóny počítá. Senát o odkladu rozhodoval na základě petice.

Petici Za zákon pro zelené lesy Šumavy podepsalo přes 11.000 lidí. Reaguje na přijatou úpravu, podle níž má být bezzásahová zóna na 27,7 procenta plochy šumavského parku, a zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí, na 24,6 procenta rozlohy parku. Tomu odpovídá i návrh ministerské vyhlášky. Podle autora petice Petra Martana bude její schválení znamenat, že na Šumavě uschne 6000 hektarů lesů.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská poslala před hlasováním senátorům dopis, ve kterém shrnuje stanovisko kraje v této věci a navrhuje pozdržet schválení návrhu vyhlášky o vymezení zón ochrany přírody Národního parku Šumava. „Dopis, který jsem senátorům v této věci odeslala, se týkal otázky zodpovědnosti. Všichni ti, kteří nehlasovali pro odložení, na sebe berou zodpovědnost za to, jak bude Šumava za několik let vypadat”, uzavírá Stráská.

Více informací naleznete zde.

Záznam z jednání naleznete také na webu Senátu PČR

(tzjč)


 

Přehled tisku: program pro kuřáky, oprava hradu Helfštýn i prodej cenný kovů ze státních rezerv

Na rakovinu plic se často příliš pozdě. Pneumologové proto chtějí vytvořit speciální program pro nejrizikovější skupinu lidí. Tématu se věnuje pondělní Mf Dnes. Firma, která bude na Pražském hradě provozovat až do ledna 2023 vánoční a velikonoční trhy, získala zakázku bez výběrového řízení. Zjistil to Deník N. Právo píše o rekonstrukci areálu hradu Helfštýn. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 4. listopadu: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, na východě zpočátku déšť, který bude během odpoledne ustávat. Jinde jen ojediněle, od západu v Čechách večer místy, přeháňky. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy nárazy kolem 15 m/s.

Úterý 5. listopadu: Oblačno až zataženo, ojediněle, na východě postupně občas, déšť. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Prachatice

ČTĚTE ZDE


 

Již nejsou mezi námi – opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 2. listopadu

Na území s platnou výstrahou očekáváme čerstvý, přechodně silný jižní vítr s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h). Doporučení ke zmírnění následků jevu:
Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. 
Informace o výstraze podrobně na: http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Přehled tisku: třikrát víc spalniček, nesprávné zápisy v katastru nemovitostí a jak správně reklamovat

V českých denících se v sobotu dočtete, že se spalničky letos rozšířily do všech krajů v Česku, upozorňují na to Lidové noviny. Regionální Deník píše o tom, že nesprávné zápisy v katastru nemovitostí můžou lidem způsobit problémy při žádosti o půjčku. A deník Právo radí, jak správně postupovat při reklamaci a na jaké praktiky obchodníků si dát pozor. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 2. listopadu: Oblačno až zataženo, místy občasný déšť, hlavně v Čechách. Nejvyšší denní teploty v Čechách 10 °C až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 7 °C až 11 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, na severu a severovýchodě území až čerstvý vítr 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 3. listopadu: Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, ojediněle déšť. Večer od západu déšť. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severozápadě a západě Čech kolem 11 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na jihozápadní až západní. Ve východní polovině území během dne čerstvý jižní vítr 6 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.


 

ODPRODEJ NEPOTŘEBNÉHO MOVITÉHO MAJETKU MĚSTA

Město Vimperk vyhlašuje veřejnou výzvu k podání nabídek na odprodej nepotřebného movitého majetku – bio drtiče kompostéru ZAGO EcoGreen 13 SD a 2 ks oceloplechových kontejnerů typu ABROLL.

Bližší informace a možnosti zaslání nabídek po kliknutí na odkaz.  (MĚSTO VIMPERK)


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
02.11.2019 MUDr. Habartová Vimperk poliklinika 388 412 733
03.11.2019 MUDr. Habartová Vimperk poliklinika 388 412 733

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: čištění skladu ve Vrběticích, odměny manažerů ve státních firmách i firemní Airbnb

V českém tisku se v pátek dočtete, že okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku by mělo být čisté až za sedm let. Likvidace munice vyjde podle odhadů ministerstva vnitra na 100 milionů korun. Píše to deník Právo. Vysoce odměňovaných manažerů ve státních firmách je podle Mf Dnes o třetinu víc než loni. Nejde o růst platů, ale o zpřísnění pravidel pro přiznávání odměn. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 1. listopadu: Jasno až polojasno, v západní polovině Čech, jinde jen ojediněle, zpočátku zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí. Odpoledne a večer v Čechách od západu postupně přibývání oblačnosti a později večer na západě místy déšť. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 4 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr bude odpoledne zesilovat na čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu kolem 25 m/s. V západní polovině Čech vítr slabý do 4 m/s.

Sobota 2. listopadu: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, hlavně v Čechách. Nejvyšší denní teploty v Čechách 10 °C až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku 7 °C až 11 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, na severu a severovýchodě území až čerstvý vítr 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře